In gesprek met Tjebbe Pieters

Het karpervissen met de pen is een van de oldskool methodes om karper aan de schubben te komen welke nog steeds razend populair is. Wat is er nou leuker dan voor dag en dauw opzoek te gaan naar azende karper om ze vervolgens een attractief aasje voor te schotelen. Het moment van azen, de bellen die omhoog komen, het pennetje wat ligt trilt door het imposante karperlijf wat tegen de lijn aanbonkt, het opstekertje, de energie uitspatting die volgt en de uiteindelijke strijd tussen levendig karpervlees en jouw kogelronde hengel. Het kopen van een dobber voor dit werk is niet lastig. De schappen liggen er immers vol mee. Het vinden van de juiste dobber tussen al die dobbers is een stuk lastiger. Wat maakt nou een goede karper pen? We hebben het gevraagd aan dobberbouwer Tjebbe Pieters.

Tjebbe, het vissen met de pen is nog steeds razend populair onder karpervissers. Hoe komt dit volgens jou?

Penvissen is volgens mij nog steeds populair omdat je er weinig voor nodig hebt. Hengel, haakaas (voer), schepnet en onthaakmat. Haakjes en bakje met loodjes in je zak en gaan. Hier voeren, daar voeren en wanneer er geaasd wordt dan ga je vissen en heb je de meeste kans op een aanbeet. Het eindeloos turen naar je pen.. de spannende tikjes van een  voorbij zwemmende of azende vis. De pen komt omhoog en loopt weg. Je slaat aan en dan voel je pas wat voor formaat vis het is. En natuurlijk struinen en opzoek naar die mooie afgelegen plekjes is een pre!

Een mooie schubje op de pen
Een mooie schubje op de pen
Foto: Tjebbe Pieters

Ik heb het idee dat er nog steeds veel onwetendheid is over de keuze van de dobber, de uitloding en de haakkeuze. Wat is volgens jouw de beste combinatie en waar dien je op te letten?

De keuze van je dobber maak je eigenlijk aan de waterkant. Als er stroming staat neem je een pen met een langere steel boven het lichaampje. Is het windstil en sprake van geen tot weinig stroming, dan kun je kiezen voor een wat kortere steel boven het lichaampje. Mijn pen lood ik “zinkend” af. Dat wil zeggen dat ik eerst mijn dobber uitloodt zodat het lichaampje net onder het waterpijl zit. Daarna doe ik 20 cm van mijn haak af nog een klein loodje zodat mijn dobbertje langzaam afzinkt. Nu kan ik mijn pen zeer nauwkeurig afstellen. (Haak → 20cm “afzink” loodje → 10 cm de loodjes waar je het dobbertje mee uit gelood hebt). Mijn haakkeuze is een XC5 van Prologic. Ik maak geen gebruik van een hair. Mijn aas gaat direct op de haak!

Er zijn op de markt legio pennen en dobbers te koop. Wat zijn volgens jou de meest geschikte modellen voor het karpervissen en waarom?

stroming. De middelste dobber gebruik ik zodra het niet zo hard waait en er geen stroming staat. De rechter dobber zet ik in als je dicht tegen het riet vist op ondiep water of met drijvend aas.(als je aas tussen al het voer in drijft en je zelf achter het riet verscholen zit)

De voorkeur van Tjebbe qua pennen
De voorkeur van Tjebbe qua pennen
Foto: Tjebbe Pieters

Je maak handgemaakte dobbers die bijna onzichtbaar zijn tussen het riet. Wat is jouw gedachtegang hierachter?

De gedachten hier achter is dat de dobber niet opvalt tussen het riet want iedereen kent het woord "dressuur" wel. Een karper is niet gek. Vertrouwt hij het niet dan vreet hij niet. Ik denk dat deze pendressuur doorbrekend kan zijn op sommige wateren. Ook met drijvend aas is het makkelijk als je zelf bedekt zit in het riet en toch zicht hebt op de azende karpers.

De onopvallende dobbers van Tjebbe voor tussen het riet
De onopvallende dobbers van Tjebbe voor tussen het riet
Foto: Tjebbe Pieters

Tot slot, Hoe kunnen onze lezers komen aan jouw handgebouwde pennen?

Mijn dobbers zijn (nog) niet te koop. Maar wie weet komt dat nog! 

Naast hobbymatige dobbermaker is Tjebbe Pieters ook teammember van de website www.karpervisseninnederland.nl.   Op deze site staan diverse artikelen van Tjebbe over het zelf maken van dobbers. Een tip! Ik wil Tjebbe bedanken voor dit korte maar krachtige interview! Dat de pen maar weer de nodige karpers in het net mag brengen dit jaar!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.