Een jaar verder

Ruud Roedolf
De eerste actie meld zich en de rechterhengel slaat krom op de beetmelder. Jaaaa raak! Binnen drie tellen pak ik de hengel van de steun, draai aan de slinger tot de baitrunner klik zegt en ik de vis vol voel dreunen. Dit paasweekend in 2014 hebben we vrijaf genomen van het werk en ook het paasontbijt laten we aan ons voorbijgaan. Dit weekend staat in het teken van onze geliefde geschubde vriend. 

Huh...?!?

Erwin van Hensbergen
Het geheugen van een vis is niet bewonderenswaardig. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat het geheugen van een goudvis slechts enkele seconden terug gaat. Ook de aandacht en de concentratie van sommige vissen is te vergelijken met die van een kleuter met iets te veel kleurstoffen in zijn mik.

Random nieuws week 13

Tim van Zanten
Poeh, wat was het weer een bijzondere week afgelopen week. Naast dat we afgelopen weekend nog eenmaal een beursvloer vol hadden met Engelse vissers op de befaamde Big One show, konden we in de media horen dat de eerste karpersterfte van het jaar ook alweer een feit was en was tevens te lezen dat Water Natuurlijk als partij als grote winnaar uit de bus kwam bij de Waterschapsverkiezingen. Naast deze toch best bijzondere nieuwtjes kwamen er op productgebied ook de nodige producten uit. We hebben dan ook weer een bomvol Random nieuws die je niet mag missen!
Na de ellende van de zomer van 2014, lijkt het noodlot toch weer zijn getart in de regio Barneveld. Opnieuw zijn er dode vissen aangetroffen en ditmaal op het recreatiewater Zeumeren. De plas van Zeumeren bedraagt een goede 30 hectare aan water en kent een vrij goede visbezetting. Begin december 2014 is er nog door de Federale Karpercommissie met goedkeuring van het VBC Vallei en Eem een karperuitzetting geweest waarbij 250 kilo spiegelkarper een nieuw thuis vond. Door een nog onbekende oorzaak worden er momenteel zwakke en dode karpers gevonden. Volgens bronnen zijn er al 30 dode karpers gevonden op het moment van schrijven. Ook op een naburige plas zijn dode vissen aangetroffen.
Twee weken geleden sloten we af met een brute ijsvogelplaat van Nils Poldervaart. In de tussenliggende tijd kwamen er regelmatig mooie foto’s van ijsvogels voorbij op Facebook en gezien dit waarschijnlijk het favoriete vogeltje is van de meeste vissers, heb ik besloten deze derde editie van Facebook’s Finest volledig op te dragen aan de ‘kingfisher’. Check hieronder acht fantastische foto’s die ik op Facebook heb gevonden.
In 2010 verhuizen Cynthia en ik naar Deventer. Puur voor mijn werk. Drie jaar van dagelijks op en neer rijden, ´s morgens om half 7 eruit en ´s avonds half 8 thuis, begon zijn tol te eisen. Hier ga ik niet oud mee worden. Als Cynthia dan ook nog een baan in Zwolle krijgt, is de keuze om richting Apeldoorn te verhuizen makkelijk gemaakt. We willen toch een beetje aan de kant van Enschede blijven, want ik moet sowieso elk weekend mijn twee dochters ophalen. Het word dus Deventer.
In de eerste week van Augustus, van maandag 3 t/m vrijdag 7 augustus, organiseert SKV-karpetrips in samenwerking met Carpcamps een karperkamp in Frankrijk. De plaats van dit kamp is Chiry-Ourscamp, in het Noorden van Frankrijk. Op het complex van Etang d’Ourscamp zal meer 2 geheel voor het kamp gebruikt gaan worden.
Nu de dagen alweer wat langer worden en ook de zon wat vaker om de hoek komt kijken is het een mooi moment om de afgelopen wintervisserij vaarwel te zeggen. Hoewel de visserij in het vroege voorjaar niet heel veel zal afwijken van de afgelopen maanden, werken we in korte tijd toe naar de paaiperiode en een heerlijk jaargetijde. De lente is gisteren officieel begonnen dus laat het feest maar losbarsten!
We schrijven 16  maart 2015.  Een lange zachte druilerige winter lijkt maar niet over te gaan…tot morgen…de eerste dag waar het kwik vlot de 15 graden zal halen. Ik zit naar het weerbericht te turen en besef dat het morgen moet gaan gebeuren…eindelijk terug hersteld om de lijnen nat te maken en te vissen op onze liefbeminde karper in al zijn vormen, kleuren en soorten. 

Natuurverschijnselen

Erwin van Hensbergen
Gisteren om half elf in de ochtend was er boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool een totale zonsverduistering te zien. Bij dit natuurverschijnsel schuift de maan tussen de zon en de aarde door. Vanuit Nederland was slechts een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Random nieuws week 12

Tim van Zanten
Ondanks dat karpervissen en politiek heel ver uit elkaar lijken te liggen, was het de afgelopen week anders. Afgelopen woensdag konden iedereen vanaf 18 jaar stemmen voor zowel de provinciale- als waterschapsverkiezingen. De uitgelezen kans om je stem als sportvisser te laten horen. Hopelijk hebben velen van ons die stem laten horen en zijn we voor de komende vier jaar weer goed vertegenwoordigd. Hoe gedeprimeerd we raken van politiek, hoe blij we worden van de zon die de afgelopen week meerdere malen naar ons heeft geknipoogd. Hopelijk heb jij ook al je eerste karper van het jaar mogen vangen! In het productland is het een stille tijd. Gelukkig hebben we na goed zoeken toch weer een aardig nieuwsitem weten te vullen!