Dennis Groot aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. 

Deze keer laten wij Dennis Groot graag aan het woord over zijn privé, visserij en zijn werkzaamheden als teamlid bij aasfirma Pioneer Baits.

Hallo Dennis, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

Redactie CarpFeeling, enorm bedankt voor deze kans om iets over mijzelf te mogen vertellen aan de lezers van deze website. Ik ben dus Dennis Groot éénendertig lengtes jong en ik woon samen met mijn lieve vriendin Nadine in Heemskerk (Noord Holland). In ons huis rennen twee katten rond en in de achtertuin hebben wij een gave vijver aangelegd met in totaal veertien koikarpers. Van maandag tot en met vrijdag ben ik werkzaam als timmerman bij een bouw & aannemers bedrijf. 

KoikarpersHuisdieren genoeg. 

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis? 

Gelukkig krijg ik alle vrijheid van mijn vriendin om mijn hobby uit te oefenen maar ik ben niet meer iemand die vier of vijf nachten per week aan de waterkant uithangt. Het moet een hobby blijven waar je niet te ver in moet doorslaan vind ikzelf. Daarom vis ik meestal één nacht in het weekend en af en toe wat losse avonden doordeweeks. Ik werk van 7:00 tot 16:00 uur en dan reken ik de reistijd niet mee, dit maakt het vaak lastig om een doordeweeks nachtje te vissen. Soms heb ik de mazzel dat er bouwproject vlak naast een water ligt. Dan wil ik wel eens een doordeweekse nacht pakken vlak bij de bouwplaats, altijd lachen als je collega's zich afvragen waarom dat tentje staat te drogen op de bouw. Ook probeer ik drie á vier keer per jaar naar Frankrijk af te reizen. 

Mooie rijen karperEerst werken, daarna de jager uithangen!!

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen? 

Ik heb tot mijn 16e wedstrijden gevist met mijn zusje Anja. Helaas kwam er een moment dat ik zelf geen beslissingen meer mocht maken in deze tak van visserij en besloot ik hiermee te stoppen. Vanaf dat moment ging ik volgas achter de karpers aan, ik ben begonnen met de penvisserij aangezien dit het dichtste bij mijn witviscarrière lag, al snel begon ik dit uit te bereiden naar vissen met de korst en zo ben ik uiteindelijk beland bij het huidige actieve statische karpervissen. Mijn karpervisserij begon allemaal met het bevissen van de plaatselijke parkvijvers, polders en kanalen om uiteindelijk op de grotere meren van Nederland en Frankrijk neer te strijken.

ZonsopkomstGrote meren alle vrijheid!

Je bent een teamlid bij aasfirma Pioneer Baits, hoe ben je hier ooit bij betrokken geraakt?

Pim Starreveld vertelde dat hij mij al een tijdje in de gaten hield, uiteindelijk op de door een ander teamlid georganiseerde karperinfodag in Beverwijk raakten we in gesprek en vroeg hij mij of ik al bekend was met zijn aas, destijds draaide ik mijn aas nog zelf samen met mijn maatje Arnout en toch wist Pim mij te overtuigen om toch eens zijn boilies te proberen. Ik heb toen wat zakken van de Super Spicy Garlic gekocht en ving daar al vlot mijn eerste vissen mee, in een telefoongesprek met Pim enkele maanden later vroeg hij of hij misschien eens op de koffie mocht komen. En zo geschiedde, tijdens dit gesprek vroeg hij mij toe te treden als teamlid bij Pioneerbaits. Ik heb hem gevraagd of ik hier even over mocht nadenken aangezien je toch snel wat bekender wordt in de regio. Nadat Pim aangaf mij geen verplichtingen te stellen qua delen van vangsten en schrijven van artikelen ben ik akkoord gegaan. 

Welke werkzaamheden voer je zoal uit voor Pioneer Baits?

