Cuyten boilies - running waters

Grote waterstelsels...
Snoeiharde runs...

Prachtige sfeerbeelden...
Vangsten waar je van droomt…


Klinkt dit als muziek in je oren? Lees dit artikel dan met volle aandacht door.

Als je net als mij uit de regio Rotterdam komt moet je wel eens hebben gehoord van Cuyten Boilies en al helemaal van hun Running Water films op youtube. Meerdere keren heb ik deze films bekeken die bol staan van ruige visserij en pionieren in een vrije wereld. Naast een eigen boilielijn en team van Running Water ‘boys’ hebben de mannen achter Cuyten boilies ook een maatschappelijk doel door hun boilies te laten verpakken en verzenden in samenwerking met zorgboerderij ’’De Springerhoeve’’. Om meer van de activiteiten rondom Cuyten Boilies te weten te komen vraag ik Lex Cuyten alles rondom hun ‘way of life’ in dit interview.

De teamleden zijn stuk voor stuk vissers die je niet gek maakt

Lex allereerst bedankt voor je bijdrage aan dit artikel over Cuyten Boilies: Running Waters. Voor de mensen die jullie nog niet kennen, waar staat de naam Cuyten Boilies voor en wat is jouw rol hierin?

Vissen is mij en mijn broertje met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd werden wij door onze vader al meegenomen naar de waterkant en de vakanties werden langs de waterkanten in Frankrijk gevierd. Het mixen van ingrediënten en boilies draaien was direct al een belangrijke factor voor onze visserij. Ons hele gezin deelde mee in onze passie en daardoor was er veel mogelijk bij ons thuis. De eerste boilies werden inmiddels verkocht aan onze vriendjes, in boterhamzakjes gingen ze de deur uit en de positieve berichten kwamen terug… wat leuk! De achterdeur stond altijd open voor bevriende karpervissers en de vrienden die nog niet op karper visten werden vanzelf wel besmet met dit mooie virus! Helaas is onze vader vroegtijdig overleden, maar is het karpervis gevoel waar we mee opgegroeid zijn nooit minder geworden.

Running waters

De hoeveelheden benodigde boilies groeiden met de jaren, wat vooral te maken had met onze manier van vissen. Daar was moeilijk tegenop te draaien op een gegeven moment. We hebben op een gegeven moment een aantal bedrijven gehad die ons hebben gesponsord, maar dit was eigenlijk nooit naar volle tevredenheid. We hebben ook een periode onze eigen mixen naar draai- servicebedrijven gebracht om de groter wordende hoeveelheden weg te laten draaien. Er werden altijd boilies verkocht aan de directe groep om ons heen maar die groep werd al snel groter. Op dat moment hebben wij besloten een Kamer van Koophandel nummer aan te vragen. Op die manier konden we nog beter aan onze ingrediënten komen en gingen er meer deuren open. Ingrediënten uit eerste hand en lagere prijzen. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om het een serieus bedrijf te laten worden, de drive was om onszelf van goede boilies te voorzien en een verkoop lijntje op te zetten aan de groep om ons heen. Een echt winstoogmerk hadden wij daarom ook niet, we wilden goede ballen hebben voor onszelf waarvan we wisten wat erin zat. We steken onze ziel en zaligheid in onze hobby en dat gaat niet samen met een aas waar je niet volledig achter staat. Door mond op mond reclame blijft de olievlek Cuyten Boilies zich verspreiden, dat hadden wij vooraf echt niet voorzien.

Hoe onderscheidt Cuyten Boilies zich in de wereld van ‘aasaanbieders’?

Wij zijn niet gericht bezig met reclame makerij. Daarmee wil ik niet zeggen dat we tegen de mainstream in zijn, maar wij varen wel onze eigen koers. Het echte vissen is wat wij uit willen stralen en daar is de beleving en de sfeer een grote drijfveer in. Het is een way of living en het gaat niet alleen maar om de kilo’s of het scoren van aantallen.

Lex Cuyten

De boilies uit jullie assortiment hebben geen standaard namen die we gewend zijn. Zit er achter de gekozen namen een apart verhaal?

Ja en daaraan kan je zien dat we niet perse bezig zijn met hoe een boilie ‘moet heten’ om aan de grote massa te kunnen slijten, maar doen wij lekker waar we zelf zin in hebben! Het tekent hoe wij zijn en daarom juist mooi als je je hiermee ook kan onderscheiden, niet waar?

Welke boilie is jouw persoonlijke favoriet en waarom deze bol?

Een echte favoriet of voorkeur heb ik niet. Cuyten Boilies heeft momenteel 3-soorten in het assortiment (Drukz, Luca’s en Mocro’s) die allemaal totaal anders zijn. We zijn wel altijd bezig met nieuwe ingrediënten en ontwikkelingen, maar we brengen alleen iets nieuws uit als het echt een aanvulling is op deze drie toppers. Voordat we een boilie uitbrengen vissen wij en een aantal uit onze directe omgeving er zelf eerst minimaal een vol jaar mee. Daarom heb ik met alles wat wij verkopen al veel mooie momenten beleefd en kan ik niet aangeven wat voor mij het beste werkt. Het is ook per moment van het jaar en ook per watertype afhankelijk. Sterker nog ik heb meestal van alle soorten bij me als ik ga vissen zodat ik kan inspelen op de situatie.

De films van Running Waters zijn gaaf!

 

Sinds begin dit jaar is er de samenwerking tussen Cuyten Boilies en zorgboerderij ‘’De Springerhoeve’’ in Dordrecht. Hoe ziet deze samenwerking eruit en hoe is hij tot stand gekomen?

