Vaak beginnen mijn avonturen dankzij Facebook. Zo ook nu weer. Op een avond scrol ik weer lekker langs alle foto’s en verhalen tot ik op een Facebookaccount stuit met een karpervisser die in een korte tijd 2 perfecte rijenkarpers wist te vangen. Ik vis nu zo'n 30 jaar op karper en ik heb nog nooit een perfecte rijen gevangen. Wel geprobeerd, lees mijn artikel de parel van Twente, maar die kreeg ik nooit te pakken. Deze staat dus op nummer 1 van mijn wanted lijstje. Ik stuur Marcel, want zo heet hij, een comment met “jij vangt er 2 in een korte tijd terwijl ik er in 30 jaar nog nooit 1 heb gevangen, hoe dan??” 
Als ik de blauwe paden bewandel van CARP Zwolle, krijg ik dat gevoel wat mij elk jaar bekruipt. Het gevoel van saamhorigheid. Ondanks dat we allen onze hobby op onze eigen manier uitvoeren, zijn we met zijn allen samen op de beurs der beurzen. Waar we normaal ons niet in onze camo kledij durven vertonen in de openbaarheid, is het daar op die blauwe paden de normaalste zaak van de wereld. Voor even zijn we weer die jochies van vroeger en praten we over niets anders dan vissen, vissen en misschien bier, steaks en vrouwen. 
Gisteren is de "Green deal" getekend tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij Nederland. Deze overeenkomst betekend in het kort dat het loodgebruik de komende drie jaar met 30% moet afnemen en een volledig loodverbod moet ingaan in 2027. Als deze doelen niet worden gehaald zal er extra regelgeving in het leven worden geroepen om dit af te dwingen. In dit artikel leggen we meer uit over dit verdrag. 
Niet alleen in Engeland wordt steeds meer custom bankware gefabriceerd. Ook aan de oostkant van ons landje komt steeds meer tarty tackle op de markt. Naast bijvoorbeeld Duitse bedrijven als Blumtritt, Full Metal Tackle, RS Tackle of Dragon Baits om er een paar te noemen, kunnen we ook het Poolse FIL Precision Systems aan dit rijtje toevoegen. Zij maken namelijk verdomd mooie en originele bankware die beslist wat aandacht waard is. Welkom in de wereld van FIL!
Het is inmiddels halverwege mei, de biologische klok van onze onderwatervrienden slaat op hol en wij als vissers kunnen hier optimaal van profiteren. De vissen laten zich makkelijk zien, en juist dit geeft ons de kans om de echte buffels er tussenuit te struinen. Echter is er ook een nadeel want niks is zo veranderlijk als het Nederlandse weer! De temperatuurverschillen tussen die twee hete zomerse dagen, en de daarop volgende ‘’koude’’ dagen zorgen ervoor dat de vissen eigenlijk niet weten waar ze aan toe zijn. Houd ze daarom goed in de gaten want ´they´ are on the move!
Met wederom een lang weekend en heerlijke weersomstandigheden voor de boeg gok ik zo dat velen van ons eropuit zullen trekken voor een sessie. Bij mij is dit in ieder geval wel de planning en de partikels staan al in de week. Onze whatsapp groep stond roodgloeiend van de week van andere crew leden die flink aan het harken waren en de drang om zelf ook weer een visje te vangen is dus ook gestegen tot boven het houdbare. Ik kan niet wachten om de auto vol te rammen en naar het water te rijden! We zullen echter nog even moeten wachten, want eerst moet ik deze editie van de News Flash nog voor jullie afmaken. In deze editie onder andere nieuws van Hareco, Poseidon, Kudos Tackle, M2 Bait and Tackle, Eddy Sterckx en Ridgemonkey.
Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het vissen met pop-ups nog nooit zo populair was als de laatste jaren. Met de komst van fantastische nieuwe pop-up rigs als de Hinged Stiff Rig, de Ronnie Rig, Multi Rig en de German Rig, is het vissen met pop-ups nog nooit zo populair én gemakkelijk geweest! Het monteren van de pop-up op je rig kan tegenwoordig ook op velen manieren. Van het gebruik van een standaard hair tot bait screws, elastiek of floss. Over dit laatste product wil ik het vandaag met jullie hebben. Lees alles over de soorten baitfloss op de markt en haar gebruiksmethodes!
