Stefan Dhondt aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Stefan Dhondt graag aan het woord over zijn privé, visserij, betrokkenheid als gesponsorde visser bij Fox International en zijn werkzaamheden als teamleider voor DLR Baits.

Hallo Stefan , allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Stefan Dhondt, ik ben 46 jaar en woonachtig te Zwijndrecht België ( dit is juist tegen Antwerpen ). Ik ben nu bijna twee jaar getrouwd met mijn vrouwke Evy en te samen hebben wij een nieuw samengesteld gezin van vijf kinderen. Maar deze zijn allemaal oud genoeg, al een geluk. De jongste is bijna 16 jaar en de oudste 22. Voor de kost ben ik te werk gesteld als technicus in de kerncentrale van Doel. Hier ben ik ook al reeds 26 jaar werkzaam, wat gaat de tijd toch snel!

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Ik heb het geluk dat ik een vrouwke heb die mij steunt in mijn visserij, zij weet als geen ander dat vissen mijn uitlaatklep is. Ook heb ik veel verlof en maak ik veel overuren tijdens revisies (stilstaand van reactor). Hierdoor kan ik veel aan de waterkant vertoeven. Ook kan ik in de week na mijn werk een nachtje doen op een water dichtbij mijn werk. Waardoor mijn vis uren aardig oplopen natuurlijk.

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik vis al van mijn 5 a 6de jaar. In begin veel op zout water, dit te samen met mijn vader. Dan rond mijn 12 de jaar ben ik beginnen paling en snoekbaars vissen. Dit was echt een leuke tijd! Toen ik op mijn twintigste op mijn werk Eric Hellemans leerde kennen was ons gesprek snel over vissen. Eric was iemand die in die tijd heel veel viste op karper en nam mee eens mee naar de Goorhoeve in Geel om mijn eerste sessie te doen. Ik ving direct een mooie spiegel van 13kg en was direct verkocht aan het karperen. Eric leerde mij verder de basis technieken en al vrij snel kreeg ik alles goed onder de knie. Van rigs tot zelf onze boilies maken, want in die tijd waren readymades er nog niet.

Je bent actief als gesponsorde visser bij Fox. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Een jaar of 3 geleden namen ze contact op met mij en vroegen of ik interesse had om hun team te komen versterken. Na enkele gesprekken stond het bij mij vast dat ik voor Fox ging vissen. Van het begin toen ik viste op karper, gebruikte ik al veel materiaal van dit merk en ik was toen al overtuigd van de kwaliteit dat ze brachten.

Kijk je als gesponsorde visser anders tegen je visserij aan als toen je onafhankelijk viste, bijvoorbeeld puur voor de hobby?

Voor mij moet mijn visserij nog altijd leuk zijn en blijven! De dag dat ik aan het water moet gaan zitten omdat het moet, dan stopt het bij mij. Vele denken dat gesponsord zijn alles gratis krijgen is en een gedeelte klopt dit wel. Maar vaak wordt er nu gewerkt met budgetten en kan men bijverdienen door bijvoorbeeld op opendeurdagen gaan staan, artikels schrijven, filmpjes maken en zo kan men extra bij krijgen. Maar het belangrijkste als gesponsorde visser is toch dat je 100% achter het merk en zijn producten staat.

Je hebt laatst een sessie gefilmd met de cameramensen van Fox. Hoe is deze ervaring je bevallen?

Voor mij was dit echt een leuke ervaring. Ik zelf maak ook al eens filmpjes, maar dit was op een heel ander niveau. Het was toch even wennen voor de camera staan. Maar moet zeggen, het ging mij goed af. Bedankt Hugo van Gelder, onze cameraman. Tenslotte moet er een band zijn tussen u zelf en de cameraman, om iets moois op film te krijgen.

Sinds een tijdje ben je ook actief als teamleider voor aasfirma DLR Baits. Wat kun je in het kort over deze aasfirma vertellen?

