Coen Ursem aan het woord

In deze rubriek laten wij willekeurige vissers aan het woord aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen, maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Coen Ursem graag aan het woord over zijn visserij en zijn werkzaamheden als teamleider bij Urban Bait Benelux.

Hallo Coen, allereerst bedankt dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord.

Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

Beste lezers, ik ben Coen Ursem, twintig jaar jong en ben woonachtig in Heiloo. Buiten het vissen om werk ik op een jachthaven bij de technische dienst en alles wat er op een jachthaven komt kijken. Ook ben ik sinds kort begonnen bij Urban Bait voor de Benelux.

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis? 

Bij mij draait bijna alles wel om het vissen en ik zit dan ook vaak langs het water. Ook wanneer ik niet aan het vissen ben gaat er van alles door mijn hoofd met betrekking tot het vissen. "Wat nou als ik dit, hoe kan het dat, waarom in die situatie enzovoort". Zo probeer ik mijzelf voortdurend te verbeteren om tot betere resultaten te komen. Natuurlijk draait niet alles om het vissen want ik ga ook graag met vrienden leuke dingen doen.

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen? 

Ik ben al sinds dat ik een hengel kon vasthouden bezig met het vissen. En vanaf een jaar of acht a negen ook op de karper. Het karperavontuur is begonnen toen ik voor het eerst een karper gevangen zag worden. Toen dacht ik “die wil ik ook gaan vangen”. En zo is de verslaving en passie voor het karpervissen begonnen.

Dit jaar heb je geholpen op het World Carp Classics (WCC) toernooi in Tsjechië, kun je vertellen hoe je dit hebt ervaren?

Ja dat klopt, afgelopen jaar ben ik meegereisd naar Tsjechië voor de WCC. Ik was hier een marshall en moest dus helpen in de organisatie en ervoor zorgen dat de wedstrijd goed verliep. Om te kunnen vertellen hoe ik dit heb ervaren kan ik een heel boek vol schrijven. Maar ik zal het kort houden, ik ben daar tweeënhalf week geweest en heb alles meegemaakt vanaf de eerste dag dat de voorbereidingen ter plaatse begonnen tot het eindfeest. Het waren weken waarbij veel werd gelachen, gefeest en gek werd gedaan. Maar er was ook tijd voor serieuze dingen en er moest natuurlijk gewerkt worden om het toernooi in goede banen te leiden. Om het in zijn geheel te omschrijven was het een week om nooit te vergeten!

Je bent recent aangesteld als teamleider voor de Benelux afdeling van Urban Bait. Hoe ben je bij dit merk in beeld gekomen?

Ik ben op de WCC in contact gekomen met één van de personen van Urban Bait en de klik was er meteen. Er werd veel gelachen en mooie verhalen werden verteld. Over en weer hebben we achteraf nog veel contact gehad en toen ben ik gevraagd of ik de Benelux wou gaan regelen om daar een team van fieldtesters op te zetten. Natuurlijk is dit een kans die je niet zo snel krijgt en heb ik die natuurlijk aangegrepen.

Welke werkzaamheden brengt dit met zich mee?

De voornaamste werkzaamheden van de afgelopen tijd zijn vissers selecteren voor het team en dit in goede banen leiden en de berichten afhandelen op de Urban Bait Benelux pagina op Facebook. Ook één van de werkzaamheden zijn de social media zoals Instagram actief houden en zorgen dat er foto's gepost worden.

Kun je wat meer vertellen over het merk Urban Bait?

Urban Bait bestaat al een jaar of dertig en komt oorspronkelijk uit Engeland. in Engeland is het één van de grotere aasbedrijven op de markt. De boilies die ze aanbieden zijn van hoogwaardige kwaliteit met hoge kwalitatieve ingrediënten. Vandaar ook dat ze in dezelfde prijscategorie vallen als bijvoorbeeld een CC Moore of een Mainline. Momenteel ben ik samen met een team jongens uit de Benelux bezig om ook in de Benelux Urban Bait op de kaart te zetten en te laten groeien tot een van de grotere aasbedrijven in de Benelux. Get on the going bait!

Wat een vis!
Wat een vis!

Hoe onderscheidt Urban Baits zich in de wereld van aasfirma’s?

Urban Bait onderscheidt zich van andere aasbedrijven door producten te leveren van zeer hoge kwaliteit. Dit kan alleen door kwalitatief goede producten te gebruiken in de samenstelling van de boilie.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij? 

In mijn visserij zijn mijn molens onmisbaar. Dit omdat ik op veel verschillende wateren vis, waaronder ook de grote wateren zoals bijvoorbeeld het IJsselmeer. Op het IJsselmeer moet je kunnen vertrouwen op je molens en zijn ze daarom onmisbaar voor mij.

Hoe pak jij een nieuw water aan? 

Een nieuw water pak ik op de volgende manier aan: ik ga er eerst een keer naar toe en blijf daar geruime tijd observeren. Kijken naar aasbellen, actieve vis, draaiende vis etc. Vanuit daar ga ik een plan opzetten hoe ik in een zo kort mogelijke tijd toch al een aanbeet kan krijgen. Wanneer het plan gemaakt is begin ik met het opbouwen van de voerstekjes. Dit doe ik vaak een paar dagen voor ik de sessie heb gepland. Als het eenmaal zover is kan ik alleen maar afwachten wat de inspanningen gaan opleveren.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn? 

Ik schenk veel aandacht aan mijn onderlijnen en pas ze dan ook geregeld naar omstandigheden aan. Korter, langer, hairlengte, haakmaat etc. De onderlijn die ik het meest gebruik is niet zo heel speciaal. Gewoon een standaard onderlijn met een line-aligner en een stukje tube op de haak waar de hair doorheen gaat.

Genieten aan het water

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film? 

Ik ben niet echt een lezer of een film kijker. Ik vind het zelf wel lekker om af en toe langs de waterkant een magazine te lezen. Maar meestal kijk ik liever over het water op zoek naar activiteit.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij? 

Het meest onderschatte aspect binnen de visserij is toch wel het vissen onder eigen kant. Want daar komen soms toch echt mooie exemplaren vandaan.

De foto spreekt voor zich!
De foto spreekt voor zich!

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op? 

Hoef ik niet eens over na te denken dat was een volschub die ik in begin december dit jaar ving. Ik ging naar een water met die vis in mijn achterhoofd, want ik wist dat hij er zwom. Na twee nachten zonder teken van leven trok de top van mijn linker hengel iets krom zonder indicatie op mijn beetmelder. Dus weer wat lijn gegeven want er stond een beste wind. Maar na vijf minuten trok de top weer iets krom. Zou het dan toch? Voorzichtig pakte ik de hengel op en zette ietwat druk met mijn hengel om te voelen of ik weerstand voelde. En ja hoor, ik voelde beweging! Dus snel de boot in en de vis ophalen. Bij het zien van de vis ging er maar één ding door mijn hoofd. HET IS HEM!!!!!!

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven? 

Mijn ultieme carpfeeling is toch wel langs het water zitten achter de hengels. Midden in de natuur waarbij je alleen maar de geluiden van de natuur om je heen hoort.

De Carpfeeling van CoenHet uitzicht tijdens de ultieme CarpFeeling gevoel van Coen

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken? 

Ik hoop in de toekomst verder in de karpervisserij te komen en er uiteindelijk in welke vorm dan ook mijn werk er van te kunnen maken. Ik ben nog jong en wie weet wat er allemaal nog op mijn pad komt.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.