Misschien leggen sommige van jullie de associatie met iets wat in sommige kussen zit. Nu klopt dat wel, maar het is ook een partikel die niet zoveel gebruikt word. Toch is onze vriend(in) de karper hier verzot op. Qua grote en dergelijke heeft het wel iets weg van hennep zeker gezien dat het klein is en het vruchtvlees wit is. De vorm is daarin tegen wel anders, ze zijn namelijk driehoekig. Eenmaal bereid zal de boekweit een geur afgeven die volgens mijn huisgenoten prettiger is dan hennep.
Heb je een drukke baan en weinig tijd om regelmatig aan de waterkant te zijn, laat staan een voerstek te onderhouden? Of wil je gewoon in een zo’n kort mogelijke tijd succesvol zijn? Veel vissers zullen dan proberen om instant een vis te strikken en er is al erg veel geschreven over deze manier van vissen. In dit artikel omschrijf ik niet alleen waarom instant vissen zeker zijn charmes heeft, maar ook welk voorwerp in mijn ogen onmisbaar kan zijn. Ik heb het hierbij over de voerboot! Wanneer je ervoor kiest om instant te werk te gaan, zijn er een aantal keuzes enorm belangrijk. Elk van de keuzes die je maakt, kan je kans op succes vergroten of juist enorm verkleinen. Het belangrijkste bij het instant vissen op karper is je stekkeuze. Door de geringe tijd die je aan het water kunt doorbrengen (en doordat je vaak niet de kans heb om een dag of enkele dagen voor te voeren) is het enorm belangrijk om te vissen op een stek waar de vissen ‘in de buurt’ zijn. Daarnaast is het raadzaam om te kiezen voor opvallend en attractief aas. Vooral kleine aasdeeltjes kunnen instant enorm goed zijn. Ze zijn immers snel op te nemen en de vis hoeft nauwelijks moeite voor te doen deze te verteren. Onderschat ook zeker de verschillende soorten partikels en wateroplosbare ingrediënten niet!
Tijdens mijn eerste karperseizoen in 1995 had ik nog totaal geen idee waar ik mee bezig was. Ik luisterde aandachtig naar andere karpervissers die mij vertelden hoe je zou moeten vissen. Een boilie aan een hair, op de bodem, rigs van 30 cm soepele zwevende onderlijnmaterialen en een pop-up die maximaal 3 cm boven de bodem gevist werd aan de zelfde rig met een knijploodje op de lijn. Liefst op een Partridge Piggyback haak natuurlijk. Dit was dé methode en daar week je niet veel vanaf. Op een dag in dat voorjaar zag ik karpers zwemmen in een brede ondiepe sloot die overwoekerd was met lelies. De lelies raakten de oppervlakte nog niet, maar opvallend genoeg zat er karper vlak boven en net tussen de lelievelden. Ze bleken continu het zelfde rondje te zwemmen.Na veel mislukte pogingen er één te verleiden knoopte ik een lange rig met een 20 mm pop-up aan de hair en vergat opzettelijk het zinkloodje. Het resultaat was een pop-up die op 50 cm van de bodem werd gevist en 5 cm boven de lelies hing (mijn eerste poging met de nu bekende zig-rig). Deze rig werd strategisch geplaatst in de zwemroute van de vissen. Binnen een half uur was het bingo en ik mocht de grootste vis van de groep zien losschieten na nog geen minuut drillen op een uitgebogen piggyback haak.
Het is vandaag precies een maand geleden dat de 30e editie van Facebook's Finest verscheen en door een vistripje heeft het vevolg enige vertraging opgelopen. Vandaag kunnen we echter weer genieten van acht hele prettige plaatjes die de laatste weken op het web verschenen zijn. Opvallend is dat er een kleine trend is waar te nemen binnen de populaire foto's. Welke dat is zie je hieronder ;) Enjoy!
Daar is hij weer! Een compleet nieuwe CF News Flash. En wat voor één! Deze editie zit tjokvol met allemaal productnieuwtjes. We hebben namelijk weer nieuws van Raptorboats, Sonik, Nash, PB products, Avid carp, Bank Bug en het Duitse QC Tackle. Ook gaan we in deze editie weer door met het bespreken van twee nieuwe Taska producten, besteden we aandacht aan een reeks nieuwe producten van het Engelse Spottedfin en kijken we naar een gloednieuwe voerboot die ons land rijker is. Net zoals in de laatste CF News Flash ronden we ook deze editie weer af met een nieuwe boiliesmaak van de menukaart van Originals. Succes met het lezen van deze gloednieuwe News Flash!
