Edwin Stoffels aan het woord

In deze rubriek laten wij willekeurige vissers aan het woord aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen, maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Het is tevens een mooie mogelijkheid om eens nader kennis te maken met de mannen achter CarpFeeling. Je ziet regelmatig hun artikelen en video’s voorbij komen, maar wie zijn die mannen nu eigenlijk en hoe ziet hun privé en visserij er uit? Vandaag laten we daarom Edwin Stoffels graag eens aan het woord.

Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Een dikke 38 jaar geleden zag ik het levenslicht in het Zeeuwse Hoek waar ik mijn lijntjes nat heb gemaakt tot de pubertijd zijn intrede deed en andere zaken als stappen en werken de overhand kregen. Na deze periode ben ik gaan samenwonen in Axel, eveneens in het Zeeuws-Vlaamse landschap. Inmiddels vader van twee pubers en samenwonend met mijn nieuwe vriendin Patricia die ook twee kinderen heeft. Mijn dochter heeft er voor gekozen bij mijn ex te gaan wonen toen ze naar het voortgezet onderwijs ging. Met drie kinderen doordeweeks en vier in het weekend een lekkere drukke boel dus. Ik ben werkzaam bij een groot agriconcern in een functie waar we standaarden en dergelijke vastleggen rond applicaties en processen die betrekking hebben tot de manufacturing processen.

Gezegend dat ik mijn passie kan delenWat een geluk dat ik mijn passie kan delen!

Naast mijn werk probeer ik ook mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dit uit zich in diverse werkzaamheden voor verenigingen en stichtingen, zoals bijvoorbeeld een bestuursfunctie van een stichting die een groots opgezette straatspeeldag organiseert voor circa 750 kinderen. Alles is dan gratis voor de kinderen en met alleen lachende kinderen is de beloning dan ook groot.

Dit naast ook nog de nodige uurtjes die opgaan aan het vissen en natuurlijk ook aan CarpFeeling. Sinds eind 2010 ben ik betrokken bij CarpFeeling waar ik eerst vooral met technische zaken hielp zoals CarpMaps en daarna de website. Toen Erwin eind 2015 een stapje terug deed heb ik de eindredactie op me genomen. In eerste instantie met Tim en nu met Frank Avezaat. Samen proberen we samen met de crew jullie dagelijks te voorzien van leuke en interessante content.

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Zoals ik al vertelde woon in inmiddels samen met Patricia en die deelt gelukkig de passie voor het vissen. Dit zal jullie wel al opgevallen zijn in mijn artikelen denk ik ;-) Ik mag me gelukkig prijzen dat ik haar heb kunnen infecteren met het visvirus anders had de vistijd wel eens heel serieus verminderd kunnen zijn. Naast het delen van de passie is zij ook betrokken bij CarpFeeling en verzorgt ze de nodige administratie en aanverwanten om deze site te kunnen laten draaien. Ondanks dat ze niet zo graag op de voorgrond treedt hoop ik dat ze zich binnenkort ook eens voorstelt aan jullie.

Een uurtje pennen doordeweeks kan erg effectief zijn

Door de thuiswonende kinderen zijn we vooral aangewezen op de weekenden wanneer er geen kinderen zijn. Tijdens deze weekenden proberen we dan minstens één nachtje te vissen (en waar mogelijk twee). Maar ook tijdens de schoolvakanties waar het zich toelaat proberen we sessies te plannen. Dit zowel op betaalwateren als openbaar water in de omgeving. Tevens wil ik ook graag doordeweeks graag even een pennetje te water laten of een snelle avondsessie inplannen.

Hoe lang vis je al en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Mijn vader (en oom) waren vervend karpervissers en schijnbaar was ik al snel gecharmeerd hiervan. Menig keer heb ik al moeten aanhoren dat ik al mee ging toen ik de bomen nog niet moest opzoeken om een plasje te kunnen doen, maar het gewoon nog kon laten lopen in mijn luier. Al snap ik niet hoe ze dit überhaupt hebben kunnen klaarspelen. Ze visten voor zover ik me kan herinneren vooral met de pen en het statisch vissen deed pas zijn intrede toen ik al een jaar of 8 was. En gezien mijn ervaring met kinderen vraag ik me af of ik dan heel rustig aan de waterkant zat, zeker gezien het feit dat ik me vooral herinner dat ze op steigers viste. Wat een engelengeduld moeten ze gehad hebben met mij! Nadat mijn vader arbeidsongeschikt raakte en zich moest laten omscholen deed het boilietijdperk zijn intrede op ons thuiswater, maar waren de financiële middelen beperkt en zocht ik vooral de wat kleinere wateren in de buurt op waar ik lekker met partikels aan de slag kon blijven gaan.

