Ronny Geens aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Ronny Geens graag aan het woord over zijn privé, visserij en zijn werkzaamheden als eigenaar van aasfirma Carpelicious.

Hallo Ronny, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Ronny Geens, uit Belgisch Limburg en inmiddels ben ik al 40 jaar oud. Ik heb ongeveer 10 jaar in weekendshifts gewerkt, wat ik de laatste jaren combineerde met Carpelicious in bijberoep. Maar toen de weekendploeg werd stopgezet wegens reorganisatie, moest ik de keuze maken tussen fulltime werken in shiften (een goede en goedbetaalde job) of volledig zelfstandige worden. Ik heb gekozen voor het laatste. In het dagelijkse leven ben ik dus hoofdzakelijk bezig met mijn eigen bedrijf en vissen.

Wat begon als een hobby, resulteerde in het succesvolle aasbedrijf Carpelicious
Wat begon als een hobby, resulteerde in het succesvolle aasbedrijf Carpelicious

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis? 

Die combinatie valt me eerlijk gezegd heel zwaar. Ik werk redelijk veel en als ik niet werken ben, wil ik uiteraard ook regelmatig gaan vissen. Tijd voor andere hobby's is er momenteel niet en de weinige tijd die overblijft ben ik meestal gaan winkelen met mijn vriendin Goedele of lig ik uitgeput in de zetel.

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik ben opgegroeid tussen vissers. Zowel mijn vader, mijn grootouders, als mijn stiefvader waren vissers. Mijn eerste ervaring met karpervissen was samen met mijn grootouders, vissen op kleine karpers met de vaste stok. Maar de echte passie is pas enkele jaren later ontstaan. Mijn vriend Serge, die een paar jaar ouder was, ging regelmatig vissen op de Mark waar het vol zat met karpers van 5 a 10 kg.  Op een keertje mocht ik mee en na 45 minuten fietsen waren we eindelijk op de stek aangekomen. Na amper 5 minuten had Serge al beet en ik stond versteld van de kracht van de vis.  Niet veel later ving ik mijn eerste deftige karper en sindsdien is karpervissen altijd de leidraad geweest in mijn leven.

Een bak van een schub
Een bak van een schub

Je bent de eigenaar van je eigen aasfirma Carpelicious. Wanneer en hoe ben je met Carpelicious begonnen?

Ik ben op mijn 13e jaar bollen beginnen draaien omdat het toen gewoon moest. Er waren bijna geen boilies op de markt en die er waren, waren voor mij onbetaalbaar. Ik probeerde alles uit. In het begin was het boek van Evert Aalten de bijbel, maar na een tijdje stapte ik er vanaf en ging verder met mijn eigen visie. Ik kocht machientjes om zelf vlot te rollen en na een tijdje kwam de vraag of ik geen bollen wilde maken voor vrienden. De vraag bleef maar groeien en op een gegeven moment moest ik de keuze maken om officieel te beginnen, de vraag was te groot geworden en de garage te klein. En zo is 4 jaar geleden Carpelicious ontstaan.

Vorig najaar kwam je met een nieuwe bol genaamd de Xtreme Krill, hier zijn direct hele goede resultaten op geboekt. Kun je vertellen waarom je deze bol hebt ontwikkeld en wat er verschilt met bijvoorbeeld de Royal Krill variant?

Deze bol is eigenlijk ontstaan uit nieuwsgierigheid. Ik wilde testen hoeveel krill producten ik maximaal kon toevoegen terwijl de bol toch draaibaar bleef en niet ging drijven. Met de kennis die ik al had en de juiste binders kon ik het percentage abnormaal hoog maken en de vangkracht ervan was evenredig. Royal Krill, die een jaar eerder al op de markt kwam, moest afwijken van wat collega's al op de markt hadden. Royal Krill is meer een allround, zoete bol met squidmeel en melkextracten, totaal anders dan de Xtreme Krill, die een zoute smaak heeft.

Dat is nog eens een gevulde onthaakmat!

Een strikvraag: freezerbaits of readymades, wat heeft jouw voorkeur en waarom?

Mijn voorkeur gaat overduidelijk naar freezerbaits! Freezerbaits hebben een betere smaak en vertering als readymades. In de winter raad ik dan ook iedereen aan om freezers te gebruiken als je wilt voeren. Het verschil met readymades is de laatste jaren wel klein geworden qua vangkracht, maar de readymades zijn vooral populair door het gebruiksgemak van producent en visser. België is nog het enige land in Europa waar meer freezers gebruikt worden dan readymades. 

