Interview met Erik Hurxkens

Sommige namen zie je veel voorbij komen op social media of in de bladen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek ‘aan het woord’ interviewen we zowel bekende als onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren we niet alleen de persoon beter kennen, maar nemen we ook een kijkje in zijn of haar visserij. In deze editie spreken we met Erik Hurxkens en praten we over zijn privé, visserij en activeiten als media manager van Trakker-, Cygnet en Aqua Benelux.

 • Hey Erik, wat leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze nieuwe editie van “Aan het woord”, en om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Wie ben je en wat typeert jou als mens?

Hallo, allereerst wil ik jullie natuurlijk bedanken voor de uitnodiging voor deze “Aan het woord”. Mijn naam is Erik Hurxkens, ik ben 42 jaar en woonachtig in Landsmeer, net buiten Amsterdam. Wat mij typeert...? Nou, dat is best lastig te beantwoorden als het over jezelf gaat, maar ik kan wel zeggen dat ik een no-nonsens persoon ben. Ik hou van mensen die recht door zee zijn en ik probeer iedere dag te genieten van de mooie dingen die het leven te bieden heeft. Ik ontloop bewust alles wat met negativiteit te maken heeft, daar verspil ik geen energie aan.

Erik Hurxkens

 

 • Vertel eens iets over je thuissituatie?

Ik woon samen met mijn vriendin Diana, net als ik heeft Diana een hobby waar ze veel tijd aan besteed. We leiden allebei een druk eigen leventje, waardoor de momenten die we samen hebben ook speciaal blijven.

 • Wat zijn je hobby’s (vissen buiten beschouwing gelaten)?

Mijn hobby’s zijn, naast het vissen, fotografie en video. Natuurlijk is dit nauw verbonden met het vissen. Daarnaast ben ik geboren in Limburg, dus ook wel een Bourgondiër. Eten en drinken met vrienden vind ik dan ook een aangename bezigheid. En ik ben een muziekliefhebber in de breedste zin van het woord, van techno tot de singer-songwriter muziek van Ben Howard. Ik vind veel verschillende muziekstijlen interessant. Ik bezoek dan ook graag techno-festivals, maar ook ben ik jaarlijks op Pinkpop en Lowlands te vinden en zo nu en dan enkele concerten.

Erik Hurxkens

 • Waar kunnen wij je 's nachts voor wakker maken?

100% voor een stuk echte Limburgse vlaai of friet met zuurvlees. Maar ik moet eerlijk zeggen, het liefst word ik toch wakker gemaakt door m’n beetmelders.

 • Wat zijn je persoonlijke hoogte- en dieptepunten uit je leven, mits je die wilt delen natuurlijk.

Eén van mijn hoogtepunten is toch wel het samenwonen met m’n vriendin op de plek waar we nu wonen. Vanuit onze slaapkamer kijken we over een gigantisch water en een natuurgebied. Iedere ochtend als ik de gordijnen open voel ik me een rijk man met dit uitzicht. Echte dieptepunten weet ik zo niet op te noemen, dit klinkt misschien een beetje afgezaagd maar gelukkig heb ik in mijn leven weinig tot geen dieptepunten meegemaakt. 

 • Wat voor soort visser ben jij? Allround, specimen/target of alles mag en niets moet mentaliteit m.b.t. vangsten?

In grote lijnen ben ik erg allround, voor mij is de uitdaging in het water het belangrijkst. Dit kan zijn op een mega groot water, maar ook op een rivier of een klein kanaaltje. En gewichten, naja.. het is natuurlijk heel gaaf om een dikke bak te vangen, maar ik kan net zo goed genieten van een prachtig getekend spiegeltje. Eerlijk gezegd weeg ik mijn vangsten nauwelijks nog.

Erik Hurxkens

 • Betaal- of openbaar water en waarom?

100% openbaar, de Rhône en de grote meren in Zuid-west Frankrijk zijn wel mijn favoriet. Dat wil niet zeggen dat ik nooit op commerciële wateren vis. Soms geef ik de voorkeur aan de veiligheid en luxe die deze wateren te bieden hebben.

 • Brolly, bivvy of onder de sterrenhemel slapen?

Ik slaap het liefst in een open brolly, hou graag het zicht op mijn hengels en het wakker worden met uitzicht over het water en de natuur vind ik fantastisch, hier doen we het tenslotte toch voor.

 • Wat is je favoriete vangst allertijden en wat is het verhaal erachter?

