2019 is inmiddels enkele dagen gevorderd en voor veel (winter)vissers is de jacht naar “de eerste van het jaar’’ inmiddels losgebarsten! Op social media kanalen van veel andere vissers zie ik al vrij snel de wel bekende quotes voorbij komen! Uitspraken als: ‘’van de nul af’’ en ‘’op jacht naar de eerste van 2019’’ heb ik veelvuldig voorbij zien komen! Gelukkig maar, want thuis vang je ze gegarandeerd niet. Ook ik heb een plannetje bedacht om zo snel mogelijk van de nul af te komen…
Op zaterdag 19 januari vond de tweede editie plaats van De Hareco Carp Show. Met een slordige tweeduizend bezoekers mag het evenement zeker een succes genoemd te worden. De crew van Hareco had er dan ook alles aan gedaan om er een feestje van te maken. Zo was de entree natuurlijk gratis, maar ook voor eten en drinken werd gezorgd. Wij van CarpFeeling zijn natuurlijk ook een kijkje gaan nemen.
Sommige namen zie je veel voorbij komen op social media of in de bladen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek ‘aan het woord’ interviewen we zowel bekende als onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren we niet alleen de persoon beter kennen, maar nemen we ook een kijkje in zijn of haar visserij. In deze editie spreken we met Mike Gerritsen en praten we over zijn privé en visserij. 
Anno 2019 is er werkelijk prachtige bankware te koop van velen merken. Of je nu lichtgewicht aluminium of zelfs titanium banksticks wilt hebben. Zware maar duurzame exemplaren van roestvast staal of juist kiest voor het tarty en subtiele carbon, voor elke visser is wat te koop. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van bijzondere banksticks die uitblinken in esthetiek, mogelijkheden of materiaalkeuze. Er zijn op de markt namelijk van diverse merken wel hele speciale producten te koop die ik jullie niet wilde onthouden!
Na het succes van vorig met meer dan 1000 bezoekers, komt er op zaterdag 19 januari een vervolg van de Carp Show bij Hareco Hengelsport. Het oppervlakte wordt voor deze dag uitgebreid naar 3200 m2. En zullen er maar liefst 30 standhouders zijn van alle topmerken, welke de nieuwe collectie laten zien voor het komende seizoen. Nieuw dit jaar is dat er ook drie lezingen worden gegeven door Frank Warwick, Ed Skillz en Alijn Danau. Met gratis parking, eten en drinken dus een goede reden om eens bij Hareco Hengelsport een kijkje te gaan nemen.
In deze review ga ik het hebben over de SMX beetmelders van Prologic, omdat ik vind dat dit type beetmelder eigenlijk datgene doet wat hij moet doen voor een redelijk bescheiden prijs. Over smaakt valt natuurlijk te twisten. Ook op het gebied van beetmelders staat de ontwikkeling niet stil en het merk Prologic heeft meerdere types in zijn arsenaal. De beetmelder die mij het meeste aansprak was toch wel de SMX Black edition. Ik heb de set nu enige tijd in gebruik en ik moet zeggen dat ik er tot nu toe zeer content mee ben. Laten we de beetmelder eens nader bekijken.
Alle feestdagen zijn weer achter de rug net zoals de eerste werkweek en dit betekent natuurlijk weer een kakelverse News Flash. De nieuwtjes vliegen ons om de oren. Wat natuurlijk komt doordat de meeste merken hun nieuwtjes hebben bewaard voor Carp Zwolle. Met nog iets minder dan drie weken opent de grootste karperbeurs zijn deuren weer, en dit al voor de 25ste keer. In een volgende News Flash zullen we weer een special doen met alle nieuwtjes over Carp Zwolle en de stands die je dus bezocht moet hebben. Kan of wil je geen drie weken meer wachten dan moet je volgende week zaterdag even je navigatie instellen naar Sliedrecht.