Soms kom ik tot grote ergernis van moeders de vrouw, spullen tegen die mij op de een of andere manier raken in het hart. Zo had ik dat laatst met een oude rodpod van Cygnet. Een zoekslag “on the good old Google”, leerde mij dat ik een van de allereerste rodpods van het Engelse Cygnet in handen had. Dat het met know-how  was gemaakt kon ik zien aan de afwerking en het gebruikte materiaal.
Als we kijken naar het customizen van Daiwa SS2600 molens dan zijn juist inwendige upgrades niet direct de eerste upgrades waar je aan denkt. In de upgrade die ik vandaag met je wil bespreken, laat ik je zien hoe je de bail kick roller van je molen kan vervangen voor een gekleurd exemplaar. Deze kleine optische aanpassing kost nog geen 5 euro per stuk maar zorgt ervoor dat je molen afwijkt van alle anderen. Laten we beginnen!
Op het gebied van hengelbouw zijn er in Europa een aantal bedrijven die werkelijk waar prachtige hengels bouwen op jouw specificaties. Eén van deze hengelbouwers is het toonaangevende Engelse Cotswold Rods. In deze editie van ‘De producten van’ bekijken we enkele bijzondere producten uit hun assortiment!
Het is 04.00 uur in de nacht als ik mij in de keuken begeef en babymelkpoeder toevoeg aan een flesje warm water. Half slapend loop ik naar het wiegje waar mijn 8 weken oude dochter geduldig ligt te wachten tot papa met de voeding komt. In gedachte ben ik al bezig met het verdelen van mijn lijnen en of ik de juiste stek keuzes heb gemaakt. Ik beeld me in welke vis ik na langdurige observaties vooraf deze keer in mijn handen ga mogen houden...
Een tijdje terug sprak ik met James Turner van Cygnet, hij vertelde toen over een overgroeide en weelderige groene oase van rust. Toen ik zijn verhaal optekende dachte ik later bij mezelf: “waar is mijn overgroeide en weelderige groene oase van rust?” Ik betrapte mijzelf erop dat ik die eigenlijk helemaal niet heb. Ja, ik heb een paar leuke stekjes die ik zo nu en dan mag bezoeken, maar het voldoet in de verste verte niet aan wat James omschreef. Gekscherend probeer ik in zeker zin mijn sessie te plannen en probeer ik sommige idealen na te jagen, echter te rauwe werkelijkheid gooit wel eens roet in het eten.
Eindelijk, het is voorjaar! De natuur ontwaakt en langzaam begint alles een beetje op gang te komen. Na een lange koude periode staat iedereen weer in de startblokken en zijn we tot op het bot gemotiveerd om los te gaan! Enthousiast worden alle spullen gereed gemaakt om op jacht te gaan en de gesmede plannen in de praktijk tot uitvoering te brengen. Het is dan wel voorjaar maar de lente kan nog best een lastige periode zijn om met regelmaat een vis te vangen. Na een hele zware periode zal deze start voor mij wat lastiger worden dan normaal, het verlies van een dierbare laat een nare nasmaak achter en de motivatie is momenteel ver te zoeken...
Ondanks dat we al decennia lang proberen om onze eindmontage zo onopvallend mogelijk te maken, komen er elk jaar weer van die producten uit die juist het tegenovergestelde doen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine fluoro lead hype in plaats van gecamoufleerde loden of gekleurd krimpkous in plaats van aardse kleuren. In deze editie van 5x gaan we kijken naar vijf zeer gekleurde end tackle producten die alles behalve gecamoufleerd zijn. 
Door drukte op het werk en mijn vissessie op het legendarisch Horseshoe van The Carp Society, waarover later meer natuurlijk, was de vorige CF News Flash komen te vervallen. Ik kon gewoon niet de tijd vinden om de gevonden nieuwtjes verder uit te werken. Dus deze editie is nog voller dan dat jullie gewend zijn. Met onder andere nieuws van Pallatrax, Nash, Korda, Rig Marole, Lumonite, Saber, Pioneer Baits en Misty Mornings.