Zoveel mogelijk vissen vangen, dat is wel de mooiste en belangrijkste taak die ieder teamlid heeft gekregen binnen het Pioneerbaits team. Om heel eerlijk te zijn veranderde er in het begin heel weinig en deed ik er dan ook eigenlijk heel weinig voor, Pim had mij zoals eerder gezegd geen verplichtingen gesteld. Maar wat mij al snel opviel was dat ik meer ging voeren dan in de tijd dat ik mijn boilies nog zelf maakte, dit kwam natuurlijk door dat de aanschafprijs een stuk lager lag (ja, ook ik moeten gewoon betalen voor mijn aas) maar ik nam destijds zoveel aas af dat het verschil in de portemonnee niet zichtbaar werd ten opzichte van het zelf draaien van mijn aas. Ik kon alleen meer voer het water in knikkeren als dat ik voorheen deed en dit was ook nog eens goed terug te zien in de vangsten. De visserij in Nederland werd al snel minder, Frankrijk was het land en het avontuur wat ik wilde ervaren in mijn visserij. Ik investeerde in een knappe video/camera en begon wat filmpjes van diverse sessies in elkaar te prutsen en zette deze filmpjes dan online. Ik moet zeggen dat als ik het materiaal van toen terug zie dat het er stukken beter uitziet dan vijf jaar geleden. Aangezien de boilierange snel werd uitgebreid kreeg ik diverse bollen mee en deze werden dan ook voor een langere periode op verschillende watertypes uitvoerig getest op instant response als wel op lange termijn voerstekken met hoge en lage watertemperaturen. Pim groeide snel met zijn aasbedrijf en het team werd uitgebreid met nog enkele teamleden. Ik maakte voor Pioneerbaits een You-Tube kanaal en een Instagram account aan welke ik tot op de dag van vandaag bij houdt en voorzien van nieuwe foto’s en filmmateriaal.

Drie jaar geleden maakte ik plotseling deel uit van een whatsapp groep welke door Pim in het leven was geroepen voor de teamleden met als titel:  We gaan naar CARP Zwolle. Getuige mijn montage vaardigheden bood ik aan om een promotiefilm te maken voor op de beurs want hoe ga je anders op vallen als kleine aasfirma tussen al die grote namen? We zijn inmiddels al een paar edities van CARP Zwolle verder en ik moet zeggen dat onze kracht schuil gaat in de laagdrempeligheid welke we proberen uit te dragen. Geen grote namen gewoon normale jongens uit de regio Zaandam en iets daarbuiten die vissers aan een goed en betaalbaar aasje willen helpen en daar offer ik dus ook met plezier mijn vrije tijd voor op. Het ontwerp van de nieuwe verpakking welke voor eerst te zien is op Zwolle tijdens CARP 2017 daar heb ik een grote bijdrage aan mogen leveren en daar ben ik stiekem toch wel heel erg trots op.

PioneerBaitsTeamGouden gasten!

Kun je een favoriete boilie kiezen uit het zeer uitgebreide gamma van Pioneer Baits?

Tsja, dat is een lastige vraag, ik kan hier natuurlijk elke bol individueel gaan beschrijven maar ik wil er niet een te groot commercieel verhaal van maken. Ik ben iemand die regelmatig wisselt van boilie en hierbij houdt ik rekening met de voedingswaarde van elke bol, het type water en de watertemperaturen op dat moment. Ik ben aan de waterkant wel eens benaderd door een vreemde die vertelde dat hij mij doorhad. "Jij vist met de Super Spicy Garlic" ik heb dat op facebook gezien! Pim had namelijk een vis gepost uit een eerdere sessie op een ander water. Misschien dat deze persoon zichzelf nog herkend, pssst ik viste destijds met de Purple Haze. Ik ga hier dan ook geen favoriet noemen, eigenlijk is het heel simpel: als je ze op een plek te water laat waar geen vis komt dan is geen enkele boilie goed genoeg ongeacht soort, merk en prijs.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij? 

AVONTUUR!!
Maar dat is geen product dus dan kies ik toch voor een scherpe haak, het is anders vrij lastig om vis te vangen. 

Hoe pak jij een nieuw water aan? 

In Nederland verschilt dat per water maar in de meeste gevallen word de gesloten aanhanger met daarop de Zodiac uit de garage getrokken. Ik breng dan met de boot dieptemeter prikstok en een boekje met een pen het water in kaart. Vervolgens maak ik regelmatig een wandeling om het water om te kijken of het druk is en welke stekken er met rust gelaten worden en welke stekken er met regelmaat bevist worden, moeilijk betreedbare stekken genieten mijn voorkeur en deze zal ik dan ook als eerste gaan bevoeren en bevissen mits ik er gunstige plekken gevonden heb en de vissen er verwacht.

Op groot water in Frankrijk is het belangrijkste locatie! Op één stek gaan zitten en dagen wachten tot de vis naar jou toe komt vind ik zonde van de tijd. Hit en Run blijft een vermoeiende maar leuke manier om een water in kaart te krijgen. Dus worden er bijvoorbeeld vijf nachten gevist dan worden er vier locaties aangevoerd en word de eerste nacht instant gevist. Er wordt dus elke dag verkast en ik blijf de andere locaties dagelijks aanvoeren. In de loop van de sessie ligt er op stek drie, vier of vijf al meerdere dagen voer. Dus is de kans groot dat er vis in de buurt ligt te wachten op een van die stekken. Met een beetje geluk vang je vier of vijf vissen op één nacht dan blijf je zitten of trek je door naar een andere aangevoerde stek. Die beslissing moet jezelf maken.