Na een aantal super sessies afgelopen jaar, ben ik heel benieuwd of je een tipje van de sluier kunt oplichten hoe je bijvoorbeeld een nieuw water aanpakt en welke strategieën je daarbij gebruikt. Heb je bepaalde vaste strategieën om zulke resultaten te behalen?

Elk water vergt een andere aanpak. Het belangrijkste is dat je het water leert kennen. Dit zowel door zoveel mogelijk info over het verleden te weten te komen, als zelf een onderwaterkaart te maken, zodat je een idee hebt over hoe en wat. Ik heb eigenlijk nooit vaste strategieën.  Ik doe wat voor mij het beste aanvoelt en kijk daarna of ik nog aanpassingen kan maken. Goede informatie is in veel gevallen the key tot succes.

Vorig seizoen kwamen er op één van je sessies twee 60-pond plus vissen op de kant, ik heb mij laten vertellen dat dit niet de eerste keer was dat je dit wist te realiseren. Heb je aan het begin van een seizoen bepaalde targets voor ogen of overkomt je dit per toeval?

Het was inderdaad niet de eerste keer want in 2015 ving ik in Frankrijk op een openbaar water de grootste spiegel (36.1 kg) en de grootste schub (33.8 kg) van het water, op 24 uur tijd. Dat daarna de tweede grootste schub en enkele andere dikke vissen mijn net zagen, maakte dit "de sessie van mijn leven". Ik heb eigenlijk nooit echte targets aan het begin van een seizoen. Dit is volledig afhankelijk van het water dat ik kan bevissen en hoeveel tijd ik hiervoor kan vrijmaken. Begin dit jaar wist ik nog niet hoe of wat, maar ondertussen heb ik toch al 2 targets in mijn hoofd. Voor de ene kan ik een dag of 5 vrijmaken en de andere krijgt 3 a 4 weken de tijd om op de mat te landen.

Wat een spiegel!
Wat een spiegel!

De droom van iedere karpervisser is een eigen viswater te beheren. Voor jou is deze droom vorig seizoen in vervulling gegaan. Kun je ons vertellen wat je plannen zijn met dit water?

Het water is vooral iets om op terug te vallen in mijn visserij, wanneer ik tot rust wil komen. Hoewel het vlak bij de stad ligt is de natuur er prachtig en alleen al daarom is het er plezant vertoeven. De plannen met het water zijn om er een normaal bestand op te krijgen en om vrienden erop te laten vissen en klanten uit te nodigen. Het heeft nog niet de bedoeling om er een betaalwater van te maken, zoals velen hopen.  

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij? 

Dat hangt er vanaf welk water je bevist. Dat kan gaan van een Raptor boot, een dieptemeter of een voerboot, tot een trapje voor bijvoorbeeld aan het Albertkanaal.

Een 100% scherpe haak is enorm belangrijk
Een 100% scherpe haak is enorm belangrijk

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn? 

Onderlijnen zijn voor mij heel belangrijk en dan vooral een hele scherpe en sterke haak. Ik gebruik in 95% van de gevallen een combi rig, waarvan ik de haak en de hair lengte aanpas aan het formaat van de bollen waarmee ik vis. Ik ben hier wel een pietje precies in en als een kameraad van mij, een haak gebruikt die niet 100% scherp is, dan kan ik het niet laten om hem er op te wijzen. 

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film? 

Ik heb nog maar 3 karper boeken uitgelezen en dat zijn de eerste twee van Evert Aalten en de Dunne Lijn. De tweede druk ervan heb ik wel gekocht maar nog niet gelezen. De enige films of series dat ik bekeken heb is River Monsters. Karper gerelateerde films heb ik nog niet gezien of na 10 minuten al afgezet. Ik heb er gewoon niet de behoefte voor.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij? 

KENNIS en daar bedoel ik zowel het aas waar mee gevist wordt mee, als de leefwereld waarin de vissen zwemmen. En hoewel het tweede belangrijker is, kan je met het aas wel het verschil maken.

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven? 

Onverwacht je target vangen en dit kunnen delen met je vrienden die erbij zijn.

Plezier hebben in je visserij is het belangrijkste
Plezier hebben in je visserij is het belangrijkste

Tot slot: wat hoop je in de toekomst met Carpelicious en persoonlijke visserij te kunnen bereiken? 

Met Carpelicious hoop ik een goed draaiend bedrijf te hebben dat niet bekend staat om zijn grootte maar wel om de kwaliteit. Wat mijn persoonlijke visserij betreft wil ik vooral plezier in het vissen hebben en de nodige uitdagingen. En of ik mijn targets nu vang of niet, dat doet er niet zoveel toe.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.