Interview: Eddy Sterckx

• Wanneer en hoe begon jouw karpervisserij?


Ik ben geboren in 1963 en zolang al ik me kan herinneren heb ik al gevist. Mijn vader nam me van kleinsaf al mee om te gaan vissen. Vanaf jonge leeftijd heb ik gevist op alles wat in zoetwater leeft, maar op mijn 23 ste ben ik echt fanatiek op karper beginnen te vissen. Dus ik heb ook nog de periode meegemaakt van de aardappel en het deeg en de beginfase van de boilies. Daar ik een heel ander kijk had op boilies en al snel doorhad dat een goeie samenstelling van een boilie ervoor zorgde dat ik meer vis ving en ik op het Kempisch Kanaal megavangsten boekte, werd ik vrij snel gesponsord door een van de grootste karperfirma’s van die tijd namelijk Carp Company. Hierdoor heb ik heel veel ervaring opgedaan op het vlak van aas en dat heeft nu 25 jaar later zijn vruchten opgebracht.In die periode viste ik heel veel op het Kempisch Kanaal, wat altijd vrij moeilijk geweest is maar naar Belgische normen steeds grote karpers heeft voortgebracht. Je kan je dus voorstellen als jonge gast in die periode vissen te vangen van 20 kilo dat dat dus bij de media enorm insloeg. Je kan dus zien hoe alles veranderd is,want nu is een 20 kilo vis gewoon normaal.
Een ander water dat ik destijds beviste was de Casseman, een water van 17 ha groot en een vrij grote populatie aan grote karpers voor die tijd (10 kilo vissen). Op dat water heb ik heel veel kunnen testen, zowel rigs als aas,  en dat heeft me zo succesvol gemaakt op het Kempisch Kanaal. Daar ben ik dit water zeer dankbaar voor, voor datgene wat het mij gegeven heeft.


• Hoeveel nachten vis je op jaarbasis?

Vroeger viste ik 1 nacht in de week. Het mocht vriezen of regenen, ik heb zelfs aan het Kempisch Kanaal gezeten met temperaturen van 17 graden onder nul, zonder tent want dat was er toen nog niet. Dit heb ik 17 jaar volgehouden. Toen besefte ik dat ik beter meer kon gaan vissen in periodes dat de vis beet. Hiermee bedoel ik dat ik de laatste jaren december, januari en februari niet meer vis. Door ervaring weet ik dat deze de slechtste maanden zijn om vis te vangen.

Waar ik heel veel belang aan hecht is rust aan het water

Ook juli en augustus zijn maanden dat ik niet vis omdat ik weet dat de vissen dan veel op natuurlijk voedsel azen en ze ook na de paai niet het gewicht hebben zoals ik ze zou willen vangen. In de maanden dat ik wel vis plan ik 2 sessies van een week naar Frankrijk. Alleen september, oktober en november begin ik echt fanatiek te vissen en vis ik 2 nachten in de week. Dus zoals je kan zien vis ik veel minder dan sommigen wel eens durven denken. Maar door ervaring en op het juist tijdstip te gaan vissen, vang ik meer vis dan dat ik vroeger elke week 1 nacht ging vissen.


• Hoe pak jij een nieuw water aan?

Als eerste probeer ik steeds zoveel mogelijk informatie over het water vast te krijgen. Een stek kies ik meestal op gevoel: meestal kan ik vrij snel op een nieuw water zeggen welke stekken het meest productief zijn. Ik kan dit moeilijk verwoorden, sommigen zeggen dat dit “waterkraft”is, anderen zeggen dat je hiermee geboren wordt. Ik zeg zelf dat dit komt daar ik van kleinsaf opgegroeid ben aan de waterkant, en dit meer een zesde zintuig is. Als ik een stek gekozen heb, ga ik die eerst goed uitpeilen zodat ik weet welke diepte er is en wat voor soort bodem er ligt. Ik let er vooral op dat mijn stek verschillende dieptes heeft, zodat ik naargelang het kouder wordt ik steeds dieper en dieper kan gaan vissen,zonder van stek te moeten veranderen. Als de stek die ik gekozen heb niet zo’n echte hot spot is, dan lig ik daar niet echt van wakker, want dan maak ik daar zelf wel eentje van. Dat kan je bereiken door lang op een stek te voeren.


