Koen de Been aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen, maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Koen de Been graag aan het woord over zijn privé en visserij.

Hallo Koen, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

Dank je wel CarpFeeling, dat jullie mij gevraagd hebben voor dit interview. Mijn naam Koen de Been, 32 jaren jong, vrijgezel en wonend in het Brabantse plaatsje Raamsdonksveer. In het dagelijks leven druk met werk als NDO/las-inspecteur en om het exact te vertellen begin ik volgende week aan een nieuwe uitdaging voor een nieuwe werkgever waardoor ik ook inspecties doe in heel Europa op o.a tanks, vliegtuigen en schepen met geavanceerde apparatuur.

Koen de Been
Koen de Been

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Doordeweeks richt ik mij vooral op het werk maar kan ik wel iedere week 1,2 of 3 nachtjes vissen. Dat is ook maar net hoe mijn gezondheid het toelaat i.v.m de ziekte van Crohn die toch ongewild je dagelijkse doen en laten beïnvloedt. De afgelopen jaren maar door “zelfredzaam handelen” voor mijn lichaam gaat het laatste tijd stukken beter!! Vissen biedt mij mentale en fysieke rust, avontuur en veel meer prachtige dingen die wij met zijn allen wel herkennen. Ieder vrij uurtje in de avond of weekenden ben ik wel bezig met komende sessie’s, of dat nu gaat om stekken uitpeilen of thuis mijn materiaal op orde brengen, er gaat ‘Karper’ door Koens hoofd. Toch vind ik het lekker om in de wintermaanden wat gas terug te nemen op karpergebied en komen de shads tevoorschijn. Ik bevis dan de rivier achter mijn huis op roofblei, baars, snoek en snoekbaars. Puur de actie en het feit dat je aan het vissen bent houdt mij dan tevreden.

Tegenwoordig vist Koen zonder (voer)boot en dat levert hem veel plezier op
Tegenwoordig vist Koen zonder (voer)boot en dat levert hem veel plezier op

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen? 

Als klein mannetje van een jaar of tien begon ik met de vaste hengel te vissen op voorntjes en bliekjes op de vijvers en het Wilhelmina-kanaal in mijn geboorteplaats Oosterhout. Mijn vader duwde mij de juiste richting op door mij mee te nemen met vissen, bloedfanatiek en snel lerend als ik nog ben, ving ik samen de eerste brasems en voorns. Die “platte” werd tot m’n 14e jaar m’n specialiteit, want ik zat ieder weekend vastgeplakt op mijn viskist met een feederhengel (PLATTEKONING!). Alhoewel de eerste metersnoeken en 20-ponds drijvende broodkorst-karpers voor mij een feit werden, een vissertje voor het leven is geboren!!!

Koen in zijn favoriete omgeving
Koen in zijn favoriete omgeving

Op mijn 14e heb ik het roer volledig omgegooid en heb ik besloten om mijn voerkorf te verruilen voor vast lood en mijn viskist te ruil gedaan voor een elektronische beetverklikker. Jachtterreinen zoals het Wilhelmina-kanaal, de plaatselijke vijvers en putjes die bereikbaar waren met fiets en omgebouwde viskar, werden tot op de bodem uitgezocht van wat er zwom aan karper. Op mijn 20e haalde ik mijn rijbewijs en natuurlijk stond er diezelfde week nog een vismobiel op vier wielen die benzine dronk en mij door heel Nederland bracht. De laatste 6 jaar vis ik veelal op de zandwinningsplassen door heel Brabant en zal dit voorlopig ook blijven doen. Instant of voorgevoerd, een dagsessie of 2 a 3 nachten achter elkaar op hetzelfde water, dat ligt er maar net aan wat de situatie toelaat per water.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Markerelastiek in een fluo oranje kleur is voor mij onmisbaar alsmede de peilhengel die is voorzien van gevlochten lijn, kleine baitrunner en degelijke peildobber set-up. Ook heeft 7 seizoenen lang de voerboot mij enorm veel vis opgeleverd, maar heb ik sterk het gevoel dat dit hulpmiddel op sommige heldere wateren totaal voor een vangstverval kunnen zorgen. Door die indruk heb ik bewust de voerboot en rubberboot weg gedaan begin 2016 en wil ik alles weer werpen, spodden en peilen vanaf de kant. Na een seizoen werpen, spodden en peilen heb ik het echte vissergevoel terug en vang ik zowaar nog steeds de mooie en betere vissen.

