Interview: Steve Briggs

Zaterdag 7 november waren ook wij aanwezig op de Hengelsport en Visboten beurs. Ook de sympathieke Steve Briggs was hier met de Venture stand en de presentatie van zijn nieuwe boek (Cassien... and beyond). Natuurlijk een gouden kans om hem een aantal vragen te stellen.

CarpFeeling:
Hoe lang vis je al en waar is het allemaal mee begonnen?

Steve:
Ik ben al op jonge leeftijd begonnen met vissen, ik denk dat ik zo'n 5 jaar oud was. Ik ben nou 48 dus ik vis ongeveer al zo'n 43 jaar. Het was mijn vader die mij voor het eerst een hengel in mijn handen drukte. Hij viste zelf al zijn hele leven lang.

CarpFeeling:
Viste hij ook op karper?

Steve:
Nee, niet speciaal. Hij viste eigenlijk op alles wat kon zwemmen. Ik ben opgegroeid in de baron valley en hier begon het karpervissen net een beetje vorm te krijgen. Er werd hier goed aas gemaakt en logischerwijs ook veel gevist in de lokale wateren. Ook ik kon het niet laten en was een jaar of 12 toen ik begon met het vissen op karper.

Steve Briggs met zijn zwaarste schubkarper van 30,7 kg

CarpFeeling:
Het was in die tijd natuurlijk niet gemakkelijk om aan het juiste materiaal te komen. Hoe deed je dat toentertijd?

Steve:
Ik maakte bijna alles zelf. Ik maakte op mijn 14e zelfs mijn eerste karperhengels.

CarpFeeling:
En nou maak je weer hengels met Venture.

Steve:
Ja.....die zijn wel een stuk beter dan de hengels die ik toen maakte

22,2 kg Spiegel. Mijn grootste Engelse karper


CarpFeeling:
Je was dus op jonge leeftijd al flink aan het pionieren?

Steve:
Het vissen bestond eigenlijk alleen maar uit pionieren. Het was het begin van het karpervissen. Tegenwoordig heeft iedereen het juiste aas en een dosis kennis. Toen moesten we supermarkten doorslenteren op zoek naar juiste ingrediënten en gingen zo met een kookboek in de hand aan de slag. Aangezien aas ook nog duur was kon ik dat op die leeftijd allemaal niet betalen.

CarpFeeling:
Dat maakt het allemaal natuurlijk wel een stuk moeilijker?

Steve:
Ja, dat klopt. Maar toch ving ik er karpers mee en heb hierdoor een hoop geleerd.

"A good bait is always a good bait"


CarpFeeling:
Waren er toen ook mensen waar je tegenop keek?

Steve:
Jazeker. Toen ik een jaar of 12 was viste Jack Hilton veel op Redmire pool. Redmire pool was hét water om te bevissen. Het Cassien van die tijd. Jack Hilton was dé grote karper specialist van Redmire. Terwijl andere vissers mooie twintigers probeerde te vangen, probeerde Jack 30- en 40 ponders te vangen. Zo heeft hij daar ook een perfecte 40 ponds rijen karper gevangen. Dit heeft een grote indruk op mij gemaakt.

CarpFeeling:
Vanwege de grootte en de schoonheid van de vis?

Steve:
Het was een Redmire vis. De vissen die daar zwommen waren perfect! De rijen- en spiegel karpers die daar zwommen waren anders dan andere vissen. Ze waren ..... heel speciaal ....
Het grappige is, dat ik 4 weken geleden voor het eerst op dit meer ben wezen vissen. Het is een zeer exclusief water geworden. Slechts 3 of 4 mensen krijgen toegang tot het meer. Dit zijn allemaal top vissers. Ik heb het gewoon nooit geprobeerd, tot 4 weken geleden. Ik werd gebeld of ik er wou komen vissen. Hier zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Ik heb er nog geen grote vissen gevangen maar het water is werkelijk schitterend! Het is net of je terug gaat in de tijd.

Een mooie rijen karper van dit jaar


CarpFeeling:
Je hebt een hoop gedaan en een hoop gezien, maar wat is nou echt je mooiste karper ervaring?

Steve:
Mijn mooiste ervaring is toch wel de eerste keer dat ik naar Cassien ging. Het karpervissen begon net een beetje aan populariteit te winnen en het was voor mij de eerste keer Frankrijk. Ik heb 6 maanden met mijn auto door Frankrijk getrokken en heb veel mooie meren gezien, maar met het aanschouwen van Cassien was het of er een droom uitkwam. Een schitterend meer, kraakhelder water en veel naakte vrouwen.

CarpFeeling:
Was Cassien toen al bekend als goed karperwater?

Steve:
Nee, het was echt helemaal in het begin. Sinds dien ben ik elk jaar terug gekomen. Het is echt het mooiste water dat ik ken.

Ik besteed veel tijd aan het perfectioneren van mijn rig


CarpFeeling:
Hoe pak jij een nieuw water aan?

Steve:
Elk water is totaal anders, maar hoe langer je vist en hoe meer verschillende plekken je hebt bevist, hoe beter je een inschatting kunt maken welke aanpak het beste werkt. Er is niet 1 manier die altijd werkt. Op het ene water voer je slechts 1 boilie bij terwijl je elders een week moet voeren om de vissen op de stek te krijgen.

CarpFeeling:
Je maakt dus goed gebruik van je ervaring?

Steve:
Ja, absoluut. Wanneer ik op een water kom is het eigenlijk altijd zo dat ik een soortgelijk water wel eens heb bevist. Dit jaar heb ik op een water gevist, dat zo moeilijk was, dat ik 63 nachten heb moeten vissen om mijn eerste karper te vangen. Een vis van 20 pond, en dit is meteen mijn mooiste vangst van het jaar. Ik hou van een uitdaging en het gaat niet altijd om het vangen van grote vis maar het moet ook echt wat voor mij betekenen.
Karpervissen betekent zo veel voor zo veel verschillende mensen. Voor mij gaat het om het vissen en ik geniet zowel van de kleine als de grote karpers.

