Sam van Schaik aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Om beter bekend te raken met de crew van CarpFeeling laten we ook hen aan het woord. In deze editie gaan we in gesprek met Sam van Schaik.

Hallo Sam, allereerst bedankt dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hoi! Zoals de introductie al aangaf ben ik Sam. Ik ben inmiddels 17 jaar oud en zit momenteel in de 6de klas van het tweetalig VWO. Naast mijn fulltime schoolbaan (wat hebben wij studenten het zwaar!) werk ik nog in een supermarkt om zo mijn hobby’s betaalbaar te houden. Vissen, voetballen en stappen met vrienden behoren tot deze hobby’s.

Voor Sam is locatie het belangrijkste aspect
Voor Sam is locatie het belangrijkste aspect

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Zoals ik al aangaf ben ik nog vrij jong en ben ik lange tijd niet gebonden geweest aan verplichtingen. Hierdoor had ik veel tijd voor het vissen en die benutte ik maar al te graag! Naarmate ik steeds ouder werd groeiden de verplichtingen en daardoor heb ik nu een vrij druk leven. Het is daarom zaak om de visuurtjes goed in te plannen. Vaak zijn de enige vrije uurtjes ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het is daarom ook niet gek dat ik dan vaker aan het water te vinden ben.

Hoe lang vis je al en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Van thuis uit trok ik al vaak met mijn opa de natuur in. We gingen dan samen naar wilde dieren kijken of vingen kleine visjes in de sloot. Door deze ervaringen was ik al zeer betrokken met de flora en fauna om mij heen. Dit uitte zich uiteindelijk in de hengelsport doordat dit een heuse hype werd op de basisschool. De vaste stok werd aangeschaft en alle vrije uurtjes werden aan het water doorgebracht. Nadat ik iemand een karper zag vangen was ik verkocht. Van mijn eerste verdiende centen (het rondbrengen van het dorpsblad) kocht ik een werphengel en een karpervisser was geboren.

Sam van Schaik

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Vaak verbaas ik mij over het feit dat hedendaagse vissers zoveel spullen meenemen naar de waterkant. Door social-media zijn veel vissers naar mijn mening de essentie van het vissen voorbijgestreefd. Het lijkt wel alsof er een competitie bestaat tussen vissers. Deze competitie draait om de meeste en duurste spullen en de grootste en zwaarste vissen. In mijn visserij is daarom een simpel product het belangrijkst: De werphengel. Zonder de werphengel zijn wij karpervissers niet in staat om deze prachtige karpers te vangen. Ik vergelijk het altijd zo, een statische karpervisser zonder werphengel is als een ridder zonder zwaard, kansloos.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Een nieuw water kun je vrij breed opvatten maar laten we ervan uitgaan dat het een stilstaand water is. Zoals al zo vaak gezegd is door collega-vissers: “plaats is 99% en de rest is 1%”. Wanneer ik een nieuw water ga bevissen neem ik ruim de tijd om het water te leren kennen. Dit kan op verschillende manieren. Observeren, de bodem aftasten en de dieptes in kaart brengen zijn hier voorbeelden van. Als ik dan echt ga vissen neem ik weer de tijd om tekenen van leven te zien. Dit doe ik net zolang totdat ik denk dat er ergens vissen liggen. Dan begin ik met vissen en hou de drempel zo laag mogelijk. Hierdoor kan ik makkelijker verkassen mocht er elders op het water actie zijn. Als ik mijn vissen begin te vangen en het water een beetje leer kennen wil ik ook nog wel eens een voerstek aanleggen. Dit kan naar mijn mening wel pas als je het water wat beter kent.

Sam van Schaik

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Onderlijnen en aas horen tot de net genoemde 1%. Een onderlijn kan in tegenstelling tot beetmelders, hengels, tenten of stretchers wel het verschil maken tussen vangen of blanken. Ik bespaar hier dan ook geen centen op en zet graag dingen in waar ik vertrouwen in heb. Afhankelijk van de bodem vis ik met IQ-D rigs, normale grondboilie rigs of de chod rig. De laatste tijd heeft de laatstgenoemde mijn hart gestolen. De chod rig kan in combinatie met een actieve visstijl echt extra vissen opleveren, daar ben ik van overtuigd!

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

De bekende bladen vind ik aardig om doorheen te bladeren en ook heb ik wat bekende publicaties van grote vissers gelezen. Deze staan bomvol informatie en kunnen je echt wel verder helpen als beginnende visser. Toch vind ik dat twee filmpjes van Lex van Beek op Youtube wat lof verdienen. De twee kanaalobsessies vind ik bijzonder amuserend en ook informatief. Verder zijn ze strak in elkaar gezet met een originele lay-out. Thumbs up!

Een prachtschub

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Zoals ik al aangaf vind ik het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij locatie. Ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer je de moeite neemt om de vis te zoeken je hier ook voor beloond wordt. Het is geen rocket science maar veel vissers nemen de moeite gewoon niet.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Een vis die ik ving nadat ik twee weken lang elke dag 50 minuten gefietst had om een handje tijgernoten te voeren. De hengel lag nog geen 10 minuten in toen hij het hazenpad nam. Een fraaie schub van 35 pond mocht ik op de kant verwelkomen en wat was ik daar blij mee!

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Mijn ultieme CarpFeeling moment is een mooie, rustige zonsopkomst die abrupt verstoort wordt door een snoeiharde run.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Wanneer ik 18 ben en een auto mag besturen hoop ik succes te gaan boeken op buitenlandse kanalen. Dit heeft mij altijd aangetrokken en ik hoop deze droom ook te gaan verwezenlijken!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.