Michael Deelen aan het woord

In de rubriek aan het woord laten wij willekeurige vissers aan het woord aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen en een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Michael Deelen graag aan het woord over zijn privé, visserij en betrokkenheid als gesponsorde visser bij Ashima.

Hallo Michael, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Michael Deelen, ik ben 32 jaar en woonachtig in Berkel en Rodenrijs (klein plaatsje net naast Rotterdam). Inmiddels 14 jaar samen met mijn vrouw Nathalie, samen hebben wij een dochter van 3 jaar. In het dagelijkse leven heb ik een drukke baan en ben ik teamleider op een Servicedesk waar ik verantwoordelijk ben voor de operationele aansturing van een team van 45 medewerkers.

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Sinds de komst van mijn dochter vis ik eigenlijk alleen nog maar korte, instant nachtjes van maximaal 12 uur per sessie. Ik heb een fantastische vrouw die mij volledig de ruimte en vrijheid geeft om mijn hobby in te vullen zoals ik dat graag wil. Dit betekent dat ik sinds enkele jaren eigenlijk nauwelijks meer in het weekend aan het water te vinden ben. Laat ik hierbij wel vermelden dat dit ook mogelijk is door de flexibiliteit binnen mijn huidige functie. Doordat ik nu voornamelijk 1 a 2 nachten in de week aan de waterkant zit, kan ik in het weekend mijn tijd besteden aan mijn gezin.

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Dan gaan we toch wel zo’n 18 jaar terug in de tijd. Op 14 jarige leeftijd ben ik echt begonnen met karpervissen, De 1ste hengel kreeg ik destijds van mijn neef, daarna heeft het niet lang meer geduurd voordat er een volledig setje aangeschaft werd. Al vrij snel ontstond er een hechte vriendengroep waarmee we dagen aan de waterkant doorbrachten. Deze groep vrienden is tot op de dag van vandaag nog redelijk in tact gebleven, alleen hebben we tegenwoordig allemaal onze eigen visserij. Zo zie je maar dat het niet alleen gaat om het vangen van vissen, er ontstaan ook mooie vriendschappen aan het water.

Je bent actief als gesponsorde visser bij Ashima. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

“Ons kent ons” wordt er ook wel eens gezegd, zo is het eigenlijk bij mij ook tot stand gekomen. Uiteindelijk ben ik benaderd met de vraag of ik het leuk zou vinden om in het team te komen. Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk al geruime tijd gebruik maakte van Ashima End-Tackle. de producten van Ashima hebben me tot op de dag van vandaag nog nooit in de steek gelaten. Tegenwoordig is het ene etiket nog mooier dan het andere, maar is dat waar het uiteindelijk om gaat? Het moet voor mij betrouwbaar zijn!

Kijk je als gesponsorde visser anders tegen je visserij aan als toen je onafhankelijk viste, bijvoorbeeld puur voor de hobby?

Nee zeker niet! Het moet altijd een hobby blijven, zodra je het gevoel krijgt dat de naam of het logo wat op je trui gedrukt staat belangrijker wordt dan het plezier, moet je elkaar bedanken en de hand schudden, ik vis uiteindelijk voor mezelf, omdat ik het een fantastische hobby vind! Daarnaast vind ik het belangrijk dat je jezelf blijft, Ik zie het meer als een mooie toevoeging binnen mijn hobby.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Voerboot, ik wil gewoon in de uren dat ik aan de waterkant zit 100% zeker zijn dat mijn laatste meter goed ligt.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Het is altijd goed om wat achtergrondinformatie te hebben van een water, denk hierbij aan het bestand, bodem etc. maar daarnaast, gewoon doen!! Uiteindelijk ontstaat je succes met vallen en opstaan, lekker je eigen ding doen zoals je dat overal doet. Ik moet wel zeggen dat ik de laatste jaren minder snel mijn spullen zomaar ergens neerzet, ik ga vaak wel eerst opzoek naar wat activiteit, dat levert in mijn ogen extra vis op.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Belangrijk, de onderlijn in combinatie met de stek die je bevist kan uiteindelijk het verschil maken tussen blanken of een vis vangen. Mijn meest gebruikte onderlijn is eigenlijk heel simpel, het is niks meer dan een doodeenvoudige combi-rig. Het is een onderlijn die echt al jaren z’n vis oplevert in binnen en buitenland. Hiermee zeg ik niet dat ik in het bezit ben van onderlijn die gegarandeerd vis oplevert maar het is wel een onderlijn waar ik 100% vertrouwen in heb, het aantal vissen dat ik op jaarbasis lost is op één hand te tellen. Als ik uiteindelijk ga knutselen met andere onderlijnen kost het me op één of andere manier altijd vissen.