Zoals ik in de intro al vermelde kreeg ik andere prioriteiten tijdens de puberteit en kwam het vissen in het slop. Totdat mijn zoon na veel aandringen toch mee mocht doen van mij aan een lokale viswedstrijd tussen de scholen. De hengels werden opgehaald (die lagen nog steeds bij mijn ouders) en afgestoft. Ondanks dat wie die vrijdagavond niks vingen was ik weer volledig gegrepen en stond ik de volgende morgen om klokslag 8 uur bij de lokale viswinkel voor een vergunning. Om het interessant te houden voor de kids werd er in het begin vooral op witvis gevist. Bloed kruipt waar het niet gaan kan is een gezegde wat hier vaak gebruikt wordt en dus vrijwel direct werd er een bijleggertje op de karper gelegd. Mijn kennis was behoorlijk roestig na een sabbatical van een slordige vijftien jaar en werd dus het wereldwijde web geraadpleegd wat mij in aanraking bracht met CarpFeeling.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Zo, daar vraag je me wat! Ik heb een halve garage vol met spullen, maar als ik echt goed nadenk over wat ik onmisbaar vind schiet me er heel weinig te binnen om eerlijk te zijn. Als ik dan moet kiezen is het mijn onthaakmat. We willen allemaal graag gezonde vissen vangen en dus is het ook belangrijk ze zo goed mogelijk te verzorgen als ze op de kant komen.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Als ik geen voorkennis van een water heb doe ik dit eigenlijk vooral op gevoel. Ik zoek een stek die volgens mij interessant is. Dit is dan meestal tegen een obstakel aan, onder een rij bomen, een splitsing, in de buurt van wat lelies, afijn je snapt het wel een beetje. Op de wateren van mijn vereniging zijn alle vormen van boten verboden en ik bezit deze dus ook niet. Dus ook al ga ik buiten deze wateren vissen dan ben ik toch aangewezen op de old school manier van je stek in kaart brengen. Dit betekent dus dat de peil hengel gepakt wordt en ik de stek dan uitpeil en kijk of de bodem niet te modderig is en waar ik harde(re) stukken kan vinden.

Als dit me dan bevalt ga ik er gewoon eens vissen, soms gewoon instant maar meestal voer ik dan enkele dagen voor. Nu observeer ik meestal wel het water tijdens het vissen, maar tijdens de eerste sessies op een nieuw water doe ik extra intens om meer te weten te komen waar ik beweging zie en dergelijke. Gebaseerd op deze informatie gaat dan de zoektocht verder. Eigenlijk vis ik altijd een hengel met een naked chod rig die ik vaak op ongewone plekken leg. Zeker op een nieuw water durf ik die dan iets vaker dan normaal eens op een andere stek te leggen. Vergeet zeker je eigen kant niet, dit kan best vaak voor een leuke verrassing zorgen.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

De laatste meter is in mijn ogen het allerbelangrijkste. Je kan nog de mooiste molen met de duurste beetmelders hebben als je een karper niet haakt kan je hem zeker niet vangen. Mijn PR in Nederland is gevangen op een hengel van mijn zoon wat een setje (hengel + molen) was van ca. 100 euro en nog regelmatig de waterkant ziet. Om de laatste meter zo effectief mogelijk te maken experimenteer ik dus graag, wat je misschien wel terug hebt gezien in mijn artikelen van het laatste jaar. Ondanks dat ben ik ook ergens wel vrij conservatief en doe ik dat maar met 1 hengel. De andere twee gaan te water met rigs waar ik vertrouwen in heb opgebouwd. Vertrouwen betekent dan vooral waar vissen mee gevangen zijn. Persoonlijk betekent dit dan een IQ D-Rig gemonteerd met een inline lood (als de bodem dit toelaat natuurlijk) en een naked chod rig.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Ik ben niet echt een boekenworm wat betreft karperliteratuur en zeker de oudere zogenaamde must-reads heb ik dus nog niet verslonden. Van de boeken die ik wel heb gelezen vond ik het boek van Ed Cremers genaamd “de karper & de listen” veruit het beste boek. De combinatie van historie, biologie, tips & tricks en natuurlijk de verbluffende fotografie van Bert een erg aantrekkelijk en interessant naslagwerk. Zeker in de wintermaanden wil ik nog wel eens video aanzetten om de honger naar het vissen te stillen, maar dan zijn het meestal gewoon de promo films van de bekende merken.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

