Get Microsoft Silverlight
HomeCarpTalkArtikelenHet bereiden van tijgernoten

Het bereiden van tijgernoten

Een van de meest interessante aassoorten voor de karpervisserij is de tijgernoot. Dit ‘knolletje’ heeft een enorme vangkracht en is zowel instant in te zetten als op een voerstek. Een goede tijgernoot is knapperig en vol van smaak, iets wat de karper duidelijk waardeert. Wanneer je zelf een droge en een bereide tijgernoot opeet merk je dat er een hele interessante smaak aan deze tijgernoten zit.

cfimage
cfimage
cfimage
cfimage

Gedroogde (XXL) tijgernoten

Je kunt er voor kiezen om de tijgernoot kant en klaar te kopen bij verschillende aasbedrijven, maar het is natuurlijk veel goedkoper om de tijgernoten zelf klaar te maken. Wanneer je tijgernoten koopt in een (bulk)verpakking dan zijn ze gedroogd en niet klaar om mee te vissen. Er zijn twee opties om deze droge tijgernoten om te toveren naar het topaas zoals wij het kennen.
 

Weken en koken (aan te raden)
De eerste optie is een combinatie tussen voorweken en koken. De tijgernoten zijn gedroogd en zullen door het weken veel vocht opnemen. De noot zet hierdoor flink uit en wordt beter verteerbaar. Houd voor het weken een minimale tijd aan van 24 uur. Na het weken dien je de tijgernoten gedurende 1 uur te koken zodat ze volledig volgezogen raken met vocht en uitzetten. Door het koken worden de tijgernoten ook een stuk attractiever en knapperiger.

cfimage
cfimage
cfimage
cfimage

Gevallen voor een tijgernoot
 

Enkel koken
De tweede optie is om de tijgernoten enkel te koken. Doordat het weekproces achterwege gelaten wordt is het noodzaak om de tijgernoten veel langer te koken (minimaal twee uur). Wanneer je de tijgernoten korter kookt dan zullen ze niet volledig uitzetten en blijft de noot moeilijk verteerbaar voor de karper. Kies je voor deze optie, bedenk je dan wel dat het energieverbruik enorm zal toenemen. De noten zijn klaar als ze glad zijn en geen rimpels meer vertonen.

cfimage
cfimage
cfimage
cfimage

Het is belangrijk om de tijgernoten lang genoeg te koken
 
Na het koken laat je de tijgernoten afkoelen in het kookwater. Het is aan te raden om dit water niet om te spoelen want in het kookwater zitten vrijgekomen stoffen die later onderdeel worden van een gistingsproces. Zelf kiep ik de kookpan altijd leeg  in een emmer die ik met een deksel afsluit en een paar dagen laat staan. Na ongeveer twee a drie dagen beginnen de tijgernoten te ‘slijmen’. Dit is een gevolg door het gistingsproces van de tijgernoten. Hierbij worden suikers uit de tijgernoot getrokken die een slijm gaan vormen. Dit slijm is extreem zoet en zorgt voor een nog hogere aantrekkingskracht. Het werkt dus als een magneet op de karpers.

cfimage
cfimage
cfimage
cfimage

Het eindproduct
 
Wil je dit gistingsproces en de smaak beïnvloeden dan kan je naar eigen wens bepaalde producten toevoegen tijdens of voor het koken. Veel vissers gebruiken hiervoor een flesje bruin bier of (basterd)suiker. Zelf voeg ik vrijwel nooit iets toe aangezien de tijgers al voldoende attractief zijn zonder deze toevoegingen.
 

Tip
Zelf ben ik een grootverbruiker van tijgernoten. Om altijd over ‘verse’ tijgernoten te kunnen beschikken zorg ik dat ik enkele dagen na het koken een emmer met tijgernoten en het kookvocht in de vriezer zet. Hierdoor kan ik op elk gewenst moment de tijgernoten ontdooien en inzetten. Haal je tijgers ongeveer 24 uur voor je sessie uit de vriezer en ze zijn klaar als je gaat vissen. Wil je kleine hoeveelheiden tijgernoten invriezen, stop ze dan in diepvrieszakjes of plastic bakjes (van de Chinees).
 
cfimage
cfimage
cfimage
cfimage

Diepvriestijgers, ingevroren in het tijgerslijm

Regelmatig lees ik berichten van verontruste vissers die bang zijn dat hun tijgernoten niet goed zijn omdat ze niet zijn gaan slijmen. Dit kan met versheid van de producten te maken hebben, alsmede de temperatuur waarin ze staan, maar een tijgernoot hoeft niet per se te slijmen om te kunnen vangen!
Veel succes met het bereiden van je tijgernoten en ik weet zeker dat dit aas je een aantal mooie vissen zal opleveren!
 
