In gesprek met Rens Louwerens

Het in 2009 opgerichte Cortex Baits van Rens Louwerens timmert hard aan de weg om in het grote boilieland een eerzaam plaatsje te veroveren. Cortex Baits is niet die eendagsvlieg maar heeft de afgelopen jaren laten zien dat zij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Niet alleen de website, de productlabeling, de professionele vangstblog en hun productrange vertellen dit. Neen, ook de gedachtegang achter hun aas, het fieldtesten en de kwaliteitscontroles zijn indrukwekkend te noemen. Wij van CarpFeeling vonden het hoogtijd om in gesprek te gaan met oprichter Rens Louwerens en stelden hem een paar kritische vragen.

1. Wie is Cortex Baits en wat leveren jullie precies?

Cortex Baits is een aasproducent gevestigd in het Brabantse Zeeland. Cortex Baits is in 2009 opgericht en opereert vanuit de behoefte van de visser. Wij streven er naar om aas te produceren dat iets toevoegt aan de karpervisserij. Cortex Baits bestaat uit een BackOffice, waar vanuit de productie en orders worden verwerkt, en een team. Dit team bestaande uit een viertal gepassioneerde karper vissers is erg nauw betrokken bij de productontwikkeling, marketing, trends en uiteraard de blog waarin maandelijks diversen interessante artikelen worden geplaatst.

Cortex consultant Ben van Boekel met een prachtige spiegel

Cortex consultant Ben van Boekel met een prachtige spiegel

2. Cortex Baits, refererend naar de cortex, het gebied van de hersenen waar informatie wordt ontvangen en geïnterpreteerd waarna een handeling wordt verricht. Hoe ziet jullie productieproces eruit van gedachte naar creatie?

Eigenlijk is dit een hele essentiële vraag en als je hem anders formuleert krijg je de vraag: waarom doen jullie wat jullie doen. Bij Cortex Baits geloven in we in eerlijke producten, zoals boilies maar ook hookbaits, wafters en liquids. De naam Cortex Baits is ontstaan, zoals je refereert, naar de cortex (hersenschil) welke verantwoordelijk is voor o.a. het analyseren en interpreteren van informatie. In de hedendaagse karpervisserij is ontzettend veel aas beschikbaar en van iedere kleur en van iedere smaak is een boilie in jouw favoriete diameter te verkrijgen. Perfect toch? Of juist niet, want welke geur, smaak of diameter kun je nu het beste kopen?

Dat is precies de gedachte achter Cortex Baits, onze producten worden niet zomaar op papier uitgewerkt, geproduceerd en verwerkt in het assortiment. Überhaupt beginnen we niet “zomaar” aan een product zonder dat daar een hele goede reden voor is. Onze producten moeten namelijk een toegevoegde waarde bieden aan je visserij, het moet je leven als karpervisser gemakkelijker (lees: efficiënter) maken zodat jij je kunt focussen op andere aspecten zoals bijvoorbeeld de verdere voorbereiding van je sessie, rigs knopen of het bepalen van de beste periode waarin je gaat vissen.

Wist je dat onze producten alleen aan het assortiment worden toegevoegd nadat alle teamleden hier akkoord mee zijn? Uiteraard is hier een lange fieldtest sessie aan vooraf gegaan zodat op allerlei aspecten beoordeeld kan worden.

De Allioth

De Allioth

Zo'n fieldtest sessies nemen meestal meerdere jaren in beslag, en de grondslag voor deze sessies is de vraag “kunnen we met dit aas onze klanten helpen meer te vangen?”. Eigenlijk een hele logische vraag zul je denken, maar als je je realiseert dat de aasmarkt redelijk verzadigd is en van veel producten niet altijd aangetoond kan worden dat ze doen wat ze beloven, dan zegt het eigenlijk heel veel. Het is om diezelfde reden dat we een redelijk compact assortiment hebben, totaal vier ranges boilies met bijbehorende hookbaits. Zo bieden we met een kruiden (Stellar), een zoete (Alioth), typische vismeel (Pollux) en een krill (Sirius) een gevarieerd assortiment aas aan welke uitvoerend is getest.