Het is een jaar of vier geleden, dat ik in één nacht 3 vissen verspeelde. Ik positioneerde mijn haakaas op een kleine open plek tussen het wier op een mooie zandafgraving in Noord-Frankrijk. Ik had er 3 dagen met regelmaat gevoerd en nu was het tijd om af te romen. Drie keer achter elkaar, moest ik in de nacht vanuit de boot de vis afdrillen en ook drie keer loste ik de haak. De laatste keer ben ik zelfs nog het water ingegaan om de vis uit het wier te bevrijden, dit terwijl ik in mijn eentje was, maar ook dat was tevergeefs. In de ochtend was ik behoorlijk teleurgesteld en teneergeslagen. Ik moest die ochtend ook echt richting huis, maar ik besloot om tijdens het inpakken de hengel die ik gepositioneerd had op de “wier plek” tot het allerlaatste moment te laten liggen. En echt enkele minuten voordat ik deze hengel wilde indraaien kreeg ik nog een run en ving ik een bak van een spiegel. Eentje die ervoor gezorgd heeft dat de 6 uur durende rit huiswaarts toch net iets anders werd, dan dat hij leek te gaan worden.

Erik Hurxkens

 

 • Welk type aas gebruik je het liefst en wanneer, waarom en hoe zet je het in?

Ik vis voornamelijk met boilies, liefst in verschillende diameters. De kleine diameters hebben bij mij wel de voorkeur. Ook vis ik op bepaalde wateren graag met tijgernoten en deze gebruik ik dan in combinatie met een zelfgemaakte partikelmix van mais, hennep, pellets en tijgernoten. Een uitgebalanceerd haakaasje met twee tijgernoten en fake-corn heeft me toch vaak mooie en verrassende vangsten opgeleverd.

 • Wat is je favoriete rig- en loodsysteem en waarom?

Een D-Rig gemaakt van fluorocarbon onderlijnmateriaal met een curved shank haak vind je veelvuldig in mijn rigbox. Daarnaast grijp ik de laatste tijd steeds vaker terug naar de standaard rig, gemaakt van een soepel maar stevig materiaal. Maar ik hou me ogen ook niet gesloten voor alle hype-rigs, als de spinner en chod, ook hiermee wil ik wel eens experimenteren tenminste als het water welk ik bevis zich hiervoor leent. Ik gebruik nagenoeg altijd swivellood in een visveilig systeem, zodat bij een lijnbreuk de vis altijd alles kan lossen en alleen met de onderlijn overblijft.

Erik Hurxkens

 • Stalken of statisch en hoe doe je dat dan?

Ik ben een echte statische visser, maar ben wel erg bewust van locatie. In het algemeen besteed ik graag tijd aan het observeren van een water alvorens ik me ergens positioneer. Echt op pad langs de waterkant met een stalkhengel is niet aan mij besteed.

 • Wat vind je van de huidige ontwikkelingen in de karperscene? Denk hierbij aan hoe men elkaar soms naar het leven staat, afgunst e.d. en hoe beïnvloedt dat jou?

Ik zal je eerlijk vertellen dat ik er weinig van mee krijg, zoals ik eerder al zei hou ik me afzijdig van alles wat met negativiteit te maken heeft. Ik hou me dus niet bezig met zaken als afgunst en mensen die elkaar naar het leven staan. Ik heb er wel een mening over, laat iedereen zich bezig houden met zichzelf en laat andere mensen in hun waarde!

 • Voor welke visser heb jij bewondering en waarom?

Ik heb niet echt bewondering voor een visser of een bepaalde persoon. We zijn allemaal mensen en dus ook allemaal vissers. Iedereen doet de dingen op zijn eigen manier en elke manier is goed in mijn ogen. Goed of slecht bestaat niet. Namen noemen doe ik niet, misschien vergeet ik dan iemand en doe ik deze persoon hiermee te kort.

Erik Hurxkens

 • Wat is je favoriete visseizoen en waarom?

Absoluut de herfst. In deze periode ben ik dan ook het meest aan de waterkant te vinden. Heerlijk die ochtenden met de mist over het water, frisse nachten en die typische herfstgeur.

 • Heb je zelf nog aanvullingen op je visserij?

Nee, niet echt. Ik vind bijna alle facetten van het karpervissen leuk en wil dan ook nogmaals benadrukken dat iedereen gewoon moet doen wat hij of zij zelf leuk vindt of dit nu openbaar vissen is of op commerciële wateren.

 • Noem 3 dingen die je absoluut mee neemt op een sessie?

Mijn fotocamera, koffie en een goed humeur.

Erik Hurxkens

 • Waar kan jij je enorm aan storen tijdens het vissen?

Ik stoor me eigenlijk niet zo vaak ergens aan tijdens het vissen. Ik zoek dan ook logischerwijs vaak een rustige omgeving of stek voor mijn vissessies. Plekken waar ik zelf zo weinig mogelijk gestoord wordt.