Een prachtige spiegelkarper

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Dat kan sterk verschillen. Ik vis veelal zo’n 80 tot 110 nachten per seizoen, verdeeld over 1 of hooguit 2 wateren. Het ligt er maar net aan of ik er instant vis of dat ik een paar dagen van tevoren wat voer. Voorbereiding vind ik doorslaggevend en zorg er dan ook voor dat ik weet wat ik kan verwachten, verkregen door eerdere gesprekken met de locals alsdaar en door m’n vele observatierondes met peilhengel, ruim voordat ik er voor het eerst mijn lijnen neer leg. Ik noem het “droogvissen”. Ik ben wel een visser die iedere sessie toch wel een visje wilt vangen, of deze nu 8 of 25 kilo is. Van runs krijgen leer je en ik zie mezelf dan ook niet zomaar stuk bijten op een heel laag bezet water waar Jan en alleman voert en de stekken voor elkaar bezet houdt. Wel ben ik een visser die pas weg gaat als die de volledige toplaag heeft gevangen. Zo wist ik in 2013 d.m.v dagelijks de gehele put rond te voeren en er wekelijks 2 a 3 nachten te vissen -op 2 vissen na- het complete bestand te vangen. Terwijl ik vorig seizoen enkel instant heb gevist en ook enkele topvissen wist te vangen na de eerste 17 nachten me eigen stuk te blanken op datzelfde water. Zo zie je dat de oogkleppen te alle tijden af moeten blijven om met regelmaat allround te kunnen vangen.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

De haak moet snel prikken en houden, niet in de war te gooien zijn en aangepast zijn aan de situatie. In mijn rigbox vind je hinged-chod rigs die ik soms van meerwaarde vind, maar de rest is vooral meest gebruikte combirig van soepel combirig materiaal te samen met een ouderwetse line-aligner van krimpkous op een haak met rechte punt. Trucjes zoals shot-on-the-hook of KD-rig pas ik ook wel eens toe. Nog gekker: vorig seizoen mijn complete rigs veranderd omdat ik op het desbetreffende water op zachte bodem viste die ik werpend te water liet.

Door zijn onderlijnen aan het water en de vissen aan te passen vist Koen altijd scherp
Door zijn onderlijnen aan het water en de vissen aan te passen vist Koen altijd scherp

Je begrijpt hierbij dat ik m’n rigs moest verlengen en soms compleet in moest pakken met pva-wokkels om de presentatie goed op de stek te krijgen. Een totaal ander haaktype geknoopt in KD style van 16 centimeter lang met lichter lood van 85 gram aan een loodclip. Op een ander water vis ik soms met 140 gram inline en rigs van 10cm lang, het is maar net hoe hard de bodem is, de bouw is van de vissen, of je compact voert of verspreider, hoe schuw de vis je aas opneemt en losse piepen die ik krijg. Met vissen gaat het om prikkelen tot opname, of dit nu een bungelend pop-upje is bovenop 5 kilo boiliekruim of 10 boilies per hengel verspreid op 20 vierkante meter. Ik zorg ervoor dat ik dan ook altijd flexibel ben en niet te snel vastroest op 1 rig.

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Boilies zonder twijfel, de diversiteit aan ingrediënten,werking (voerbol of instantbol?), eigenschappen die je aan kan passen en snelle herkenbaarheid door vriend karper zorgen ervoor dat ik voor 9 van de 10 gevallen voor boilies kies. In het begin van mijn karpervisserstijd draaide ik regelmatig zelf mijn bolletjes thuis in de tuin met een rolplank en aangepaste frietpan met water waarin ik m'n boilies kookte. Inzicht over de werking van ingrediënten, gecombineerd met voeren of juist instant vissen leerde mij snel dat de opbouw van een boilie bepalend kan zijn voor 1 of 10 runs dat weekend. Freezerbait of readymade? Ik ben daar nog niet helemaal over uit, veelal vangt een readymade instant sneller/beter beweren sommige fanatieke vissers door de conservering erin die de karper triggert en sommigen zweren bij freezerbaits i.v.m het gebrek aan conservering in het aas. Ik laat de waarheid in het midden. Ik ben eerder van mening dat soaken van je aas, verschillende of hele kleine diameters van aas of simpelweg de combinatie van werkende stoffen in een bepaalde boilie van doorslaggevender kan zijn, maar dat is een teveel aan hersenspinsels om hier neer te typen en veelal is er het meeste al over geschreven (of juist niet).