Een ander punt waar we over nadenken is sustainability, zo is bijvoorbeeld onze Sirius range vervaardigd uit Eco-Harvesting grondstoffen. Deze grondstoffen worden op een ecologisch verantwoorde methode vervaardigd waardoor de visstand in onder andere oceanen zich kan herstellen.

Voordat een boilie op de markt komt wordt er uitgebreid getest.

3. Jullie gebruiken niet alledaagse namen voor jullie boilieranges. Waar komen deze namen vandaan?

De keuze voor onze boilie ranges brengt ons naar het heelal, de ranges zijn namelijk vernoemd naar de helderste sterren. Als je als vissers op een heldere avond voor je tent zit en je kijkt naar boven dan zie je een aantal sterren, bijvoorbeeld Stellar, Pollux, Sirius of Alioth. De keuze hiervoor sluit volledig aan bij het compacte assortiment, beter een boilierange welke opvalt en zich onderscheid van de rest dan vele soorten ranges waarvan het onderlinge verschil lastig te bepalen is.

4. Jullie doen aan kwaliteitscontroles van jullie aas. Werken jullie naar de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit of zijn jullie dit van plan?

Zoals bij vele dingen in Nederland is ook bij de inkoop en wederverkoop van producten het nodige aan regels vastgelegd, zo ook door de NVWA voor producten welke mogelijk in de menselijke voedselketen terecht komen. Als producent dienen we daarom te werken volgens een aantal NVWA richtlijnen en daar valt onder andere de traceability van producten onder. Naast deze richtlijnen voeren we ook zelf controles uit, zo worden er bijvoorbeeld van iedere batch samples bijgehouden zodat we op ieder moment kunnen beoordelen wat de staat van het product is.

Een prachtbak gevangen door consultant Pim Laurenssen

Een prachtbak gevangen door consultant Pim Laurenssen

Om het productieproces zo transparant mogelijk te houden kiezen we er daarom altijd voor, indien mogelijk, om te werken met grondstoffen afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie, deze zijn weliswaar duurder, maar zijn geschikt voor menselijke consumptie, voorzien van voedingswaarde, THT datum en beschikken over een traceability nummer. Onze huidige etikettering is op dit moment aan wijzigingen onderhevig, we verwachten dan ook op zeer korte termijn met een nieuw label te werken waarin onder andere de voedingswaarde van onze producten staat vermeld. Ook deze etikettering is conform standaard zoals deze is opgelegd door verschillende instanties.

5. Zijn shelflife boilies slechter dan freezerbaits?

Een vraag waar ontzettend veel verschillende meningen over bestaan, de een is absoluut tegen het gebruik van shelflife boilies terwijl de ander juist kiest voor het gemak van “op de plank” aas. De shelflife boilie, of vanuit historisch oogpunt, ready made boilie, heeft van origine een slechte naam. Deze slechte naam is eigenlijk ook terecht als je kijkt wat er destijds, we hebben het dan over de beginjaren 80, aan boilies werd toegevoegd om ze buiten de diepvries te kunnen bewaren. Door het gebruik van deze toevoegingen blijven boilies maanden of zelfs jaren in “goede” conditie, ze beschimmelde niet en ook bleef bijvoorbeeld de kleur intact.

De geur, smaak en de voedingswaarde is echter een ander verhaal, deze veranderde dan ook drastisch door de tijd heen. De ready made boilie van een aantal maanden of zelfs jaren oud was beduidend anders qua geur en smaak vergeleken met de periode waarin deze net geproduceerd was. Dit was de prijs die werd betaald door allerlei (chemische) toevoegingen. Het is natuurlijk makkelijk oordelen met de kennis van nu, maar destijds wisten veel producenten niet beter.

Cortex Baits verkoopt Shelflife en freezerbaits

Conserveren van producten kan echter op vele verschillende manieren en de makkelijkste is om boilies te voorzien van (te) veel conserveringsmiddel. Echter kun je ook conserveren door minimaal gebruik van deze middelen en waar mogelijk met gesteriliseerde grondstoffen te werken! Het spreekt voor zich dat deze manier van werken meer tijd vergt en de grondstoffen kostbaarder zijn, bij Cortex Baits accepteren we dit graag om aas te produceren wat een zo laag mogelijke hoeveelheid aan conserveringsmiddel bevat. Ook tijdens het fieldtesten komen deze aspecten weer terug, en het introduceren van een nieuwe boilierange neemt onder andere daarom veel tijd in beslag.

