Tom Onincx aan het woord

Op mijn werk kom ik in gesprek met Tom Onincx, een fervent karpervisser uit België. Tom vertelt vol passie over zijn visserij in binnen- en buitenland waarin hij laat zien hele dikke vissen te vangen. Een van zijn grootste passies is vissen vanuit zijn boot. Omdat ik zelf weinig tot geen ervaring heb met bootvissen wil ik graag meer weten over deze tak van karpervisserij. Ook wil ik meer weten over zijn speciaal op karpervissen uit een boot gerichte facebookpagina 'Carp Boat Adventures'. Binnenkort organiseert hij voor leden van deze facebookpagina, en mensen die geïnteresseerd zijn in bootvissen, een gezellige avond/meeting in Nederland. Mocht je interesse gewekt zijn, lees dan naar aanleiding van een paar vragen hoe Tom zijn bootvisserij ervaart en schroom niet om deze meeting bij te wonen!

Tom, waarom karpervissen vanuit de boot?

Wel laat ik heel eerlijk zijn, om te beginnen vind ik het gewoon heel vet. Er gaat een nieuwe deur voor je open en alles lijkt opeens mogelijk. Ik probeer mijn grenzen steeds te verleggen en nu met het bootvissen zijn er nog nauwelijks grenzen. Hoewel het niet gemakkelijker is dan vissen vanaf de kant (een goede trailerhelling zoeken is bijvoorbeeld niet altijd even makkelijk). Kort samengevat: in het bootvissen kan ik echt volop genieten van mijn visserij, zonder echt gestoord te worden en nauwelijks te moeten kijken naar wat anderen doen. Telkens weer nieuwe stekken opzoeken en uitproberen met heel veel vallen en opstaan, want eerlijk je gaat niet meteen meer vangen als iemand die zijn stekje goed kan onderhouden en vanaf de kant vist.

Heeft bootvissen inmiddels de voorkeur boven het vissen vanaf de kant?

Een echte voorkeur niet. Ik blijf een visser en wanneer ik toch ergens zonder boot kan vissen, of zeg maar wanneer de boot geen echte meerwaarde is voor mijn visserij, dan laat ik hem ook graag staan. Het is en blijft wel één van de mooiste manieren om karpers na te jagen. Wanneer je eenmaal in het water ligt met je boot is verkassen echt zo gebeurd en het is nog leuk ook.

Welke tactieken komen overeen met vissen vanaf de kant en welke verschillen zijn er?

De tactieken blijven in grote lijnen hetzelfde. Je kunt enkel de stekken op een andere manier bevissen en kan je je boot telkens verleggen, korter op de bal spelen zeg maar. Eén van de grootste verschillen is dat je vanaf de kant een mooie beetregistratie hebt. Dat is op de boot jammer genoeg niet mogelijk. Door te vissen met beetmelders zoals de Fox ntx-r waar je de gevoeligheid heel goed mee kan instellen, kan je al een hele hoop valse piepen omzeilen. Maar om echt niets meer door te krijgen hang ik mijn swingers aan de andere kant, waardoor alles wordt opgevangen door de swinger. Een groot nadeel, een zakker of een brasem aanbeet wordt ook niet doorgegeven, de beetmelder zal enkel wanneer er draad van de slip wordt getrokken geluid maken.

Je bent een speciale facebookpagina Carp Boat Adventures gestart, hoe en waarom ben je hier mee begonnen?

Ik was net mijn eerste jaar met de boot aan het vissen en vond het behoorlijk moeilijk om informatie in te winnen, omtrent de wetgeving, regels en vooral: hoe moet ik er aan beginnen?  Je koopt een bootje, hoe kan ik mijn hengels er op zetten, hoe moet ik hem netjes ankeren of beter met steekstokken. Voor al dat soort vragen, brachten mij tot het idee om eens een Facebook groep te maken waar we elkaar kunnen helpen en waar we mooie avontuurlijke sessie op kunnen posten, vandaar de naam Carp Boat Adventures.

Wat kunnen mensen allemaal terugvinden op deze facebookpagina?

Je kunt er zowat alles op terug vinden over de wetgeving in binnen- en buitenland, twee werelden van verschil in regelgeving. Je kunt vragen posten waar telkens verschillende mensen met de juiste oplossing je verder kunnen helpen, gaande van het opknap project tot de creatiefste oplossingen voor hengelsteunen, BBQ aan boord en nog veel meer. Je kunt onze sessieverslagen volgen of er zelf jou mooiste verhalen en foto's delen met ons. Kortom: als jij een bootvisser bent of wilt worden is Carp Boat Adventures echt een aanrader.

Wat kunnen mensen waarvan de interesse inmiddels gewekt is verwachten van de geplande meeting?

Het word een super toffe dag waar we een rondvaart maken met zijn allen door de prachtige natuur van het immense waterstelsel van de Biesbosch. Wanneer we op het strand van Beachclub Puur aangemeerd zijn vraag ik om alle boten visklaar te makken zodat bezoekers kunnen zien hoe ieder van ons vist op zijn geheel eigen manier. Net zoals een auto meeting zullen wij onze boten showen en kan iedereen naar hartenlust vragen stellen. Ook zullen er verschillende nieuwigheden te bezichtigen zijn zoals een grote vlonder van 4m op 4m van Raptor boats, een rubberboot met tent erop en nog veel meer. Tegen de avond gaat de BBQ aan en kunnen we er met zijn allen nog een leuk strand feestje van maken.

Image7
DSCF2104 - kopie
Image13
20160507_202641 - kopie
logo
Image2
20150711_100939
Image14

Van 1 op 2 oktober 2016 Bootmeeting van Carp Boat Adventures!

Vanaf 9.00 uur tot uiterst 11.00 uur spreken we af aan de trailerhelling in de haven van Drimmelen zodat we de boten voor de middag allemaal in het water hebben. De mensen die niet hoeven te traileren komen dan de haven binnen gevaren zodat we om 12.00 uur samen kunnen uitvaren in groep. Samen verlaten we de haven en varen we een uitgestippelde route dwars door het immense waterstelsel en kunnen we kennis maken met de schoonheid van de Biesbosch. Iedereen die een benzine motortje heeft is welkom om mee te varen, van een 2m zodiac tot een heuse kajuitboot met een diepgang van maximaal 90 cm. Tijdens de tocht kunnen we elkaars boten al varend bewonderen. Na een rondje van ongeveer drie uur komen we aan bij Beachclub Puur en mogen wij exclusief het strand op varen. Als iedereen klaar is kan de BBQ aan en gaat de bar open voor een super leuk avond feestje op de prachtige locatie van Beachclub Puur met de boten vlak tegen het strand aan een kampvuurtje en een achtergrond muziekje er bij, wat wil je nog meer?! Er zullen ook bijzondere eye catchers te bewonderen zijn die je niet wil missen!

Wil jij er bij zijn of meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Carp-boat-adventures@outlook.com of kijk op de Facebookpagina van Carp Boat Adventures

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.