Toen ik drie jaar geleden voor de eerste maal in contact kwam met DLR Baits, viste ik toen voor één van de grootste aasfirma van in ons karper wereldje. Maar na een gesprek te hebben gehad met Yannick (de jonge bedrijfsleider ), was ik echt onder de indruk. De kwaliteit van zijn boilies liggen dan ook zeer hoog en dit met een goeie prijs. Zat in zijn toekomstverhaal wel iets in. Tegenwoordig zijn er heel veel goeie aasfirma’s op de markt en is het aan de visser zelf om die keuze te maken. Want vertrouwen aan de waterkant, daar begint het mee. DLR Baits staat voor kwaliteit en service en daarom moet je tegenwoordig ook niet de kilo’s verbruiken om u visje te kunnen vangen.

Welke werkzaamheden heb je zoal als teamleider bij DLR Baits?

Als teamleider ben ik verantwoordelijk voorde Facebook pagina, als ook de communicatie tussen de teamleden. Ook houden wij (Yannick en ik) geregeld een vergadering en bespreken we bepaalde punten die we kunnen aanpassen of bijvoegen.

Het team van DLR

Hoe onderscheid DLR Baits zich in de wereld van de aasfirma’s?

DLR Baits staat voor kwaliteit en service en dit moet en zal altijd zo blijven!

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

In mijn ogen is de laatste meter het belangrijkste en zeker de scherpte van de haak. Hoe scherper de haak, hoe meer kans je maakt voor een goede inhaking.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Eerst moet ik een goed gevoel hebben met het water. Als dit er is, probeer ik zoveel mogelijk informatie te verzamelen ( bestand, vissers, stekken, dieptes van het water, enzovoort …) Als ik deze informatie heb, dan ga ik naar het water met een hengel en lood eraan. Alle stekken worden dan in kaart gebracht en probeer ik zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de bodem( slik, grind, wier, enzovoort ….) Ook gebruik ik regelmatig mijn voerboot , maar zal altijd mijn hengel met lood in zetten. Dit omdat deze echt u het gevoel geeft hoe de bodem is.

De marker is een essentieel voor stefan

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Onderlijnen zijn een persoonlijke keuze, ik heb er altijd vier in mijn tacklebox. De blowrig, hinged stiff rig, combi rig en chod. Met deze rigs kan je op eender welk water terecht.

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Mijn voorkeur gaat zeker naar readymades boilies. Tegenwoordig is de kwaliteit zo hoog en goed, dat ze zelfs beter zijn dan de freezers. Dit was vroeger wel wat anders! Ook moet je geen vriezer meer hebben om je boilies bij te houden, ook nog een voordeel! Tegenwoordig gebruik ik ook meer en meer partikels op zout, deze kan ik in zetten met PVA bags. Wat weer een meer waarde is aan de water kant.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

De Dunne Lijn van Luc De Baets. Dit is een boek die iedereen wel eens moet gelezen hebben. Ook Karperblues van Alijn Danau is zo een boek.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Instant vissen met PVA bags. Dit heeft mij al vaak bonus vissen opgeleverd, terwijl andere aan het blanken waren.

Solid PVA Bag

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Dat is ongetwijfeld de 29kg schub van het moeilijkste water van België. Dat jaar had ik mijn zinnen gezet op dat water. En kon verschillende mooie vissen in mijn net loodsen waaronder ook nog een 28.4kg schub.

29 kg schub van Stefan

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Voor mij betekend dat toch nog altijd plezier blijven hebben aan de water kant en hoe groot of klein de vissen ook zijn, de vissen met evenveel respect behandelen.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Ik hoop dat ik nog lang mijn hobby kan blijven beoefenen. Maar vooral dat ik tot de laatste van mijn leven kan genieten van alle aspecten van het karper vissen. Want karper vissen is a way of life. Zo heb ik in al die jaren echt toffe mensen mogen ontmoeten, onder andere Ivan de ridder, Alijn Danau, Rik Van Landschoot, Fred Heuker, Mark Noorman, Hans van den Brink, Chris De Clercq, Eric Hellemans, Mark De Meester en nog vele andere. Sinds dit jaar heb ik via Fox twee Hollanders aan dit lijstje kunnen toevoegen ; onze cameraman Hugo van Gelder en u zelf, de auteur van dit artikel.

Als je mij dan vraagt wat ik in de toekomst nog wil bereiken? Misschien een vis over de 30kg grens te kunnen en mogen vangen!!!!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.