Rick Bongers aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Rick Bongers, Consultant en videographer voor Nash TV Benelux graag aan het woord over zijn visserij en zijn werkzaamheden voor Nash Tackle.

Hallo Rick, allereerst bedankt dat je een bijdrage wilt leveren aan deze ‘aan het woord’. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Bedankt voor de uitnodiging van deze leuke rubriek. Mijn naam is Rick Bongers en ik ben 35 jaar. Ik heb 2 prachtige dochters en werk nu al een jaar of 7 bij een gezellig bedrijf op de afdeling Expeditie. Daarnaast houd ik me bezig met freelance camerawerk. Denk aan productvideo’s, bruiloften en uiteraard Nash video’s. Vissen doe ik al vanaf m’n 6e levensjaar. Toen ik 8 was begon ik met het vissen op karper. Dus dat is nu zo’n slordige 27 jaar inmiddels en ik geniet er nog steeds evenveel van.

Ik vis veel korte doordeweekse nachtjes
Ik vis veel korte doordeweekse nachtjes

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Mijn persoonlijke leven is drastisch veranderd begin dit jaar, nadat mijn (ex)vrouw en ik besloten om na 14 jaar uit elkaar te gaan. De huidige situatie is dus heel simpel: Ik ga alleen vissen als de kinderen niet bij mij zijn. Als ik ga vissen zijn dat meestal doordeweekse nachtjes en dan vroeg opruimen om te gaan werken. En in het weekend vaak ook 1 of 2 nachten of een dagsessie.

Hoe is jouw visserij ooit begonnen?

Ik was een jaar of 6 toen mijn overbuurjongen vroeg of ik mee ging voorntjes vangen. Dat vond ik natuurlijk prachtig. Het hek was meteen van de dam. Ik woonde toen vlak bij een sloot en daar was ik daarna dagelijks te vinden. Voorntjes en brasems vangen vond ik natuurlijk hartstikke leuk met de vaste hengel. Maar ik had al snel gezien dat het niet het enige was wat daar rond zwom. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik meerdere keren behoorlijk onder de indruk was van de blauw/grijze ruggen die ik tussen het wier zag liggen tijdens het voorntjes vangen. Dit waren in mijn beleving monsterlijke vissen. Waarschijnlijk maar een pond of 12, maar voor een ventje van 6 was dat behoorlijk groot. Vaak vroeg ik me af hoe het zou zijn als ik er zo een zou haken. Het duurde een jaar of 2 voor ik met een werphengeltje ging proberen zo’n monster te vangen. Met een werphengeltje bedoel ik niet een luxe karperstok waar tegenwoordig zo’n beetje iedereen mee begint, maar met een oude boothengel van mijn vader. Die legde ik op een paar houten steunen die mijn vader gemaakt had. Een wartelloodje een bal brood aan de haak en gaan. Op die manier ving ik mijn eerste karper. Het gevoel wat dat teweeg bracht heeft me tot op de dag van vandaag niet meer losgelaten.

Heb je altijd al de droom gehad om ooit een bijdrage te leveren aan zo’n grote speler binnen de karpervisserij als Nash?

Vroeger, in mijn jongere jaren, was er nog niet echt sprake van sponsoring. Dat is uiteraard ook nooit de reden geweest dat ik begonnen ben met vissen, om uiteindelijk gesponsord te gaan worden. In de jaren voordat ik bij Nash zat hield ik me er ook niet echt mee bezig eigenlijk. Gewoon m’n ding doen vond ik veel belangrijker. Ik was toen ook vooral druk met het maken van Carpaddict video’s. Maar uiteraard vond ik het een hele eer dat ik gevraagd werd en heb ik er nog steeds geen spijt van dat ik ja heb gezegd. Het is namelijk een prachtig merk, ik kan nog steeds mijn ding doen en het Benelux team is eigenlijk gewoon een groep vrienden met dezelfde passie. We hebben dagelijks contact over van alles en nog wat. Redelijk uniek dat het op deze manier kan als je het mij vraagt.

Gesponsord worden is nooit mijn doel geweest
Gesponsord worden is nooit mijn doel geweest

Hoe zorg je er voor dat de combinatie van vissen en filmen niet teveel op werk gaat lijken?