Mooie zonsondergangElke nacht een andere locatie. 

Wat zijn je persoonlijke doelen op visgebied voor 2017?

Ik ben een beetje uitgevist in mijn eigen regio dus voor de nachtjes ga ik dit jaar wat verder van huis vissen. En de doordeweekse avondjes ga ik weer wat vaker penvissen en uiteraard wordt Frankrijk dit jaar ook weer bezocht. Na een paar jaar een luid en duidelijk ‘NEE’ gaat in mei voor het eerst mijn vriendin mee voor een driedaagse sessie in Frankrijk, als de hengels zijn uitgevaren en de tent staat..... vriendin kennende! Wat gaan we nu doen? Wachten Nadine, wachten de komende twee nachten. Na deze sessie ligt er een uurtje verder een prachtige villa welke we een midweek gehuurd hebben, gelegen in het bos met jacuzzi maar aan het water natuurlijk, Juist deze sessie is één van de sessies waar ik toch wel erg naar uit kijk, samen genieten van al het moois wat onze hobby ons biedt en naderhand genieten van de luxe.

luxeNa drie dagen geen luxe.....

En als de Franse zomervakantie afgelopen is. Dan staat er een sessie in het Zuiden van Frankrijk in de agenda. Dit alles zonder de welness zoals hierboven beschreven sorry Mike

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn? 

Ik zet eigenlijk alleen nog maar Combi-rigs in onder water, vroeger experimenteerde ik wel eens met verschillende onderlijnen maar daar ben ik mee gestopt. Mensen laten zich te veel lijden door de commercie ik trapte daar vroeger ook regelmatig in. Ik wissel af toe wel van type haak "widegape of een superstrong model" dat hangt van de visserij af. Vis ik voor obstakels dan gaat er een superstrong model te water, in elke andere situatie maak ik gebruik van het model widegape. De lengte van de onderlijn wordt aangepast naar het type bodem ter plaatste. Bij een modderige bodem gebruik ik een langere onderlijn dan de korte onderlijn welke ik gebruik op een harde ondergrond. Mocht ik te maken krijgen met vissen welke de haak lossen dan verleng ik de hair of de lengte van de onderlijn. Het grote voordeel van een combi-rig vind ik dat de laatste centimeters (met haak dus) snel kan wisselen wanneer ik twijfel of de haak nog wel scherp genoeg is.

Haak bot? Zo verwisseld!

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom? 

Boilies, in de tijd dat ik zelf bollen draaide koos ik nog voor freezerbaits. Het enige nadeel aan freezerbaits vond ik dat de kwaliteit van je bollen hard achteruit ging als ik bollen overhield en deze na de sessie opnieuw invroor met uitdroging en doffe aanslag als gevolg. Nu gebruik ik alleen maar ready's puur om het gemak dat je er van hebt, ik hoef niet meer uit rekenen hoeveel boilies ik mee moet nemen per sessie en ik zit nooit zonder aas/voer als de sessie beter uitpakt dan gehoopt. Ik hoor nog steeds mensen met regelmaat roepen dat de conserveringsmiddelen in boilies slecht zijn voor vissen, hier ben ik het niet mee eens, als ik enkel en alleen kijk naar de boilies van Pioneerbaits kan ik vertellen dat de gebruikte conserveringsmiddelen in deze boilies dezelfde conserveringsmiddelen bevatten als welke ook in ons dagelijks voedsel zit, conserveringsmiddelen voor de menselijke consumptie dus. Honden, katten of misschien nog een beter voorbeeld mijn kwetsbare koi karpers die in mijn vijver zwemmen krijgen ook gewoon voer met conserveringsmiddelen erin, als ik er niet in zou geloven dan zou ik ook niet af en toe een paar boilies in mijn vijver laten afzinken.Duur of goedkoop? Ik kan bij niemand in zijn portemonnee kijken, een tip die ik wil graag wil meegeven: Breek nou eerst eens een bol open voordat je tot aanschaf overgaat. Ontleed hem eerst eens en kijk goed wat er in zit en proef! Proeven hoor ik je denken? JA, proeven moet je die bol, niet aanschaffen omdat deze bol zo lekker ruikt, de meeste boilies vangen nog steeds meer vissers dan vissen omdat ze zo lekker ruiken… Men wil wel met een dure uitrusting aan de waterkant zitten maar het aas moet vaak zo goedkoop mogelijk zijn. Natuurlijk kan je karper vangen met een goedkopere bol met geen of een hele lage voedingswaarde, willen we echter snel instant vis vangen of voor een lange tijd een voerstek bijhouden dan hebben we toch een attractief en voedselrijk bolletje nodig ben ik van mening. 


boiliesVerschillende diameters gemixt met CHOPZ en een scheut baitsoak erdoor heen, attractiever kan het bijna niet. 