• Wat is je mooiste vangst en waarom?

Mijn mooiste vangst was een vis genaamd ”eenoog”. Dit is niet een van de grootste vissen die ik ooit gevangen heb, maar wel een vis waar ik ooit het langste heb moeten op vissen om hem eindelijk te kunnen vangen.


Ik viste op dat bewuste water al ongeveer 3 jaar en had elke vis die er rondzwom al meerdere keren gevangen, behalve eenoog die me steeds wist te ontglippen. Dus je kan je wel voorstellen dat ik na hard werken eindelijk deze vis in het net mocht trekken, de emoties heel groot waren. Het volledige verhaal kan je lezen in mijn eerste boek.


• Zijn er vissers die jou inspireren, zo ja, wie en waarom?

Er zijn weinig vissers die in de media komen, die me inspireren. Ik vind dat op de beurzen hun ego te hoog is. Jeugdige vissers die er veel voor doen om een vis te kunnen vangen en weten hoe het karperwereldje in elkaar zit, respecteer ik. Hun inzet inspireert mij enorm. Ook mijn zoon die een echt fanatiek visser is maar dan niet op karper maar wel op witvis, daar heb ik heel veel respect voor, want het is iemand die ook nadenkt over datgene waarmee hij bezig is. Voor heel veel klanten vrienden van mij heb ik veel respect en ook voor mensen die iets voor het vissen in het algemeen zich inzetten en niet naast hun schoenen lopen, hebben mijn respect.  


• Je staat bekend als een echte voervisser. Hoe gaan jou voercampagnes meestal in zijn werk?

Als eerste wil ik iedereen duidelijk maken dat je moet voeren met verstand. Waar je moet op letten tijdens het voeren is hoe groot het water is, het aantal vissers die er voeren en zeer belangrijk het aantal vissen dat er rondzwemt.


Ook het gewicht van de vissen is zeer belangrijk want een vis van 15 kilo eet natuurlijk meer dan een van 5 kilo. Ook de watertemperatuur is iets waarmee je enorm rekening moet houden. Zelf start ik mijn voercampagne op in augustus en eindig ik half december. De hoeveelheden hangen af van water tot water, maar vanaf augustus tot oktober durf ik redelijk zwaar voeren. Dit kan van 5 tot wel 15 kilo tweemaal in de week zijn. Een goede raad die ik kan meegeven is als je begint te voeren, neem nu je voert 2 maal in de week 3 kilo en je krijgt hier 5 aanbeten op, dan mag je gerust wat meer voeren. Krijg je er maar een aanbeet tijdens deze voercampagne ,zou ik verminderen naar 2 kilo tweemaal in de week. Dit kan je zelf een beetje in de hand werken:hoe meer je vangt, hoe meer je moet gaan voeren. Houd dit in het achterhoofd: teveel is niet goed, maar te weinig is ook niet goed. Hier geldt ook dikwijls de gulden middenweg.


• Hoe ziet jouw rig eruit en waarom?

De rig waarmee ik vis is steeds vrij simpel en geloof me maar, de meeste rigs waarover je in de boekjes leest, daar is meestal nog geen karper op gevangen. Ik hecht meer waarde aan de voedingswaarde van mijn aas en mijn voertechniek. Als je de vis met vertrouwen op je aas kunt krijgen, dan is een ingewikkelde rig niet nodig. De rig waarmee ik vis heeft een lengte tussen 12 en 20 centimeter.


Simpel, maar doeltreffend!


