Lorain Bakker aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Lorain Bakker graag aan het woord over zijn privé en visserij.

Hallo Lorain, allereerst bedankt dat je een bijdrage wilt leveren aan deze ‘Aan het  woord’. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Zoals jullie al gelezen hebben is mijn naam Lorain Bakker. 32 jaartjes jong en onderhand vader van een prachtige tweeling van alweer 3 jaar. In het dagelijkse bedrijfsleven ben ik werkzaam als assistent productieleider bij het bedrijf Oliehoorn. Waarschijnlijk vast wel eens van gehoord? Buiten mijn werk om ga ik nog wel eens naar de sportschool en gooi ik graag wel eens een dartpijltje. De overige schaarse vrije uren die ik over heb heb probeer ik de nodige uurtjes aan de waterkant te besteden.

Het resultaat van een kort instant nachtje
Het resultaat van een kort instant nachtje

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Sinds de komst van mijn kinderen is mijn visserij drastisch verminderd. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor de kersverse ouders onder ons. Waar je vroeger kon gaan wanneer je wilde ligt dat tegenwoordig wel anders. Ik probeer nu zo veel mogelijk korte instant nachtjes te vissen die ik vaak al ruim van te voren moet inplannen. Mede doordat mijn vrouw regelmatig in het weekend en ‘s avonds moet werken. Gelukkig weet ik in me achterhoofd dat er ooit andere tijden zullen aanbreken waardoor er weer meer tijd vrij zal komen voor mijn hobby.

Hoe lang vis je al en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Mijn eerste aanraking met vissen stamt af van de basischool. In die periode ging ik regelmatig met mijn vader en buurjongen naar het slootje achter ons huis om te witvissen. Mijn eerste aanraking met het karpervissen kwam pas op de middelbare school. Regelmatig zag ik scholieren hun brood in het water gooien, onze beschubde vrienden hadden dit snel door. Ik dacht toen bij mezelf dat is wel heel makkelijk vangen. Zoals jullie weten kruipt het bloed waar het niet gaan kan en het eerst opvolgende weekend klom ik bewapend met een hengel, schepnet en een zak brood over het hek van onze school. De rest is geschiedenis. Laten we het erop houden dat ik sinds die dag de karperkoorts heb opgelopen.

Het begin van mijn verslaving
Het begin van mijn verslaving

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Hmm lastige vraag want om te kunnen vissen zijn er meerdere producten onmisbaar in mijn visserij. Zoals hengels, molens, landingsnet, enz. Wat ik wel het meest belangrijke vind dat je altijd bij je moet hebben is een degelijke onthaakmat. Uiteindelijk staat de veiligheid van de vis voorop!

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Bij mij begint alles met het internet. Als ik mijn zinnen heb gezet op een bepaald water dan probeer ik hier eerst zo veel mogelijk informatie over te vinden. Naast alle informatie op het world wide web en Google Earth probeer ik zo veel mogelijk het water te bezoeken voordat ik er ga vissen. Op deze manier leer ik het water en de vissers kennen en probeer ik potentiele stekken te vinden. Als ik eenmaal een paar stekken gevonden heb kam ik deze zorgvuldig uit doormiddel van een peilhengel of als de mogelijkheid het toelaat een dieptemeter.

Volop genieten van moeder natuur
Volop genieten van moeder natuur

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Onderlijnen zijn in mijn ogen zeer belangrijk, het kan net het verschil maken tussen vangen en blanken. Ik pas mijn onderlijnen dan ook altijd aan de omstandigheden van een het type water dat ik vis. Ook het vissen tegen obstakels vraagt bij mij om een aangepaste onderlijn. Over mijn gehele visserij gebruik ik het meeste een soepele onderlijn. Bij pop-ups ligt dit anders en maak ik veelal gebruik van een Chod of Hinged stiff Rig. Ik hou het gewoon graag simpel.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Zelf ben ik niet zo een boekenwurm, ik was meer van het lezen van tijdschriften zoals “Karper” of “De Karperwereld”. Deze magazines gingen dan ook met regelmaat mee naar de waterkant. Ik heb overigens wel “het meest complete karperboek” in mijn bezit van Julian Cundiff. Dit was een beetje mijn lesboek in het begin van mijn karpervisserij. Qua films verslind ik alles wat er uitkomt. Misschien komt dit wel omdat ik zelf minder tijd heb om te vissen.

De ochtenden zijn het mooist
De ochtenden zijn het mooist

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Ik denk toch wel de tijd en moeite die in je visserij steekt. Sommige kijken alleen maar naar de vangsten van bepaalde vissers, maar vergeten in mijn ogen hoeveel tijd en moeite het misschien heeft gekost om het water te leren kennen en om de stekken op te bouwen voordat er succes geboekt wordt. Laat staan hoeveel uren er wel niet aan de waterkant zijn doorgebracht zonder enig teken van leven. Hieraan wil ik nog één onderschatte aspect toevoegen en dat is het geld dat we investeren in spullen en aas. Want laten we eerlijk zijn “karpervissen” kost nu eenmaal een hoop geld.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Me allereerste spiegelkarper die ik ving. Deze dag kan ik nog als de dag van gisteren herinneren. Onze polder herbergde bijna alleen maar schubkarpers en enkele spiegelkarpers. Na al die schubkarpers op de kant was ik er op gebrand om eens één van die mooie spiegels in me handen vast te houden. Toen deze na vele uurtjes vissen uiteindelijk in mijn net lag was ik over the moon!

Instant in het najaar
Instant in het najaar

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Mijn ultieme Carpfeeling is genieten van de natuur en de rust. Vooral in de zomerse ochtenden als ik zit te genieten van de eerste warme zonnestralen die doorkomen. Vooral onder het genot van een bakje koffie (die dan hopelijk onderbroken wordt door een keiharde fluiter).

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Niks. Ik hoop gewoon te kunnen blijven vissen en vooral te genieten van al het prachtige dat onze hobby te bieden heeft. Al hoop ik er stiekem wel meer tijd voor vrij te kunnen maken.

Wie het kleine niet eert...
Wie het kleine niet eert...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.