Bas Corton aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Bas Corton graag aan het woord over zijn privé, visserij, betrokkenheid als gesponsorde visser bij Fox International en Cipro baits.

Hallo Bas , allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Bas Corton en woon en werk in de buurt van Arnhem. Ik werk full time als Anesthesieverpleegkundige in een groot perifeer ziekenhuis. Daarnaast participeer ik af en toe in een vrijwilligersteam om kinderen in bijvoorbeeld Peru te opereren aan zaken die hier heel normaal zijn maar daar voor de velen financieel niet haalbaar zijn. Ik woon samen met mijn vrouw en verwachten over een paar weekje ons eerste kindje. Dus een spannende tijd met wellicht slapeloze nachten komt er aan. Daarnaast blijf ik lichamelijk en mentaal graag erg fit en sport ik regelmatig. Dit in de vorm van wielrennen en fitness.

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Ik heb mijn visserij erg goed weten te combineren met mijn privéleven. Het is in mijn geval altijd een geval geweest van alles goed plannen. Mijn vrouw heeft gelukkig een heel actief privé leven en dit geeft mij de ruimte om zo de nodige uren langs de waterkant te vertoeven. Daarnaast heb ik elk jaar over het algemeen wel twee sessies in het buitenland gevist. Ik realiseer me heel goed dat mijn leven en mijn visserij met de komst van de kleine de nodige aanpassingen zal krijgen. Ik heb hier al op geanticipeerd om een deel van mijn materiaal te vervangen voor kleinere en handigere materialen. Ik zal mijn vistijd effectiever moeten gaan benutten en ik kies er voor om meer stalkend te gaan vissen. Zowel statisch als met de pen. Minder uren aan het water maar hopelijk meer vis. Dat is dit voorjaar in ieder geval al goed gelukt.

Als je vader een eigen hengelsportwinkel heeft is de stap om zelf te gaan vissen waarschijnlijk vrij klein?

Ja die stap is inderdaad heel klein. Het is me dan ook met de paplepel ingegoten. Vroeger gingen we vaak de zondag vissen wanneer mijn vader vrij was. Snoeken was hetgeen waarvoor we naar het water gingen. Later ging ik naast de zondagen met mijn vader en broers, met mijn maatjes vaste stok vissen en feederen. We woonden vlakbij de Rijn en na schooltijd gingen we vaak naar het water. Het vissen op karper kwam eigenlijk pas als we met het gezin naar Frankrijk gingen. Mijn vader wist op elk water in Frankrijk wel een karper te vangen in de weinige uurtjes die hij viste. Mijn eerste vis karper ving ik dan ook samen met hem. Na het vangen van deze karper was het hek van de dam en ben ik me gaan verdiepen in het karpervissen en het lukte me steeds beter om mooie vissen te vangen.

Je bent actief als gesponsorde visser bij Fox. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Ik ben altijd al erg gecharmeerd geweest van dit Britse merk en viste dan ook met veel materialen van Fox. Zo`n drie jaar geleden toen ik bij mijn vader in de winkel was sprak ik een van de accountmanagers en zo is het balletje gaan rollen.

Kijk je al gesponsorde visser anders tegen je visserij aan als toen je onafhankelijk viste, bijvoorbeeld puur voor de hobby?

Nee, het is voor mij heel belangrijk dat ik plezier in het vissen houdt. Anders zou ik ook stoppen met de samenwerking. Er zijn tijden dat ik het drukker heb of mijn drive even wat minder is. Ik kan me heel goed voorstellen dat er op die momenten een soort van druk ontstaat om te gaan vissen. Ik vis alleen als ik de tijd en er de motivatie voor heb. We zien allemaal heel erg veel commercie omtrent de velen merken die er zijn met de daarbij behorende grote vissen. Ik vang zeker niet altijd veel en grote vis. Maar ik geniet van elke vis die ik vang. De kleinste vis kan je al zo`n goed gevoel geven. Sinds de samenwerking met Fox vis ik nu op meerdere manieren en met allerlei verschillende materialen op karper. Dit maakt het uitdagender en leuker om vis te vangen. Zo zie ik ook veel producten die ik gebruik voor het vissen op andere vissoorten zoals barbeel.

