Monkey Climber. Oldskool meets Newskool

Ondanks dat we in België en Nederland al de nodige hengelsportbladen hebben, lopen we qua aanbod ver achter op onze Engelse overzeese vrienden. Gelukkig voor die vissers die graag aanbod willen aan verschillende bladen, zal eind dit jaar een totaal nieuw specimenblad worden gelanceerd genaamd Monkey Climber. Monkey Climber zal in eerste instantie 2 maal per jaar worden uitgegeven en wordt een blad gericht op verschillende visdisciplines. De man achter Monkey Climber is karpervisser Giovanni van Hooren. Wij van CarpFeeling vonden het wel tijd om Giovanni eens de oren van de kop te vragen over dit nieuwe specimen magazine met die pakkende naam!


Het woord Monkey Climber refereert terug naar de oude staafwakers van toen. Welke statement wil je maken met je benaming?


“Het gaat hem niet zozeer om een statement, eerder om een weldoordacht concept. Toen we vorig najaar de idee opvatten om met een nieuw specimen magazine op de markt te komen, was het laatste wat we wilden een typische titel gebruiken. Het magazine dat we voor ogen hadden, moest anders worden en dat zou meteen al blijken uit de titelkeuze. Geen makkelijke opdracht, want de naam moest ook de brug leggen tussen de verschillende takken van het specimen hengelen gezien we ons niet louter op één ding wilden gaan focussen. Na de nodige hersenpijniging kwamen we bij de naam Monkey Climber uit. Hoewel Monkey Climbers in eerste instantie vaak meteen aan karpervissen gelinkt worden, is het zo dat deze staafwakers destijds voor heel wat andere disciplines ook gebruikt werden. Denk maar aan het specimen vissen op zeelt, brasem, paling en zelfs de statische roofvisserij. Verder klinkt de naam lekker hip, nostalgisch en internationaal tegelijk en leent het zich in combinatie met een hedendaagse look&feel tot een bijzonder leuke en herkenbare beeldvorming. Oldschool meets newschool!”


Monkey Climber wordt getypeerd als een allround specimen magazine. Gaan we een tweede Beet magazine krijgen?


“Met alle respect, maar Monkey Climber wordt er géén kopie van, noch willen we ons spiegelen aan een ander blad. Hoewel Monkey Climber ook een allround magazine wordt, ligt ons mikpunt toch op het specimen gebeuren. Met andere woorden, het gericht vissen op een bepaalde vissoort of de betere specimens van die vissoort. Waar Beet zich op een heel ruim, algemeen publiek richt en misschien minder interessant is voor de écht gespecialiseerde karper-, zeelt-, roof- of andere specimen visser, doen wij net het omgekeerde. Onze focus ligt volledig bij die laatste doelgroepen en dat willen we in woord en beeld bekrachtigen.”

Monkey Climber

 


In eerste instantie zal het blad 2 maal per jaar worden uitgegeven. Is dit genoeg in de grote boze wereld van hengelsportbladen


“Als je de Engelse markt bekijkt, dan denk ik dat het aanbod aan Nederlandstalige hengelsportmagazines best nog meevalt. Over de plas mogen ze dan misschien een stuk gekker zijn en een pak meer vissers hebben, bij ons zijn dat er toch ook heel wat als je België en Nederland samentelt. Grote voordeel van Monkey Climber is dat het voor een specimen blad toch heel doelgroepspecifiek wordt zoals reeds gezegd. Kortom, er is volgens ons zeker nog een gaatje vrij voor een ander(s) blad. Het klopt inderdaad dat we voor het eerste jaar uitkomen met twee edities (Winter 2011 / Zomer 2012). Bedoeling is om daarna de respons te evalueren; in de toekomst zouden we eigenlijk graag per seizoen willen verschijnen. Die twee edities waarmee we starten kunnen als een ‘maar’ of ‘slechts’ beschouwd worden zoals de vraag een beetje suggereert, maar wij zien er twee grote voordelen in. Het geeft ons telkens ruim de tijd om aan een topblad te werken én het houdt de instapprijs voor een nieuw magazine laagdrempelig. Wat koop je tegenwoordig nog voor 15,99 euro in een hengelsportzaak?”


Het aanbod aan hengelsportbladen wordt steeds groter. Veel van de huidige bladen doen ons geloven uniek te zijn. Op welke manier onderscheidt Monkey Climber zich juist van deze bladen en waarom moeten vissers kiezen voor Monkey Climber Magazine?