 • Korte of lange sessies?

Beiden, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar sessies van minimaal 3 dagen of meer.

 • Voorvoeren of instant en hoe pak je dat dan aan?

Voor voeren doe ik eigenlijk alleen op mijn thuiswater. Ik ben erg van de instant visserij en mijn voldoening is bij deze visserij ook iets groter. Daarnaast schuw ik het verkassen ook niet, dus heeft voorvoeren weinig zin. Als een stek bijvoorbeeld niet loopt binnen de 24 uur, dan zoek ik een andere.

 • Je bent sinds kort media manager bij Trakker, Cygnet en Aqua Benelux, hoe kwam dat zo en waarom?

Ik ben sinds mijn 23e werkzaam geweest in de sales in de verfindustrie en eerlijk gezegd was mijn motivatie na bijna 20 jaar een stuk minder geworden. Ik had al een tijdje in mijn hoofd om iets anders te gaan doen, iets in een totaal andere branche bijvoorbeeld. Totdat ik de vacature van Media Manager Benelux voorbij zag komen bij Trakker, Cygnet en Aqua. Eigenlijk ben ik nooit bezig geweest met het werken in de karperwereld, het is me enigszins overkomen. Desalniettemin ben ik natuurlijk erg blij met mijn nieuwe uitdaging en barst ik weer van de energie.

Erik Hurxkens

 • Hoe beïnvloed dat jouw persoonlijke leven? Valt het goed te combineren?

Met mijn nieuwe baan als Media Manager werk ik van huis uit, dat heeft natuurlijk zijn voordelen wat betreft mijn privé leven. Daarnaast ben ik van huis voor filmopnames, fotoshoots en natuurlijk vissessies. Zoals ik in het begin van dit interview al aangaf heeft mijn vriendin ook een druk bestaan met haar werk en hobby. De tijd die we samen hebben vinden we dan ook erg waardevol.

 • Wat zijn je verwachtingen/doelen?

Zakelijk gezien wil ik natuurlijk de merken Trakker, Cygnet en Aqua nog meer onder de aandacht brengen in de Benelux, dit samen met onze accountmanager. We willen graag vooruitstrevende merken zijn met veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en het op de markt brengen van kwaliteitsproducten. Naast dit wil ik vooral genieten en wil ik natuurlijk graag gezond blijven, zodat ik mijn hobby’s nog lang kan blijven beoefenen, zoals ik dit nu doe.

 • Hoe zie jij het Benelux team voor je?

We willen in eerste instantie met 6 personen zijn in het Trakker Team Benelux, dit is inclusief onze accountmanager en mij. We zijn momenteel met 5 Nederlanders en gaan hier binnenkort nog een Belgische visser aan toe voegen. Hoe het team zich de komende jaren verder ontwikkelt weten we nog niet, maar dat zien we vanzelf.

Erik Hurxkens

 • Hoe was het om naar de UK te gaan en hoe ben je daar ontvangen?

Mijn introductieweek in Sheffield was geweldig, iedereen maar ook echt iedereen binnen het bedrijf is enorm gemotiveerd. Ik ben van mening dat we een unieke club mensen bij elkaar hebben die allemaal gedreven zijn om hard te werken. Daarnaast is nagenoeg elke medewerker ook karpervisser, dus je kan wel raden waar de gesprekken ’s avonds in de pub over gegaan zijn.

 • Hoe denk je over de jeugd, wat zijn je doelstellingen/gedachten?

Ik vind het heel belangrijk dat de jeugd uitgedaagd wordt om hobby’s te hebben in de buitenlucht, dat hoeft niet persé vissen te zijn. Ik ben van de generatie waar we vroeger veel buiten speelden, wij hadden geen computers, spelcomputer, iPads of iets dergelijks. Ik waardeer het buitenleven en alles wat het met zich meebrengt enorm en ik bemoedig de huidige jeugd dan ook om dit ook te ervaren. Natuurlijk is vissen een hobby die ik iedereen al op jonge leeftijd kan aan raden.

 • Wat wil je op het gebied van sportvisserij nog bereiken?

Ik heb nog wel een aantal bijzondere wateren op mijn ‘wish-list’ staan, Ik ben bang dat dit er teveel zijn voor één leven, maar laten we maar eens zien hoe ver ik ga komen. Het belangrijkste vind ik om van mijn te hobby te blijven genieten, dus zolang ik het leuk blijf vinden zul je mij dan ook aan de waterkant vinden.

Erik Hurxkens

 • Tot slot wil ik je vragen of je een persoonlijke anekdote, favoriete quote of bericht achter te laten.

Mijn quote is toch wel: “Liever staand sterven, dan op je knieën leven”

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.