Dit is het enige waarmee ik experimenteer bij mijn rig. Als haak gebruik ik de concept 5 van Pro Line omdat ik hier blindelings vertrouwen in heb daar hij zeer scherp is. Dit laatste is het belangrijkste van de rig. Verder gebruik ik steeds een line aligner van anderhalve centimeter. Hiervoor gebruik ik steeds een hard stukje siliconentube daar ik dit beter vind dan de veel soepelere krimpkous. Ook over de haak schuif ik een zacht stukje silicontube en dit dient om mijn hair mooi tegen de haak te houden. De hair, en dit vind ik zeer belangrijk, is steeds tussen 1 en 1.5 centimeter.


Persoonlijk vind ik dat de boilie nooit de haak mag belemmeren om snel in te haken. Daarvoor dient ook het zacht stukje siliconentube. Je zal zien hoe verder je dit in de haakbocht schuift, hoe sneller de haak gaat inhaken. Dit zijn kleine details waar ik heel veel waarde aan hecht. Nog een klein detail dat ik steeds toepas, is op een drietal centimeter van mijn wartel kneed ik altijd een stukje lood. Zo ligt mijn onderlijn altijd mooi strak op de bodem.


• Wat vind je nog meer belangrijk aan je visserij?

Waar ik heel veel belang aan hecht is rust aan het water, want ik heb het al meer dan 1 keer meegemaakt dat wanneer er veel mensen mij bezoeken aan het water en het iets of wat lawaaierig is, ik geen aanbeet kreeg. Wat ook belangrijk is voor mij, is dat ik mijn plaats netjes achterlaat en ik houd me altijd aan de regels!


• Je bent verdeler van je eigen ProLine bol. Hoe ben je met hun in aanraking gekomen?

Daar ik door verschillende firma’s gesponsord ben geweest en veel ervaring heb op het vlak van aas, hebben de jongens van Pro Line mij zelf benaderd. De stap die ik nam om als testvisser voor Pro Line te gaan vissen, was dat ze boilies konden maken zonder eieren.


Dit was waar ik zelf naar op zoek was, maar nog niet gevonden had. Al vrij snel werd ik verdeler van Pro Line en had ik mijn eigen lijn aan boilies. De Eddy Sterckx Diepvriesboilies zijn allen boilies waar meer dan 25 jaar ervaring inzit. Het mooie daarvan is ook dat ze alleen in België te koop zijn wat een groot voordeel is voor jullie Nederlandse vissers.  


• Hoe en waarom ben je op het idee gekomen een film/boekje te maken?

Daar ik enorm veel gevraagd wordt om dialezingen te geven en hiermee bedoel ik praten voor een volle zaal, daar ik hier niet goed in ben, dan ben ik enorm zenuwachtig. Dus op een beurs worden er ook duizenden vragen aan mij gesteld en daar heb ik geen problemen mee omdat het hier gaat om 1 persoon of meerdere, maar zeker geen massa. Als ik die massa moet toespreken dan nemen de zenuwen de overhand en krijg ik een zekere vorm van faalangst. Ik wil het gewoon goed doen en dan twijfel ik aan mezelf en vooral mijn dialect speelt een grote rol. Daarom kwam ik op het idee om alles wat ik te vertellen heb aan de mensen, neer te schrijven in een boek en te vertellen in mijn film.• It's my live is een ander soort film dan wat we normaal kennen, hoe zal je de film/boek zelf omschrijven?

Ik kan slecht zelf mijn eigen boek gaan ophemelen, maar als ik de meeste mensen moet geloven die mijn boek gelezen hebben, dan spreken ze toch over een van de beter boeken die er ooit geschreven zijn. Vooral omdat de mensen aanvoelen dat het geschreven is door een karpervisser en datgene wat ik schrijf de waarheid is en ik niet om de pot draai. Persoonlijk vind ik dat hetgene ik er geschreven heb, puur mijn ervaring is en als je de dingen toepast die ik beschrijf, je ondervindt dat ze werken. Wat ik geschreven heb in mijn boeken zijn puur uit liefde voor het karpervissen geschreven en komen recht uit mijn hart. Over mijn film kan ik heel kort zijn. Ik vind hem gewoon super en dit durf ik zelf wel zeggen: in mijn ogen is het de mooiste die ooit over karpervissen gemaakt is.


