Michel Hollaar aan het woord

Hallo,

Ik ben Michel Hollaar van het bouwjaar 1962, opgegroeid en nog steeds woonachtig in Hellevoetsluis, gehuwd met mijn steun en toeverlaat Anita en vader van 2 inmiddels volwassen zoons Mick en Jack. Beroepsmatig ben ik actief als administrateur bij Universal Media, een groot mediabureau in Amsterdam.Als “ de cententeller “ ben ik verantwoordelijk voor de financiële handel en wandel van zowel de KarperStudiegroep Nederland als mijn lokale Hengelsportvereniging Het Voornse Kanaal. Daarnaast heb ik de nodige bemoeienissen met de lokale en de nationale belangenbehartiging ten gunste van de Nederlandse karpervisserij. Sinds 2005 draag ik mijn steentje bij aan de groei van mijn sponsor Pro Line door dit merk op positieve wijze naar buiten te brengen in diverse artikelen en via foto’s waar een “ beetje “ reclame niet geschuwd wordt.


• Hoe lang vis je al op karper en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Mijn opleiding tot sportvisser begon op mijn zesde/zevende jaar, lekker voorntjes en baarsjes tikken op de plaatselijke Vestinggracht, later  in het  openlucht natuurzwembad dat in Het Voornse Kanaal lag. Mijn moeder werkte daar en in de pauze rond het middaguur vingen we vlak voor het damesuurtje dikke voorns en brasems uit het zwembad.


Dat leverde nu en dan hilarische taferelen op als we nog een flinke platte of dikke voorn aan de bamboestok hadden bengelen en de zojuist gearriveerde dames in de gaten kregen dat niet alleen zij maar ook wel “ heel grote “vissen in hun zwembad de baantjes trokken. hahahahaha?De vervolgopleiding bracht mij als twaalfjarig broekie naar de Grevelingen . Met opa mee de boot in op jacht naar paling en platvis. Tot mijn 17 - 18e levensjaar was ik dan ook de meeste tijd aan en op het zoute water te vinden.  

Totdat ….   

ik op een zwoele zomeravond op de lokale vestinggracht op paling zat te vissen. 2,4 meter lang volglas zwabberstokkie, een Dam molentje met een door zout water aangetaste en nauwelijks werkende slip, 30/00 nylon, circa 50 cm boven de palinghaak een lusje geknoopt, bonk wartellood van wel 60 gram hieraan en twee dikke wormen op de haak geregen. Natuurlijk, jullie raden het al, een ferme aanbeet, aanslaan en mijn lijn scheerde van links naar rechts en weer terug door het water. Na enige tijd lag dat woeste ding dan toch in het hoge gras op de kant en deze eerste kennismaking met de karper heeft zich voorgoed in mijn hersenen gebrand.
 

• Wat vind jij het mooiste aan karpervissen?

Colonel Hannibal Smith, The A-team : I love it when a plan comes together.  

Of je nou instant of na een paar voerbeurten gaat vissen, voorafgaand aan en tijdens je vissessie ben je voortdurend bezig met de vraag hoe je een karper zo gek kan krijgen dat die jouw haakaas opneemt en jij dus de kans hebt om die karper te vangen. Dat begint al met welk materiaal je naar de waterkant meebrengt, je stekkeuze, je aaskeuze. Keuze’s maken, 1 lange aaneenschakeling van keuze’s maken. Als een meerderheid van jouw keuze’s de juiste blijken te zijn geweest en die karper zie over het touwtje je landingsnet in glijden.  Ja, dat is voor mij het mooiste aan het karpervissen.


Een rustige prachtige natuurlijke omgeving is een leuke bijkomstigheid maar beslist geen noodzaak. Ik zit net zo makkelijk een nachtje langs een drukke weg, een spoorlijn als in een stil bos te vissen. Het karpervissen an sich dat is wat telt voor mij.


• Waar stoor je je aan in de karpervisserij?

In de loop der jaren is de eigen boterberg op mijn hoofd aardig weggesmolten.
Hier heb ik wel een heel gladde rug van gekregen. Ik stoor me nergens meer aan.
Onzin ( behalve die gladde rug ) natuurlijk, als belangenbehartiger erger ik me aan hetgeen divers gajes afbreekt wat door anderen met veel pijn en moeite mogelijk is gemaakt. O.a. het legaal nachtvissen met een tentje of paraplu. Door het ronduit asociale gedrag van dat zich karpervissers noemende tuig staat her en der het (nachtelijk) karpervissen zwaar onder druk. 


Zie o.a. een citaat van de website van de federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland  “  Helaas is het aantal viswateren beperkt wegens wangedrag van een deel van de nachtvissers. Lees meer... 
 
• Wat is jou mooiste karper ervaring?

Na 367 schubs was met nummer 368 het eindelijk zover. Mijn eerste spiegel uit het Haringvliet. Ik liep hardop juichkreten slakend met deze spiegel in het landingsnet de dijk op. De mensen, die met hun hond een wandeling aan het maken waren, zag ik hoofdschuddend met een grotere boog dan gebruikelijk om mijn tentje heen lopen.  