Er zit bij de visser ook een stukje verantwoordelijkheid om het aas goed in te zetten. Zo gebeurt het dat boilies voor een paar dagen in een bepaalde (chemische) soak worden gezet voor extra attractie. Juist dit soort soaks bevatten nog wel eens bestandsdelen die wij niet graag in onze boilies verwerken. Afgelopen jaren hebben we geprobeerd om het verschil tussen de vangkracht van onze shelflife boilies en freezerbaits vast te leggen, echter de verschillen ze minimaal dat we er geen aannemelijk verschil kunnen benoemen. Naast shelflife boilies bieden we ook freezerbaits aan, deze worden altijd vers gedraaid en op afspraak geleverd. Zo krijgen klanten altijd verse, niet ingevroren boilies.

Er gaat een uitgebreid proces aan vooraf voordat het deeg door de schalen heen gaat.

Er gaat een uitgebreid proces aan vooraf voordat het deeg door de schalen heen gaat.

6. Op jullie vangstblog staan goede verhalen en duidelijke uitleg over bepaalde aasstrategieën. Denk je dat er op aasgebied nog te innoveren is? 

Innovatie is altijd mogelijk, daar zijn we van overtuigd. Soms is het groots maar vaak zit het in de details. Met de hedendaagse technieken is het een stuk eenvoudiger geworden om bijvoorbeeld een karper te bestuderen tijdens het opnemen van aas. Wat daar aan informatie uit voort is gekomen is gigantisch. Dit heeft voor velen een ommezwaai in het gebruik van aas, voertactieken en rigs betekent. Ook is door onder andere vernieuwde regelgeving nu beter inzichtelijk uit welke voedingswaarde en middelen bepaalde grondstoffen zijn opgebouwd, dit helpt uiteraard ook weer bij het samenstellen van aas. Innovatie zal ook veel in de toepassing van aas zitten en in de verfijning van de huidige producten.

7. Wat kunnen we komend jaar gaan verwachten van Cortex Baits?

Afgelopen maanden is er veelal op technisch gebied veel veranderd en met name de webshop is daardoor toegankelijker geworden. Qua productenontwikkeling lopen een aantal projecten maar omdat deze nog in een feasibility fase zitten kunnen we hier nog weinig over loslaten. Als deze producten uiteindelijk in het assortiment worden opgenomen dan kun je ervan uit gaan dat ze in ieder geval iets toevoegen aan je visserij!

Er is een sample pack beschikbaar van al hun ranges.

8. Bijna al jullie boilies hebben een basis van vismeel. Vinden jullie vismeelmixen beter dan zoete varianten?

Ten eerste is er niets mis met zoete varianten, karpers zijn namelijk dol op zoet aas. Wij combineren onze ranges met onder andere zoetstoffen met verschillende type vismelen omdat hiermee bepaalde voedingswaarde behaald worden en dat ook aangetoond is dat het een grote aantrekkingskracht heeft op karper.

Attractief aas.

Attractief aas.

9. Waarom moeten vissers kiezen voor Cortex Baits?

Sowieso is het allerbelangrijkste dat je met aas vist dat je als visser het meeste vertrouwen geeft. Niets is zo vervelend als voor je bivvy zitten en een onrustig gevoel hebben omdat je niet helemaal happy bent met je aas. Zo heeft iedereen zijn persoonlijk voorkeur en als je voor aas zoekt wat een lang fieldtest traject heeft doorstaan, door verschillende mensen op zeer verschillende wateren is beproefd en succesvol is bevonden, dan moet je bij Cortex Baits zijn.

Rens, ik wil je bedanken voor dit eerlijke en uitgebreide interview. Ik wens jullie enorm veel succes en ik kijk uit naar jullie nieuwe producten in de toekomst!

Benieuwd geworden naar Cortex Baits en hun vangstblog? Surf dan naar www.cortexbaits.com of naar blog.cortexbaits.com/

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.