Ruud Visser aan het woord

In het jaar 1984 kwam ik op de wereld in Amsterdam. Nog steeds woonachtig in Amsterdam samen met Josien. Als fanatiek karpervisser heb ik hier inmiddels mijn beroep van gemaakt als zelfstandig ondernemer. Beroepsmatig ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de bedrijfsmatige kant van het vissen als fieldtester van Mitsz van de Kamp op 19 jarige leeftijd. Na een paar jaar ben ik daar mee gestopt.  Na een jaar brainstormen langs de waterkant heb ik de stap genomen en ben voor mezelf begonnen. Een boilie machine en de rest van de apparatuur werden aangeschaft. Helemaal onbekend ben ik niet met het draaien van aas.Als 7 jarige werden de eerste boilies gedraaid. Als stevig voerende tiener draaide ik soms maanden lang zo’n 10kg per dag. Visserbaits kwam uit de grond als dochter onderneming van mijn onderneming Vissertackle. Kort geleden heb ik de kans gekregen om weer samen te werken met Mitsz van de Kamp en de jongens van MTC baits. Inmiddels verdeel ik in het westen het hele gamma van MTC baits waaronder weer de solutions van Mitsz. Verder ben ik druk achter de schermen bezig om Vissertackle van de grond te krijgen en elke week een paar karpers te vangen.
 

• Hoe lang vis je al op karper en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Mijn eerste karper ving ik rond mijn 5de jaar. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en heb ik nog geen jaar overgeslagen zonder vangst van onze gevinde vrienden.
Als jong mannetje van twee turven hoog werd ik door twee dingen aangetrokken. De waterkant en de ronde leren bal. Die laatste zie ik alleen nog af en toe door mijn beeldscherm vliegen. Mijn vader was als recreatie visser wel regelmatig langs de waterkant te vinden. Zijn zoons waren beide gek op vissen. 1 en 1 = 2. Verplicht elk weekend, tussen het voetbal, vissen. Als kleinste van de drie ( niet de minst fanatieke ha ha.. ) begon ik al snel een passie voor het jagen op karpers op te bouwen. Toen mijn broer voor zijn verjaardag het grote karperboek van Rini Groothuis uit het cadeau papier toverde, ging er een wereld voor me open. Leergierig als je bent als kind nam ik de lectuur goed op en begon ik over mijn visserij na te denken.


Al op jonge leeftijd een passie gevonden


Je eerste springende karpers, bellen plakkaten, boeggolven, zonnende vissen, smakkende karpers, uit het water wuivende staarten, trillende rietstengels of plompenbladeren. Allemaal prikkels die ik als snotneus mee heb gekregen en waar nog mijn adrenaline pijl van op tilt slaat.


• Wat vind jij het mooiste aan karpervissen?

De jacht. Of dit nou is met mijn penhengel en een korst brood plompenvelden aflopen of naar een buitenlandse bestemming voor een 14 daagse sessie, het proberen te vangen daar ga ik voor de deur uit.


De jacht..


Drukte kan je opzoeken maar rust ook. Ik vind dat laatste het prettigste in mijn visserij. Het liefst geen andere collega, buiten een vismaat, in de buurt. Vandaar dat ik veelvuldig in combinatie met boten vis. Het totaal plaatje komt dan al snel bovenwater. Natuur, stilte, karper. De jacht is geopend!


• Waar stoor je je aan in de karpervisserij?

Doordat het drukker en drukker wordt gebeuren er zo nu en dan dingen langs de waterkant dat je denkt van; is dat nou nodig.. Karpers langdurig ‘overbodig’ zakken, een verkeerde manier van obstakel vissen,  rotzooi achterlaten etc. . Daarvoor zijn er schrijvers, controleurs, visverenigingen, studiegroepen etc. om deze mensen te laten nadenken over hun visserij en verblijf aan de waterkant.


..is geopend!


