Corneel Harteveld aan het woord

• Stel jezelf even voor


Mijn naam is Corneel Harteveld en ik neem de pen over van mijn vismaat en tevens teamgenoot (NASH) Michiel Martijn. Sommige geven mij ook wel de bijnaam: “The Dutch Naked Chef”. Hierover zo meer! Ik ben sinds enkele jaren woonachtig te Gouda en verdien mijn dagelijkse kost met het importeren en exporten van groenten en fruit naar en vanuit Zuid-Amerika, Egypte en Europa.
 

Heerlijk ontspannen achter mijn hengels……!


• Hoe lang vis je al op karper en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik ben op mijn 7de in 1984 begonnen met het vangen van mijn eerste voorntjes bij mijn ouders voor de deur.  Ik ben op den duur steeds grotere vissen gaan vangen en weet nog goed dat ik mijn eerste graskarper ving aan een grote bonk wit brood aan de vaste stok! Het was een heidens karwei om deze grote jongen op de kant te krijgen. Sindsdien ben ik me gaan richten op het vangen van enkel en alleen nog de karper.  Tot de dag van vandaag beleef ik er nog net zo veel lol aan mijn visserij als toen ik nog dat kleine mannetje was met die enorme graskarper….

Een ronde pannenkoek van Lac de Madine op 20kg!


• Wat vind jij het mooiste aan karpervissen?

Het mooiste aan karpervissen is niet alleen het pionieren aan de waterkant en op zoek zijn naar die ene gigant! Het draait om alles wat daarbij komt kijken. Na een lange werkweek achter mijn bureau gezeten te hebben, verlang ik om achter mijn hengels te kruipen en weg te duiken in mijn warme Frostbite. Heerlijk met een kacheltje aan en een vers gemaakte kop koffie.


Ik vind het heerlijk om mijn eigen kost aan de waterkant klaar te maken en doe dit ook graag voor mijn vismaten. Vandaar ook de bijnaam: 'The Dutch Naked Chef'.  Ze zeggen dat ik wat weg heb van Jamie Oliver. Ik draai in een mum van tijd een heerlijk gerecht in elkaar waar menig visser jaloers op zou zijn . Dit gaat vaak ook gepaard met een goed glas wijn.  (Ben zo terug…. Even de aardappelen afgieten, opbakken met wat knoflook, peper, zout en wat verse rozemarijn)

• Waar stoor je je aan in de karpervisserij?

Ik sluit mij volledig aan bij mijn vismaat Michiel als het gaat om afgunst aan de waterkant. Wij hebben dit voorval samen aan de waterkant meegemaakt en kan je zeggen dat dit niet in de koude kleren is gaan zitten.  Onopgemerkt blijf je hiermee in je gedachte spelen wanneer je je zin hebt gezet op een nachtje vissen. Chapeau heren…!!!


• Wat is jou mooiste karper ervaring?

De mooiste karper ervaring tot op heden is de vangst van mijn eerste en tweede vijftiger op Lac du Der Chantecoq. Deze spiegel heb ik binnen een jaar weten te dubbelen op het Bassin Nord. Een water dat ongeveer 600 hectare groot is en waar slechts twee stekken beschikbaar zijn voor het nachtvissen!

Gedubbeld binnen 1 jaar op ruim 600 hectare water! Een magische vis…

Een andere mooie ervaring die ik graag wil delen is de vistrip naar ditzelfde water tijdens de vidance. Op het moment dat wij arriveerde, stond het water extreem laag en vele delen van Lac du Der Chantecoq kwamen droog te liggen. Overdag liep het kwik op tot boven de dertig graden en dus onbegonnen werk om overdag de hengels uit te werpen.  Daarom besloten we om s’nachts de gok te wagen. Met al het hoognodige aan spullen baande wij ons een weg door de modder naar de stek.  Strechters, brolly’s en andere zware spullen lieten we achter in onze bus. Het was immers tussen de 18 en 22 graden s’nachts en de hemel stond vol met sterren. Geen reden om ons druk te hoeven maken over regenbuien. Al onze hengels lagen in een mum van tijd uit en ook de eerste vissen werden snel gevangen. De gehele nacht verliep goed totdat we een vreemd geluid uit de verte aan hoorde komen. We keken elkaar aan maar konden niet rijmen wat het geluid was. Om precies te zijn hadden we een minuut bedenktijd! Het bleek een enorme regenbui te zijn die ons vanuit de richting van het grote meer naderde.  Het waren de enorme regendruppels die het geluid veroorzaakte! We hadden niks maar ook niks bij ons waaronder we konden schuilen. We waren in de veronderstelling dat het droog zou blijven die nacht!
Uiteindelijk hebben we onderdak gevonden onder onze rubberboot. We hebben tijdens de regenbui onder de boot gezeten en hebben de grootse lol met zijn tweeën gehad. Nog maar niet te spreken over hoe koud we het eigenlijk wel niet hadden die nacht. De opvolgende nachten hebben we het uiteraard anders aangepakt!

