Rita Cuppen aan het woord

Sommige namen zie je veel voorbij komen op social media of in de bladen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek ‘aan het woord’ interviewen we zowel bekende als onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren we niet alleen de persoon beter kennen, maar nemen we ook een kijkje in zijn of haar visserij. In deze editie spreken we met Rita Cuppen.

Hallo Rita, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik zal me eens voorstellen, ik ben Rita, 59 jaar oud en getrouwd met mijn vrouw Ineke. We kennen elkaar 16 jaar, zijn elkaar soulmates en delen alles met elkaar.  Helaas, na een val van een ladder, heb ik beide polsen verbrijzeld. Hierdoor heb ik wat fysieke probleem opgelopen, ben mijn baan kwijtgeraakt, maar deze knokker geeft niet snel op. Hierdoor heb ik tijden niet kunnen vissen, omdat de polsen dit totaal niet meer toelieten. Na jaren revalidatie, therapieën en dokteren lukt het me nu weer redelijk gelukkig, maar het kost wel discipline en met veel beleid. Dit omdat ik mijn beide polsen nooit meer kan buigen of zwaar kan belasten en moet dus altijd mijn koppie erbij hebben.

Ook ben ik mantelzorger van mijn vrouw, ook zij heeft de slagen van de zweep gehad zeg maar. Door een verwaarloosde nekhernia, heeft zij nu uitval aan haar been, verlamming, waardoor zij ook niet alles meer kan. Ondanks al haar andere ziektes, blijft ook zij positief en staan wij samen goed en positief in het leven. Het is hier gewoon Huize Kneus en Co hihi, maar positiviteit viert hier hoogtij! We gaan echt niet bij de pakken neerzitten!

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Als het lukt ga ik een paar uurtjes, soms wel eens een dagje, vissen. Eigenlijk altijd in de buurt omdat ik niet té ver van huis wil (voor het geval dat) en ik alles met de fiets en fietskar doe, zit er Verweggistan niet in. Ook hebben we regelmatig een oppasdag voor onze 2 kleinkinderen van 7 en bijna 2 en dat is ook super genieten!

Rita doet alles met de fiets en haar viskar

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik ben me vanaf 1995 steeds meer op karper vissen gaan focussen. Ik vis eigenlijk al mijn hele leven, vroeger altijd met mijn oudste broer met (voor sommigen) het bekende bamboe hengeltje in de sloot en het park. Toen ik een jaar of 8 was kreeg ik m'n 1e werphengeltje. Ook gingen we regelmatig met onze pa in de grote rivier vissen. Dat was een avontuur! In de tienerjaren gingen we vaak met een stel vrienden in de vroege ochtend vissen. En nooit karper gevangen, tenminste kan me dat niet herinneren. Tot die dag, later in de lente in 1995, ik mijn 1e echte karpertje ving van 38 cm en later volgden er nog veel meer waaronder ook m'n 1e rijen! Dat vond ik zo gaaf dat ik langzamerhand me steeds meer daar op ben gaan richten. Ik kreeg van mijn jongste broer op mijn verjaardag toen m'n 1e echte karperhengel en daar vis ik nu nog steeds mee. Goeie kwaliteit vroeger!

Rita Cuppen haar eerste Karper (1995)1995, mijn eerste echte rijen karper

Dames zien we niet zo vaak aan de waterkant, hoe ervaar jij het om als dame te vissen?

Ik vis gewoon, heb ik altijd gedaan en zal ik blijven doen tot het niet meer gaat! En tegenwoordig gaan steeds meer vrouwen vissen, ik volg er al aardig wat op Facebook en Instagram en dat is toch super want het is een sport voor mannen èn vrouwen! Ikzelf ben zo'n beetje de enigste vrouw hier in de buurt, die karper vist en ik ben geloof ik ook de enigste karper vissende vrouwelijke lid van de vereniging. Ach ja, het zal. Mij boeit het niet als ik maar af en toe kan vissen. Het is ook wel lachen soms dat als ik aan de waterkant zit en mensen vragen of ik al wat gevangen heb en ik me dan omdraai om te antwoorden men ineens ziet dat ik een vrouw ben, ze verbaasd staan te kijken en reageren van: goh u bent een vrouw, dat heb ik nog nooit gezien, wat leuk, wat doet u met de vis eet u die op? Nee dat doen we niet, die gaat netjes weer terug, antwoord ik dan. Ik moet dan vaak in mezelf lachen en concentreer me erna weer op het vissen. Tot de volgende een praatje komt maken, altijd leuk toch?!

Rita CuppenRita zal altijd blijven vissen tot het niet meer gaat

Kunnen wij jou ook s’nachts aan de waterkant vinden?