Ik zag ze denken : “ Die grijze spoort echt niet  “

  nummer 368
 

• Waar bestaat jou visserij uit?

Groot water- en de riviervisserij. Bij groot water moet je denken aan minimaal 1.000 hectare +.  Het Haringvliet bijvoorbeeld is ongeveer 8.500 hectare.  Nadat per 1 januari jongstleden in Amsterdam ben gaan werken heb ik mijn ogen ook al over het Markermeer laten dwalen. Met ruim 68.000 hectare niet echt een trutputje te noemen.

Sinds 3 jaar vis ik uitsluitend nog instant. Het voorvoeren bleek niet langer meer te combineren met mijn werk- en reistijden. Hier bovenop komen ook nog de uren die ik als vrijwilliger in de hengelsport in het algemeen en de karpervisserij in het bijzonder besteed. Na een wat moeizame aanpassing in het eerste jaar, je vertrouwen in het voorvoeren is immers weggevallen, is na het behalen van de eerste instantsuccessen deze vorm van karpervisserij me meer en meer gaan bevallen. Zo heb ik geen stress meer of  “ mijn “ voerstek al dan niet door een (on)bewuste stekkenpezer bezet is. Als nu de beoogde stek bezet is rij ik vrolijk verder naar de volgende stek en indien nodig naar nog een volgende.


• Waar vis jij het liefst?

Uiteraard mijn thuiswateren  : De Grote Plons (mijn geuzennaam voor het Haringvliet + het Hollandsch Diep en het Volkerak-de Krammer) totaal 17.500 hectare water. Sinds begin 2009 heb ik daar de Maas in Wallonie aan toegevoegd. Deze wateren hebben prachtige stukken oever waar je nog redelijk ongestoord je gang kan gaan.

De Grote Plons : minimal 1100 maximaal 4400 meter breed

Jaarlijks meerdere trips van enkele weken naar bijvoorbeeld Frankrijk maken was en is niet mijn ding. Ik ben een liefhebber van korte 3 maximaal 4 daagse sessies.


• Hoe pak jij een nieuw water aan?

Door deze korte sessies kan ik mijn intensieve (’s nachts wordt er nauwelijks geslapen) aanpak voor de volle 100 % blijven volhouden, veel verkassen om dagelijks op een of twee andere stekken te kunnen vissen.

Ik noem het ook wel de noHits & lotsofRun methode, in het begin dus veel trial and error. Maar door veel stekken te bevissen leer je wel heel snel een water en haar bewoners te doorgronden. iets wat je later geen windeieren zal leggen.

  Geen windei, deze Maasspiegel


• Waarmee vis je het liefst?

Er staan 3 vrieskisten bij ons thuis. De grootste 2 daarvan zijn gevuld met freezers. Tevens heb ik veel vertrouwen in de instant werking van ons nieuwe product de Sticks. Die zal ik in 2010 in voldoende mate gaan uitproberen.


• Wat is jou favoriete rig en waarom?

Zie foto,  een combirig met een snowman, de lengte tussen wartel en krimpkous varieert van 10 to 35 cm. De lengte van de hair wisselt. Tussen haakbocht en aas zit minimaal 1 cm maximaal 3 cm. Afhankelijk van de situatie pas ik de lengtes aan. Als Voorbeeld, Een harde bodem, weinig tot geen stroming  en er liggen veel winde’s op de loer. Dan is de rig kort de hair lang en is het aas groot .


Waarom deze rig ?  Per onderdeeltje dan:

• Quick snap swivel , voor het snel wisselen van de onderlijnen.
• Antitangle Sleeve voor het afdekken van de verbinding tussen het lusje van je rig en de swivel. + het afhouden  van je rig bij het inwerpen.
• Strip Down Hooklink 25 lbs  het stijve gecoate materiaal zorgt ervoor dat mijn aas van het lood af komt ligt te liggen en de coating is een extra bescherming tegen scherpe zaken als mosselen.
• Afgestript soepel stukje voor het draaien van de haak
• Stukje shrik tube voor het afschermen en het sneller indraaien van de punt van de haak.
• Concept 5 maat 8 , haak met rechte punt  die mij zelden of nooit in de steek heeft gelaten.
• Doorgeknoopte hair van het soepele binnendeel van de strip down
• Boilie , meestal 25 mm.
• Pop up meestal 20 mm, de kleurkeuze afhankelijk  van aanwezigheid van witvis en de helderheid van het water.

Dit alles geeft mij de rig die ik voldoende aan kan passen aan de in vele wisselende omstandigheden op de wateren waar ik vis en de rig die zich voor mij ruim voldoende bewezen heeft.


• Wat is jou target in de karpervisserij?

De eerste karper vangen. Een echte target heb ik niet. Mijn doel is keer op keer de eerste vangen van een nieuwe sessie. Mijn lijfspreuk is niet voor niets : “ Doe mij de eerste maar, op de mat zien we wel hoe groot en zwaar die is. “


• Grootste / mooiste karper tot nu toe gevangen?

Mijn grootste is een schub van 107 cm.  Mijn mooiste is een schub van 22 KG en nee, die was geen 107 cm.