“Uiteraard beschikken we over de nodige professionals – van redactie tot vormgeving – om het blad te maken, voorzien we in een goeie mix van binnen- en buitenlandse gespecialiseerde auteurs en een zorgvuldige afweging van de verschillende disciplines. Dat spreekt voor zich. De echte verschillen zullen echter in de vormgeving zitten die totaal anders is dan wat we van een hengelsportmagazine gewend zijn en zullen we meer aan journalistiek gaan doen. Dossiers uitzoeken, redacteurs op pad sturen, live interviews afnemen in plaats van een – in het beste geval niet-gestandaardiseerd – vragenlijstje op te sturen, tal van andere formats en rubrieken introduceren,... Zien is natuurlijk geloven, maar omdat we pas in december voor een eerste maal uitkomen kunnen we voorlopig om concurrentiële redenen zo goed als niks vrijgeven. Speciaal voor CarpFeeling.com echter hebben we voor het eerst exclusief twee voorbeeldpagina’s aan dit interview toegevoegd! O ja, nog een reden waarop Monkey Climber verschilt, is dat het volledig met eigen centen gefinancierd wordt, zonder tussenkomst van een uitgeverij. Die onafhankelijkheid betekent dat we lekker eerlijk kunnen blijven en het resultaat van het magazine op het einde van het jaar niet om droge winstcijfers draait. We hoeven er niet rijk mee te worden!”

Een voorbeeldpagina exclusief voor CarpFeeling bezoekers

 


Als we de groep karpervissers bekijken. Zullen zij zitten te wachten op een allround magazine waar ook andere hengelsport disciplines in worden behandeld?


“Kijk, in wezen ben ik eigenlijk zelf een door de wol geverfde karpervisser. Wel ben ik nog een telg uit de generatie die eerst vele andere takken van de hengelsport doorlopen heeft en niet meteen met een voerschep boilies grootgebracht is zoals nu meestal het geval. Ik ben er van overtuigd dat die kruisbestuiving tussen disciplines echt verrijkend werkt. Er zijn veel dingen die je opsteekt uit andere disciplines en kan toepassen op die van jou. Neem nu bijvoorbeeld fluorocarbon dat de laatste jaren erg in zwang is in het karpervissen. Vlieg- en roofvissers maken er al véél langer gebruik van! Zolang de karperartikels interessant genoeg en to the point zijn, zal het blad zeker de grote groep karpervissers kunnen interesseren. En daar zullen wij voor zorgen, beloofd!”


Wordt Monkey Climber het zoveelste blad wat meer op een productcatalogus lijkt dan op een volwaardig hengelsport magazine?


“Kortmondig, neen. Al overal waar we met Monkey Climber op beurzen of opendeurdagen stonden, kregen we veelvuldig identiek dezelfde vraag onder onze neus geschoven. Een vergelijk met een doorsnee hengelsportmagazine leert ons dat die tegenwoordig snel op minstens 25 à 30% reclameruimte zitten, om dan nog maar te zwijgen over de vele vormen van ‘verdoken’ reclame zoals publireportages, advertorials, enz. Vanuit nuchter standpunt moeten onze lezers begrijpen dat ook wij niet zonder adverteerders kunnen; met louter het abonneegeld betaal je nu eenmaal de auteurs-, druk-, verzend- en vele andere kosten niet. Wel is het zo dat wij van meet af aan beslist hebben onszelf een quotum van maximum 15 à 20% reclameruimte op te leggen. Vol is vol.”

 


Nawoord


Bij deze wil ik Giovanni bedanken voor dit verduidelijkende interview! Ik zelf ben zeer benieuwd naar de eerste oplage en denk dat we een nieuw en zeer interessant magazine erbij gaan krijgen. Ik wens Giovanni en de mensen achter de schermen enorm veel succes met Monkey Climber. Dat het blad maar net zo opwaarts mag gaan als een Monkey Climber bij een felle run!

Een jaarabonnement op Monkey Climber kost 15,99 euro en kan nu al genomen worden via een overschrijving op rekeningnummer IBAN BE27 7380 2329 4873, BIC KRED BE BB, op naam van Monkey Climber Magazine, t.a.v. Giovanni Vanhooren, Maria Theresiastraat 42, 8400 Oostende, België met volledige vermelding van naam en adresgegevens.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.