Yurau Martens aan het woord

In de rubriek aan het woord willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Yurau Martens graag aan het woord over zijn privé, visserij en betrokkenheid bij aasleverancier Sticky Baits.

Hallo Yurau, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Yurau Martens, ik ben dit jaar 40 geworden, ik ben vader van een dochter van 9 en een zoon van bijna 1. Ik ben getrouwd met Susan en ik ben sinds 3 jaar teamleider in een grote Horeca slagerij in het zuiden van het land. We leveren dagelijks vlees aan hotels restaurants cafés en grote instellingen keukens. We zijn een productiebedrijf maar met een grote ambachtelijke tint. Ik geef leiding aan een 19 koppig slagers team en dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Super leuk want iedere dag is totaal anders.

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Ik probeer mijn gezinstijd en mijn visserij in balans te houden, gelukkig heb ik een vrouw die me af en toe wat extra tijd aan de waterkant gunt , Als we in de zomer op vakantie gaan dan ben ik wel altijd al van te voren aan het spieken waar ik hier en daar een korte dagsessie kan doen. Meestal word het dan een kanaaltje of een leuk kleiner water.

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik ben op mijn 7de begonnen met vissen. In een klein zuid-Limburgs dorpje bij een boer achterom ligt nu nog steeds het vijvertje waar ik vroeger menig uur heb vertoefd. Ik weet nog heel goed toen ik mijn eerste karper ving op een DAM telescoophengel, toen was ik meteen verkocht aan deze visserij. Naarmate ik ouder werd verzamelde ik steeds meer karper spullen en was mijn visserij puur op karper gericht.

Je bent actief als visser bij het aasmerk Sticky Baits. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Ik ben een promomember bij Sticky Baits. Zoals dat heel vaak gaat ben ik destijds via via in aanraking gekomen met iemand die een Nederlands team aan het samenstellen was.Inmiddels zijn we in de Benelux met een super leuk team. Ieder jaar kijk ik weer uit om naar Zwolle te gaan , het leren kennen van nieuwe mensen met wie ik deze passie deel vind ik erg leuk. De mensen achter het merk Sticky zijn hele toffe mensen die echt hun best doen om er een grote familie van te maken.

Kijk je als gesponsorde visser anders tegen je visserij aan als toen je onafhankelijk viste, bijvoorbeeld puur voor de hobby?

Ik zou liegen als ik zeg dat er niks veranderd is. Vooral in het begin had ik toch een soort van prestatiedrang. Inmiddels heb ik dat niet meer. Sticky Baits verplicht me niks en geeft me alle vrijheid met betrekking tot het posten en doorgeven van foto’s. Ze begrijpen heel goed dat niet alle foto’s doorgegeven kunnen worden. Op mijn thuiswater is er gelukkig nog redelijk wat respect onder de lokale vissers, Ze weten dat ik hier ook geen foto’s van doorstuur, hiervoor hebben ze alle begrip.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Dat zijn er eigenlijk heel veel maar als ik 1 moet opnoemen dan is dat toch wel mijn boot, ik vaar heel graag mijn lijnen uit en dan maak ik ook gebruik van een dieptemeter en een stok om de bodem te voelen. In combinatie met deze items leg ik mijn rug graag op interessante plekken.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Als het een heel nieuw water is dan probeer ik door middel van een wandeling met lokale vissers in contact te komen. Gelukkig bestaan er nog mensen die oprecht eerlijke informatie delen. Al deze info combineer ik met mijn eigen ervaring die ik in de loop der jaren heb verzameld. Tevens hou ik altijd rekening met weer wind en jaargetijde, hierop pas ik aaskeuze , stekkeuze en hoeveelheid van voer op aan.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Zonder onderlijn kan ik geen vis vangen, de laatste meter is na locatie het belangrijkste in mijn visserij. In de winter en in het voorjaar vis ik graag met een pop-up en meestal gebruik ik dan een multirig of de momenteel populaire spinnerrig. Mijn standaardrig is een snowmanrig, betaamde uit een curveshank haak en een soepele onderlijn van ongeveer 10-15 cm. Hoe simpeler hoe beter , wat ik wel belangrijk vind is dat het hele zaakje mooi plat ligt.

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Ik vis het liefst met boilies maar gebruik ook regelmatig tijgernoten, maden, hennep en mais, Sticky gebruikt een conserveringsmiddel dat oplost zodra het in aanraking komt met water, daarom gebruik ik het liefst de readymades. Wat me tevens erg aanspreekt is dat alles ook geschikt is voor menselijke consumptie , dus ook goed voor het welzijn van de vis.

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Dat is absoluut het boek van Luc Debaets, de dunne lijn. Dit is voor mij een soort karperbijbel. Wat kan die man vissen en schrijven zeg.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Met alle nieuwe technieken en materialen word toch vaak het “old school “ vissen vergeten en onderschat. De jonkies denken wel dat ze alles weten en kennen, en als je dan de oudere garde vissers ziet dan doet het me deugd dat ze nog steeds op dat stukje aardappel , of met die worm laten zien dat de manier van vroeger nog steeds zeer effectief kan zijn.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Dat is voor mij een hele makkelijke vraag. De eerste foto die jullie hebben gekregen was mijn meest speciale vangst ooit. Deze mooie volschub heeft ooit een jaar in mijn aquarium gezeten. Toen ze te groot werden voor thuis te houden heb ik ze uitgezet in mijn jeugdvijver van vroeger. Toen ik mijn nieuwe floater hengel wilde gaan proberen ben ik als eerste daarheen gegaan, er lagen meerdere karpers te zonnen aan het oppervlakte en het duurde ook niet lang totdat ik een van de originele populatie op de mat had liggen. Een echte ranke slanke schub zoals we er veel hebben in Nederland. In mijn ooghoek echter zag ik een spiegel draaien en nog net een hondenbrokje weg schrokken. Ik wist meteen dat het “mijn volschub” was want het originele bestand bestond enkel uit schubkarpers. De jacht was geopend maar keer op keer was deze vis me te slim af... na enkele aanpassingen van mijn montage wist ik hem uiteindelijk toch voor de gek te houden . Wat een sterke vis zeg... heel mooi dat ik juist deze vis mocht terug vangen. Helaas was ik alleen met slechts mijn telefoon als camera bij me, ondanks dat was ik toch blij met de foto.

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Lekker wakker worden met fluitende vogeltjes, op een openbaar Frans watertje of kanaaltje gevolgd door een lekkere volle fluiter en een sterke vis die mijn hengel tot het handvat krom laat staan.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Ik hoop dat ik lekker mijn ding kan blijven doen zoals ik dat tot nu toe heb gedaan. Het is echt een passie van me waar ik lekker mijn hart kan ophalen en waarbij ik mijn innerlijke batterij lekker kan opladen. Echt iets bereiken ben ik niet zo mee bezig, ik vind het prima zoals het nu is.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.