  Instant : 22 kilo en 94 cm lang.


• Wat is je favoriete boek/film?

Boek : “ op Jacht naar Grote Karper “ van Rini Groothuis. Mijn eerste karperboek en voor mij is alle “ ellende ”  daar pas echt mee begonnen.

Film : Daar kan ik niet anders op antwoorden dan :  “ Verantwoord Vissen op Karper “  Een in de hengelsport en in de karperwereld een even uniek als bijzonder samenwerkingsproject tussen fabrikanten, groothandel, detailhandel, Sportvisserij Nederland, KarperStudiegroep Nederland ( KSN )  en de karpervissers zelf om een DVD te maken waar het verantwoord omgaan met onze hobby centraal staat. Uiteindelijk hebben ruim 18.000 stuks van deze schijfjes de jeugdige en beginnende karpervisser bereikt. Naar alle waarschijnlijkheid heeft een veelvoud aan karpervissers deze DVD in gekopieerde of illegaal gedownloade versie alsnog gezien. 


Momenteel wordt er gedacht over het via de hengelsportwinkeliers uitgeven van een flyer of folder met even simpele als doeltreffende tips voor het verantwoorde bezig zijn met onze hobby.  De Stichting Belangen Behartiging Karpervisserij zal ook dit project naar alle waarschijnlijkheid zowel logistiek als financieel na het vinden van voldoende sponsoren gaan ondersteunen.


• Karpervissen over tien jaar

Het zal de karpervisser niet makkelijker gemaakt worden om zijn/haar hobby uit te kunnen blijven oefenen.

De maatregelen die de waterbeheerders naar aanleiding van de De KaderRichtlijnWater  aan de visrechthebbende ten aanzien van visuitzettingen zullen gaan opleggen. Steun of beter nog start een spiegelkarperprojecten voor het te laat is.

De ellende en de bende die wij karpervissers zelf veroorzaken langs de waterkant door vele regels naast ons neer te leggen. Zie tips.


• Heb je nog tips voor de karpervisser?

Twee tips :
1. Doe normaal langs de waterkant  en hou je zichtbaar aan de regels.  Daar bedoel ik iets simpels mee als je katapult in je tas terugstoppen als je hem niet gebruikt.  Dat ding is nu eenmaal verboden.  

Een stukje bestuurderservaring wil ik jullie niet onthouden : Elk jaar zit ik bij de gemeente Hellevoetsluis te evalueren over het nachtelijk karpervissen en de eventuele klachten hierover. Elk jaar dezelfde vraag vanuit de gemeente : En wat wil de hengelsportvereniging dit jaar voor bijzonders? Ondertussen legt men dan een grotere stapel visserij gerelateerde Processen Verbaal als het voorgaande jaar voor mijn snufferd. Elk jaar moet ik meer en meer recht zien te lullen wat in feite gewoon krom is. Er komt een jaar dat ik uitgeluld ben en het legaal nachtvissen met een tentje binnen de bebouwde kom van Hellevoetsluis niet meer toegestaan wordt.

Moraal van dit verhaal,  Doe normaal.

2. Wordt lid van de KarperStudiegroep Nederland. Het is de enige belangenbehartiger voor de Nederlandse karpervisser die bij zowel de diverse federaties als bij Sportvisserij Nederland als buitengewoon lid aangesloten is. Door dit buitengewone lidmaatschap heeft de KSN wat in melk te brokkelen en wordt er daadwerkelijk ook iets gedaan met de adviezen die de KSN geeft. Steun de KSN en geef je karpervisserij een toekomst. ( En van de 13 deelnemers “ aan het woord “ zijn er 10 lid van KSN, dat zal niet voor niets zijn denk ik zomaar. )
 

• Hoe ben je met CarpFeeling in aanraking gekomen?

Door de aangekondigde ( en uiteindelijk afgeblazen ) actie op een ander karperforum tegen door het waterschap Delfland voorgenomen proefafvissingen bij Delft.

Persoonlijk heb ik het niet zo op die “ wilde “ acties.  200 schreeuwers op een marktplein horen hoofdzakelijk zichzelf, maar er wordt zelden naar de schreeuwers geluisterd, is mijn ervaring.  Dit keer mede ingegeven door het feit dat ik als “insider “ al goed op de hoogte was van de stappen die de georganiseerde belangenbehartigers als de KSN en Sportvisserij Nederland zouden gaan nemen. Uiteindelijk bleken niet alle voorziene stappen nodig  om alle voorgenomen proefafvissingen door de diverse Waterschappen af te laten blazen.


• Heb je nog tips voor CarpFeeling?

Een link naar KarperStudiegroep Nederland op jullie carplinks pagina is mijn inziens niet genoeg ;-)

Een banner op de homepage lijkt mij niet teveel gevraagd voor een organisatie die het beste voorheeft met de Nederlandse karpervisserij.• Aan wie geef jij de pen door?

Ruud Visser,  die krullebol  van het Wereldje uit het magazine de Karperwereld en mede-eigenaar van Visserbaits.

Lees volgende keer het interview met Ruud Visser

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.