Mick Paine aan het woord (Carp Zwolle special)

Zeg je CARP ZWOLLE, dan zeg je Mick Paine, de Godfather van de karperbeurs in Zwolle. De allergrootste beurs van Europa waar alle grote merken en namen aanwezig zijn, de ultieme beurs die voor velen onder ons gezien wordt als hun Season's Kickoff, de start van hun karper visseizoen. Iets wat ooit begon in een kleine hal met zo'n 3400 bezoekers is tegenwoordig genoodzaakt maximaal 7000 bezoekers per dag binnen te laten en anders de toegang moet weigeren. Vorig seizoen is zelfs besloten de vrijdag erbij te pakken om de toestroming op zaterdag en zondag wat terug te dringen. Om de lezers alvast in een beurs stemming te krijgen vragen wij Mick Paine het hemd van het lijf over zijn privé, eigen visserij en natuurlijk de beurs zelf in deze CARP ZWOLLE Special.

Hallo meneer Paine, allereerst bedankt dat u een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die u nog niet kennen, wie bent u en wat doe u in het dagelijks leven?

Hallo allemaal mijn naam is Mick Paine en ik ben de beursorganisator van CARP ZWOLLE.

Mick Paine
Mick Paine

Wanneer bent u begonnen met karpervissen en hoe bent u ermee in aanraking gekomen?

In Engeland deed ik graag match vissen op de ‘River Thames’. Eigenlijk kwam ik pas in aanraking met het karpervissen toen ik in Nederland kwam wonen. Ik weet het nog goed, het was in Nieuwpoort, Zuid-Holland. Ik viste op een stadsgracht die in een L vorm liep. Ik kreeg iets sterks aan de lijn waarvan ik wist dat het lijnbreuk ging opleveren als ik niet achter deze vis aan zou rennen. Het bleek een karper die zich een weg door het wier wist te vinden en helaas begaf mijn lijn het kort daarna. Vanaf dat moment wist ik genoeg, direct een zwaardere lijn aangeschaft en ben ik in de nacht terug gegaan. Toen der tijd visten we allemaal op de bodem met licht lood en witbrood om je haak gekneed. Ik herinner me dat het die nacht erg donker was en we bijna niets konden zien. Ineens hoor ik een slurpend geluid aan de oppervlakte, what the fuck is that? Nog een keer dat geluid en kort daarna nog eens. Ik bedacht me geen moment en haalde mijn lijn op. Ik veranderde de presentatie zo dat mijn lood op de bodem kwam te liggen en deed flinke korst brood op mijn haak zodat dit kwam te zweven aan het oppervlakte boven het lood. In die tijd bestonden beetmelders en staafwakers nog niet dus deed ik een zilverpapiertje uit mijn pakje sigaretten om mijn lijn heen en hield ik deze in de gaten. Al binnen vijf minuten kwam er beweging in en mijn eerste karper van ongeveer zes kilo was een feit. Midden in de nacht, het moet een uur of drie zijn geweest heb ik mijn toenmalige vrouw uit bed gebeld om foto’s te komen maken, ik vergeet het nooit meer!

Bent u momenteel nog actief aan de waterkant te vinden?

Tegenwoordig vis ik zo nu en dan een weekje in het buitenland. Meestal Frankrijk. Ik wil niet arrogant overkomen., maar zodra ik in Nederland aan de waterkant wil gaan zitten word ik niet met rust gelaten. Veel vissers herkennen mij en willen dan van alles weten en bespreken terwijl ik vis voor mijn rust en plezier. Vroeger was ik een pionier die altijd actief het buitenland opzocht voor prachtige vissen. De grote meren in Frankrijk waren favoriet. De laatste jaren ben ik ook verliefd geworden op het vissen aan de rivier De Lot in Frankrijk. Meestal zoek in dan een camping op die gelegen is aan het water of zoek ik een omgeving met veel rotsen op. Het mooie aan deze riviervisserij is dat je nooit weet wanneer je een aanbeet kan verwachten en hoe deze dril zal gaan verlopen.