• Kunnen we in de toekomst nog een boek/film van je verwachten?

Een boek zou ik niet direct durven zeggen, maar een film zou ik nog wel aandurven. Dan zou het wel een pure avonturenfilm worden.


• Hoe zie jij de karpervisserij over 10 jaar?

Ik zou het echt niet weten, maar als ik het nu zo zie, verandert het karpervissen hard. Je moet weten dat ik een van de eerste echte karpervissers in Belgie was en ik de geschiedenis van het karpervissen en het boilietijdperk van dichtbij meegemaakt heb. Je moet weten dat de mentaliteit toen onder de karpervissers veel beter was en het toen nog draaide om het echte karpervissen. Nu draait het, sorry dat ik het moet zeggen, in mijn ogen enkel nog bij de meeste om een sponsoring vast te krijgen. De echte karpervissers onder ons werden onderdrukt door media geile mensen. Ook heb ik totaal niets tegen betaalwateren, want af en toe vis ik zelf op enkele, maar alleen maar als ik weet dat er geen gestolen vissen zitten. Toch vind ik het af en toe spijtig dat er mensen, die zelfs amper kunnen vissen, maar wel op een betaalwater wat vol zit met grote vissen, beschreven worden als “de karpervisser”. Wat bedoel ik hier nu eigenlijk mee? Je koopt een paar hengels, een zakje boilies, je zegt je werk op en je boekt maar een aantal weken op zo’n water. Als het je dan nog meezit en je hebt connecties met een of andere redacteur van een boekje (vriendjespolitiek), dan kom je er wel. Begrijp je wat ik bedoel?
Sorry, ik ben misschien met vuur aan het spelen, maar dit is echt iets wat mij stoort en even van mijn hart moest. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen zo is. Er zijn nog duizenden vissers die de naam van karpervisser waardig zijn.

In die periode viste ik heel veel op het Kempisch Kanaal

Ik wil ook nog even wat kwijt over betaalwateren. Vroeger had ik daar een afkeer van. Maar daar ik zelf al een aantal jaren zelf op een van deze wateren vis, heb ik toch wel de indruk dat de meeste het vrij goed voorhebben met hun water en de karpers die er rondzwemmen. Ik ben zelf op wateren geweest waar ik versteld stond van de manier waarop die mensen hun visserij aanpakten. En geloof me, er komen zelfs visbiologen aan te pas. Dus scheer niet elk betaalwater over dezelfde kam, maar als je er ooit wil gaan vissen, informeer dan ook even over de achtergrond ervan. Onthoud een ding: je hebt meer voldoening als je op zo’n water vist je er ook moeite moet doen om een vis te kunnen vangen,dan dat je op een volgepropt aquarium gaat vissen.


• Targets voor 2010?

Ik ben absoluut geen targetvisser. Mijn bedoeling is om elk jaar toch te proberen om een 25-kilogram vis te vangen. Als ik dan toch een vis moet opnoemen die ik ooit eens zou willen vangen, dan is het een rijenkarper van boven 23 kilo die een vriend van mij op Great Lake in Frankrijk gevangen heeft. Het is absoluut een natte droom.• Heb je nog Tips voor de lezers van CarpFeeling?

Een aantal tips die ik kan meegeven.
• Verander niet teveel, blijf gewoonweg simpel vissen.
• Ook je aas moet je niet te snel veranderen. Vis je met een goed en gezond aas,dan kan je dikwijls 5 jaar met die boilie op een zelfde water zeer goed scoren.
• Blijf gewoon jezelf, dat siert je.
• Loop niet naast je schoenen .
• Loop niet zomaar iemand achterna, maar doe je eigen ding en heb vertrouwen in dat wat je doet. Het belangrijkste in karpervissen is vertrouwen hebben.

Ik wil nu niet mijn boeken aanprijzen, maar veel van deze vragen staan heel uitgebreid in mijn boeken beantwoord.Verder wil ik zeggen: Vang ze en heb “Carpfeeling”!

Eddy Sterckx

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.