Een van de bekendste en meest gewaardeerde karpervissers op de aardbol is Alijn Danau, een topvisser en een klasse apart. Begin dit jaar is Alijn toegetreden tot het team van CC Moore en daar hebben ze een nieuwe videoserie gemaakt genaamd 'CC Moore Benelux on a roll'. Deze  serie is vandaag gestart met een aflevering rondom Alijn. In deze aflevering bevist Alijn een Belgisch topwater en geeft hij enkele goede tips voor het obstakelvissen, bespreekt hij zijn aaskeuze en haalt hij een gekoesterde herinnering op. Natuurlijk vangt hij ook enkele prachtige vissen. Een video van bijna 15 minuten die je gezien moet hebben!
We beschouwen de karper over het algemeen als een verdraaid slim beest. Dit geldt echter niet voor alle karpers, want sommige vissen hebben zelfs een naam omdat ze regelmatig op de kant komen. Eigenlijk kun je beter spreken over moeilijk of gemakkelijk vangbare karpers, want dom of slim zit qua betekenis weer in het vaarwater van “intelligentie” en dat is voor vissen eigenlijk een straatje te ver. In oude hengelsportliteratuur van zo'n halve eeuw geleden wordt de karper als een zeer edel en haast onvangbaar wezen beschreven. In de schaarse hoofdstukken die hier aan gewijd zijn, wordt karpervissen dan ook bijna als 'hoge school' vissen beschouwd. Een enorm geduld moest de visser toen [volgens de auteurs] hebben tot het moment verscheen dat er eindelijk een karper de beaasde haak met aardappel tot zich nam.
Na de ultradikke aflevering van vorige keer hebben we deze week weer een selectie van acht prachtige foto's voor je samengesteld uit het aanbod op Facebook. Een eervolle vermelding wil ik dit keer eens maken voor de pagina Carp Watercraft van Alex Norgate. Deze man heeft al zo vaak een plekje in de #FF gehad dat we van toeval al niet meer kunnen spreken. Check zijn brute visserij en fotografie op zijn facebookpagina! Ik hoop dat je ook deze editie weer volop kunt genieten van al het moois en als je suggesties hebt voor een nominatie, laat dit dan even weten via de reacties ;)
In mijn vorige column heb ik het kort gehad over het inrichten van de vijver. Daarbij moet er altijd een mix gevonden worden om zowel de visser als de vis blij en gezond te houden. Dit blijft een zeer ingewikkeld en langlopend proces. Het stopt nooit en de invloeden zullen continu veranderen, waardoor ook het beleid mee zal moeten veranderen.
Visveiligheid is iets waar je de laatste jaren (gelukkig) steeds meer over leest. Het gros van de vissers lijkt inmiddels te beseffen dat als we een beetje nadenken over wat we doen, we op de lange termijn veel meer plezier kunnen hebben van de mooie vissen die ons land rijk is. Nou is het een illusie dat we beschadigingen helemaal kunnen voorkomen. Een vis die verkeerd gehaakt is of een zachte bek heeft zal altijd eerder een haakwond oplopen En lijnbreuk hebben we helaas ook niet altijd in de hand. Daarom vis ik eigenlijk altijd op een manier dat de karper bij lijnbreuk enkel met de onderlijn overblijft en het lood plus hoofdlijn kwijt kan raken. Daar zijn kant en klare producten voor te krijgen, maar is ook simpel (en goedkoper) aan de waterkant te knutselen.
Het is rond de klok van 5 uur wanneer de trolly volgeladen richting het water wordt gereden. Zelf draag ik me rot aan de voerboot en wanneer we de stek bereiken ben ik al nat van het zweet. Dat nat worden zou ik die dag nog eens meemaken, maar daar later meer over. Onlangs viste ik samen met Boy Houben een knotsgekke sessie op een moeilijk circuitwater. Een verslagje waard dus!
Op mijn werk kom ik in gesprek met Tom Onincx, een fervent karpervisser uit België. Tom vertelt vol passie over zijn visserij in binnen- en buitenland waarin hij laat zien hele dikke vissen te vangen. Een van zijn grootste passies is vissen vanuit zijn boot. Omdat ik zelf weinig tot geen ervaring heb met bootvissen wil ik graag meer weten over deze tak van karpervisserij. Ook wil ik meer weten over zijn speciaal op karpervissen uit een boot gerichte facebookpagina 'Carp Boat Adventures'. Binnenkort organiseert hij voor leden van deze facebookpagina, en mensen die geïnteresseerd zijn in bootvissen, een gezellige avond/meeting in Nederland. Mocht je interesse gewekt zijn, lees dan naar aanleiding van een paar vragen hoe Tom zijn bootvisserij ervaart en schroom niet om deze meeting bij te wonen!