De groei van betaalwateren in binnen- en buitenland is de afgelopen jaren explosief gestegen. Door de bomen kun je soms het bos niet meer zien. Onder het motto van 'wie helpt mij op weg naar het juiste betaalwater?', benaderde ik Menno van Dalen voor een artikel. Naast een visser in hart en nieren ook eigenaar van Carptripz, een bedrijf dat zich specialiseert in het aanbieden van de meest luxueuze tot terug naar de basis karpervisvakanties.
Karperziektes zorgen elkaar jaar weer voor de nodige problemen op velen wateren in binnen- en buitenland. Hardnekkige virussen als het Koi Herpes Virus (KHV), Carp Edema (CEV) of Spring Viraemia of Carp (SVP) kunnen een karperbestand flink uitdunnen tot zelfs doen verdwijnen. Elk voorjaar, wanneer de karpers op hun zwakst zijn, sterven op hoofdzakelijk de drukbezette wateren, veel karpers aan deze besmettelijke virussen...
Het water oogt doods. Het nieuwe weerrecord met zijn vele zonuren heeft het water vermoord, althans zo lijkt het. Het weer is perfect deze novembermaand, een kelderende luchtdruk, een zuidwesten windje en het staat vol op de kant. Alleen ligt de kant nu zo'n 15 meter verder dan vorig jaar deze tijd. Bizar hoe het water is gezakt. Twee meter op zijn minst, maar ik denk nog wel meer. En blijkbaar heeft het zijn invloed er op. Ik kan het anders niet verklaren.
Als we de boekjes van toen en nu mogen geloven, is rust aan de waterkant één van de meest essentiële zaken in de karpervisserij. Onnatuurlijk geluid verstoort nu eenmaal de vaak rustige habitat van onze geschubde vrienden en daarom is geluid zeker een punt van aandacht. Toch zien we in de regel dat we vaak best een een stukje van onze stek afzitten en dan kan een achtergrondmuziekje ook geen kwaad. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van ‘fishy’  geluidsdrager. Laten we beginnen!
De eerste sessie van het jaar is altijd een dingetje. Ga je voor een makkelijk water of kies je voor een locatie met een grotere kans op speciale vis met een hogere moeilijkheidsgraad? Hoewel dit dilemma jaarlijks de kop opsteekt lijkt het voor mij niet veel uit te maken, want eigenlijk alle ‘1e keertjes’ draaien uit op een blank. Zou het in 2019 anders zijn? Eind december wordt ik door Sjacco uitgenodigd om een sessie op één van zijn winterstekjes te komen vissen, een water met diverse interessante hotspots en een reële kans op vis. We prikken 2 januari als datum voor de eerste sessie van het jaar en Sjacco bereidt de stek een aantal dagen voor met wat klein aas en boiliekruim.
Al geruime tijd lag het boek ‘Tegen de stroom in’ van niemand minder dan Alijn Danau bij mij in de kast en inmiddels heeft de maestro al meerdere publicaties op zijn conto mogen bijschrijven. Desalniettemin rees bij mij de vraag: “Wie is Alijn Danau, wat typeert hem?” En misschien een nog wel belangrijkere vraag: “Wat heeft hem gevormd?”
Afgelopen jaar hebben we 24 edities van de News Flash geplaatst + een artikel over de persdag van Carp Zwolle waarin ook enkele nieuwtjes voorbij kwamen. Een hele berg nieuwe producten dus, naast diverse andere nieuwtjes. Zoals ik in de inleiding al aanhaalde wil ik de meest opvallende nog eens de revue laten passeren. Misschien heb je dan gelijk wat tips voor een wandelroute op Carp Zwolle.
Of je nu groot of klein bent, dik of dun, blank, zwart, geel of rood, één ding moeten we allemaal en dat is dagelijks even faxen naar darmstad. Ook wij als vissers ontkomen er natuurlijk niet aan en dat is soms tijdens de sessie weleens een uitdaging. Even lukraak in de bosjes gaan lopen schijten is natuurlijk een optie maar zit je midden in de woonwijk, dan kan dit tot bijzondere en misschien wel vervelende ervaringen leiden. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van de schijtattributen. In de assortimenten van diverse karpermerken zijn namelijk diverse pareltjes verstopt die ik jullie niet wilde onthouden! Laten we beginnen!