Op de plekken waar veel rotsen onder water zijn moetje de vis echt stevig drillen en hopen dat ze niet tussen de rotsen die onder water liggen schieten, voordat je de vis gaat verliezen. De vissen zijn super sterk en de omgeving is prachtig, ijsvogels en heel belangrijk; in het voorjaar is het er lekker rustig!

Een prachtige spiegel voor Mick

Ruud: De visserij op de Lot lijkt me gaaf. Daar zou ik ook graag eens willen vissen.

Mijn vriend Kevin Maddocks zei ooit tegen mij: “Er bestaan geen smoesjes om niet te doen wat je zelf graag wilt!”

Hoe anders was de karpervisserij in de begin jaren in vergelijking met de huidige visserij?

De grootste verschillen tussen toen en nu zijn het aanbod van diverse spullen, heel veel verschillend aas en je had toen nog geen internet. Veel karpervissers waaronder ik zelf in die tijd deden erg geheimzinnig over hun manier van vissen. Materiaal was er in het begin nog niet te vinden. Zo deed ik in het begin altijd zilverpapier over mijn lijn maar als het waaide vloog dit er altijd af. Zo kwam ik op het idee om een balein van een oude paraplu af te slopen en het zilverpapier hier omheen te vouwen om het als een staafwaker te gebruiken, je moest toen erg creatief zijn en zelf dingen bedenken. De eerste keren dat ik ging nachtvissen had ik een tuinstoel mee, een normale paraplu, broodjes en een kan koffie. Deze tijden hadden zijn charme maar de luxe die we tegenwoordig hebben heeft dat natuurlijk ook. Op een gegeven moment kwamen de optonics op de markt, die waren bijna niet te horen. Toen ik voor een paar dagen terug ging naar Engeland zocht ik Les Bamford van Bamford Conversions op, deze bouwde toen optonics om met telefoon speakers zodat je optonics een harder geluid af konden geven. In die tijd waren er twee van zulke bedrijven, Bamford Conversions en Del Romang samen met Kim Donaldson van Delkim ‘Heron’ Conversion die we allemaal kennen van het bedrijf achter de huidige Delkims.

Heb je trouwens wel eens gehoord van de 50/50 basis mix? Ik vroeg ooit eens aan Clive Diedrich van Richworth waarom hij zijn mix de 50/50 mix noemde. Hij vertelde mij het volgende: “Met deze mix heb je 50% kans om wel en 50% kans om geen vis te vangen!”

Volgens velen is de huidige karpervisserij ooit in Engeland geboren. Bent u het met die stelling eens?

Met die stelling ben ik het zeker eens! In de jaren vijftig begonnen mannen als Jack Hilton en Dick Walker al met karpervissen. De vissers uit Engeland zijn rond die tijd begonnen met het experimenteren van diverse nieuwe dingen om het vissen te kunnen verbeteren. Neem als voorbeeld de ‘hair rig’ een idee van Kevin Maddocks en Lenn Middleton. Ik kan nog goed herinneren dat ik voor de feestdagen voor een paar dagen naar Engeland ben gereisd. Daar ging ik naar de hengelsportwinkel en vertelden ze mij over boilies. Ik gebruikte al deeg, maar nog nooit gekookt. Op de terugreis nam ik ingrediënten mee naar Nederland en ik merkte direct een groot verschil, vangen vangen vangen! Ik ving super veel karpers. De boilie stond nog in de kinderschoenen en als flavour gebruikte ik altijd smaakmakers die in cake worden gebruikt zoals vanille en banaan. De gekookte deegballetjes werden hierin gedipt of gesoakt en zo kreeg je een smaak aan je boilie. Later kwam ik in contact met een fabrikant die flavours maakte en kocht daar dan emmers van tien liter, favoriet waren walnoot en banaan. Zo heb ik jarenlang mijn eigen boilies gedraaid, ik huurde een paar films bij de videotheek en draaide met de hand een voor een boilies. Mijn favoriete flavours waren destijds de scopex, banaan en wild cherry van Hutchinson naast de evaporated milk/ice cream, green en red zing van Geoff Kemp.

Wist je dat er geen verschil zit tussen de ouderwetse green en red zing? De fabrikanten maakten die tijd grote hoeveelheden voor de afnemers. Vaak werden de restanten overgenomen door afnemers vanuit de hengelsport. De ene keer was het restant rood van kleur en de andere keer groen.