De onthakingsmat was mijn bed voor de nacht, niet wetende
dat een gigantische regenbui ons naderde!  


• Waar bestaat jou visserij uit?

Vroeger was ik erg fanatiek met het pen- en oppervlakte vissen. Daar is in de loop der jaren verandering in gekomen. Ik wil niet zeggen dat ik het nooit meer zal doen, want als er een karper onder een bed waterlelies mijn aandacht trekt, pak ik toch echt mijn penhengel en waag ik een gokje!

De karpers worden verwend met pallets en allerlei particles.

Tegenwoordig vis ik graag met de steunen en de bolie. Ik ben een voorstander om tijdens mijn sessie een stek op te bouwen gedurende een aantal dagen met bolies en een mengelmoes van pellets en particles.  Ondertussen voer ik al wel al andere stekken aan voor het geval de eerste stek niet wil produceren. Ik vind het belangrijk dat de vis op meerdere plekken dan alleen mijn voerstek de bolie’s kan nuttigen. Ze krijgen gewenning met je aas en je lokt zo ook eerder de grotere vissen van het water uit hun tent!

Welke karper kan dit nu weigeren.

Verder bestaat mijn visserij vooral uit het genieten van moeder natuur en alles wat er op mijn pad kruist. 


• Waar vis jij het liefst?

In Nederland vis ik graag op kleine putjes waar ik een target vis kan vangen en waar ik rustig en ongestoord mijn ding kan doen! Ook plan ik regelmatig korte en lange trips naar Frankrijk en zoek ik het grote avontuur op, op de kleine etangs en de grote reservoirs die Frankrijk rijk is!

Kleine Franse dorpjes en lokaal geproduceerde wijnen
geven mij het ultieme vakantiegevoel!

Frankrijk is mijn favoriete land vanwege de cultuur, de gastronomie, de mooie natuur met de uitgestrekte akkers en de kleine landweggetjes. En als je dan eenmaal in Frankrijk bent, vergeet dan vooral niet het verse stokbrood, de kazen en de vele heerlijke wijnen te proeven waardoor dit land zo populair is geworden! Het is een land naar mijn hart en waar ik voorlopig nog niet op ben uitgekeken.

Frankrijk is een paradijs vol met mooie etangs en reservoirs!!


• Waarmee vis je het liefst?

Door de jaren heen verzamel je een arsenaal met spullen die je mooi vindt en waarmee je prettig uit de voeten kunt. Ik vis zelf graag met de hengels van Rod Hutchinson, de Dream maker enigma’’s 12.6 ft 3 lbs.  Dit is een relatief zachte hengel en is mooi parabolisch. De molen die ik hieronder gebruik, is de Aero Technium van Shimano. Een mooie molen met veel lijncapaciteit en met een perfecte slip. Een visser kan zich geen betere molen wensen! Al het overige materiaal zoals een tent, slaapzak, terminal tackle en het aas gebruik ik uiteraard van Nash Tackle.
Wat betreft het aas kan ik simpel zijn! Ik ben zeer te spreken over de Top Rod range bolie Mach 1 en Amber Strawberry van Nash. Ik heb goede resultaten behaalt waar andere vissers het af lieten weten. Ik vis graag in combinatie met wat pellets en de food- en bolie dips. In het verleden beperkte ik me enkel en alleen op 15 en 20 mm bolies. Aankomend seizoen (2010) ga ik met de 25mm aan de slag en hoop ik wederom verbluffend resultaat te halen.

Het juiste materiaal en de goede aaskeuze is geen overbodige luxe…
Nu alleen nog een paar hongerige karpers!


• Wat is jou favoriete rig?