In eerste instantie had ik geantwoord dat ik met Frank en Tom meeging. Toen ik de foto's aan het zoeken was voor dit artikel kwam ik zoveel foto's tegen van vissen die ik gevangen heb op plekken waar ik zelden tot nooit vissers tegen kom, dat ik mijn antwoord toch maar wijzig ondanks dat ik ook zeker eens bent met hun. Locatie is in tweede gedachte een erg onderschat aspect. Meestal zie ik andere vissers zitten op de geijkte stekken en wateren. Probeer eens de vergeten stekken en wateren en je zal verrast zijn wat je er soms kan vangen. Ik ken meerdere uit de kluiten gewassen 'sloten' waar ook gewoon 30 ponders hun baantjes trekken. Die zwemmen heus niet alleen op 10 ha+ wateren.

één van de kleinste van een water waar ik zelden andere vissers zie

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Weer zo'n vraag die mijn hersenpan doet kraken. Eigenlijk zijn het niet de vissen die in mijn gedachten voorbij komen maar de verhalen en avonturen die er bij horen. De eerste karper na mijn sabbatical, dubbel runs, de eerste spiegel die mijn zoon ving (na een heel gedoe door verkeerd aanslaan) en zo komen er nog talloze in een rap tempo voor bij. Toch blijft mijn gedachte hangen bij een specifiek vis. Een schub van 17kg gevangen op een extreem zonnige en warme zaterdag in september. Niet door mij maar door mijn vader. Nadat ik mijn stokken weer had afgestoft kwam mijn vader ook regelmatig een kijkje nemen tijdens het vissen. Ook bij hem was het over de jaren heen het vissen in een vergeethoekje geraakt. Maar door aan de waterkant te komen begon het ook bij hem weer heel erg te kriebelen en werden er diverse sessies samen gepland. Na enkele vruchteloze sessies was het tijdens deze sessie wel raak en hoe! Het begin van de dril was erg rustig totdat hij onder de hengeltop kwam. Op deze stek is het direct twee meter diep en de karper wist hier heel goed gebruik van te maken. De 'skils' van pa waren ook wat roestig natuurlijk en na wat hachelijke situaties wist hij toch deze vis te landen. Na vijftien jaar ook geen stok meer te hebben aangeraakt en direct zo'n vis vangen. Je kan het slechter treffen zullen we maar zeggen. Twee weken later hebben we nog een dagje gevist alvorens hij op vakantie vertrok. Helaas stierf hij onverwachts tijdens zijn vakantie en was dit dus ook de laatste vis die hij ving. Een sessie die me dus altijd bij zal blijven. De lach op zijn gezicht, de trots die van hem afstraalde...

De laatste dril, wat mis ik die vent

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Eigenlijk kan ik dat heel kort beantwoorden: “rust en natuur”. Zoals je heb kunnen lezen ben ik nogal een bezige bij. Als ik uitleg aan niet vissers wat mij zo trekt aan het vissen zeg ik altijd gekscherend (maar berustend op de waarheid) dat ik thuis nog geen reclamefolder kan uitlezen en aan de waterkant achter de hengels gerust een boek uitlees. Als de hengels eenmaal in liggen valt er een rust over me heen die ik niet echt kan beschrijven. Het boek is metaforisch want ik kijk nog liever een hele dag naar het water, afvragend waar ze zitten en hoe ik ze kan verleiden tot een aanbeet. Al lees ik ook gerust een boek als ik op een stek zit waar ik echt vertrouwen in heb.

GenietenDit is toch gewoon genieten!

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Eigenlijk stel ik weinig doelen op persoonlijk vlak wat betreft het vissen. Het is een moment van rust en ontspanning en dat hoop ik zo te houden. Ik ben geen kiloknaller of targethunter en geniet meer van de rust en gewoon lekker een visje vangen. Eerder zal ik een water aandoen waar het rustig is, dan eentje waar een 30 ponder zwemt maar er al meerdere mensen zitten te vissen. Voor de goede orde, ik heb wel degelijk respect voor de mensen die dit wel doen, maar ieder zijn ding. De ene vangt er liever veel, de ander die ene vis, de ander juist de grote en ik dus in alle rust. Ik hoop wel van harte dat ik de rust en plezier in het vissen kan blijven vinden en dat het ook in mijn privé situatie kan blijven passen. Natuurlijk hoop ik wel dat ik samen met de rest van de Crew jullie kan blijven vermaken met leuke, interessante en en leerzame artikelen.

GenietenGeniet van elke vis die je vangt!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.