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Dat is per water verschillend maar ik combineer graag verschillende aassoorten. Steeds vaker kies ik voor de combinatie boilies en partikels, afhankelijk van wat er allemaal rondzwemt op een water (witvis, kreeften etc.) Waarom? Gevoelskwestie denk ik, je grijpt toch vaak naar hetgene waar je een goed gevoel bij hebt, dat kan voor iedereen natuurlijk anders zijn. Omdat mijn visserij hoofdzakelijk bestaat uit instant visserij kies ik wel voor kwalitatief goed aas om de kans op het vangen van een vis hiermee te vergroten.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen type ben die eens rustig gaat zitten en een boek open slaat of film aanzet. De momenten dat ik tijd over heb besteed ik deze tijd liever aan mijn eigen visserij. Wel lees ik graag artikelen op jullie website waaronder ook de "aan het woord". Het geeft een leuke kijk in hoe andere hun visserij beleven. Echt op zoek naar informatie ga ik niet en lees dus voor de rest wat mijn interesse toevallig wekt door een pakkende titel of intro. Vorig jaar ben ik ook lid geworden van de KWO Community, ik moet zeggen daar komen ook leuke dingen voorbij.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is voor mij Respect! Ik ben van mening dat er een cultuur is ontstaan waarin respect voor elkaar soms ver te zoeken is.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Favoriete vangst.... Ik heb echt heel veel mooie momenten meegemaakt met heel veel mooie en grote vissen. Ik moet toegeven dat ik best wel moeite heb om deze vraag te beantwoorden. Als ik dan toch een keuze moet maken ga ik voor mijn eerste Cassien vis in de zomer van 2007. Als kleine jongen sta je daar aan dat magische blauwe water achterin de Westarm bij Rocher American. Na het invaren van de hengels vang je al na 2 uur je eerste Cassien vis. Niet dat dit nou zo’n bijzondere vis was maar het moment, het water, het is en blijft voor mij het mooiste water wat ik tot op heden bevist heb!

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Voorjaar 2017, na 52 nachten weet ik een hele mooie rijen te vangen op een druk bevist parkwater. Een vis die elke keer weer de dans ontsprong en ik regelmatig geconfronteerd werd met de vis in kwestie alleen bij iemand anders op de foto. Een vis die voor vele andere zeker niet de moeilijkste vis was om te vangen. één ding was voor mij zeker, opgeven was geen optie, net zolang doorgaan totdat die vis onderdeel was van mijn fotoalbum. half april begint de vis weer een beetje los te komen en ik besluit om enkele avonden een kijkje te nemen aan het water, het is nog erg rustig met andere vissers. Tot mijn grote verbazing zie ik de vis twee avonden op rij in een uithoek van het water rustig z’n baantjes trekken, voorzichtig voer ik voor vertrek wat gebroken bolletjes. De 3e avond was ik wederom aanwezig alleen nu met bepakking. ‘S nachts om 01:00 uur krijg ik enkele piepen op mijn linker hengel en kruipt de hanger zachtjes omhoog, op dat moment spookt er maar één ding door je hoofd, aanbeet, zelfde hoek, zal het die rije zijn? Na een rustige dril ligt de vis klaar om te scheppen, “Yes” in het net, ik klik me hoofdlamp aan, Eindelijk je bent van mij! Kortom, wat mij het ultieme gevoel geeft is dat als het plan wat je hebt slaagt!

Wat hoop je op sportvis gebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Ik snap de vraagstelling maar “Bereiken” vind ik niet het juiste woord, uiteindelijk heb ik een fantastische hobby waar ik enorm van kan genieten, elke sessie weer! Dromen... die heb ik zeker, laten we eerlijk zijn, als we aan de waterkant zitten willen we allemaal de grootste of de mooiste vis van het water vangen, ik denk dat er op dat vlak nog genoeg dromen te verwezenlijken zijn!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.