Get Microsoft Silverlight
HomeAasParticlesTijgernoten

Tijgernoten

De tijgernoot heeft iets dat schreeuwt naar karper! Als ik mocht kiezen uit slechts één soort aas zal ik zeker voor de -in zijn eigen natuurlijke sappen drenkende-  karpernoot kiezen. Hoewel sommigen anders beweren is de tijger door zijn krokante laagje en de zoete smaak een onwaarschijnlijk goed instant aas die op veel wateren beter scoort dan zijn grote concurrent, de boilie.

Ik denk dat de tijgernoot zo graag gegeten wordt door onze beschubte vriend omdat dit aas een natuurlijk voedsel is. Door de verschillende soorten en maten en de natuurlijke flavour zal de karper minder argwaan hebben en sneller overgaan tot azen. Wanneer ik korte sessies plan gaan er ook zeker tijgers mee! Mijn redder in nood....mijn lassie....

cfimage
cfimage

Ongekookt en gekooktGeschiedenis:
De aardamandelen (Cyperus esculentus) staan bij ons bekend als de tijgernoot. Het zijn aarde vruchten van grasachtige gewassen. Dit was bij de Egyptenaren al bekend.Tot op de dag van vandaag wordt deze noot alleen gekweekt in landen rond de Middelandse zee. Door de noten te persen krijg je een spijsachtige olie die je kunt drinken in bijna alle Spaanse cafés. Tijgernoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Maar je vindt ze nu ook in Zuid-Europa, West-Afrika, Indie, Egypte en Brazilië.

cfimage
cfimage

Ook 30 ponders kunnen niet van tijgers afblijven


Bereiding:

Er zijn nogal wat misverstanden als het gaat over het klaarmaken van een tijgernoot. Doe je dit niet goed, dan kan een karper hier zelfs aan sterven (zegt men)! Een tijgernoot kan namelijk, mits niet goed bereid, te droog zijn, waardoor de karper hem niet kan verteren. Te veel noten kunnen dan een verstopping veroorzaken.
Met het bereiden van een tijgernoot breng je hem eigenlijk weer in zijn originele staat (voor hij werd gedroogd). Laat de noot eerst 48 uur in een emmer water weken. Je zult zien dat de noten aardig wat water opnemen en dus een stukje groter worden. Na het weken moet je ze koken. Doe dit ongeveer 45 minuten. Controleer voor de zekerheid even of ze zacht genoeg zijn door een grote noot doormidden te bijten. Wanneer dit gemakkelijk gaat en de binnenkant helemaal wit is dan is je tijgernoot klaar om te gebruiken. Giet ze af in een emmer en laat ze in hun kookvocht liggen. Voeg hier eventueel je favoriete flavours toe en klaar is Kees! Je zult zien, dat er al snel een "drapperig laagje" om de noten zal vormen. Dit is gist, een natuurlijk flavour voor de wondernoot, waar karpers dol op zijn! Mocht je een gedeelte van de noten willen invriezen dan is dit mogelijk.

cfimage
cfimage

Samen met een pop-up mais, een dodelijke combinatie
Zelf tijgers kweken:

Tijgernoten zijn ook gemakkelijk zelf te kweken. Hiervoor hoef je geen enorme groene vingers te hebben. Gooi simpelweg een aantal droge noten in een bak water en laat deze 24 uur wellen.  Laat ze vervolgens ongeveer een maand kiemen bij kamer temperatuur. In april  stop je ze in de grond. Dit kan zowel binnen als buiten. De plant zal het snelst groeien in humusrijke grond. In de herfst is de plant klaar om geoogst te worden.

Vissen:

Het vissen met tijgernoten doe je eigenlijk op dezelfde manier als dat je bij een boilie zal doen. Simpel op de hair. Dit kan zowel pop-up, -met een kurkje erboven- of gewoon als bottem bait. Een erg groot voordeel aan tijgernoten is, dat ze erg witvis ongevoelig zijn. Dit komt omdat de noten erg hard/knapperig zijn en hierdoor andere vissen ze niet kapot krijgen.

cfimage
cfimage

Tijgernoten zijn heel mooi te combineren met andere partikels


Als laatste wil ik jullie meegeven niet al te veel van deze noten te voeren. Omdat het een relatief goedkoop aas is kan ik me voorstellen dat het aantrekkelijk is meer te voeren dan je normaal met boilies zou doen. Mocht er iets in je voorbereiding niet helemaal goed zijn gegaan zal het erge consequenties kunnen hebben voor de karper. Bovendien wil je de karper hiermee lokken....niet volproppen.

