Carptripz - Menno van Dalen Aan het woord

Betaalwateren, de één houdt er van, de ander vindt het helemaal niets. Feit is dat het aantal vissers dat kiest voor een visvakantie op een betaalwater de laatste jaren flink is gestegen. Persoonlijk ben ik gecharmeerd van beide, zowel het avontuur zoeken van openbare wateren waar van alles kan gebeuren of het kraken van ‘de’ code van een betaalwater. Dat het niveau op een betaalwater niet hoog ligt is een vooroordeel en wat mij betreft zeker niet voor alle wateren op gaat. De vissen kennen de klappen van de zweep en kan dankzij de ontstane dressuur nog een flinke uitdaging worden je vis te strikken. Afijn, ik dwaal af…

De groei van betaalwateren in binnen- en buitenland is de afgelopen jaren explosief gestegen. Door de bomen kun je soms het bos niet meer zien. Onder het motto van: wie helpt mij op weg naar het juiste betaalwater, benaderde ik Menno van Dalen voor een artikel. Naast een visser in hart en nieren ook eigenaar van Carptripz, een bedrijf dat zich specialiseert in het aanbieden van de meest luxueuze tot terug naar de basis karpervisvakanties.

Hallo Menno, allereerst bedankt dat je mee wilt werken aan dit artikel! Kun je de lezers wat meer over jezelf en je dagelijkse leven vertellen?

Hallo lezers van Carpfeeling. Mijn naam is Menno van Dalen, 36 jaar oud. Mijn situatie bestaat uit een samengesteld gezin met vijf kinderen waarvan twee dochters van mijzelf. Ik werk nog parttime bij een horecagroothandel en heb daarnaast mijn eigen reisbureau voor visvakanties. Daarnaast probeer ik mijn vriendin te helpen die onlangs een community is begonnen voor karpervissende vrouwen. We hebben nog drie honden dus je kunt je voorstellen dat het altijd een dolle boel is.

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Vanaf dat ik een jaar of vijf was spendeerde ik uren aan de waterkant met mijn vader. In het begin met de vaste stok en later wat meer op snoek. Ik viste behoorlijk veel uurtjes bij onze plaatselijke stadsvijver totdat ik een man een prachtige schub zag vangen van een kilo of tien. Ik was op slag verkocht. Nog nooit had ik zo’n enorme vis gezien en vanaf dat moment moest en zou ik ook een karper vangen. Nog altijd stroomt het karperbloed net zo hard door mijn aderen als toen.

Hoe ben je ooit in de wereld van de vis- vakantiereizen terecht gekomen?

Ik moet een jaar of dertien zijn geweest toen ik in het beet magazine een advertentie zag van een betaalwater in Frankrijk. Smekend keek ik mijn vader aan en enkele maanden later vertrokken we in de zomer naar het betreffende water. Na anderhalf uur vissen wist ik toen een spiegel te vangen van dertien kilo. Ik was de koning te rijk! Ik zie de meest kleurrijke tenten nog staan langs het water. Ik weet nog goed dat wij een knal oranje met blauwe tent hadden, iets wat je je vandaag de dag niet meer kunt voorstellen! Omdat ik vanaf toen ook regelmatig op betaalwateren kwam bleef ik aardig op de hoogte. Nadat ik in het bezit kwam van een rijbewijs was het spreekwoordelijke hek van de dam. Zodoende ben ik benaderd door een reisbureau of ik voor hun visgerelateerde bestemmingen wilde testen en ben ik er uiteindelijk ingerold.

Hoe ziet het team achter Carptripz eruit?

Hoofdzakelijk bestaat het team uit mij en mijn vriendin. Uiteraard krijgen ook wij wel eens hulp uit de karperwereld. Waar mijn vriendin met name de drijvende kracht is achter het juridische en administratieve gedeelte liggen mijn kwaliteiten echt bij het onderhouden van contacten met klanten en watereigenaren. Met het team bezoeken we ook altijd eerst een water voor het aan het Carptripz bestand wordt toegevoegd, dus alle aspecten van een water worden eerst zelf ondervonden zodat ik klanten optimaal kan informeren en een goede relatie kan opbouwen met de watereigenaren.

Wat kun je als visser verwachten van een visreis via Cartripz?

Zoveel vissers, zoveel wensen... Ik luister naar de wensen van de klant en probeer daarbij altijd de juiste bestemming te vinden.

Op welke manier begeleid je mensen naar hun ultieme visvakantie?

Bij Carptripz hebben we er bewust voor gekozen om nog niet met een online boekingssysteem te werken. Ik probeer het zo persoonlijk mogelijk te houden. Zo krijg ik ook een beter beeld van de wensen van de klant. Het is wat meer werk maar zo blijft het contact tussen zowel de klant als met de watereigenaren erg goed en ben ik ook steeds op de hoogte van de vangsten op alle bestemmingen.

Hoe ziet jouw ultieme visvakantie er eigenlijk uit?

Ik zou liegen als ik niet graag grote vissen vang maar, nog belangrijker vind ik het dat ik rustig kan vissen in een mooie natuur. Persoonlijk ga ik puur voor het vissen en geef ik niet zozeer om bijvoorbeeld sanitair, al kan ik mij uiteraard wel voorstellen dat als je een week van huis bent je jezelf wel wilt kunnen opfrissen. Ik kan ook echt genieten van alles wat er om mij heen gebeurt. Zo waren we laatst omcirkeld door wilde zwijnen en herten, echt prachtig!