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film? 

De boeken van Alijn Danau staan sowieso in de kast en daar omheen staan Ernesto Kamminga, Eddy Sterckx en welke ik zeker niet mag vergeten zijn de boeken van Herwin Kwint & Raymond Hakkert, woord van zwijgen deel één en twee en ik vraag mij nog regelmatig af: waar blijft deel drie? Ik ben wel echt een lezer en struin regelmatig de websites van Carpfeeling en KWO af. Films ik denk dat we allemaal de Pilaar en Hofman movies kunnen waarderen. Respect! Je moet het maar kunnen, continue met zoon camera in je hand zitten.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij? 

Het avontuur! Ik hoor en lees vaak dat jaloezie en azijnzeikerij de overhand krijgen binnen onze hobby. Ik kan helaas niet verklaren waarom, beeldschermhelden zou ik ze graag willen noemen, veilig voor je scherm roepen wat je op straat niet tegen iemand durft te zeggen we moeten continue onze mening maar geven. Zeg, geniet eens wat meer van je visserij "ik noem het een avontuur" want geen dag of nacht is hetzelfde aan de waterkant, natuurlijk willen we met zijn allen zoveel en zo groot mogelijke vissen vangen. Wees net zo blij met die kleine parel als met die grote bak, geniet van elke vangst! De afgelopen jaren vis ik alleen maar run om run. Of dat nou met mijn eigen vismaat, een teamlid, een klant of een goede vriend is. Houdt het leuk voor jezelf en draai niet te ver door in onze hobby, het zijn en blijven maar vissen waar we met zijn allen achteraan zitten. Soms lijkt het wel een mooie vrouw die zo dik mogelijk moet zijn. Best een vreemd idee eigenlijk!

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op? 

Bij mij gaat het niet meer alleen om de vangst maar steeds meer om het avontuur, de gezelligheid en de weg naar een mooi eindresultaat. Als je de lat in je visserij wat lager durft te leggen dan kan je er veel meer van genieten. En als er op die momenten nou een kleine parel of bak op de kant komt dan is dat mooi meegenomen. Een favoriete vangst wil ik hier niet gaan benoemen, dan kies ik eerder voor een specifieke periode, een periode met vele ups maar misschien nog wel meer downs. 

Dit alles had te maken met ziektes in de familie, hierdoor moest ik last minute een Frankrijk avontuur afzeggen, tijdens een Frankrijksessie welke in die periode wel doorgang kon vinden werd ik ondanks mijn goede bedoelingen gebeten door een everzwijn en kon ik de daar kort op volgende Frankrijksessie ook doorstrepen. De diverse kwetsuren van zowel mijzelf als binnen de familie werden godzijdank overwonnen, twee Hollandse bakken in krap drie uurtjes tijd en een heerlijke Frankrijk trip met Kevin waren een gigantische pleister op de wond en waarschijnlijk mijn favoriete periode na enkele flinke tegenslagen. Misschien dat ik die periode nog eens op papier ga zetten, ik krijg spontaan kippenvel als ik er nu zo weer aan terugdenk. 

ZwijnbeetHap van zwijn #downs

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven? 

Mijn ultieme CarpFeeling zou zijn: ‘S ochtends wakker worden in een bos aan een groot Frans water waar net een laagje mist van het water verdwijnt en dan de vogels die fluiten en ik de geur van een eitje met spek dat net in de pan ligt te pruttelen ruik. In de bewaarzak zit mijn maatje zijn eerste Franse spiegel en dat ik dan tegen mijn vismaat Arnout zou zeggen: gaaf hé!!! je had al veel eerder een keer met mij mee moeten gaan naar het Franse land, die jongen is niet over de grens te krijgen, bang dat hij zich gaat vervelen! Met mij?

SchubkarperHier krijg ik nou energie van!!

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken? 

Ik hoop nog jaren lang plezier en energie uit deze mooie hobby te kunnen halen en nog vaak naar het buitenland af te mogen reizen voor nieuwe avonturen. Tevens hoop ik samen met Roy Nijkamp, Mark Witte, Luuk Houtgraaf, Klaas Ems, Roland Rol en Dennis Scherjon als team zijnde Pioneerbaits nog beter te maken en verder te ontwikkelen binnen de hengelsportwereld. Amen!

Greetz Dennis Groot/Grande.  

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.