Een machtige donkere schub
Een machtige donkere schub

Partikels wil ik soms gebruiken, als ik opmerk dat dit van meerwaarde is. Mijn favoriet is hennep gecombineerd met een enkele tijgernoot hier en daar. Het liefst met emmers tegelijk als ik besluit het zo te doen, helaas heb ik een hekel aan het bereiden van partikels in grote hoeveelheden dus dat is dan ook uitzonderlijk dat ik ermee vis. Anderzijds is dit niet altijd wijs omdat het bekend is dat sommige vissen duidelijk de voorkeur hebben voor 1 van de 2 aasjes…

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

De Dunne Lijn van Luc de Beats is mijn grote favoriet! Woord van zwijgen is ook een tof boek en ook de boeken van Alijn Danau ben ik rijk. Ik ben vooral een technische lezer. Ook vallen er 3 bekende karpermagazines bij me op de mat zo nu en dan en die lees ik vooral aan het water. CarpFeeling volg ik met enige regelmaat en Engelse sites zoals Carpology bezoek ik regelmatig.

Oude en zware karpers laten Koen zijn hart sneller slaan
Oude en zware karpers laten Koen zijn hart sneller slaan

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij? 

Rust in de sector!! Veel vissers zie je graag hun stek in eens aanvoeren met meerdere kilo’s aas (gerommel op t wateropvlak en erg herkenbare waarschuwing voor de schuwere vissen) of de beetverklikkers op luid hebben staan (trilling wordt doorgegeven via lijn naar de stek) of met de boot of voerboot uitvaren (sector van eigen kant tot stek wordt verstoord met getik van de dieptemeter wat door de jaren heen op drukker bevist water een herkenbare waarschuwing is van; de haken liggen op scherp, auw in de bek). Onder andere deze factoren zijn dingen waar ik mijn manier van aanpak op afstel, rust in de sector is van grootste belang! Ook het aanvoeren van stekken, het tijdstip waarop je je lijnen opnieuw weglegt en dergelijke zijn ook voor mijn visserij iets om over na te denken. En dat is het belangrijkste voor de weg naar een regelmatig kromme hengel; BLIJVEN NADENKEN MET WAT JE DOET.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis komt er dan als eerste in je op? 

Een specifieke vangst heb ik niet. Wel heb ik ieder seizoen een vis of een paar waarbij ik direct een glimlach van op m’n gezicht krijg. Het zijn veelal oude en zware karpers die mijn karperbrein op hol doen slaan, vissen van 40 jaar of ouder en die getekend zijn door de jaren heen, een bouw of schubben patroon hebben om van te watertanden. Of simpelweg een vangst waarvoor ik een heel seizoen voor heb gevist, waarna ik een dikke streep onder kan zetten omdat ik alle topvissen heb. Zo heb ik tot op heden nog ‘maar’ 2 Nederlandse 40ers maar tientallen vissen in de 18 en 19 kilo grens, en eigenlijk boeit me dat niet zozeer want zoals ik jullie vertelde vind ik de juiste combinatie van gemiddelde vissen en meerdere runs leuker vissen dan enkel en alleen teren op een handjevol grote vissen. Plezier beleeft iedereen anders in zijn hobby en dat is maar goed ook.

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Zittend op m’n hurken een dikke karper onder de top afdrillen. Zo kicken!! De hengel voelen buigen tot in het handvat, het gefluit van de wind langs de snaarstrakke lijn, langzaam tikken van de molenspoel en de karper onder je eigen kant zien mokken op de bodem onder je top. Wetende dat je die karper later in je handen hebt...

Een pareltje
Een pareltje

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken? 

Natuurlijk met veel plezier en uitdaging m'n visserij beleven. Ik kijk graag uit naar dit seizoen wat me veel mooie vangsten gaat brengen en wens mijn collega vissers ook veel plezier en vangsten toe!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.