Succes met dit wereld aas!


ReactiesOude reactieslegoforce zegt:
03-03-2013 - 14:20:42
Ik heb ook op een watertje hier in de buurt dit jaar meer gevangen op een tijgernootje dan met de bouillies terwijl ik eigenlijk heel weinig vertrouwen had in het nootje maar omdat ik met 3 hengels mag vissen aldaar toch maar geprobeerd op 1 hengel in het beginn van het seizoen maar op het eind van het seizoen zat ik met 3 hengels een met 1 nootje 1 hengel met 2 nootjes en 1 met een nootje en een maiskorrel en terwijl mijn vismaat blankte met de boullies wist ik toch te vangen met mijn notenmix moet ik wel bij zeggen dat ik gebruik maak van een voerbootje met gps dus kon de stek ook aanvoerenzonder de hengels op te halen. groetjes en succes allen Marcel

jappie95 zegt:
27-08-2012 - 20:50:56
Waar kan je die tp-tijgernoten bestellen want zie nergens een site ofzo waar dit kan. Verder wat is de levertijd van deze noten van TP?

jeffrey_karpers zegt:
13-08-2012 - 07:32:29
ik heb de tijgernoten van pro line nog niet mee gevist maar ga er nog mee proberen vis meestal zelf met de boilies van pro line of berkley gulp carp particle bomb is ook een goede veel op gevangen ruikt naar een soort marsepein lichtje

michiel1996 zegt:
22-07-2012 - 15:16:37
Heb zelf ook erg veel met tijgernoten gevangen. HOT chili tijgernoten, werken echt super goed. Mn grootste karper wat ik met die tijgernoten heb gevangen is 26pond

Skippymagic zegt:
15-12-2011 - 16:20:07
Koop gewoon kant en klare tijgernoten op Marktplaats van TP-tijgernoten. Wordt per kilo verpakt en in een emmer opgestuurd. Thuis gewoon in de vriezer en klaar. Geen geweek en gekook meer en top noten! Die gasten hebben ook hennep! Altijd goede kwaliteit. Ik ben erg te vreden en ze zijn niet duur.

luuk412 zegt:
21-10-2011 - 19:20:24
ik koop ze gewoon kant en klaar bij de hengelsportzaak. ze zijn gewoon in te vriezen en als ik ze nodig heb pak ik gewoon wat ik nodig heb uit de vriezer en de rest stop ik weer terug. simpel toch??

ericesv zegt:
21-10-2011 - 15:23:38
kijk eens bij carpsupplies.nl of aasvoorkarpers.nl

Jasperbuth zegt:
20-10-2011 - 13:26:59
www.rotterdamvisaas.nl Hier zijn ze goedkoop en zeer goed ;) Hou bovenste bereidingswijze zeker aan!

ronald308 zegt:
15-09-2011 - 22:18:10
nee je hoeft het deksel er niet op te laten tijdens het weken.

Kevin.F zegt:
28-07-2011 - 14:07:21
moet je de deksel erop laten tijdens het weken?

carplake zegt:
27-06-2011 - 11:42:21
Wat betekend wellen en Hoe moet je ze kiemen,Tog ook gewoon in het water>?,.

ruudje398 zegt:
07-06-2011 - 17:17:28
hetzelfde water als je in gekookt hebt en als het te weinig is (als ze niet allemaal onder waterzijn) ander water toevoegen

jurkarper1 zegt:
07-06-2011 - 15:17:56
moet je de tijgernoten in warm water of in koud water 48 uur laten drogen??

ruudje398 zegt:
05-06-2011 - 16:10:12
hoeveel kost 1 kilo tijgernoten

Erwin zegt:
18-11-2009 - 10:40:00
Ik vind het vooral een voorjaar en zomer aas....

wilko zegt:
18-11-2009 - 09:04:03
Dank je, is het seizoensgebonden voer? werkt het in bepaalde seizoenen beter, of is dat het hele jaar hetzelfde?

arnold zegt:
18-11-2009 - 08:04:07
De grotere hengelsportzaken verkopen tijgernoten vaak wel in balen van 25 kg.

wilko zegt:
17-11-2009 - 23:44:25
Hoe kun je gemakkelijk aan een grote hoeveelheid tijgernoten komen? waar kun je ze het beste kopen?