Interview met Mike Gerritsen

Sommige namen zie je veel voorbij komen op social media of in de bladen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek ‘aan het woord’ interviewen we zowel bekende als onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren we niet alleen de persoon beter kennen, maar nemen we ook een kijkje in zijn of haar visserij. In deze editie spreken we met Mike Gerritsen en praten we over zijn privé en visserij. 

Hallo Mike, wat leuk dat je tijd hebt weten vrij te maken voor dit Nederlands onderonsje. Kan je ons vertellen wie jij bent en waar we jou van kunnen kennen?

Mike Gerritsen, 54 jaar, sinds 1999 eigenaar van groothandel The Carpcollector en sales manager van diverse merken zoals Drennan/ESP, Century carp rods, Reuben Heaton en Matrix innovations. Daarnaast vanaf mijn 7e jaar aan het vissen dus veel mensen kennen mij van de waterkant.

Genieten van een ander die vis vangt

Stel: ”De wekker gaat op een doordeweekse dag af in huize Gerritsen.” Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik ben meestal bijtijds wakker, als de mogelijkheid er is en het is licht loop ik rond 5.00 uur buiten met een penhengel. Rond 7.00 uur ben ik dan weer thuis, bak koffie en email afhandelen en daarna de weg op, hengelsport winkeliers bezoeken. Door de huidige file problematiek ben ik meestal tussen 18.00 uur en 19.30 uur thuis.

In de winter ben ik meestal wat later op, rond 6.30 uur, handel mijn email af en ga de auto in.

Waar maakt Mike zich dagelijks druk over, of maak je je niet zo snel ergens druk om?

Ik heb afgeleerd om me druk te maken, het veranderd namelijk niets aan het resultaat. Ik focus op de dingen die ik daadwerkelijk kan beinvloeden en probeer dit dan ook met gezond verstand te doen. Je ergens voor inspannen vind ik overigens iets anders dan jezelf druk maken. Waar ik me wel over verbaas is de manier waarop vissers soms met elkaar omgaan, het gaat maar over vissen, een hobby, een vrijetijdsbesteding, dus maak je niet zo druk en geef elkaar de ruimte.

Met de pen uit het wier geplukt
Met de pen uit het wier geplukt

Jij draait al heel wat jaartjes mee in de carp scene. Wat valt jou dan het meest op en wat is het meest veranderd? Zowel positief als negatief en wat doet dat met jou?

De grootste verandering is ongetwijfeld de verandering van “zelf aanslaan” naar de zelfhaaksystemen. Hiermee is het gefocussed zijn van de visser op een aanbeet verloren gegaan. Juist deze focus vond en vind ik nog steeds één van de mooiste dingen van het vissen. Ik vind het dan ook jammer als karpervissers uitsluitend met zelfhaaksystemen vissen, in mijn ogen mis je een stuk van de spanning. Het is echter wel bewezen effectief om met zelfhaaksystemen te vissen, dat staat buiten kijf. Ik mag dan ook graag beide doen.

Wat zouden wij, de menigte/andere vissers, misschien anders moeten doen?

Doe wat je gelukkig maakt. Iedereen geeft op eigen manier invulling aan zijn of haar visserij. Neem van mij aan dat hoeveel vissen je ook hebt gevangen en hoeveel vangstfoto’s je ook hebt, vaak de herinneringen aan de omstandigheden, degene waar je mee was en de plaatsen waar je geweest bent meer indruk achterlaten dan de vangsten. Maak niet alleen beeldmateriaal van je vangsten maar vooral ook van hoe je aan het vissen bent, met wie en waar, je zult er later met plezier op terug kijken.

Mooier wordt het niet

"De jeugd heeft de toekomst“ is een veelgehoorde kreet. Hoe denk jij daarover?

Steeds minder jeugd heeft belangstelling voor de hengelsport. Voor jonge vissertjes is het vooral belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om snel iets te vangen, anders verliezen ze de aandacht. Het is dus erg belangrijk dat hengelsportverenigingen die mogelijkheid bieden. Het zal dus niet alleen om karper gaan, maar ook om andere vissoorten.