De rig waar ik al jaren met succes mee vis is de welbekende combi rig. Deze knoop ik met de Missing link (20 en 25 lbs) van Nash en is in verschillende diktes en kleuren verkrijgbaar. Als Haak gebruik ik de Fang X of de Fang Twister met weerhaak in de maten 6 tot 8.  De rig wordt afgemaakt met een wartel met ring en wat kneedbaar lood (Total Mass Putty). Dezelfde rig gebruik ik ook voor mijn snowman en pop-ups rig!  
Hij is multi functioneel en is ook nog eens makkelijk te knopen.
(Voor meer info over het knopen van deze rig, verwijs ik je door naar de Zwolle special die het blad: Spiegelzal uitgeven tijdens  de karperbeurs te Zwolle op 6 en 7 februari )

De combi rig heeft mij al vele mooie vissen opgeleverd
waaronder ook deze fraaie dertiger• Wat is je favoriete boek/film?

Mijn favoriete boek is : De dunne lijn….. van Luc de Baets. Een boek dat vol goeie informatie zit voor zowel de startende- als de gevorderde karpervisser onder ons. Ik ben duidelijk meer vissen gaan vangen na het lezen van dit boek en kan je hem dus zeker aanrader. Ook kijk ik graag naar verschillende dvd’s waarop het gedrag van de karpers wordt gefilmd. Zal geen namen noemen.……


• Karpervissen over tien jaar

Pfff…. Over tien jaar. Dat is me een tijd zeg!  Dan praat je over meer dan 3650 dagen. Als ik alleen al terugblik naar hoe revolutionair de afgelopen tien jaar zijn geweest in de wereld van de karpervisserij, dan zou je denken dat alles al ontdekt en uitgevonden is! Hoe gek het ook mag klinken, toch denk ik dat er nog veel dingen te ontdekken valt. Als ik alleen al weer kijk naar de nieuwe range materialen die Nash voor 2010 heeft ontwikkeld!  Er wordt voortdurend gezocht naar verbetering en uitbreiding van materialen.  Dit zal de komende tien jaar gewoon doorgaan.

Ook denk ik dat de klimaatverandering de komende tien jaar een grote rol zal gaan spelen voor de karpervisserij. De extremere winters en de warmere zomers brengt de natuur in grote verwarring wat niet ten goede van de karper komt! Wie zal het zeggen…. De tijd zal het leren.


• Wat is jou target in de karpervisserij?

Dit jaar ga ik een onbekend water in de Zuid Franse Alphen bevissen waar meerdere zware biggen schuilen. Omdat er weinig tot niks over bekend is, sta ik voor een grote uitdaging. Mijn target voor dit jaar is het vangen een vis op dit helderblauwe Alphen water en het vergaren van zoveel mogelijk informatie voor de vervolg trippen naar dit water. Verder heb ik mijn zinnen gezet op een prachtige schub van onder en nabij de 23 kilo die ergens in Zuid-Holland rondzwemt.  


• Heb je nog tips voor de karpervisser?

- Geniet van je hobby en gun je mede visser ook een vis.
- Geef elkaar de ruimte aan de waterkant!  
- Discussiëren doen we met de mond en niet met de vuist!
- Help de jeugd een handje als ze bij jou in de buurt aan het vissen zijn. Breng ze bij hoe ze moeten omgaan met de natuur en de spelregels van het karpervissen!

Blijf vooral jezelf en geniet van je visserij!


• Hoe ben je met CarpFeeling in aanraking gekomen?

Via Michiel Martijn die mij de pen heeft aangereikt. Hij is mijn beste vismaat, teamgenoot en tevens vriend waarmee ik altijd een hoop lol kan beleven. Een echte karpervisser in hart en nieren die voortdurend de uitdaging en het avontuur met mij op zoekt. Ben tevens zijn ‘personal’ fotograaf en heb al vele bakken voor hem op de foto gezet.


• Heb je nog tips voor CarpFeeling?

Vooral doorgaan in deze lijn en houd het vooral simpel en overzichtelijk. Volg jullie gevoel… jullie zijn op de goeie weg.

Een fraaie spiegel van een Frans reservoir


• Aan wie geef jij de pen door?

Aan Arjan Uitbeijerse, één van de hoofdredacteuren van Spiegel magazine. Arjan ken ik al vele jaren en brengt meerdere nachten per week door aan de waterkant. Arjan heeft van zijn hobby zijn werk weten te maken waar ik veel bewondering voor heb. Hij weet als geen ander wat er binnen het karperwereldje afspeelt en kan een goede bijdrage leveren aan deze website.

Lees volgende keer het interview met Arjan Uitbeijerse

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.