Frank Avezaat aan het woord

In deze rubriek laten wij willekeurige vissers aan het woord aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen, maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Het is tevens een mooie mogelijkheid om eens nader kennis te maken met de mannen achter CarpFeeling. Je ziet regelmatig hun artikelen en video’s voorbij komen, maar wie zijn die mannen nu eigenlijk en hoe ziet hun privé en visserij er uit? Vandaag laten we daarom Frank Avezaat graag eens aan het woord.

Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben inmiddels 31 jaar en geboren en getogen in het mooie Zeist. Sinds 2010 woon ik samen met mijn vriendin Mariska in Veenendaal. Ik werk fulltime bij de overheid en doe dit inmiddels alweer een ruime 12 jaar. Hierbij zijn de onregelmatige werktijden een groot pluspunt voor mijn visserij, maar daar kom ik later nog op terug.

Door de beperkte vistijd zijn lange sessies eerder uitzondering dan regel
Door de beperkte vistijd zijn lange sessies eerder uitzondering dan regel

Het overgrote deel van mijn vrije tijd gaat inmiddels wel op aan de hengelsport. Naast het daadwerkelijke vissen ben ik sinds de zomer van 2016 ook hoofdredacteur bij CarpFeeling. Dit laatste is een job waar ik, samen met Edwin Stoffels en de rest van de crew, mijn handen vol aan heb om ervoor te zorgen dat de bezoekers van CarpFeeling dagelijks leuke content kunnen bekijken. En volgens mij lukt dat heel aardig ;) Daarnaast ben ik ook actief als regiovertegenwoordiger van De KSN Utrecht. Dit vraagt vooral in de wintermaanden wat aandacht i.v.m. de meetings die we organiseren. Dit zorgt wel weer voor veel leuke contacten uit de regio en gezellige momenten tijdens de maanden waarin minder wordt gevist. Recent ben ik ook toegetreden tot het team van Nash Benelux. Dit is een prachtige mogelijkheid die ik dan ook met twee handen heb aangegrepen. Zoals je ziet, genoeg te doen dus op het gebied van visserij.

Naast de hengelsport sta ik op woensdag en zaterdag ook graag op het voetbalveld om wat aanvallers van het scoren af te houden en (met mijn 1,94 m) af en toe eens een doelpuntje mee te pikken bij hoekschoppen en vrije trappen. Voetbaltalent is me niet verstrekt dus ik berust me in de 6e klasse zaterdag met vrienden en biertjes.

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Als ik bovenstaande allemaal zo opsom dan snap ik wel dat Mariska me af en toe even op de vingers tikt ;) Ik bof met een lieve en geduldige vriendin en daarnaast heb ik ook nog een overactief hondje rondlopen die graag wat aandacht krijgt.

De pure visserij probeer ik dan ook zo in te plannen dat het thuisfront er weinig last van ondervindt, al is dat niet altijd even gemakkelijk. Een kort nachtje na het werk of doordeweeks komt daarom ook veel vaker voor dan een lange sessie. In de weekenden vis ik sowieso niet omdat ik ook om het weekend moet werken. Dit gaat vaak gepaard met nachtdiensten, waardoor ik ’s nachts afwezig ben en een groot deel van de dag op bed lig. Dat gecombineerd met de zaterdagse voetbalwedstrijd is druk genoeg.

Een groot voordeel van enkel doordeweeks vissen is dat het (meestal) een stuk rustiger is aan het water. Ik zeg bewust meestal, want de laatste jaren merk ik dat het soms ook omgedraaid is.

Vergeet niet te genieten

Hoe lang vis je al en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Het vissen is al op zeer jonge leeftijd begonnen toen ik met familie meeging naar een water langs de A2. Hier visten we regelmatig op alles wat er maar voorbij kwam en al snel ging ik ook zelf aan de slag op watertjes in mijn omgeving. Het duurde dan ook niet lang voor ik voor het eerst in aanraking kwam met de magie van de karper. Ik ving mijn eerste karper op een parkvijvertje en ging er steeds gerichter op vissen. Al snel ging dat steeds beter en vergat ik de andere vissoorten. Nu, jaren later, heb ik in de wintermaanden ook de snoekvisserij weer een beetje opgepikt, al blijft de karper toch echt mijn favoriete opponent.

De allereerste...
De allereerste...

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Mijn auto. Misschien een vreemd antwoord, maar zonder auto ben je nergens tegenwoordig. Het biedt zoveel extra mogelijkheden om wateren door het hele land te bereiken. Ik moet er niet aan denken dat ik alleen op de fiets of openbaar vervoer aangewezen zou zijn!

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Omdat mijn vistijd beperkt is probeer ik voor mijn visserij zoveel mogelijk informatie in te winnen over het water, de visserij en de vissen. Dit kan via google, maar natuurlijk ook via bevriende vissers die het water al hebben bevist of er nog actief zijn. Daarnaast probeer ik regelmatig een rondje te lopen langs het water om te observeren. Ik kijk dan niet alleen naar de activiteit van vis, maar ook die van vissers. Welke stekken worden bevist en welke stekken lijken rust te krijgen? Deze laatste stekken kunnen soms leuke verrassingen voortbrengen.