Van welke vangst kunt u nog kippenvel krijgen als u er nu aan terug denkt?

Iedereen die mij kent weet precies welke vis dit is. Lac d’Orient in 1992, ik weet dat nog heel goed. Marc Westenberg (tegenwoordig bekend van Carping Adventures) belde mij op een avond op: “Mick er is hier een fransman die heeft een hele dikke vis gevangen, is er een mogelijkheid dat je hier heen kan komen?” Na dit telefoontje heb ik meteen mijn vrouw gebeld met het nieuws dat ik die avond nog naar Frankrijk vertrok. Marc had daar met zijn vader Jaap een huisje gehuurd zodat we konden overnachten. Helaas was het nachtvissen verboden en kwam de politie ons dat nogmaals vertellen toen wij er op een dagsessie zaten te vissen. Overdag was het helemaal niks en de dagen verstreken snel, ik moest weer terug naar Nederland en ik zei tegen Marc dat ik mijn laatste nacht zou gaan vissen. Die nacht ving ik zeven vissen, brak drie keer mijn PB waaronder mijn zwaarste vis, een spiegel van zesentwintig kilo. Die vis kwam zelfs op de voorpagina van de Viskrant uit december 1992 en heeft nog een keer op de voorpagina van een CARP ZWOLLE beursmagazine gestaan. Dit jaar heb ik nog een leuke sessie gevist op Villedon met mannen als Arjen Uitbeijerse, Bas van Klaveren, Marco Kraal, André Piters nog meer van zulke topkerels! Het vissen is leuk maar gezelligheid blijft voor mij op nummer een staan!

Absoluut mijn mooiste vangst ook
Absoluut mijn mooiste vangst ooit

We staan voor alweer de 23e editie van CARP ZWOLLE. Hoe is deze beurs ooit ontstaan?

In de beginjaren ben ik Europees organisator geweest van het Engelse Carp Society. Ik heb toen een kleine beurs voor leden georganiseerd boven een bowlingbaan in Groot Ammers. Inmiddels was ik een groothandel in de hengelsport begonnen en had na afloop als standhouder van diverse beurzen altijd een slecht gevoel. Dit moest beter kunnen! Op een gegeven moment had ik een stand gehuurd en vooraf betaald voor ruimte etc. Eenmaal aangekomen ging het allemaal niet hoe we het van tevoren hadden afgesproken, ik was er zo klaar mee dat ik zelf een beurs ben gaan opzetten. De eerste echte karperbeurs heb ik georganiseerd in Houten. We moesten de zaal huren voor twee jaar. Na het eerste weekend hadden we 3400 bezoekers, een super aantal boven verwachting! De tweede beurs zou in februari van het volgende jaar plaatsvinden in diezelfde hal in Houten. Helaas werd ik in november gebeld dat ik een andere zaal moest huren omdat de zaal dubbel geboekt was. We kwamen terecht in een tennishal in Maartensdijk echt een noodoplossing. Helaas was deze beurs niet zoals ik op voorhand had gedacht en besefte mijzelf dat ik het jaar erop een andere locatie moest hebben. Via een bekende Nederlandse visser kwam ik destijds in Zwolle terecht, de mensen van de IJsselhallen gaven mij de kans om mee te groeien. We begonnen heel klein (de helft van hal drie) waar we tegenwoordig alle vijf de zalen in gebruik hebben en zijn we genoodzaakt om standhoudersop een wachtlijst te plaatsen.

Een prachtige Villedon spiegel voor Mick

Wat is de kracht van CARP ZWOLLE?