Ik ben op werkelijk fantastische plekken geweest!


CarpFeeling:
Van welke momenten kun je het meeste genieten tijdens het vissen.

Steve:
Vaak gewoon van het zitten bij mijn hengels, aan een nieuw meer al kijkend naar een ondergaande zon. Vooral die eerste dag aan het meer. Die maak je namelijk maar één keer mee. Net als je eerste run op een nieuw water. Hier kan ik erg van genieten.

CarpFeeling:
En hoeveel nachten per jaar zit je aan het water?

Steve:
Dit jaar heb ik erg veel gevist. Ik ben zo'n beetje een full time visser....Ik denk rond de 100 nachten per jaar. Ik vis minimaal elk weekend jaar in, jaar uit. Hiernaast heb ik ook veel werk te doen en soms kun je natuurlijk ook té veel vissen. Ik moet er natuurlijk niet verveeld mee raken.

24,8 kg van Rainbow Lake


CarpFeeling:
Wat voor wateren bevis je het liefst?

Steve:
Ja.....ook dat is erg verschillend. Zoals ik al zei is elk water anders. Maar het liefst heb ik de erg grote wateren, zoals Cassien. Dat geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid en ik hou van de uitdaging. Dit is erg belangrijk in mijn manier van vissen.

CarpFeeling:
Hoe belangrijk is een rig in jouw manier van vissen:

Steve:
Bij ons in Engeland is het erg belangrijk en kan je rig een groot verschil uitmaken tussen het wel of niet vangen van karper. Omdat er veel dressuur is moet alles kloppen. Wanneer je een goeie rig hebt gevonden blijf deze dan gebruiken.

CarpFeeling:
Never change a winning team

Ik wil gewoon lekker vissen wanneer dat kan en hiervan blijven genieten


Steve:
Precies. Het is net als je aas. Aas dat jaren geleden goed zijn werk deed, werkt nou ook nog goed. Het is niet nodig om dit te veranderen.

CarpFeeling:
Maar wat voor soort rigs gebruik je dan?

Steve:
In Engeland vis ik het liefst met een Stiff rig met een pop-up boilie. Dit werkt erg goed in Engeland. Wanneer ik naar Frankrijk ga maak ik gebruik van een Combi rig. Hier heb ik nog nooit gebruik gemaakt van een Stiff rig.

CarpFeeling:
Welk aas heeft je voorkeur?

Steve:
Ik heb zo mijn favorieten die ik al jaren gebruik. Hier verander ik eigenlijk vrij weinig aan. Een goed aas is altijd een goed aas! Ik ben jaren lang consultant voor Solar geweest en in die jaren ben ik erg vertrouwd geraakt met hun aas. Normaal gesproken gebruik ik in de zomer de Club Mix met Squid en Octopus. Wanneer het kouder wordt schakel ik over op de Quench mix. Dit heeft vooral in het voor- en najaar erg goed zijn werk gedaan.

Eentje uit het archief


CarpFeeling:
Heb je nog bepaalde doelen die je wilt halen?

Steve:
Ik heb voor mijzelf eigenlijk nooit een doel. Ik wil gewoon lekker vissen wanneer dat kan en hiervan blijven genieten. Dit doe ik eigenlijk mijn hele leven al. Al is er wel één vis in Engeland die ik erg graag zou willen vangen. Ik ben al meer dan 100 nachten aan dit water gezeten om hem te vangen. Ik heb de karper al meerdere malen gezien, maar nog nooit gevangen. Ik hou van de uitdaging, dus ik blijf het proberen!

CarpFeeling:
Nou even over je boek. Wat voor een soort boek is het? Verhalend of meer gebaseerd op technieken?

Steve:
Ik heb het boek geschreven, zoals ik het wil lezen. Ik heb mijn hele hart erin gestopt en het is meer een verhalend boek geworden. Het omschrijven van technieken in een boek van 384 pagina's gaat ook snel vervelen. Wanneer je een magazine leest is het wel leuk om iets over technieken te lezen. Met een boek wil je betrokken raken.

Vele bedrijven kopiëren onze producten en dat betekent dat we het goed doen.


CarpFeeling:
Je bent ook eigenaar van Venture. Wat wil je allemaal met het merk gaan doen?

Steve:
Toen we Venture hadden opgericht wilden we niets liever dan een lijn op de markt brengen met spullen die we zelf allemaal willen gebruiken. Hiermee willen we graag doorgaan. Voor mij gaat het niet om het verdienen van veel geld, maar meer om het maken van producten waar we met recht trots op zijn. We proberen erg innovatief te zijn in onze ontwerpen. Door het aantal bedrijven dat onze producten heeft gekopieerd kunnen we zien dat de producten in trek zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld de eerste geweest die een lichtgewicht Razorback shelter design hebben gemaakt. Tegenwoordig heeft elk bedrijf er een. Ook de recovery Sling wordt nu al door verschillende firma's gekopieerd. Wij zijn een groep ervaren vissers en wij weten wat goeie producten zijn.

Zo ontvingen wij ook het nieuwe boek van Steve


CarpFeeling:
Wil je de lezers van CarpFeeling nog iets meegeven?

Steve:
Ja....blijf genieten van het vissen. Verwacht niet elke keer grote karpers te vangen. Mensen willen tegenwoordig te snel succes hebben. Maar geniet van elk moment. Vang je die grote vis dit jaar niet, dan vang je hem volgend jaar wel.

Steve, bedankt voor het leuke interview!

CarpFeeling

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.