De rigmakers onder ons zullen ongetwijfeld weleens hebben gevloekt toen zij het hete fluorocarbon of gesmolten braid op hun vingers kregen tijdens het ‘blobben’ van hun rigs. Wil je er namelijk zeker van zijn dat alle knopen in je rigje extra gezekerd zijn, dan dienen we de aansteker te gebruiken om een verdikking aan het einde van het onderlijnstuk te creëren waardoor je onderlijn niet zo snel meer uit de knoop kan schieten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het blobben, laat ik je de beste tools hiervoor zien en nog veel meer!
Morgen is het weer Vaderdag in Nederland terwijl dit vorig weekend in België het geval was. Wie weet werd/word je verrast met enkele leuke items uit de CF News Flash van afgelopen tijd. Inmiddels zit de langste dag van het jaar er ook al weer aan te komen. Dit zal komende donderdag zijn en dit betekent ook dat het jaar alweer grofweg halverwege is. Wat gaat de tijd toch snel! Ik had zoveel plannen voor het voorjaar, maar ik kan ze weer parkeren tot volgend jaar. We dwalen weer af, we waren bij Vaderdag. Mocht je nog 'last minute' aspiratie willen geven aan de kids... we hebben weer nieuwtjes van Saber, Avid, R.A.D., Grizzly, Hareco, The Carp Specialist, AWAS, Kudos en RidgeMonkey.
Wanneer we aankomen bij het water zien we meerdere kinderen die met veel moeite de vaste stokken in bedwang kunnen houden. Langs de gehele oever staan begeleiders de kleine kids de eerste beginselen van het vissen bij te brengen. Daar hadden we niet op gerekend. Toch wisten we uit ervaring al dat dit betekende dat de ganse karper populatie aan de andere kant van het water zou vertoeven ver weg van de drukte. Daar aangekomen lijkt dit gedeelte ook nog eens vissersloos te zijn en kijken we elkaar vol verwachting aan. Op de ondiepe kom zien we een aantal karpers hoog door het water zwemmen en wrijven we al in onze handjes. Dit kan niet misgaan!
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb dit jaar alweer de nodige teken uit mijn huid mogen plukken. De tekenplaag lijkt elk jaar forser te worden en wij als vissers zijn een echte lekkernij voor deze parasieten. Het is daarom dan ook niet onverstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen om deze beestjes te weren of, als ze je al te grazen hebben genomen, te verwijderen. In deze editie van 5x behandel ik 5 zeer doeltreffende producten om bloedliefhebbers tegen te gaan. Laten we beginnen!
In december worden er plannen gemaakt voor ons jaarlijkse vistripje in Nederland. Het hele internet wordt overhoop gehaald, waardoor we bij drie campings terechtkomen. Twee van de drie zijn al volgeboekt, maar als we bij camping ‘t Veenmeer een aanvraag doen hebben we beet. Als we ook een video van het vissen op de camping hebben bekeken kunnen we niet wachten op wat er komen gaat! Dit jaar zijn we met z’n achten, wat het nog veel leuker maakt. Al snel is het bij elke sessie een gespreksonderwerp, waardoor we er elke keer wat meer zin in krijgen. Laat maar komen!
Een goede karperhengel is vaak een flinke investering. Helemaal als ze handgebouwd zijn door een gerenommeerde hengelbouwer. Daarom ook dat het raadzaam is om je hengels altijd goed te onderhouden om zo de levensduur te verlengen. Een hengel kan weliswaar tegen een stootje, toch kunnen vuil en zand flink roet in het eten gooien! In dit artikel geef ik je enkele tips en tricks voor het onderhouden van je geliefde stokken.
Sommige namen zie je veel voorbij komen op social media of in de bladen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek ‘aan het woord’ interviewen we zowel bekende als onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren we niet alleen de persoon beter kennen, maar nemen we ook een kijkje in zijn of haar visserij. In deze editie spreken we met de frontman van Nash Benelux: Mark Pansar.
Na een meer dan geslaagd visweekend op De Ronde Bleek eind mei vorig jaar, werden er eind 2017 nieuwe plannen gemaakt om wederom een visweekend te organiseren. Met dit keer als reisdoel een mooi water in Frankrijk. Organisatie Maikel van Steensel, Tim Lomans en Erwin Sandkuyl gingen samen met Sjef Lemmens, die een aantal jaar verantwoordelijk is geweest bij SKV-karpertrips, in overleg wat precies tot de mogelijkheden behoorde. Al snel kwamen ze uit bij meer 3 van Etang d’Ourscamp. Een groot complex met 4 karpervijvers op ongeveer 4 uur rijafstand van de Belgische grens. Meer 3 is een 9 hectare groot water met een mooi bestand aan karpers.