Wij hebben inderdaad een stap gemaakt door samen te werken met zorgboerderij ‘De Springerhoeve’. Dit is tot stand gekomen omdat Erik Rijken, een goede vriend van mij en tevens inmiddels mede eigenaar van Cuytenboilies daar werkt. Op de zorgboerderij hebben de cliënten een leuke dagbesteding erbij en hebben wij als voordeel dat alle producten daar verpakt en opgestuurd worden die via onze webshop besteld worden. Wij zijn hier dan ook echt heel enthousiast over en het is heel gaaf om te zien hoe dat steeds meer vorm krijgt. De zorgboerderij is onderdeel van een koeienmelk-veehouderij waar wij een deel van de schuur mogen gebruiken. We hebben er ruimte genoeg, ook in de toekomst, en mogen zelfs gebruik maken van alle middelen die daar voorhanden zijn, geweldig! 

Cuyten Boilies is meer als alleen een aanbieder van aas. Vier jaar geleden was de release van jullie eerste film Running Water Part 1. content die vol staat met snoeiharde runs en prachtige sfeerbeelden. Hoe is het idee ooit ontstaan om deze films samen te stellen en publiekelijk te maken?

Nog voordat we de beslissing namen om de KvK aan te vragen hadden wij al met een select groepje als extra hobby het filmen van onze visserij. Dit is allemaal in stroomversnelling uitgegroeid tot de huidige Running Water set-up waar we onze visserij proberen te tonen. Deze groep bestaat uit een 5-tal fanatieke groot water en riviervissers werken er jongens achter de schermen aan mee die met filmen en fotograferen bezig zijn. Alhoewel Running Water in direct verband staat met Cuytenboilies, doen we er alles aan om het wel zo neutraal mogelijk te houden en echt onze beleving van het vissen te laten zien. Waar we met Running Water eindigen weet niemand, maar het begint steeds grotere vormen aan te nemen in professionaliteit. We beleven er erg veel plezier aan en krijgen er allemaal veel energie van. We zijn een heel jaar bezig om een Running Water aflevering uit te brengen omdat we de lat zo hoog leggen. Daarnaast hebben we inmiddels een set-up bedacht waar we meerdere keren per jaar een filmpje uitbrengen die meer rauwe beelden bevatten die de lat van Running Water net niet gehaald hebben. Deze serie noemen we ‘RandomSelect’. Daarin gebruiken we ook beelden van onze vismaten uit gezamenlijke sessies.

Openbare wateren

Zijn jullie nooit bang voor zogenaamde ‘stekkenpezers’ (gelukszoekers) door deze films?

Wij zijn ons heel goed bewust wat we wel en niet kunnen laten zien. De moeilijkheidsgraad is meestal dermate hoog dat ‘dat volk’ er toch geen kans van slagen heeft, maar we kiezen ook zeker uit wat we wel en niet laten zien. Er wordt dus echt doelgericht gefilmd en ge-edit om dat te voorkomen.

Het Running Waters team bestaat uit een hechte groep vissers die houden van de ruige visserij op lange rivieren en grote water stelsels. Hoe komt het dat jullie zo hecht en verbonden zijn aan elkaar?

We delen dezelfde passie voor het grote open wateren en stromende rivieren, dus die hechte band is vrij eenvoudig ontstaan. Daarnaast is het heel gaaf om gezamenlijk aan een filmpje te werken en daar het eindresultaat van terug te zien.

Riviervisserij is een visserij die je niet kan en mag onderschatten. Toch laten de successen die jullie boeken een ander beeld zien. Wat is de kracht van jullie team om toch telkens deze sleutel tot succes te vinden?

Wij werken altijd goed samen en bundelen echt onze krachten. Als we echt gas gaan geven dan maken we ook een hele planning om een bepaald water aan te pakken. Er ontstaat dan een schema van een aantal weken of zelfs maanden waarin we iedere week aanwezig zijn in wisselende samenstellingen. Dan leren we met elkaar een water goed kennen en kunnen we van elkaars voer en stek bevindingen gebruik maken. 

Jullie organiseren naast alle activiteiten ook karper koppelwedstrijden?

Voor de hengelsport vereniging in Hellevoetsluis hebben wij een seizoen de karpercommissie geleid, maar dat had niks met Cuyten Boilies te maken. We hebben wel onlangs ons eerste weekend met het complete ‘team’ georganiseerd. Daarbij is het idee uitgewerkt om een soort wedstrijd onderling te organiseren op een deel van de benedenrivieren, wat gezamenlijk goed is voor 20.000 hectare water. Zonder stek nummers te loten of iets dergelijks kon iedereen zichzelf voorbereiden op de wedstrijd en kon iedereen vrij vissen en zijn eigen dingetje doen. Vanaf de kant, met boten, je zag heel veel verschillende aanpakken voorbij komen en de vangsten konden worden ingeschoten via de app. Het weekend werd in stijl afgesloten met een goede bbq. Zo leerden iedereen elkaar nog beter kennen en is er weer veel van elkaar geleerd. Dit zal een jaarlijks terugkerend event worden.

Voor we het interview afronden rest mij nog één laatste vraag: als je in een glazen bol zou kunnen kijken waar staat Cuyten Boilies en het Running Waters team over vijf jaar?

We zijn erg blij met hoe het nu gaat en zijn ieder jaar groeiende. We kunnen eenvoudig flink opschalen zonder verdere investeringen, maar zullen wel dicht bij onszelf blijven precies zoals we nu doen. Plezier maken is het belangrijkste!

Ben je nieuwsgierig naar het complete assortiment van Cuyten Boilies en de Running Water films? Neem dan een kijkje op de website en vergeet niet de social mediakanalen te liken om zo alle nieuwtjes rondom Cuyten Boilies en de Running Water films te volgen!  

Website: www.cuytenboilies.eu
Facebook: Cuyten Boilies
Instagram: @Cuytenboilies

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.