Auteur: Frank Avezaat

ReactiesOude reactieskonstandino zegt:
05-08-2012 - 16:14:08
ik week ze 48 uur en na 24 uur weken haalde ik wat water eruit(emmer waar ik ze in week)en ver ving ik dat beetje water met aardbeiensiroop ik ben van plan dat ik er mee voeren en vervolgens met strawberry boilies te gaan vissen ik ben verder beginner heb ik het zo goed aangepakt?????? (naast tijgernoten voer ik de dagen ervoor ook wat aardbeien boilies bij )

magicarp1900 zegt:
15-05-2012 - 13:49:31
oja, ik was het vergeten te zegen maar, ik week de tijgers ook eerst 48 uur. en ververs die water na 24 uur, vanwege takjes en zand enz..

magicarp1900 zegt:
15-05-2012 - 13:35:56
mooi stuk, wat ik altijd doe is, ik kook mn tijgernoten puur in bruin bier en bastard suiker, het slijmproces is bij mij hierdoor heel erg, ik heb er tot nu toe in 4 nachten 11 vissen mee gevangen , grootste was hiervan 31,2 en een hele mooie spiegel van 14

Guido zegt:
01-03-2012 - 22:23:58
Tijgerzzzz. I love them!!! Ik zelf heb een voorkeur voor de pikante versie, door toevoeging van chilipoeder!! Een tweetal handen poeder op een emmer water mee te weken en te koken, geef een krokant, en erg pittig nootje!!! Ook heerlijk als snack tijdens het blanken!! Vorig seizoen super mee gevangen, karpers vroegen op de kant wel om een glaasje water!!!

diesel zegt:
01-03-2012 - 20:23:06
er kan niet genoeg gehammerd worden op de juiste bereidingswijze van deze nootjes...goed stuk!

Jordy Paauw zegt:
01-03-2012 - 13:37:24
Ik heb mijn 1e karper dit jaar op de tijgers gehad. Elke dag 2 (hele) volle handen noten over de stek en dit elke dag doen. Vanavond weer voeren en morgen weer knallen!

edje1970 zegt:
01-03-2012 - 11:26:04
Frank en Ricardo; thanx voor de info. Ik ga het mooi rustig aan opbouwen, nu de watertemp. nog onder de 15 graden is, dus handje er boven op en straks in de zomer losgaan. Het is verhoudingsgewijs natuurlijk zeer goedkoop aas........

Frank Avezaat zegt:
29-02-2012 - 23:56:13
Edje, je kunt inderdaad in ieder jaargetijde met de tijgernoten vissen. Het klopt wat Ricardo zegt, het verzadigd snel in de koudere periode's. Voer hier dus niet teveel. In de zomer kan je flink los gaan met tijgernoten ;)

ricardo koster zegt:
29-02-2012 - 23:08:49
tijgers is voor het voeren een echte zomer/najaars aas.het verzadigt de vissen snel.maar instant met een handje is het prima nu te doen hoor.

edje1970 zegt:
29-02-2012 - 21:30:06
Is er ook een bepaalde periode dat tijgernoten goed/beter vangen of kun je ze het hele jaar inzetten? Ik ben nl. van plan om volgende week al te beginnen met het voeren van tijgers met bolletjes, of kan ik dit beter in een later stadium doen? Ik hoor het graag.

ricardo koster zegt:
29-02-2012 - 19:05:51
ik week ze niet,ik kook ze direct tot de tijgers geen rimpels meer vertonen (lees glad zijn) de tijgernoten slijmen bij mij de volgende dag al,en zijn ready to go !!

Erwin zegt:
29-02-2012 - 16:29:20
Dat kan, mits je ze helemaal droog maakt of zout toevoegt aan de noten > http://www.carpfeeling.com/Tips-en-Tricks/1663/Tijgernoten-en-PVA

Jelle klein falckenborg zegt:
29-02-2012 - 16:21:43
@davidt Ik doe het altijd tijdens het koken

najemo zegt:
29-02-2012 - 16:21:36
Kan dit in combinatie met PVA producten worden gebruikt?

davidt zegt:
29-02-2012 - 16:06:25
Op welk moment voeg je suiker en/of een donker biertje toe?

Frank Avezaat zegt:
29-02-2012 - 11:50:23
monstercarps, het toevoegen van suiker zorgt voor extra slijm. Het slijm dat ontstaat zonder toevoegingen is echter net zo zoet dus een toevoeging is niet per se benodigd.

Erwin zegt:
29-02-2012 - 11:21:54
Goed stuk Frank! Ik laat mijn tijgers altijd een week in het water staan voor ze de pan in gaan. Bij het wellen doe ik er ook vaak tijgernotenmelk bij. Dit doe ik voor het koken omdat het dan echt in de noot wordt gezogen. Hierdoor worden ze heerlijk zoet en slijmen ze nog veel sneller.

monstercarps zegt:
29-02-2012 - 10:45:57
Ja sorry Frank ik bedoelde inderdaad 1 uur koken. Dus je moet ze toch eerst voorweken om uiit te laten zetten zodat ze met het koken net dat laatste beetje uit kunnen zetten. En krijg je nou ook slijm door er (basterd) suiker aan toe te voegen of maakt dat geen verschil met slijm?

Frank Avezaat zegt:
29-02-2012 - 10:18:44
Monstercarps, dat wordt een dure energierekening ;) Maar zonder gekheid, ik neem aan dat je 1 uur koken bedoelt. De tijgernoten zuigen zich bij het koken volledig vol met vocht. Door ze eerst (een te) korte tijd te koken zonder weken zal de tijgernoot zich niet volledig vol zuigen en naar mijn weten zal hij dit daarna ook niet doen.

monstercarps zegt:
29-02-2012 - 09:56:59
Er staat dat je tijgernoten eerst minimaal 24 uur moet weken en dan een uur koken, maar kan dit nou ook andersom. Dat ik eerst de tijgernoten 24 uur kook en dan laat ik het nog 2/3 dagen in het kookvocht staan om te laten slijmen en zodat ze nog volledig gaan uitzetten?