Karpervissen is en blijft een geweldige manier van ontspanning en onze hobby is voor tienduizenden vissers in Nederland en België het favoriete gespreksonderwerp. Iedereen beleeft zijn visserij immers op een eigen manier en dat zorgt voor vele uiteenlopende visies op o.a. tactieken, technieken en andere aspecten. Kortom: er is door de jaren heen al veel geschreven, maar er valt nog veel meer te vertellen! En wij geven jou nu een gratis shirts voor jouw verhaal!
De kogel is door de kerk. In 2028 gaat het loodverbod van kracht en dienen we onze geliefde loodjes te verruilen voor een substituut. Op basis van de afgelopen artikelenreeks ‘De loodrevolutie’ en het al uit 2010 afkomstige kennisdocument, heb ik voor jullie mijn persoonlijke top 10 samengesteld van de meest interessante substituten van dit moment. Alle conceptuele ontwikkelingen of zelfgietkits heb ik uitgesloten en bij mijn keuzes gelet op gebruiksgemak, prijs en de voor- en nadelen. 
Vorige week plaatsten we het eerste deel van 'Alles op een rijtje', waarin Tom het begin van zijn sessie beschreef. Na de eerste vangsten en verspeelde vissen ging er een spreekwoordelijke knop om. Tom begon flink te vangen en wist de ene na de andere prachtige karper te vangen. In dit tweede en laatste deel van het artikel vertelt hij dan ook volop over de euforie van deze sessie. Wat een plaatjes!
Wat een hitte van de week zeg! Gelukkig wordt het van het weekend ietsjes minder en de weeromslag zou er best voor kunnen zorgen dat het op veel wateren eens flink los zou kunnen gaan. Door andere verplichtingen ga ik mijn geluk eens beproeven door wat te gaan stalken van het weekend. Alvast veel succes mocht je ook aan de waterkant zitten. Tijdens de warme avonden van de week heb ik het internet weer afgestruind naar nieuwtjes en in deze editie vind je onder andere nieuws van LCA Tackle, Rini Groothuis, Strategy, Kudo's, Jeffish, Weston Developments en Elite Tackle.
In navolging van deel 1 van 'de gaafste indicators van dit moment' zijn er in de tussentijd weer een aantal hangers, losse bobbins en swingers uitgekomen die zeker de moeite waard zijn. De meest prachtige creaties zijn momenteel te koop van bekende en onbekende merken en die wil ik jullie uiteraard niet onthouden.
Het is vrijdagavond net na 19.30 als ik in Groenlo de hand schudt aan Jean Pierre Fles en Wenzel Spellbrink, beheerder en eigenaar van het onlangs voor publiek geopende Karpervissen Achterhoek. Op landgoed Spellbrink ligt een meer waarin je prachtige, oude maar vooral karakterkarpers in verschillende maten en gewichten kunt vangen. Het meer van 1,8 hectare groot ligt midden in de natuur van Landgoed Spellbrink, een perceel van circa 10 hectare groot en een historie waarborgt van meer dan 100 jaar oud. Het meer kenmerkt zich naast de prachtige natuur zoals overhangende bomen, lelievelden, rietkragen, vogels en insecten, vooral in de aanwezigheid van oogstrelende oude karpers. 
Vaak beginnen mijn avonturen dankzij Facebook. Zo ook nu weer. Op een avond scrol ik weer lekker langs alle foto’s en verhalen tot ik op een Facebookaccount stuit met een karpervisser die in een korte tijd 2 perfecte rijenkarpers wist te vangen. Ik vis nu zo'n 30 jaar op karper en ik heb nog nooit een perfecte rijen gevangen. Wel geprobeerd, lees mijn artikel de parel van Twente, maar die kreeg ik nooit te pakken. Deze staat dus op nummer 1 van mijn wanted lijstje. Ik stuur Marcel, want zo heet hij, een comment met “jij vangt er 2 in een korte tijd terwijl ik er in 30 jaar nog nooit 1 heb gevangen, hoe dan??”