Kun je meer vertellen over de samenstelling van jullie aanbod aan bestemmingen?

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten karpervissers. De één wil genieten in een chalet en de andere wil weer back to basic. Ik denk dat we met de bestemmingen die er nog aankomen een perfecte mix hebben gevonden in ons pakket zodat we iedereen een passende bestemming kunnen bieden. Zo ook echte ‘big fish’ wateren of wateren waar je weer lekker veel actie mag verwachten.

Heb je zelf een favoriete bestemming?

Oei, dat is echt lastig te zeggen. Ik heb in mijn visserij zoveel betaalwateren bevist dat het lastig is deze vraag te beantwoorden. Van het bekende Rainbow Lake tot wateren van slechts enkele hectare. Zelf hou ik wel iets meer uitdaging. Uiteraard moet er een mooi bestand op zitten en vind ik het ook wel mooi als er wiergroei is. Het zoeken naar de open plekken vind ik alleen al prachtig.

Stel: je vist voor het eerst op een nieuw en onbekend betaalwater, hoe pak je dit dan aan?

Als ik zelf echt een week op visvakantie ga begin ik meestal eerst met een vijftal kilo boilies te voeren maar er de eerste nacht nog niet te vissen. Dit omdat de meeste stekken toch regelmatig lijndruk hebben. Door de lijnen 24-uur uit het water te houden kun je de vissen in je zone krijgen en kunnen ze op hun gemak vertrouwen krijgen in het gebruikte aas. Ook overdag haal ik de lijnen er regelmatig uit maar voer ik wel. Wat ik ook standaard doe is vanaf dag één een stek aanvoeren waar ik dan vervolgens vanaf de vijfde dag pas op ga vissen. Ook voer ik altijd verschillende diameters boilies door elkaar.

Je bent naast Carptripz ook actief als team member bij Nutrabaits. Wat kun je in het kort over deze firma en samenwerking vertellen?

Toen ik besloot de samenwerking te beëindigen met de vorige aasfirma om persoonlijke redenen (met de kwaliteit was niets mis!) ging al snel de telefoon of ik het team van Nutrabaits wilde komen versterken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. De huidige eigenaar van Nutrabaits heeft flink geïnvesteerd om het aas weer terug aan de top te krijgen. Ik moet zeggen dat dat aardig begint te lukken. Met name de Trigga Ice en de Cream Cajouser hebben mijn voorkeur. In Maart verschijnen alle bekende smaken weer terug op de markt in een kwaliteit die je van Nutrabaits mag verwachten.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis of locatie komt er dan als eerste in je op?

Dat is een sessie van twee jaar geweest. Nadat ik de tweede dag mijn PB schub had gevangen was ik flink in mijn nopjes. Wat er daarna gebeurde had ik niet durven dromen. In de komende 24-uur wist ik nog tweemaal mijn PB schub te verbeteren en als klap op de vuurpijl ook nog een Pb spiegel daar aan toe te voegen. Ik was door het dolle heen!

De tweede meeste memorabele vis was toch wel de perfecte rijen van Freedom Lakes. Op uitnodiging van de eigenaar mocht ik in 2014 een week komen vissen in februari, omdat het zo verschrikkelijk koud was koos ik ervoor om in het clubhuis te verblijven. Aan de muur hingen verschillende vangst-foto's. Donna, de perfecte rijen, hing daar ook bij. Nadat ik een paar biertje gedronken had grapje ik nog tegen de eigenaar ‘vannacht ligt ze in mijn net’ waarop zijn antwoord was ; ik denk het niet, ze is er al bijna een jaar niet uitgekomen. Je raad het al, die nacht ving ik één vis, Donna. Helaas is deze bestemming nu niet meer geopend.

Last but not least: Als je moest kiezen tussen een betaalwater of openbaar, wat heeft dan jouw voorkeur en waarom?

Dan moet ik toch wel betaalwater zeggen in mijn geval. Nee, zonder dollen. Ik ben een visser in hart en nieren. Waar ik vis maakt mij opzich niet zoveel uit. Ik heb hele mooie openbare wateren bevist maar ook op schitterende betaalwateren die perfect gerund worden. Laten we eerlijk zijn, ik ben ook geen voorstander van betaalwater met gestolen vissen, maar laten we niet vergeten dat er ook echt oprecht eerlijke en goede betaalwateren zijn. Ik word soms wel eens moe van de discussie. Ik zou zeggen, laat iedereen in zijn waarde en vissen waar diegene zich lekker bij voelt en er zijn voldoening uit kan halen. Daar wil ik graag mee afsluiten.

Ik wens jullie tot slot allen een prachtig visseizoen toe.

Tight lines, Menno

Twijfel je nog over de bestemming van je visvakantie of ben je nieuwsgierig naar het complete aanbod bestemmingen. Neem een kijkje op de website en vergeet niet de social media kanalen te liken om zo alle nieuwtjes rondom Carptripz te volgen!

Website : http://www.carptripz.nl/
Facebook : Carptripz - Menno van Dalen
Instagram : Carptripz

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.