Kan jij iets vertellen over je betrokkenheid bij ESP, Carp Collector en Century etc?

Carp Collector is een groothandel in hengelsportartikelen die ik in 1999 gestart ben naast een full time baan in de farmacie. In eerste instantie met huismerk producten, pellets, boiliemixen, flavours, vis- en pindaolie etc. Toen dit meer en meer succesvol werd ben ik part-time gaan werken en meer tijd gaan besteden aan mijn bedrijf en heb het pakket uitgebreid met andere Engelse merken. Momenteel lever ik Century, Reuben Heaton en Matrix Innovations uit eigen voorraad en werk ik als free-lance sales manager in Nederland voor Drennan en ESP vanaf 1 januari 2019.

Als oprichter van The Carp Collector verdeel ik meerdere merken

Hoe ben jij met het karpervissen in aanraking gekomen?

Op 13 jarige leeftijd viste ik met een 6 meter vaste hengel en ving daar mijn eerste schubkarpertje mee. Deze vangst heeft zoveel impact op mij gehad dat ik gelijk verkocht was. Een eerste werphengeltje werd aangeschaft en de focus kwam toen alleen nog maar op karper te liggen.

Wat is jouw ultieme karpergevoel (CarpFeeling)

’s Ochtends vroeg naast je tent zitten, nevel over het water, het is nog fris want de zon moet nog opkomen maar de eerste zonnestralen beginnen aan de horizon te komen. De eerste vogels fluiten hun lied en een dampende bak vers gezette koffie in mijn hand, dat moment…

Met een verse bak koffie aan het water

Ben jij te vinden op Zwolle 2019 en waar in de hal?

Ja, op Zwolle ben ik alle dagen aanwezig op de stand van Century, hal 3. De Armalite penhengels gaan mee, de Armalite 10-voeters, de nieuwe schepnetten en de net nieuwe Stealth carbon rodpod van Century.

Voor welke visser, zowel levend als niet levend, heb/had jij veel bewondering en waarom?

Poeh, dat zijn er zeker meerdere. Sowieso natuurlijk Rini Groothuis. Zijn eerste boek was de bijbel voor mij, dat heeft echt veel invloed gehad op mijn doen en laten. Maar natuurlijk ook Kevin Maddocks en Rod Hutchinson, Maddocks met zijn puur technische aanpak, en Hutchinson met zijn humor en YOLO benadering, maar beide zeer succesvol. En dan natuurlijk de vissers van Redmire pool, zoals Richard Walker, Jack Hilton en Chris Yates, mensen die veel indruk hebben achtergelaten met hun benadering en resultaten. Tenslotte nog Terry Hearn, een ongelofelijk gedreven man met een enorme passie, geweldig!

De bijbel
De bijbel

Wat is jouw favoriete visgerelateerd film of boek en waarom?

De filmserie bij uitstek is “A passion for angling” die destijd door de BBC is uitgezonden. Diverse visserijen op een fantastische manier weergegeven door Chris Yates en Bob James. Ook de open haard tales van Terry Hearn behoren tot mijn favorieten. Ik heb meer dan 200 karper gerelateerde boeken in kasten staan, allemaal hebben ze iets bijzonders en toegevoegde waarde, dus ik heb niet echt één favoriet.

Wat is je favoriete aas & rig en waarom?

Als ik de rest van mijn leven nog maar met één aassoort zou mogen vissen wordt het denk ik toch zoete mais. Op allerlei manieren inzetbaar en je kunt er veel verschillende vissoorten mee vangen. De simpelste rigs zijn vaak de beste, voor mij gewoon nylon, met een haak aan de ene kant en een lusje aan de andere kant, that’s it. Eventueel kan je een hair gebruiken en een anti tangle sleeve over de lus. Maar indien noodzakelijk haal ik alles uit de kast: chod rigs, ronnie rigs, fluorocarbon, tungsten loaded, method systemen, artificial baits... wat dan ook.