Echt storen doe ik mij er niet aan want ik vis voor mezelf. Mijn jacht, mijn visserij. Ook ik ben niet heiliger dan de paus maar de omgeving zal dan geen last van mijn aanwezigheid hebben. De karpers wel. Slaap liever in de openlucht of in een hangmat op een productieve stek dan in een tent met de auto achter de kont. Een enorm intensive visserij, dat wel. Wel probeer ik mijn steentje bij te dragen doormiddel van de media om vissers die nog niet zo ver zijn te laten nadenken en van hun fouten proberen te laten leren. En die krenten in de pap zijn in alle lagen aanwezig.


• Wat is jou mooiste karper ervaring?

1991; Samen ben ik met mijn broer na het eten wat lelievelden aan het aflopen met een korst brood als ik een karper hoor smakken. Langzaam sluip ik met mijn hengel de bosjes in. Voorzichtig probeer ik de takjes te ontwijken voor eventueel gekraak. KRAK. Verstijfd blijf ik staan, bang de karper te hebben verjaagd..


Nieuw record!


Vijf seconden later.. Smak. Ook kan ik nu de kringen uit de kant zien komen. Langzaam laat ik mijn grote witte korst onder mijn top zakken tegen de beschoeiing aan. Door enkele bladeren en de dooie takken in de kant kan ik mijn korst net niet goed zien. PLONS, SPLETTER, SPLASH. Hangen! 78cm bij 18 pond. Een nieuw PB!

1992; Inmiddels zit ik al twee uur naar het pennetje te turen. Tegen de rietkraag ligt hij aan van een 40 hectare groot meer. Met een gemiddelde diepte van 50cm en een overbevolking van karper goede kans op een vangst. Na twee uur zie ik met een flink vertroebelde blik de pen onderschieten. In een reflex sla ik aan en de karper schiet al ploegend meteen de rietkraag in. Vast! Een minuut later een wapperend lijntje zonder montage..


Soms maak je bizarre dingen mee!


1995; Het is woensdag middag. Extra uren vrij. Ik wacht tot de zon een rietkraag vol in de zon zet. De karpers houden van dat plekje. Deze vaart is zo’n 20 meter breed. Met een zachte worp zorg ik dat mijn korst tegen de beschoeiing en de rietkraag komt. Het liefst nog met mijn lijn over een stengel heen zodat ik niet zo loop te kutten met de stroming. Na een half uurtje vissen wordt mijn korst gepakt en heb ik na een flinke strijd mijn eerste dertiger op de kant!


Deze ging er met een klokhuis van door..


2001; Samen met Jan sta ik op een brug extreem grote IJsselmeer vissen te observeren. De vissen liggen heerlijk tussen het riet te genieten van de zon. Na enkele handen brokken beginnen ze zowaar te eten. Na een aanbeet rent 1 van ons de brug af waarna de ander de hengel naar beneden gooit. Na de aanslag van een meer dan meter lange IJsselmeer schub knalt hij door het scherpe riet en onder een stenen brugpeiler door als een F1 wagen. Een wapperend lijntje wordt weer 30 meter omhoog gedraaid. Dan toch opnieuw een herkansing! Na een modderwandeling van 50meter weet ik het vallende net en de hengel te ontwijken en de vis af te drillen. Helaas niet 1 van de monsters..


De statische visserij meestal met een boot naast de hengels


Verder heb ik op Lac de St. Cassien een bizarre sessie meegemaakt. Met nog een aantal dagen voor de boeg van deze 14 daagse sessie konden we nummer 100 al opschrijven.. Uitgerekend deze mooie 15kg+ spiegel gaat direct na het terug zetten macaroni van de bodem stofzuigeren.. Dezelfde sessie gaat er een karper zelfs met een klokhuis vandoor!!  M’n eerste Nederlandse en Franse 40er. M’n eerste 50er. Verder eerste of unieke vissen van een rivier of openwatersysteem.


• Waar bestaat jou visserij uit?