Goed nieuws voor de gebruikers van Facebook, want we organiseren weer een prachtige Like & Win actie. Onze sponsor Cortex Baits stelt het volgende aaspakket beschikbaar: 1x 2,5 kg Pollux shelf life boilies + hookbaits 1x 2,5 kg Alioth shelf life boilies + hookbaits 1x 2,5 kg Stellar shelf life boilies + hookbaits 1x 2,5 kg Sirius shelf life boilies + hookbaits 1x Minaminoplexer 250ml Een ideale kans om kennis te maken met de producten van Cortex Baits. Dit aaspakket heeft een waarde van € 110,-
Waadpakken of waders (lieslaarzen) zijn ideaal voor het perfect positioneren van je rig en mijns inziens zelfs één van de belangrijkste middelen om een indruk te krijgen van de bodemgesteldheid. Het uitlopen van je rigs of het bijvoeren van je stek was nog nooit zo makkelijk en daarom zouden deze waterdichte producten tot het strijdarsenaal van elke karpervisser moeten behoren. Waders en waadpakken zijn bedoeld om droge voeten en kleding te behouden als je het water ingaat en dat is ook nou net de crux van het verhaal. Ze gaan nog wel eens lek en dat betekent vaak de nodige ellende. In dit artikel heb ik 4 tips vertaald van Daniel Marsden van Chesties Waders en aangevuld met eigen inzichten. In zijn 'Wader Care' beschrijft hij namelijk enkele tips die lekkage van waders en waadpakken kan voorkomen. Ik doe er nog een 5e tip bij die mijns inziens niet gemist mag worden. Laten we beginnen!
Toen ik het karpervissen weer serieus had opgepakt had ik een grote onthaakmat aangeschaft. Aangezien ik ook regelmatig ga struinen en korte avondsessie doe, bleek dit toch niet de makkelijkste mat. Meestal is de ondergrond niet recht en als je alleen bent moet je soms toch even naar je tas om iets te pakken als er een vis op de mat ligt. Menig keer moest ik snel terug als ik de vis zag bewegen of uit de mat zag glijden. De mijne had wel iets van een opstaande rand maar dit bleek zeker niet voldoende. Dus werd het tijd voor wat nieuws.
Als je weet waar je terecht komt omdat je er al eerder gevist hebt of omdat je veel informatie hebt is het allemaal niet zo lastig. Je kunt van te voren stapels rigs maken waarvan je weet dat ze werken op dat water en die geschikt zijn voor de situaties die je tegen komt en het gedrag van de vissen. Het wordt anders als je op een totaal nieuw water terecht komt, waarvan je geen flauw idee hebt wat je te wachten staat qua visgedrag, bodemgesteldheid, obstakels etc. In deze situatie bevond ik mij. Vorige week viste ik met Frank een week lang op Etang de Marsaguet in Frankrijk en vooraf wist ik niet wat me te wachten stond. Er was immers niets over het water bekend. Een eerste nacht op zo’n nieuw water wordt dan ook voorzichtig aangepakt. Ik vis zo’n eerste nacht subtiel op een vierkante meter en bij twijfel eerst een nachtje single hookbait (of hooguit een paar handjes voer). Zo loop ik niet het risico om een hele week te verknallen door een inschattingsfout. Voer dat er teveel in ligt kan er namelijk niet meer uit worden gehaald.
Het begon voor mij allemaal toen ik ongeveer vier jaar geleden aan het werk was in de buurt van een rivier en tijdens mijn lunch een rondje ging lopen. Al snel kwam ik terecht in een ongerept stukje natuur en wandelde ik langs het water. Ik klom in boom naast een krib en zag aan de binnenkant van de krib dat het water hoog stond en erg helder was. Al snel bleek dat er volop leven in het water zat, want ik zag enkele windes en brasems voorbij zwemmen. Toen ik iets verder liep zag ik ook een paar stekken waar mijn karperhart sneller van ging kloppen. Ik dacht toen bij mijzelf dat ik hier wilde vissen en er minimaal tien keer wilde uitpakken. Ik zou het er zelfs voor over hebben om hier ook tien keer te blanken, zo mooi was het en mijn gevoel bij de stek en het water waren fantastisch.
Het is geen geheim dat we als karpervisser vaak te veel zooi meeslepen naar de waterkant. Tijdens korte sessies is het materiaal vaak nog wel te beperken tot een compact geheel dat makkelijker vervoert kan worden, maar bij langere sessies (in het buitenland) lijken het soms ware volksverhuizingen. Als je samen met een vismaat reist kan dit nogal eens wat problemen opleveren bij het inladen van de auto. Zelf loop ik ook regelmatig met teveel zooi te slepen. Je zult immers maar ver van huis zijn en tot de ontdekking komen dat je iets thuis hebt laten liggen dat je eigenlijk heel goed had kunnen gebruiken. Eenmaal aan de waterkant is de keerzijde juist dat je de hele week met spullen zit opgescheept die je de hele week niet gebruikt. Herkenbaar?
Met grote verbazing zie ik met grote regelmaat berichten voorbij komen op verschillende nieuwssites over geweld binnen het karpervissen. Geweren, messen en mishandelingen worden opeens geassocieerd met karpervissen. In deze versie van facts or myths ga ik proberen dit onderwerp eens onder de loep te nemen en jullie hopelijk wat wegwijzer te maken!
Dat Ed een voorliefde heeft voor riviervissen zal de meeste niet onbekend zijn. Hij heeft zijn passie verwerkt in een mooie video. Ik zou zeggen laat je tijdens de eerste werkdag van deze week meeslepen met deze prachtige video.