Joop Butselaar aan het woord

Vandaag maken we kennis met een zeer bekend gezicht uit de Nederlandse karperscene. De boeken van Evert Aalten staan vol met zijn foto’s en hij is makkelijk te herkennen aan zijn karakteristieke snor. Jarenlang was hij de officiële houder van het Nederlands record. Ik heb het natuurlijk over Joop Butselaar. Vist hij nog steeds en hoe ziet zijn visserij er vandaag de dag uit? Je leest het in deze nieuwe editie van ‘aan het woord…'

Joop, bedankt voor je deelname aan deze rubriek. Zou je jezelf eens willen voorstellen aan onze bezoekers? Wie is Joop en wat doet hij in het dagelijks leven?

Ik ben dus Joop Butselaar. Ik woon in Maarssen-Dorp in de provincie Utrecht. In het verleden ben ik werkzaam geweest in de autobranche, maar sinds enkele jaren geniet ik van mijn pensioen. Ik ben getrouwd en heb een dochter en een kleinzoon. Ik vis sinds het begin van de jaren tachtig op karper en doe dat tot op de dag van vandaag nog met veel plezier.

Mijn eerste dertigponder

We kennen je natuurlijk allemaal uit de toonaangevende karperboeken en als voormalig houder van het Nederlands record. Daarover later iets meer. Hoe is het vissen voor jou begonnen?
Zoals de meesten van ons ben ik als kleine jongen begonnen met het vissen op voorntjes en zeelt. Af en toe probeerde ik een snoekje te vangen. Daarna heb ik een aantal jaar niet gevist, tot een kennis aan me vroeg of ik zin had om mee te gaan vissen. Ik had op dat moment geen visspullen meer, maar dat was geen enkel probleem. Hij had nog wel een hengel voor me liggen. Je zult het begrijpen, het virus sloeg weer toe.


Eerste twintigponder

Na een aantal jaren in wedstrijdverband te hebben gevist bij de plaatselijke hengelsportvereniging, liep ik een keer langs de waterkant toen ik iemand een karper zag vangen. Ik was zo onder de indruk dat ik besloot om ook op karper te gaan vissen. Inmiddels zijn we 34 jaar verder en vind ik het nog steeds leuk!


Gevangen vanuit de boot

Hoe ziet je huidige visserij er uit?
Heel anders dan voorheen! Ik vis tegenwoordig voornamelijk vanuit mijn kajuitbootje met daarnaast een extra rubberboot. Daarbij maak ik gebruik van de modernste materialen en beetverklikkers. Ik vis het liefste op groot water.

Ben je nog steeds zo gedreven als in je beginjaren?
Dat ligt er aan wat je onder gedreven verstaat. Ik ben niet zo fanatiek meer als voorheen, maar ik probeer wel alles zo goed mogelijk aan te pakken. Ik ben praktisch ingesteld en zeer kritisch op mijn materiaal- en aasgebied. Als één van de grondleggers van de grootste boilieproducent in Europa en met eigen freezerbaits moet je natuurlijk wel precies weten wat je doet.
Vis je alleen in Nederland of ga je ook op buitenlands avontuur?

Ik vis inderdaad voornamelijk in Nederland. Zo kan ik de meeste tijd in mijn voerstekken steken met een zo’n min mogelijk reistijd.

Samen met mijn kleinzoon

Je meest bekende vangst is natuurlijk die van de Nieuwkoopschub waarmee je in het jaar 2000 een officieel Nederlands record neerzette. Je ving de vis zelfs twee keer in korte tijd! Zie je deze vangst zelf als ultiem hoogtepunt van je visserij of is er een andere vangst waar je meer voldoening uit gehaald hebt?

De vangst van de recordschub was inderdaad wel het meest aansprekend. Ik moet zeggen dat ik er bij de tweede vangst veel meer van heb genoten dan bij de eerste keer. Tijdens die sessie ving ik ook nog een andere bonusvis van 19kg wat direct ook mijn zwaarste brace was in Nederland.


Nieuwkoopschub 31,4 kg

 

Ook mijn eerste dertigponder heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt, maar ik kan nog steeds genieten van elke gezonde vis die ik vang (groot of klein).

Zijn er doelen die je nog niet hebt behaald in je visserij? Jaag je nog een specifieke vis na of heb je een andere wens die nog in vervulling moet gaan?

Ik heb geen specifieke doelen die ik wil nastreven. Wel zou ik ooit nog eens een dertig kilo vis willen vangen, maar dat willen er wel meer ;)

Eerste keer Nieuwkoopschub op 30kg

De boeken van Evert Aalten zijn stukgelezen door veel van ons. In deze boeken heb jij ook een behoorlijke hand gehad met tientallen prachtige foto’s, een aantal geschreven hoofdstukken en jullie gezamenlijke visie op visserij en aas. Met name die laatste categorie is wellicht nog steeds het meest besproken aspect binnen de karpervisserij. Ben je nog steeds zo druk met je aas(keuze) en samenstellingen bezig?

Dat stopt eigenlijk nooit. Zolang er nieuwe ingrediënten blijven opduiken, en de samenstellingen blijven veranderen, zal ik daar altijd mee bezig blijven.


Stukgelezen door velen

Je bent samen met Herman Beekvelt een drijvende kracht achter de boilies van Dutch Bait Company. Zijn deze boilies samengesteld volgende de 'Evert Aalten norm' of hebben jullie hierin andere keuzes gemaakt?

Jazeker. We hanteren nog steeds deze manier en denkwijze, maar iets meer vertaald naar de laatste inzichten op het gebied van voedingsleer.

Is er één specifieke boilie waar je door de jaren heen je beste resultaten mee hebt behaald?

Die is er zeker! Er zijn meerdere boilies waar ik heel veel vertrouwen in heb, maar er is er één die de meeste grote vissen heeft opgeleverd. Deze boilie staat bekend onder de naam ‘Red Flower’ en is samengesteld door Herman. Deze boilies worden verkocht door Dutch Bait Company. Dit zijn de boilies waar ik voor 100% achter sta.


Wil je misschien nog een tipje van de sluier oplichten voor de thuisdraaiers onder ons? Is er bijvoorbeeld een ingredient dat we niet mogen vergeten in onze mix of een ander aandachtspunt waar we echt rekening mee moeten houden?

Ik wil de thuisdraaiers adviseren om zich meer te gaan verdiepen in de regels van de voedingsleer. Dit is mijns inziens zeer belangrijk bij het samenstellen van je boilies.


Eerste veertiger op Nieuwkoop
Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Dat is en blijft voor mij de invloed van kwaliteitsboilies ten opzichte van goedkope boilies. Dit geldt zeker op voerplekken. Je kunt namelijk voor twee a drie euro per kilo nooit een fatsoenlijke boilie verwachten. Als je enkel al kijkt naar de prijs van een brood dan moet er toch wel een lampje gaan branden? Kwaliteit wint altijd!


'Wat een bak!'
Is er tot slot nog iets dat je aan onze lezers mee wilt geven?

Laat het plezier in je visserij belangrijker zijn dan de gewichten van de karpers. Dat geldt voor iedere vis trouwens. Op die manier houd je het ook veel langer vol.

Joop, hartelijk bedankt voor dit interview! Hopelijk zal de toekomst je nog veel geluk, gezondheid en mooie vissen brengen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.