Daniël van Dijk aan het woord

• Stel jezelf even voor:


Daniël van Dijk, geboren in 1974 in Dordrecht. Na 28 jaar heb ik Dordt achter me gelaten en ben gaan wonen in Brandwijk, een dorpje de Alblasserwaard.


• Hoe lang vis je al op karper en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Niet lang nadat ik kon lopen, had ik een hengel in m’n handen. Aan het begin met mijn vader mee (aan heb ik volgens eigen zeggen alles te danken, dus dat blijf ik maar roepen…), later, na het halen van mijn zwemdiploma, ook alleen. Via brasem, zeelt en snoek kwam de karper aan de buurt. Deze mysterieuze vissoort bleek echter in tegenstelling tot de andere soorten nauwelijks te vangen. De missie was begonnen…


Schub uit Italië


• Wat vind jij het mooiste aan karpervissen?

Ondanks de ontwikkelingen op technisch en tactisch vlak blijft altijd het mysterieuze karakter onderdeel uitmaken van de missies. Soms veel, soms weinig mysterie. Zolang dat er is, ben ik gelukkig.


• Waaraan stoor je je in de karpervisserij?

Het succesvoller vissen op karper in het algemeen heeft helaas een keerzijde. In het tijdperk van vóór de hair, werd het vissen op karper slechts gedaan door een aparte groep specialisten. Inmiddels hoef je geen specialist te zijn om regelmatig (grote) karper op het droge te krijgen. De populariteit geneert meer vissers, meer overlast en als gevolg daarvan aangescherpte wet- en regelgeving. Dit heeft gezorgd voor beperken, die vaak onterecht en onnodig zijn. Daar stoor ik me wel eens aan.

Franse dikbuik


• Wat is jouw mooiste karper ervaring?

Mijn mooiste ervaring, gerelativeerd in tijd en omstandigheden, is de vangst van mijn eerste ‘dertiger’. Op mijn 17e ving ik, diep in de laatste nacht van de schoolvakantie, een monsterlijke spiegel van 32 pond en 4 ons. De voorbereidingen, de nacht, de aanbeet, de dril en uiteindelijk het landen... Ik viste die nacht alleen en ik zal nooit vergeten hoeveel indruk deze vis maakte. Zowel in schoonheid als in omvang was het extreem. Tot dat moment was mijn zwaarste vis een schubkarper van 20 pond.

Soms een uitstapje naar de meerval


• Waar bestaat jou visserij uit?

Mijn visserij is heel divers. Soms vis ik graag op vertrouwde type wateren en stekken, soms hunker ik naar vernieuwing en het onbekende. Afwisseling is troef. Daarom vis ik in een willekeurig kalenderjaar op zeer uiteenlopende stekken, in binnen- en buitenland. In Nederland van polderslootje tot brede rivier en in buitenland rivier tot lac en etang.


• Waar vis jij het liefst?

Aansluitend op het antwoord van de vorige vraag, vis ik het liefst in het onbekende. Daardoor heb ik tot nu toe in diverse buitenlanden gezocht naar karper. België, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland, Hongarije, Indonesië, Canada…

Aparte omgeving van Spanje


• Waarmee vis je het liefst?

Als de visserij het toelaat, vis ik graag vers. Maar gezien de type sessies die ik maak, zijn de ready mades steeds belangrijker geworden. Zelfs zo belangrijk, dat nog maar nauwelijks vers aas aan of onder de haak monteer.


• Wat is jouw favoriete rig?

Over het algemeen simpel. Volstaat bijna altijd voor mijn visserij. De degelijke onderlijnen hebben zich voldoende bewezen. Soms nog een beetje goochelen, maar dat is dan wel ook wel weer leuk.

Aparte vissen in Franse rivieren


• Wat is je favoriete boek/film?

In de tijd dat ik net begon met nachtvissen las ik Carp fever van Kevin Maddocks. Dat was toen prachtig!


• Hoe ziet karpervissen er volgens jou over tien jaar uit?

Als gevolg van de populariteit en de keerzijde daarvan, is de kans groot dat er een omslag zal komen. De vraag is, of dat over tien jaar al is ingezet. Misschien zijn we dan over de top heen.


• Wat is jou target in de karpervisserij?

Natuurlijk is een 30 kg+ een mooie target, maar gezien mijn wensen in de visserij heeft dat zeker geen prioriteit. Voor mij liever wat nieuwe wateren in buitenlanden.

De stokken op scherp in Canada


• Heb je nog tips voor de karpervisser?

Blijf jezelf afvragen waar je mee bezig bent en waarom. (Het antwoord hoeft niet eenduidig en voor de hand liggend te zijn).


• Hoe ben je met CarpFeeling in aanraking gekomen?

Via mijn voorganger(s) van het “aan het woord”.


• Heb je nog tips voor CarpFeeling?

Blijf lekker bezig!


• Aan wie geef jij de pen door?

Jaco (Köös) de Gier

Lees volgende keer het interview met Jaco de Gier

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.