Het zal niet snel op werken gaan lijken denk ik. Ik vind het namelijk nog steeds heel leuk om te doen. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik ga nog steeds regelmatig vissen zonder dat de camera uit de tas komt. Zo houd ik de balans er mooi tussen en blijft het leuk.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst, welke vis komt er dan als eerst in je op?

Ik heb er een aantal, maar één steekt er wel boven uit. Dat is niet mijn grootste maar wel één van mijn mooiste schubkarper die ik ooit gevangen heb. Naast die vis was ook de gehele setting gewoon perfect die sessie. Even in het kort: Ik ben nu eenmaal verslaafd aan Nederlandse karaktervissen en steek daar ook graag tijd en moeite in. Deze vis zwemt, samen met een hand vol anderen tot de verbeelding sprekende schubs, op een zeer uitgestrekt waterstelsel. Daar ben ik een jaar of 8 geleden fanatiek bezig geweest. De 2 topvissen zijn 2 schitterende 40ers. De nr 1 van het water is kort en hoog en de nr 2 vooral lang maar ook dik. Deze nr 2 zou nogal weinig de oevers bezoeken hoorde ik van de lokale vissers. Ook zou hij nogal los gaan als je hem haakt. Ik weet nog goed dat ik op dat water startte in het najaar. Ik was er al een paar keer geweest zonder resultaat. Tot ik weer op een vrijdagmiddag naar het water reed om een nachtje te gaan pakken. Ik besloot om aan het grote stuk te gaan zitten 's nachts. Ik had ook nog een mooi stekje op het oog waar ik graag een hengel wilde zetten die nacht, maar dan stond de hengel net iets te ver van de tent en ik was bang dat ik hem dan niet zou horen.


De nr 2 schub, wat een vis!

Ik besloot maar om vroeg de wekker te zetten om daar in de ochtend toch een hengel neer te zetten voor een paar uurtjes. Die nacht verliep doodstil. Nadat de wekker was gegaan prikte ik snel mijn steunen op het stekje wat ik nog een kans wilde geven. Deze hengel lag helemaal single een paar meter uit de kant op een plekje waarvan ik het vermoeden had dat de vissen daar langs trokken. Mijn vermoeden bleek juist want toen ik mijn bivvy aan het opruimen was kreeg ik een bizar harde run. Ik zal deze nooit vergeten. Ook toen ik de hengel oppakte ging de vis er vernietigend hard vandoor. Echt een niet te stoppen run.  In eerste instantie dacht ik dat de vis verkeerd gehaakt zat, vaak gaan de vissen er dan harder vandoor. Na wat angstige momenten had ik de vis eindelijk onder de top en ineens kwamen er een grote kop en een paar hele dikke schouders omhoog. Dat verklaarde een hoop! Ik werd meteen helemaal zenuwachtig en pakte snel mijn net. Gelukkig schepte ik in een keer raak. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het net openvouwde. De nr 2 schub lag gewoon in m’n net, die had ik nog helemaal niet verwacht! Snel belde ik mijn maatje Willem Verspoor om een paar schitterende platen te schieten in het ochtendlicht. Een heerlijk magisch moment en een mooie herinnering.

Hoe zou jij jouw ultieme CarpFeeling omschrijven?

Ik denk dat mijn ultieme Carpfeeling is wat ik had toen ik een klein mannetje was die voor het eerst zo’n “grote” karper wist te vangen. De spanning, het onverwachte, het succes en vooral plezier. Dat gevoel komt bij mij bij iedere mooie vangst weer terug. Vooral als ik op een nieuw water begonnen ben. Het lijkt wel of je dan weer een stukje van je jeugd herleeft. Daarnaast vind ik het natuurlijk ook gewoon heerlijk om lekker buiten aan de waterkant te zijn. Ook als ik niks vang.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Er is 1 ding waar ik al lange tijd over na zit te denken en dat is een ziekelijke Dutch Carpaddict DVD uitbrengen. Een hele dikke DVD met een berg vette beelden er in. Ik heb al een aantal hele toffe ideeën hierover. Het is alleen even het juiste moment afwachten wanneer we hiermee aan de slag gaan. Nu is dat moment nog niet. Het maken van zo’n DVD kan ook zomaar 2 jaar in beslag nemen.  Ik krijg nog regelmatig de vraag of er nog eens nieuwe Carpaddict film uitkomt. Dus bij deze, waarschijnlijk wel… ooit ;)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.