Nee, s'nachts nooit, dan lig ik in m'n eigen bedje. Het is ook niet verantwoord in mijn uppie, als vrouw zijnde. En dan daarbij moet ik nog meer spullen mee gaan slepen, de kar zakt nu al zowat door de assen haha. Ik ga weleens in de zomer tot s'avonds later door maar that's it.


Toen ik een jaar of 8 was kreeg ik m'n 1e werphengeltje

Wat is jou favoriete bijvangst?

Dat is een mooie zeelt, die knokken tenminste ook lekker bijna net als karper. Maar ik probeer volgend jaar weer wat vaker in de rivier te gaan vissen om ook eens barbeel en/of een rivierkarper te vangen dat lijkt mij ook heel gaaf en staat zeker op mijn bucket lijstje.

Een barbeel of een rivierkarper staat zeker op het lijstje

Zoals we lezen vis je al geruime tijd, er is al heel wat veranderd door de jaren heen. Hoe kijk jij hier tegen aan en maak je hier gebruik van?

Er is zeker veel veranderd met de jaren, soms denk ik weleens dat het wel héél ver gaat maar ja dat moet ieder voor zichzelf weten. Ook gezien de berichten die je steeds regelmatiger leest of hoort dat spullen gestolen worden. Van een aantal dingen maak ook ik zeker gebruik, zoals beetmelders, een luxe cradle ( naast een mat),af en toe een bivvy( 's winters vooral, jaja ik vis gewoon door als het weer het enigzins toelaat), een sling, een goeie stoel en verder al het kleinere spul wat nodig is of wat je nodig denkt te hebben. Als aas natuurlijk boilies, pellets, pop ups etc. Een jaartje of 10 geleden viste ik eigenlijk veel meer met old school aas zoals gekookte aardappel, brood, wormen, maden etc. en meer ook met de pen hengel, nu doe ik dat ook nog af en toe. Toen had ik ook nog niet eens beetmelders en legde een dikke grasspriet op de lijn of hield de top in gaten. By the way ik zit nog steeds nooit ver van mijn hengels, max 10 mtr. Ook maak ik zo af en toe mijn eigen bolletjes of 1 van mijn andere recepten. Voor wat betreft het gebruik van een voerboot tja dat zou soms wel eens handig zijn maar ik heb er geen. Ik ben tevreden met mijn uitrusting, het is niet het duurste van het duurste maar ik vang er net zo goed mee. En ik voldoe aan alle eisen die nodig zijn in de karpervisserij ook met een visveilig systeem vissen. Maak ook altijd m'n eigen foto's, soms lukken ze niet helemaal perfect maar ja, ken gebeuren hihi. Het enigste wat ik nooit doe is een vis in een bewaarzak houden. Als ik een vis geland heb maak ik meteen foto's, wegen, soms meten en hup gelijk weer laten zwemmen, catch and release!

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Heel simpel, mijn fiets en fietskar anders kom ik nergens.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Ik denk dat het nog steeds onderschat wordt dat wij vrouwen óók kunnen vissen. Natuurlijk zijn er al veel mannen die het heel gewoon vinden en er tof mee omgaan, maar ik heb het zelf ervaren dat er nog steeds mannen zijn die er minachtend over doen en dat is jammer. Ik vind het een vorm van respect wat sommigen blijkbaar niet hebben. Ook als er foto's van half naakte dames met een vis in de armen of een hengel in de hand op bv Facebook staan en je leest dan die reacties denk ik tja, mannen. Zie nooit eens foto's van half naakte kerels met een vis of hengel! Maar ja, das mijn mening.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Dat is de “per ongeluk” vangst van een schub van ruim 11 kilo en 89 cm die ik in september 2010 ving. Ik kon toen net weer een werphengel vasthouden, na de val van de ladder waarbij ik beide polsen verbrijzelde, en ging even naar de sloot, die waar we toen woonde vlakbij was, om ondiep op kleintjes( voorntjes) te vissen. Het was een test hoe het zou gaan. Ineens schoot het dobbertje weg en ik had het gevecht van m'n leven. Ik had geen schepnet bij me en gelukkig stonden iets verderop een paar knaapjes op het bruggetje te vissen die wel een net bij zich hadden en mij kwamen helpen anders had ik ‘m er nooit uit gekregen. Maar ik heb nog een favoriete vangst, dat was vorig jaar. Ving toen 2 keer dezelfde oer oude spiegel in 2 weken tijd. Bleek een uitzetter van begin ‘70 jaren!

Een uitzetter van begin jaren '70

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Mijn ultieme Carpfeeling is, heerlijk visweer met een goeie luchtdruk en windrichting en dan een dag en/of avond vissen en veel mooie karpers vangen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.