2020, waar zal ik beginnen? We zijn het er allemaal over eens dat we het jaar 2020 niet in de categorie "normaal" zullen plaatsen. Er vallen veel overlijdens te betreuren, de economie zit aan de grond en binnen onze hobby/passie is het ook een echt rampjaar. Alhoewel ik in de "wandelgangen" mag horen dat bepaalde personen toch hun topjaar aan het draaien zijn, ervaar ik het vooral als "deksel op de neus" en zelfs wat als de feiten achterna lopen.
De herfst is overduidelijk begonnen en de regen komt bij tijd en wijle met bakken uit de lucht. Nu de (dag)temperaturen daardoor ook snel zullen dalen, zal de onderwaterwereld langzaam gaan reageren. In het verleden hebben we op onze website al veel artikelen geschreven met tips en tricks. Daarbij zitten ook veel tips voor najaar en vandaag hebben we 5 van deze artikelen uit onze archiefkasten voor je afgestoft. Check hieronder welke tips jij zeker eens gelezen moet hebben ;)
Het vissen vanuit de boot lijkt steeds populairder te worden. Met fantastische (harde) karperboten als de ArynBoats Carp 530 en de Tomasco 465 Carp Exclusive is een nieuwe niche geboren. Waar we in deel 1 van dit tweeluik vooral producten behandelden voor rubberboten, zo gaan we in deze tweede editie kijken naar een aantal producten voor de harde visboten. In deze editie onder andere gave producten van Meccanica Vadese, GeigerTec Marine Products, MarinePool, Dutch Carp Metals en Timmy’s Carp Boat Products. 
Als er een aasje is waar de karpers helemaal gek van kunnen worden dan moet dat wel hennep zijn. Deze kleine zwarte zaadjes zijn het hele jaar door perfect voor gebruik. Net als alle particles moet hennep voor gebruik eerst voorbereid worden. De manier waarop is voor velen waarschijnlijk wel vanzelfsprekend, voor anderen wellicht handig om stap voor stap eens door te kunnen lezen. Een groot voordeel van hennep is dat het zeer eenvoudig te bereiden valt. Het is ook stukken minder hard dan bijvoorbeeld tijgernoten of mais, waardoor je het droog zonder al te veel moeite kapot kunt knijpen. Waarom dan toch weken en koken? Omdat hennep enorm sterke geur- en smaakstoffen bevat die na een goede bereiding pas echt goed tot hun recht komen. De reden dat een hoop soorten vis er enorm dol op zijn!
Het is al weer even geleden dat ik de laatste News Flash heb geschreven en dat behoeft natuurlijk even wat uitleg. Patricia en ik hebben namelijk besloten om te stoppen met CarpFeeling. Iedereen bij CF doet dit als hobby en dus naast onze normale jobs. Door een enorme drukke tijd op mijn werk en het feit dat ik ook al een jaartje of 8 betrokken ben bij CF werd het eigenlijk te veel. Het constant bijhouden van nieuwtjes en deze weer uitwerken is erg leuk, maar tegelijk ook een enorme hoop werk. Toch wilde ik als afsluiter er nog eentje voor jullie schrijven uit mijn naam. Het zijn misschien niet allemaal meer de allerlaatste nieuwtjes, maar wel een persoonlijke selectie van de gaafste producten die ik laatste maand voorbij heb zien komen. Let's go!
Monkey and Monkey, dat was wat Bartek Skórkiewicz schreef bij deze plaat die hij onlangs postte op de Apetown International page van Monkey Climber Magazine. Aan het bodempje in de fles te zien is er ongetwijfeld geproost op een goede afloop en hopelijk mocht deze Monkey Shoulder Premium Blended Malt Whiskey hem smaken. Over aapjes gesproken. Ook in deze editie hebben we weer een gaaf item van Monkey Climber in de pen net als nieuwtjes van Wofte Clothing, Wild Waters, Hobo Armour, Carp Dream Association, F.R. Custom Reels, Originals, One Off The Spot, King of the Pond, Stanley, Karpr Clothing en Elite Tackle. Veel leesplezier gewenst!
Indicators, de mogelijkheden anno 2020 zijn groots! Vanuit heel Europa staan steeds meer kleine custom bedrijfjes op die de meest gave producten verkopen in vaak gelimiteerde oplages. Het maakt de verzamelaars onder ons nerveus. Ook in deze zesde editie van deze rubriek hebben we werkelijkwaar voldoende snoepgoed om van te watertanden! In deze editie aandacht voor de gaafste hangers, springers en swingers van Dobbins Bobbins, Goose Floats, Carbon Trim Co., Fully Fishing, Forgotten Flavours, 3rd Dimension Indicators, Roncus Bobbins and More, Session Tackle, Jez Simpson, The Squirrels Nuts, Colin Spall, M2 Bait & Tackle, 26A Indicator Systems, JRC en Ed Skillz. 