Een ongewone stekkeuze kan je mooie verrassingen opleveren
Een ongewone stekkeuze kan je mooie verrassingen opleveren

Na het kiezen van een stek probeer ik me deze eigen te maken door grondig te peilen en eventueel met een prodding stick af te tasten. Als ik tevreden ben dan voer ik bij voorkeur enkele dagen licht voor om te zien of dat een effect heeft en er een visje te vangen valt. Ik kan er echter ook voor kiezen om de stek eens instant te bevissen met kleine beetjes voer en te zien waar de eventuele actie vandaan komt. Afhankelijk van het water, de bereikbaarheid en mijn tijd vis ik op voerplekjes van een aantal dagen of instant met attractief aas.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Ik experimenteer graag met onderlijnen, maar val meestal terug op de beproefde concepten. Een onderlijn moet vooral worden aangepast op het betreffende water. Soms is dit alleen in lengte, maar soms zit het hem ook in de kleinere details. Combi-rigs, chods en soepele onderlijnen worden daarbij het meeste gebruikt. Ook gebruik ik regelmatig een hinged stiffrig op wateren waar de karpers vaak worden bevist.

Een oude vis van een diepe zandafgraving, pure power
Een oude vis van een diepe zandafgraving, pure power

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Ik heb best wat boeken weggelezen door de jaren heen en heb daardoor meerdere boeken die ik graag eens lees. Natuurlijk is ‘het grote karperboek’ van Rini Groothuis een karperbijbel waar je niet omheen kan. Ik ben echter een sucker voor sfeervolle verhalen en de boeken ‘Karperblues’ en ‘Tegen de stroom in’ van Alijn Danau zijn daarbij mijn Nederlandstalige favorieten. Al mag ik ook graag de korte verhalen van Rolf Bouman lezen, zijn boek ‘Duur Betaald’ heb ik in één adem uitgelezen.

Qua Engelse literatuur blijf ik hangen bij de boeken van Terry Hearn. ‘In pursuit of the largest’ en ‘Still searching’ hebben heel wat uurtjes in mijn vistas gezeten ;)

Plezier had ik vroeger al en nog steeds geniet ik van elke vangstLachen deed ik vroeger al met elke vangst en nu nog steeds

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Ik sluit me hierbij deels aan bij het antwoord van Tom Lenters. Ik denk ook dat mensen wat meer plezier moeten halen uit hun visserij, en niet alleen gericht moeten zijn op kille cijfertjes behalen en concurrentie met andere vissers. Maar dit is puur gebaseerd op mijn eigen gevoel en het plezier dat ik haal uit mijn visserij. Daartegenover staat namelijk dat ik vind dat iedereen zijn visserij moet beleven zoals hij of zij wil en dat ik niet voor een ander kan of wil bepalen wat hij moet doen om de visserij leuk te houden. Als Pietje enkel gelukkig wordt van een serie grote vis, dan heeft Pietje het vast goed naar zijn zin en wie ben ik dan om daar iets over te zeggen. Laten we wel met z’n allen proberen om de visserij leuk te houden voor elkaar en niemand bewust in de weg te zitten of te dwarsbomen. Hoewel we vaak gecamoufleerd aan de waterkant zitten kan je je voor oorlog voeren beter aanmelden bij defensie. Puntje bij paaltje blijft het maar een simpel visje dat we willen vangen.

Nog even iets meer on-topic; ik zie veel vissers die zich enkel richten op de stekken ver uit de kant of tegen de overkant van het water. Vergeet niet dat er erg veel vis onder je eigen kantje zwemt en dat je deze prima kunt vangen als je je rustig houdt aan de waterkant.

Gewicht is voor mij echt van ondergeschikt belang als je zulke vissen vangt
Gewicht is voor mij echt van ondergeschikt belang als je zulke vissen vangt

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Dat is mijn eerste vangst van ‘de oude rijen’ van VC de Meeren, ofwel #36 zoals ik hem al eens vaker heb genoemd. Toen ik mijn vergunning kreeg voor dit prachtige water kreeg ik van vrienden een mapje met foto’s van de aanwezige vissen. Het water bevat werkelijk prachtige schepsels, maar deze rijen sprong er voor mij absoluut uit. Dat ik hem uiteindelijk als eerste vis op het water zou vangen had ik niet verwacht. Kort hiervoor ving ik op dezelfde hengel een zwarte Pacu (een Amazonebewoner uit de Piranha familie) en dat was ook een vrij bijzonder momentje haha.

Achteraf gezien is het niet één van de moeilijkste klanten van het water, maar de schoonheid van deze vis is subliem. Begin dit jaar ving ik hem weer en zag hij er iets beter uit dan bij mijn eerste vangst. Gewicht is altijd van ondergeschikt belang in mijn visserij, maar toevallig werd deze vis afgelopen week gevangen door een vriend boven de 20 kg, dat is toch geweldig?!

Mijn favoriete vangst was de eerste vangst van 'de oude rijen'
Mijn favoriete vangst was de eerste vangst van 'de oude rijen'

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

’s Ochtends vroeg met een kop koffie of thee in de hand over het water turen vanaf de stretcher, terwijl de natuur tot leven komt en begint aan een nieuwe dag. Als op zo’n moment opeens de top krom trekt en de beetmelder zijn lied start dan ben ik helemaal gelukkig en in mijn element. Er is voor mij geen betere uitlaatklep voor het drukke leven dan zo’n moment.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Op persoonlijk vlak hoop ik dat ik het plezier in mijn visserij kan behouden en dat ik het vissen kan blijven gebruiken als een uitlaatklep, gewoon even bijkomen van een drukke werkweek of thuissituatie. Lekker genieten in de natuur en visjes vangen, groot of klein. Daarbuiten zal ik er samen met de andere CarpFeeling guys alles aan doen om deze website nog beter te maken.

Vergeet niet te genieten
Vergeet niet te genieten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.