Arjen Uitbeijerse aan het woord

Naam: Arjen Uitbeijerse
Leeftijd: 25
Woonplaats: Waddinxveen
Beroep: Ervoor zorgen dat Spiegel Magazine elke twee maanden weer verschijnt


• Hoe lang vis je al op karper en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik vis al meer dan vijftien jaar op karper. Toen ik een jaar of acht was viste ik al met de korst en pen op karper. Een paar jaar later ben ik gaan afstand vissen.
 

• Wat vind jij het mooiste aan karpervissen?

Karpervissen is een geweldige sport. Persoonlijk vind ik het nog steeds mooi als mijn optonic begint te loeien. Daarnaast stel ik graag doelen in mijn visserij, die ik dan ook nog probeer te bereiken. Dit geeft een geweldige kick! Ook vind ik het leuk om een water te doorgronden en hier (vervolgens) mijn voordeel mee te doen. Ik vis ook op karper, omdat ik de natuur en haar toebehoren mooi vind.


Ik vis ook op karper, omdat ik de natuur en haar toebehoren mooi vind.
 

• Waar stoor je je aan in de karpervisserij?

Eerlijk gezegd probeer ik me aan zo weinig mogelijk dingen te storen in de karpervisserij. De karpervisserij is een aparte wereld en als je jezelf te veel dingen aantrekt dan verlies je het plezier in het vissen. Als ik toch iets moet benoemen waar ik mij aan stoor in de karpervisserij heeft dat zeker te maken met vissers die slecht met de vis omgaan en er – aan de waterkant – een rommeltje van maken.

Mijn grootste Nederlandse spiegelkarper

• Wat is jou mooiste karper ervaring?

Er zijn te veel momenten in het karpervissen die ik niet had willen missen. Twee bijzondere momenten waren zeker de vangst van mijn grootste Nederlandse schub- en spiegelkarper.

Mijn grootste Nederlandse schubkarper
 

• Waar bestaat jou visserij uit?

Mijn visserij bestaat momenteel uit een paar doordeweekse nachtjes in Nederland. Meestal komt dit
neer op targetvissen. Daarnaast probeer ik een aantal keer per jaar een trip naar Frankrijk te maken.


• Waar vis jij het liefst?

Ik vis het liefst op afgesloten (dressuur) wateren in Nederland, België en/of Frankrijk. Daarnaast heb ik ook altijd graag op grote meren en rivieren in Frankrijk gevist – ook al doe ik dit tegenwoordig te weinig. Het vissen op betaalwateren geeft me de laatste jaren ook erg veel plezier en voldoening.

In veel visserij kan ik mezelf vinden.


• Hoe pak jij een nieuw water aan?

Het is erg lastig om een gedetailleerde aanpak van een water te beschrijven. Dit heeft met zoveel facetten te maken. Denk maar eens aan: hoe groot is het water, hoeveel vissen zwemmen er, vissen er meer mensen, zijn er regels waar je rekening mee moet houden, hoe ver ligt het water van je huis, hoe vaak ga/kan je er vissen en zo kan ik nog wel even doorgaan.


• Waarmee vis je het liefst?

Ik vis graag met freezerbaits. De afgelopen tien jaar heb ik met veel goede en verschillende boilies gevist. Tegenwoordig gebruik ik ook regelmatig hennep en andere kleine particles als er op een desbetreffend water niet al te veel witvis rondzwemt. Ook heb ik goede ervaringen met tijgernoten en andere (grote) particles.

Een mooie Gigantica karper.
 

• Wat is jou favoriete rig en waarom?

In veel gevallen vis ik met een (simpele) blow back rig. Deze rig vis ik naderhand de bodemgesteldheid en of de hardheid van de bodem met soepel of stijf combilink onderlijnmateriaal. Wel vis ik deze rig altijd met een klein loodje o.i.d. op een paar centimeter boven de haak. In negentig procent van de gevallen vis ik deze rig gewoon met een zinkende boilie. In dit geval creëer je – door het loodje – een lichte neerwaartse druk bij een aasopname en haakt de rig beter in. Als de situatie erom vraagt vis ik ook weleens met een nog ‘scherpere’ variant van deze rig, een 360 graden rig of met een shot on the hook.

Deze mooie wintervis ving ik terwijl het acht graden vroor


• Wat is jou target in de karpervisserij?

Mijn target in de karpervisserij is om over vijftig jaar nog steeds te vissen en er nog evenveel voldoening uit te halen. Daarnaast hoop ik de komende jaren nog veel mooie vissen te kunnen vangen.


• Grootste / mooiste karper tot nu toe gevangen?

Nederland 27,8 kilo (schub)
Belgie 25,4 kilo (schub)
Frankrijk 27,8 kilo (spiegel)


• Wat is je favoriete boek/film?

Op visgebied zijn dit de volgende film & boeken
Film: French Carping – Chantecoq Haul
De boeken van: Alijn Danau, Dave Lane, Steve Briggs en ook Piet Vogel en Koen Koops


• Karpervissen over tien jaar

De karpervisserij over tien jaar zal – denk ik – als sport groter zijn. Ook zullen er nog meer en meer jeugdige karpervissers zijn. Laten we hopen dat karpervissen tegen die tijd ook meer draagvlak heeft in de maatschappij.


• Heb je nog tips voor de karpervisser?

Probeer altijd plezier te blijven houden in het karpervissen en laat je vooral niet gek maken.


• Hoe ben je met CarpFeeling in aanraking gekomen?

Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik jullie site nog niet eerder had gezien. Erwin mailde me dat Corneel Harteveld de pen aan mij had doorgegeven en dat was die eerste keer dat ik op CarpFeeling keek.

De topvis van Badgers Holt (Lac Serreire).


• Heb je nog tips voor CarpFeeling?


Hopelijk kunnen jullie CarpFeeling – de komende jaren – met veel enthousiasme voortzetten. Het zal niet makkelijk zijn om elke dag een update te (blijven) doen. Momenteel ziet de site er keurig uit en ook de technische artikeltjes die geplaatst worden zijn van hoge kwaliteit. Hopelijk kunnen jullie jezelf de komende tijd onderscheiden door als site met rubrieken of items te beginnen die nog niet eerder door anderen zijn gemaakt. Als dit lukt, is er absoluut nog veel voor jullie mogelijk.


• Aan wie geef jij de pen door?

Mark Zelle. Zelle – zoals ik hem altijd noem – is een prima kerel en kan ook nog meer dan behoorlijk vissen.

Lees volgende keer het interview met Mark Zelle

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.