Of ik zin heb in een weekendje vissen op een betaalwater? Ehmm mag ik passen? Ik ben niet zo van de betaalwateren. “Doe niet zo flauw, Edwin, zijn vrouw Patricia en ik gaan ook en jij moet mee want het zijn twee tweepersoons stekken.” Huh? Hoe bedoel je? Oh! Dat nieuwe betaalwater van Ad Brak? Nou vooruit. Daar wil ik wel een uitzondering voor maken.
Vorige week toonde ik in deel 2 van de serie ‘de rigs die ik gebruik’ hoe je zelf eenvoudig een hinged stiffrig maakt. Vandaag kijken we naar een absolute toprig. Deze killer haakt zeer agressief en houdt goed vast. Houd er wel rekening mee dat dit absoluut geen rig is voor het grove obstakelwerk. De gebruikte longshank haken zijn immers kwetsbaar en kunnen schade veroorzaken bij extreem drillen.
De zomer was niet zo heel best, en ik vrees dat er nu nog meer mensen lopen te klagen op de meteorologen. De herfst heeft gelijk goed zijn intrede gedaan en de eerste echte herfststorm heeft al over ons land gedenderd. In tegenstelling tot de meeste mensen, zullen de meeste van ons met andere gevoelens naar het weerbericht luisteren. Een bekend gezegde is natuurlijk: wind op de kant is vis in de hand. En iedereen weet dat het bakkenseizoen nu echt is aangebroken. Ik ga er dan ook vanuit dat de meeste van jullie deze News Flash nu lezen aan de waterkant. Succes en pak een bak!
Vandaag schrijven deel 2 van "De rigs die ik gebruik" en dat is de hinged stiff rig. Deze aftreksel van de felbegeerde chod rig is een variant die je kunt gebruiken op vrijwel elke loodsysteem. Zo wissel je snel van bodem aas naar een opvallende pop-up zonder veel tijd te verliezen. Deze rig is absoluut dit jaar (2017) mijn favoriet, denk dat 75% van al mijn vissen hierop gevangen zijn. Zowel op een voerplekje of of single hookbait. 
Eind vorig jaar ontvouwde Ad Brak op Facebook zijn plannen voor een nieuw betaalwater in Eibergen, een klein gehucht in het oosten van het land. Deze oude ballastput en schaatsbaan werd in de maanden daarop omgevormd tot een domein waar je als karpervisser volop je eigen gang kunt gaan. Het water werd afgelaten, het slib verwijderd, de bodem op enkele punten verdiept, eilanden werden opgebouwd en het huisje aan het water werd omgebouwd tot een ultieme carpcrib met veel luxe, waaronder zelfs WiFi. Wij gingen op bezoek en bevisten het water gedurende drie nachten. Ons verslag lees je nu op CarpFeeling.
Velen vissen er al mee en dat stemt mij gelukkig. Steeds meer grote merknamen schenken eindelijk aandacht aan de safety systemen voor de karpervisserij. Zoals de meesten wel weten ben ik hier een groot voorstander van. Ik blijf het zeggen: ban de loodclips. Er zijn nu al zó veel alternatieven hiervoor, dat er eigenlijk geen smoesjes meer zijn om ze alsnog te gebruiken. Het is en blijft een groot risico als je leader of je hoofdlijn om wat voor een reden ergens kapot gaat. De karper zal dan in het ergste geval een meters lange lijn achter zijn kont aan hebben en dat kan simpelweg dodelijk zijn. Als hij de haak niet zelf kwijt kan raken en hij zwemt zich vast… denk er maar eens over na. Ik zou er niet van kunnen slapen.
Na het vissen van mijn eerste nachtje op het syndicaat gingen er zo’n twee weken voorbij voor de volgende kans zich aanbood. Het was halverwege de maand juli toen ik tussen de onregelmatige diensten weer wat ruimte zag in de agenda. Qua planning ging er van alles fout, met name tijdens de tweede sessie. Toch werd het geduld beloond en gedurende de twee sessies werden er enkele mooie vissen gevangen, waaronder een oude bekende...
We vertoeven in weer en wind aan de waterkant. Een goed pak wat je beschermd tegen de elementen van moeder natuur is een must. Ik ben geen diehard wintervisser en ondanks dat ik beschik over een warmtepak, gebruik ik dit dan ook erg weinig. Voor de meeste situaties is zo'n pak te veel van het goede in mijn geval. Een tijdje keek ik dus al uit naar een pak dat meer universeel inzetbaar is dan een echt warmtepak. Het pak van Tactic Carp leek perfect aan te sluiten bij mijn wensen. Na het pak tijdens diverse sessies in verschillende omstandigheden te hebben gebruikt is het tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.
Ik eindigde vorige keer met de gedachte dat meer flexibiliteit, transparantie en inhoudelijke kennis (bij de gebruiker!) een stap vooruit zou zijn richting een meer innovatief klimaat. Dat hierdoor die grote groep van gebruikers (bewust en onbewust) gaat meedenken, meewerken aan nieuwe ontwikkelingen. Maar dat abrupt veranderen slechts chaos levert en je zoiets nooit in één keer kunt initiëren, maar misschien wel langzaam per project tegelijk. Laat ik daarbij nogmaals benadrukken dat ik het principe van de huidige (boilie)markt niet ter discussie stel...
Hoogtepunten binnen je visserij, ze zullen je altijd bijblijven. De afgelopen drie maanden waren hectisch, niet zo zeer in de zin van gierende beetmelders maar meer in de vorm van verbouwen, klussen en drukte op het werk. Omdat ik deze periode niet of nauwelijks aan vissen ben toegekomen, blik ik in dit artikel terug op de hoogtepunten van 2017. Wat me direct opviel is dat het me niet eens zo slecht is af gegaan…
Augustus 2017, een trip naar het gebied in Nederland wat ze ook wel rivierenland noemen. Voor vele onder ons doet het woordje rivierenland het hart al sneller kloppen. Zo ook bij mij. Het wordt dan wel een familietrip van 10 dagen, maar vistijd zal er genoeg zijn. Riviervissen en zeker het vangen van een riviervis zal de uitdaging zijn waar ik voor ga en waar ik voor zal werken. Zal het mij lukken om de rivieren die er uitzien als ontembare leeuwen te bedwingen? Of eindig ik met mijn rigs, huilend om een vis, ergens in een meer of sloot?
De dagen worden weer zichtbaar korter en ondanks de hitte van begin deze week, zal ook de temperatuur gaan zakken. Ook de 'R' zit weer voor het eerst in de maand. Het teken dat de herfst er alweer aan zit te komen. Voor veel vissers het moment om nieuwe snode plannen te maken om onze beschubde vrienden te gaan belagen. Wie weet kan of moet je er nog wel wat nieuw materiaal voor aanschaffen dus we hebben de laatste nieuwtjes weer voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!
Frankrijk is de meest gekozen vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Belgen, maar natuurlijk helemaal voor karpervissers. De gave wateren, grote karpers en het (vaak) warmere weer hebben een flinke aantrekkingskracht op ons. In Frankrijk gelden wel wat andere regels in het verkeer en in dit artikel zullen we je wegwijs maken. Hierin vind je onder andere regels over: de maximumsnelheid, het milieuvignet, tolwegen, de alcoholtester en meer.
Een beetje lekker zitten tijdens een sessie is wel zo fijn. Met maar 3,2 kg heeft Fox een heel lichte stoel op de markt gebracht genaamd de Fox Duralite Chair. De grote vraag is dan natuurlijk of ze veel concessies hebben moeten doen op comfort? In deze review bespreekt Edwin deze stoel van Fox.