Dit is een moeilijke vraag! Ik hoop (klinkt misschien arrogant maar zo bedoel ik het niet) dat ik echt op alle details let. Met CARP ZWOLLE willen we een hoge standaard neerzetten en hebben we veel internationale standhouders. Als ik naar mijzelf kijk, ik heb ervaring met beurzen van twee kanten, zowel als bezoeker maar ook als standhouder. Ik weet wat beiden partijen willen. Stiekem ben ik een control freak en wil ik alle touwtjes in handen hebben. Als ik dertig uur achter elkaar moet werken doe ik dat. Tuurlijk heb ik in het verleden ook fouten gemaakt, maar deze fouten hebben we meegenomen naar de volgende edities en gezorgd dat deze niet meer gemaakt worden, op deze manier kunnen wij de beurs neerzetten zoals hij nu is en dan nog probeer ik hem ieder jaar te verbeteren. Nog een grote kracht van de beurs is het delen van informatie onderling. Zo hebben we op CARP ZWOLLE alle grote namen van de grote merken die het super leuk vinden om ieder jaar terug te komen omdat ze contact kunnen maken met hun klanten en uitleg kunnen geven over hun producten en het vissen in het algemeen.

Was er na de eerste editie van de beurs direct te merken dat een beurs als deze nodig was binnen de karperwereld?

Gezien de groei die de beurs heeft gemaakt in de afgelopen jaren is dit wel gebleken. Vorig jaar hebben we zelfs een derde dag (vrijdag) moeten toevoegen om de toenemende bezoekersaantallen beter te kunnen verdelen. Ongelofelijk nog steeds… Mijn grootste droom was een beurs te creëren waarmee ik de bezoekers een leuke dag kan bezorgen, de mensen het gevoel geven dat ze die dag iets leuks hebben meegemaakt!

Carp Zwolle is de grootste en meest spectaculaire karperbeurs van Europa!

Is het na al die edities nog altijd even leuk om de organisatie uit te zetten?

Ja zeker weten! Het is een heleboel werk om alles voor elkaar te krijgen maar het is het meer dan waard. Op de vooravond als alle standhouders klaar zijn met opbouwen loop ik altijd even een ronde over de beurs en weet ik, al het werk is niet voor niets geweest. Voorlopig ga ik dan ook zeker niet met pensioen!

Wat ooit begon als tweedaagse beurs is tegenwoordig uitgebreid met een extra dag (vrijdag), een website en zelfs een eigen app. Heeft u ooit durven dromen dat deze beurs zo groot kon worden?

Nee dit heb ik nooit van tevoren gedacht. Het verbaast mij nog iedere dag dat we zo groot en populair zijn geworden. Mensen komen van over de hele wereld. We hebben ieder jaar meer standhouders. Bezoekers aantallen blijven groeien. Ik had nooit gedacht dat we de beste en grootste beurs van Europa konden worden. Het leuke is ook dat standhouders vaker zelf met ideeën komen als bijvoorbeeld het ontwerpen van de beursmagazine, de applicatie en bijvoorbeeld het weggeven van prijzen via de online kaartenverkoop.

Tot slot: voor de lezers die niet meer kunnen wachten tot de beurs begint. Wat kunnen zij dit jaar van de beurs verwachten?

Dit jaar hebben we weer meer nieuwe standhouders dan de vorige editie, meer nieuwe producten die nooit eerder zijn vertoond op de beurs. Alle grote namen zijn weer aanwezig en met alle plezier, neem maar eens een kijkje op onze website. Hierop is terug te vinden waarom mannen als Warwick, Fairbrass, Davies-Patrick, Hamidi en nog zoveel meer zo graag op onze beurs staan. Ze willen over hun passie praten en delen met onze bezoekers.

Kort samengevat: wij hebben voor u weer alles onder één dak, hier is alles te zien wat te maken heeft met karpervissen. Kom voelen, ruiken en proeven op CARP ZWOLLE2017!

Carp Zwolle 2017

Algemene informatie Carp Zwolle 2017

 

In 2017 vindt de 23ste editie van CARP ZWOLLE plaats op vrijdag 03, zaterdag 04 februari en zondag 05 februari, natuurlijk weer in de Zwolse IJsselhallen. De kosten voor een ticket bedragen €16,- aan de kassa. Wanneer je een ticket online koopt betaal je slechts €12,- (plus €1,66 servicekosten) (klik hier om je ticket te bestellen).

Vrijdag 3 februari 2017 
• 09:00 tot 17:00 uur

Zaterdag 4 februari 2017
• 09:00 tot 17:00 uur

Zondag 5 februari 2017
• 09:00 tot 16:00 uur

Kijk voor meer informatie op www.carpzwolle.nl

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.