Wesley de Wit aan het woord

In de rubriek ‘aan het woord’ laten we willekeurige vissers aan het woord aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen, maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Om ook de crew van CarpFeeling beter te leren kennen zullen we de komende weken ook onze vaste auteurs aan de tand voelen. Tom en Frank zijn de afgelopen weken al aan bod geweest en vandaag maken we nader kennis met Wesley de Wit.

Wesley, voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hallo karper vrienden, mijn naam is Wesley de Wit en ben 24 jaar oud. In het dagelijks leven werk ik als engineer aan compressoren en alles wat met persluchttechniek te maken heeft. Leuk dat ook ik mijn zegje mag doen in deze rubriek. Ik zal mijn best doen om een goed beeld te vormen over mijzelf en mijn visserij niet te vergeten.

Ik hou van de koudere maanden
Ik hou van de koudere maanden

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Een half jaar geleden was ik nog werkzaam in de scheepvaart en was daardoor lang van huis, erg gunstig voor de visserij was dit niet. Echter heb ik sinds een halfjaar een andere baan aan de wal. Mijn visserij kreeg een boost! Voerstekjes doordeweeks aanvoeren onderweg van het werk naar huis en in het weekend afromen bleek al vaak een goede tactiek te zijn! Dit is dan ook hoe ik het persoonlijke leven en mijn visserij probeer te combineren. Ik ben vaak aan het water te vinden maar ook gewoon thuis! Een win-win situatie!

Hoe lang vis je al en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik vis al heel lang, eigenlijk al sinds ik groot genoeg was om een hengel vast te houden. Ik heb het virus van mijn vader gekregen die toentertijd ook graag een hengeltje uitgooide. Toen nog een klein mannetje en met een sneetje brood en een vast hengeltje achter de voorntjes aan. Toen ik erachter kwam dat er ook grotere vissen in het water zwommen was er geen ontkomen meer aan en had het karpervirus mij volledig in zijn greep.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Een product wat de al zo mooie hobby nog veel mooier maakt is mijn spiegelreflex camera. De laatste jaren heb ik mijzelf enorm geïnteresseerd in fotografie. Er gaat dan ook geen sessie voorbij zonder dat ik enkele platen schiet van alles en nog wat om me heen. Eigenlijk zie ik het een beetje als een hobby binnen een hobby. Het heet vissen en geen vangen (al is een vis natuurlijk altijd leuk), maar door meer mooie dingen naast het vangen van karpers te zien tijdens het vissen haal ik net wat meer plezier en genot uit mijn hobby.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Een nieuw water leren kennen betekent voor mij; zoveel mogelijk aan het water aanwezig zijn. Informatie winnen over alles wat er op het water gebeurt. Duikeenden die duiken, aalscholvers die opzoek zijn naar kleine visjes. Regelmatig kleine hoeveelheden voer te water laten en op deze manier kijken waar de karpers zitten. In het begin korte (nacht)sessies vissen en kijken op welk tijdstip en waar de vissen azen. Na elke sessie zal je informatie krijgen en zo zullen uiteindelijk de puzzelstukjes hopelijk allemaal in elkaar passen.

Mijn spiegelreflex camera is mijn favoriete product
Mijn spiegelreflex camera is mijn favoriete product

 

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Onderlijnen zijn naast stekkeuze en goed aas erg belangrijk in mijn visserij. Al hou ik het wel graag zo simpel mogelijk. Tegenwoordig zijn er tal van producten op de markt te verkrijgen waarmee we onze rigs kunnen pimpen, echter vraag ik me af of het allemaal wel zo zijn voordelen heeft. Ik ben dan ook van mening dat een simpele maar doeltreffende rig altijd vis kan vangen zolang er maar over nagedacht wordt. Mijn favoriete rig die ik in het gros van mijn visserij gebruik bestaat uit een gecoat onderlijn materiaal met een super hook maatje 6. Ik strip een deel van gecoate gedeelte weg en op de overgang plaats ik een klein sinkertje. Een line aligner en een stukje silicone op de haak maken mijn rig af. Vaak vis ik een klein snowmannetje of een uitgebalanceerd tijgernootje op de hair.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen favoriet boek of film heb. Wel vindt ik het leuk om een karper gerelateerd magazine te lezen en zo andermans avonturen te lezen.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Ik vind dit een lastige vraag, wat als eerst in me opkwam was visveiligheid. Ik denk dat er tegenwoordig goede visveilige (lood)systemen op de markt zijn, maar niet alle karpervissers maken hier gebruik van. Ik denk dat als we met zijn allen wat meer nadenken over wat we allemaal het water ingooien, we nog heel lang van onze hobby kunnen genieten en dat mooie vissen ook daadwerkelijk mooi blijven. Ik vindt dan ook de community’s zoals Carpfeeling daar enorm aan bijdragen.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Dit is zonder twijfel de grote rijen uit het parkwater vlak bij mij in de buurt. Een vis die ik 4 jaar geleden ving en die daarna nooit meer is terug gevangen. Vorig voorjaar verspeelde ik hem op een halve meter van mijn schepnet, wat direct opviel was het formaat van de vis. De vis had ik 4 jaar tijd duidelijk aan zijn porstuur gewerkt. Deze vis is dan ook mijn target voor deze winter!

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Mijn ultieme Carpfeeling zou ik als volgt beschrijven. Het najaar en de winter hebben voor mij iets speciaals. De grond is als een deken bedekt met bladeren en alles om je heen begint langzaam in de wintersferen te komen. Het water wordt helder en de vissen zijn vaak op hun mooist. Het kan soms taai zijn om succes te hebben in de winter, maar wanneer je de vissen vindt en aan het azen krijgt kunnen de aanbeten zich in rap tempo opvolgen. Dat moment dat je in deze tijd van het jaar op de foto mag met een mooie donkere karper is voor mij de ultieme Carpfeeling.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Op sportvisserij gebied heb ik niet echt een doel voor ogen. Het klinkt misschien raar maar ik probeer zoveel mogelijk te genieten dan om echt dingen te bereiken. Die dikke rijen die wil wel heel graag nog eens verwelkomen op mijn onthaakmat. Verder hoop ik voor Carpfeeling nog vele leuke artikelen en vlogs te mogen maken. Tot slot wil ik Ruud bedanken voor de uitnodiging om deze vragen te beantwoorden en wil ik hem succes wensen met deze rubriek.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.