Als je regelmatig gebruik maakt van een rubberboot heb je waarschijnlijk ook één of meerdere markers in je uitrusting zitten. Markers zijn niet alleen handig om je stek te markeren gedurende de sessie, maar ook om nieuwe stekken in kaart te brengen. In deze review kijken we naar de Marker Buoy van Poseidon. Deze handige marker heeft een aantal praktische eigenschappen die we in deze review zullen behandelen.
Het customizen van je beetmelders is een fenomeen dat we vooral onder tackle tarts zien. Vooral veel Engelsen vissers hebben vaak customized Nevilles, E.C.U.’s en Optonic conversions volledig verfraaid naar hun wensen. Sinds de introductie van de Nash Siren alarms is een grote speler op het gebied van beetmelders erbij gekomen en ontstond een nieuwe niche van custom onderdelen. In dit relaas neem ik je mee in een aantal opties om je Sirens te pimpen!
Het is zowat 5 jaar geleden toen ik een review schreef over de multifunctionele smart-light 2 (SL-2) bivvylight en hoe je deze in kunt zetten in je visserij. Ik was toen, en ben nog steeds, zeer enthousiast over dat product. Het zat sindsdien standaard in mijn nachtvisuitrusting en ik heb hem erg vaak gebruikt in veel verschillende omstandigheden. Daarmee kan je wel zeggen dat ook de duurzaamheid van het product heel groot is. Hij heeft me nooit in de steek gelaten en werkt nog steeds zoals op de eerste dag.
We zijn alweer ruim over de helft van 2020 en dus het weer de hoogste tijd om de laatste carp tools met je door te nemen. In dit tweede deel vooral focus op veel nieuwe haakvijlen die afgelopen maanden op de markt zijn verschenen van onder andere merken als Sänger Anaconda, Rozemeijer, PB Products en Gardner Tackle. Daarnaast nieuwe vette tools van Nash Tackle, Handmade Onderlijnen, Elite Tackle, Kodex Tackle, Daniel Schweinzer, Darts AB, Hobo Armour, Trakker, M2 Bait & Tackle en F.R. Custom Reels.
De kranten en online nieuwspagina’s staan er de laatste maanden vol mee. Er worden steeds vaker meervallen gevangen op Nederlandse rivieren en de meervallen worden ook steeds groter. Dat de meervallen in Nederland flink in aantal toenemen heeft meerdere redenen. In dit artikel bespreken we een aantal voor- en nadelen van de (wild)groei aan meerval. Is de meerval een geschenk of zorgen ze voor overlast?
Patches, ze doen mij denken aan de jaren ’90 toen de vissers van toen zich aan de waterkanten verscholen in oude militaire kledij. Op velen olijfgroene jasjes waren patches met onze landskleuren te vinden. Oerdegelijke kledij, gemaakt voor barre omstandigheden. Patches aren’t dead. In deze 13e editie van de Carpscene Lifestyle behandel ik namelijk drie gloednieuwe patches van Monkey Climber Magazine, Forgotten Flavours en M2 Bait & Tackle. Daarnaast lifestyle wannahaves van merken als Freestyle Fishing, Gats Official, Karpr Clothing, Wolf International, Resinate by Megs, Mere Mortals UK, Misty Mornings en Adidas. 
Een voerboot is tegenwoordig niet meer weg te denken bij het vissen op karper. Het gebruik van een voerboot zorgt er namelijk voor dat je plekken kunt bereiken die werpend niet gehaald worden, maar dankzij de voerboot kan je ook veel gerichter voeren. Als je de voerboot uitrust met een fishfinder of GPS wordt het al helemaal een middel waarmee je jouw visserij naar een hoger plan tilt. Een nadeel aan voerboten is dat ze vaak veel geld kosten, maar daarbij geldt natuurlijk ook dat kwaliteit geld kost. Zo betaal je meer voor een voerboot van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld een Navigator, Big Dropper, Baitstar Pro of voerboot van PK Baitboats. Die range aan voerboten is niet voor iedereen weggelegd en daarom kijken we in dit artikel naar 5 voerboten die ook bereikbaar zijn voor vissers met een klein budget.
Dat was het zeker. Vanwege corona was het overal erg druk met vissers en op mijn vertrouwde watertje kon ik niet meer mijn ding doen. Simpelweg te druk. Het is natuurlijk altijd een risico als je stekken gaat aanvoeren. Het water is tenslotte van ons allemaal en stekken claimen is ook niet mijn ding. Als ik weet dat iemand op een stek bezig is zal je mij daar niet zien vissen. Ik zoek liever zelf de zaken uit en doe liever mijn eigen ding. Daar haal daar gewoon meer voldoening uit, want hoe mooi is het als uiteindelijk de puzzelstukjes op hun plek vallen en de Delkims blijven lopen!