In Nederland bevis ik enkele cultuurwateren al struinend met mijn penhengel (dag en nacht ), enkele grote plassen voor de statische visserij en het markermeer. In Frankrijk vooral de grote meren en rivieren. De statische visserij veelal in combinatie met een boot ( en/of een fishfeeder voerboot ).


• Waar vis jij het liefst?

Op een openwater systeem met zijn verassingen en door moeder natuur lastige omstandigheden. Ik vind hier de rust en spanning in mijn visserij. Een mooi cultuurwater met veel plompenbladeren kan je me ook wel vinden.


• Hoe pak jij een nieuw water aan?

Ik kom niet graag voor verassingen te staan en probeer dan de nodige puzzelstukjes bij elkaar te rapen voor ik daadwerkelijk mijn lijnen te water laat. Waar komt de zon op, hoe zijn de dieptes, hoe staat de wind, andere vissers etc.


Gevoel zegt een boel


En dan observeren. Daar gaat de meeste tijd inzitten. Gelukkig laten karpers zich goed observeren doormiddel van bellen, springen, rollen en bijvoorbeeld zonnen. Als er op een water een onbereikbaar gebied vanaf de kant is ben ik vaak hier te vinden. Doormiddel van voer en rust is dan enorm veel te bereiken zonder enorm veel uren te moeten maken voor een vis.

Verder volg ik altijd mijn eerder opgedane ervaring op soortgelijk water en mijn gevoel.. Gevoel zegt een boel.


• Waarmee vis je het liefst?

Elke situatie vraagt zijn aas. Ready mades vis ik niet mee. Waar ik met freezers vissen terug vang van mijn voederplek heb ik dat met ready mades niet.
Een oplosbare vismeel freezer, zoals de solution, durf ik op 95% van de wateren die ik bevis blind in te zetten. Met de pen trek ik ook wel eens een blikje maïs open. Prima aas! Frolic, hennepzaad, pinda’s etc.


Ook voor lange buitenland sessies freezers..


Aan de oppervlakte drijvende varianten van het bodemaas ,kattenbrokjes en brood. Tijgernoten en hennepzaad wil ik voor de eerste voerdagen met de statische visserij wel mee voeren.
Verder vind ik het leuk om met aas te experimenteren. Vooral in de voer hoeveelheden.
 

• Wat is jou favoriete rig en waarom?

Een belangrijke schakel in het geheel. Of dit nu voor de visserij op de bodem of aan de oppervlakte is, het blijft belangrijk en effectief(!) om te weten, of er in ieder geval achter proberen te komen, waarom iets vangt of waarom juist niet. Uiteindelijk wil je, je uurtjes langs de waterkant, toch zo succesvol als mogelijk benutten.

Deze manier van vissen deel ik in tweeën daar er een groot verschil is, alleen al bijvoorbeeld in de instant visserij of een visserij waar een stek wordt voorbereid doormiddel van ‘veilig’ voer voor de karpers. Daarbij heb je natuurlijk ook nog het verschil van de diverse factoren van waarin gevist gaat worden; ?
• Op wat voor bodemsoort biedt je je montage aan? Veen, zand, blubber of bijvoorbeeld klei. ?
• Bevis je een water met enorm veel andere vissers of zijn het juist vissen die weinig tot niet met andere vissers in aanraking komen. Een paar kleine factoren van de oneindige puzzel om je haak, rigmateriaal, hoofdlijn en het loodje op aan te passen.

Instantvisserij:

Voor de visserij waar het meestal in een nachtje en dagje moet gebeuren bevis ik graag een water wat ik al wat beter ken. Het is belangrijk om al eventuele trekroutes te weten of te weten waar vissen zich ophouden. Zoals al geloof ik 100.000 keer eerder in teksten van mede vissers is verschenen, is het belangrijk om op de juiste plek je montage aan te bieden. Je montage kan nog zo triggy, zwiggy, biggy in elkaar zitten maar als je het aanbied op een plek waar alleen een zonnebaarsje langs komt zwemmen dan kan je nog geen tentharing je net intrekken.