Met de pen blijft het mooist
Met de pen blijft het mooist

Penvissen, wie is er niet groot mee geworden? Hoe zit dat bij jou en wat vind je van de huidige maatstaf dat de jeugd vaak al begint met het vastlood systeem?

Ik schreef al eerder dat ik in het seizoen ’s ochtend om 5 uur buiten loop met een penhengel. Het is niet voor niets dat ik afgelopen jaar in samenwerking met Century een eigen penhengel heb ontworpen. Penvissen is voor mij nog steeds de grootste passie en een aan de penhengel gevangen karper heeft voor mij veel meer toegevoegde waarde dan een karper gevangen aan een zelfhaaksysteem. Vooral als ik echt grote karper kan vangen met een pen. Het zo dichtbij de vis moeten komen en de power van de vis na het aanslaan is onvergetelijk! Het is niet vreemd dat de jeugd instapt met vastlood systemen want 99% van wat er gemarket en verkocht wordt heeft betrekking op deze visserij. Ik denk zelf dat als je leert vissen met een dobber op welke vis dan ook en op welke leeftijd dan ook dat je jezelf hiermee verrijkt.

Welke karperperiode spreekt jou het meeste aan? Denk hierbij aan de 70’s 80’s en de Naughties ;)

Ik denk eerlijk gezegd dat elke periode wel zijn hoogtepunten heeft. De 70’s waarin ik begon met het vissen met aardappel, zelf deeg maken, freelined vissen met alu folie wakers. De 80’s met de hele ontwikkeling van de boilievisserij, running rigs, back stops en vastloodsystemen, al het materiaal wat stukje bij beetje de markt op kwam. En de 90’s waarin ik me ben gaan specialiseren op targetvissen, veel, heel veel uren maken voor het ultieme resultaat, die ene vis. En dan de periode vanaf 2000, trips naar Frankrijk, Spanje, Roemenie, Kroatie en Italie, onvergetelijke momenten.

De beginperiode van de boilie
De beginperiode van de boilie

Waar kunnen wij jou 's nachts voor wakker maken?

Een bijzonder grote vis vangen aan de penhengel, die staat toch wel bovenaan de lijst. Daar draai ik mijn statische hengels voor binnen als ik een kans zie.

Nog ambities voor 2019?

Vooral genieten! Er staan enkele trips naar het buitenland gepland, Frankrijk en Italie. Daarnaast ga ik weer pogingen wagen op een uitzonderlijk grote zeelt, brasem en voorn, want ik vind all round vissen in Nederland erg leuk, en er komt erg veel bij kijken om deze met regelmaat te vangen, veel karpervissers onderschatten dat. En natuurlijk in het seizoen ’s ochtend weer met de pen vissen.

Vissen met de pen in de 70's
Vissen met de pen in de 70's

Kan jij een persoonlijke noot/anekdote achterlaten?

In de jaren '90 had ik mijn zinnen gezet op een targetvis die zwom op een relatief klein water in een woonwijk. Helaas was nachtvissen er verboden en er werd door de bewoners streng op toegezien en de politie gebeld, waardoor dit nagenoeg onmogelijk was. Ik had me voorgenomen om de nacht door te brengen op een water dicht in de buurt, daar vroeg in te pakken en vervolgens door te gaan naar het targetwater en daar vroeg aan te komen. Die nacht ving ik totaal onverwacht de grootste vis van het naburige water wat wel het laatste was waar ik op had gerekend, omdat ik er eigenlijk alleen de nacht door wilde brengen.

Soms komen zaken gewoon op je pad, je kunt niet alles afdwingen. Geniet van wat je doet en geef anderen de ruimte dat ook te doen, en leer vooral van elkaar. Gun een ander ook zijn hobby, het maakt het leven en je visserij een stuk leuker.

Een geluksmomentje in Kroatie
Een geluksmomentje in Kroatie

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.