Het is het najaar van 2014 dat Ulco mij vraagt of ik mee wil naar Frankrijk. De bedoeling is om daar een bijzonder water te gaan bevissen met een mooi bestand aan karper. Ik droom al meteen over een goddelijk watertje met bakken van vissen en vergeet bijna ja te zeggen. De voorbereidingen worden snel getroffen en eind oktober moet het gebeuren. De auto wordt tot de nok toe volgestampt. De auto kraakt en de bandjes krijgen een beetje extra lucht. De bedoeling is om 's ochtends vroeg te vertrekken en daar begin van de middag aan te komen.
Bijna niets is zo onvoorspelbaar als het weer! Elke week wordt er belooft dat de zomerse temperaturen weer terug komen, maar niets is minder waar. Gelukkig is De CF News Flash minder onvoorspelbaar, want ook vandaag staat deze weer keurig voor jullie klaar! In deze editie hebben weer een aantal zeer coole gadgets bij elkaar verzameld die je als karpervisser niet mag missen. Wat dacht je van een aantal nieuwe PVA producten van het nog tamelijk onbekende PVA Hydrospol. Ook kijken we in deze editie naar een nieuwe regenjas van Tactic Carp wat met deze zomer geen overbodige luxe is. Verder behandelen we een aantal gave nieuwe producten van Fox en een nieuw technisch hoogstandje van Prologic, een heuse fietskar tent, Een multifunctionele emmer van Ridgemonkey, nieuwe coole buzzerbars van JAG en nog veel meer! 
Dinsmores, wie kent het niet? Het merk wat vooral bij ons bekend staat om hun knijploodjes, althans de meeste zijn al niet meer van lood gemaakt en noemen we ze dus maar shots. Begin 2014 kwamen ze met diverse nieuwe producten op de markt, waaronder ook de “Critical Balance Shot”. Een mooie naam, maar wat zijn het dan? Het zijn shots zoals je ze wel kent, maar dan wel loodvrij en gekleurd. Ideaal dus om je pop-up mee uit te balanceren en zo alles nog beter te camoufleren. Tijd om deze dus eens goed uit te testen.
Waar ik vorig jaar moeite had om mijzelf op te laden voor de zomerperiode had ik daar dit jaar weinig last van. Het voorjaar liep voor mij erg lekker met prachtige vangsten in binnen- en buitenland. Motivatie genoeg en zin om lekker door te pakken, maar daar dacht mijn lijf toch iets anders over. Een kleine twee maanden geleden werd ik buitenspel gezet door een nekhernia en dat kwam even aan. De keuze tussen opereren of rust pakken was moeilijk, maar ik koos voor het laatste. Achteraf gezien een goede keuze, want sinds vorige week ben ik begonnen met het re-integreren op mijn werk. Het gevoel is goed en het herstel gaat gelukkig voorspoedig. De hoogste tijd dus om weer een paar uurtjes te gaan vissen, want daar is het in de afgelopen twee maanden totaal niet van gekomen.
Korda staat nooit stil en achter de schermen is er het laatste jaar hard gewerkt aan deze gloednieuwe film, genaamd 'The Obsession'. In deze gratis film, met een speeltijd van één uur, tonen diverse vissers hun passie voor de karpervisserij. Zo volgen de camera's Simon Scott tijdens zijn actieve struinvisserij en zien we Jim Wilson aan het werk op een laag bezet water. Daarnaast kijken we mee met de visserij van Dave Levy. Met spectaculaire camerabeelden vanaf het land, onder water en uit de lucht, gecombineerd met een prachtige montage is deze nieuwe Korda film een 'must see'. Enjoy!
De zomer is grillig, zoals we eigenlijk wel van de Nederlandse zomer gewend zijn. Er wachten ons vast nog een paar warme dagen, maar langzaam zullen veel karpervissers zich opmaken voor de nazomer en aansluitende herfst. De zomervakantie zorgt in ieder geval wel voor mooie foto's uit binnen- en buitenland. Omdat we zo lang mogelijk van dit zomerse weer willen genieten heb ik deze editie niet 8, maar 24 foto's geselecteerd voor de Facebook's Finest. Geniet er van!