Fluors in het voorjaar, een ware killer!


Heeft de plek voor de instant visserij weinig tot geen obstakels (scherpe talud randen, in het water liggende bomen, lelievelden etc.) en zijn er al jaren andere vissers actief bezig, dan mag ik graag met een dunne hoofdlijn vissen (een lijn van rond de 24/00), een klein longshank haakje (bijv, de fox serie 1 maatje 10) en dit in combinatie met op een blubberbodem een iets langere rig (rond de 20cm) en een wartelloodje van rond de 50 gram welke ik dan schuivend of vast eraan knoop. Bied ik mijn montage aan op een harde bodem dan zal ik er een inlinelood (meestal rond de 140/170 gram) aan mijn lijn bengelen met een korte rig (rond de 5 cm) vaak met een shot on the hook (loodhageltje wat doormiddel van een stukje braid tegen de weerhaak aan rust) om de haak meteen te laten prikken. Zuigen en prikken.

Vissend op een voederplaats:

Het geen wat in mijn ogen op een hoop plaatsen door Europa één van de effectiefste manieren is van vissen. De beste rig is in mijn ogen dan ook veilig voer. Karpers blijven gewoonte dieren en de makkelijkste manier is ze in mijn ogen dan ook te geven waar ze om vragen; voer en rust.
Toch gelden ook hier weer zoveel factoren om je montage op aan te passen. Voer je verspreid bij; dus laat je de vis steeds enkele meters zwemmen om je rig(aas) op te zuigen of bevis je een compacte voederplek. De watertemperatuur. Koudbloedige vissen zijn nou eenmaal trager met 5 graden watertemperatuur dan met 20 graden. Hier pas ik dan ook o.a. mijn onderlijnlengte op aan.
Ook hier geldt weer hetzelfde als de instant visserij met betrekking tot lijndiktes, haak keuzes en loodvormen. 9 van de 10 keer zal mijn rig gemaakt zijn van gecoated braid en een model haak met een rechte punt en iets dikkere steel. Verder laat ik doormiddel van een rigring (kleinste model van Korda), bledknoopje of een stukje 0,5mm sileconeslang mijn hair van mijn haaksteel komen. Dit om de manier van inhaken te beïnvloeden.? De rig maak ik af met een linealiner.


Geen poespas, toch een zeer zelden gevangen
topvis van de Sloterplas mee buit gevangen.


• Wat is jou target in de karpervisserij?

Karel vangen van het IJsselmeer en een enorme joekeloeres uit de Rhône is ook welkom.
 

• Grootste / mooiste karper tot nu toe gevangen?

Moeilijke keus. Het zijn er ook een aantal en ook enkele die ik niet met het grote publiek wil delen.
Mijn grootste vis is Bernadette van Lac de St. Cassien en een naamloze spiegel van hetzelfde gewicht.
 • Wat is je favoriete boek/film?

The Godfather. Verder vind ik alle lectuur op karper gebied interressant. Karper films bekijk ik niet. Alhoewel de onderwater dvd’s enorm leuk weg kijken. Commooon LUMPY!


• Karpervissen over tien jaar

We zullen het zien. 


• Heb je nog tips voor de karpervisser?

Vrij vertaald naar m’n vismaat Peter Andrae; Vissen vang je met vissen.
 

• Hoe ben je met CarpFeeling in aanraking gekomen?

Door Michel Hollaar en de jongens van MTC baits.


• Heb je nog tips voor CarpFeeling?

De lay-out ziet er enorm strak uit. Verder denk ik dat het belangrijk is om hetzelfde tempo van updaten erin te houden.


• Aan wie geef jij de pen door?

Aan Mitsz van der Kamp.

Lees volgende keer het interview met Mitsz van der Kamp

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.