Je vist ook al langere tijd bij Cipro baits, kun je iets meer vertellen over deze samenwerking en welke voordelen dat heeft binnen jouw visserij?

Ik vis al bijna tien jaar met Cipro baits. Al jaren lang is dit ook al het eerste merk boilies wat bij Hengelsport Anton Corton verkocht wordt. Via deze zaak van mijn vader ben ik hier ook mee begonnen te vissen. Natuur en het behoud hiervan is een hoge prioriteit voor me. Ik ben dus van mening dat mijn aas ook van een hoge kwaliteit moet zijn. De natuurlijke - en 100% biologisch afbreekbare boilies passen dus helemaal in mijn straatje. Daarnaast zijn de flavours op basis van ethylalcohol ook al jaren mijn favoriet. Op het moment dat ik hier mee begon te vissen begon ik ook serieus beter te vangen. Wat ik als een groot voordeel zie is dat je meer leert over het aas en het hierdoor ook tactischer in kan zetten. Daarnaast maakt het je niet blind voor andere boilies in de range. Je probeert sneller een andere boilie waardoor ik serieuze verassingen heb gehad. Vooral tijdens de testfase van de banaan-karamel heb ik hele mooie vissen weten te vangen.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Mijn fotocamera is echt onmisbaar. Met het vissen maak je vaak mooie dingen mee, waarbij je eventuele vangst heel speciaal kan worden. Deze momenten leg ik graag vast. Wat betreft andere producten geloof ik het meeste in goed aas en een scherpe haak. Wat dat betreft is Fox nu een erg goede weg ingeslagen met zijn nieuwe serie haken. Ik vis zelf graag met de Curve Short.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Op verschillende tijden langs het water gaan om te gaan kijken wat en waar iets gebeurd. Essentieel is een goede polaroid bril. Peilen met dobber en/of dieptemeter. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om te weten op wat voor een bodem ik vis, een peilhengel zal ik in veel gevallen gebruiken. Op een gegeven moment moet je ook gewoon gaan vissen om feeling te krijgen met een water.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Niet heel erg belangrijk. Ik heb een standaard rig die ik in de meeste situaties gebruik en deze knoop van Coretex Matt. Voor op de grotere rivieren gebruik ik een hele simpele rig, geknoopt van Armadillo. Ik heb vele materialen gebruikt maar deze twee zijn wel de favoriet. Dan gebruik ik erg graag een Hinged Stiff Rig met de kant en klare Chod Rigs. Deze zet ik voornamelijk in op modderige bodems en in het najaar wanneer er veel bladeren op de bodem kunnen liggen.

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Ik heb al het bovenstaande weleens geprobeerd. De huidige readymades zijn van dusdanige goede kwaliteit dat ik hier niet over na hoef te denken. Daarnaast gebruik ik vaak pellets en hennep om de stekken attractiever te maken.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Absoluut de Dunne Lijn van Luc de Baets.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

De scherpte van de haak.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Dit was een heel erg mooie sterke schub van een grote rivier in het buitenland. Het was een sessie waar we enorm hebben moeten zoeken naar de vis.

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Eigenlijk de situatie waarin ik voorgaande schub heb gevangen. Het was een sessie waar we enorm hebben moeten zoeken naar de vis. Er zat veel tegen. Harde stroming, veel neerslag, kapotte buitenboordmotor en wisselende waterstanden. Na veel zoeken vonden we een kuil van 8,4 meter diep buiten de hoofdstroom. De plek waar we konden zitten was alles behalve comfortabel. Steile kanten, heel veel wespen en slechte plekken om iets van een onderkomen neer te zetten. De eerste vis was de magistrale schub van de foto. Nadat deze het aas had opgepakt had deze de hoofdstroom snel gevonden. Een zenuwslopende langdurige dril volgde. Het scheppen van deze vis nadat je zoveel moeite hebt gedaan om een goede maar oncomfortabele stek te vinden was echt alsof ik een wedstrijd won. Dit moment was een CarpFeeling moment!

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Ik heb al veel mooie en bijzondere momenten mee gemaakt, alleen of met vismaten. Ik hoop hier er alleen nog maar meer van mee te mogen maken. Daar zit geen gewicht, bepaald water of bepaalde vis aan vast.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.