Niet alleen in Engeland wordt steeds meer custom bankware gefabriceerd. Ook aan de oostkant van ons landje komt steeds meer tarty tackle op de markt. Naast bijvoorbeeld Duitse bedrijven als Blumtritt, Full Metal Tackle, RS Tackle of Dragon Baits om er een paar te noemen, kunnen we ook het Poolse FIL Precision Systems aan dit rijtje toevoegen. Zij maken namelijk verdomd mooie en originele bankware die beslist wat aandacht waard is. Welkom in de wereld van FIL!
Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het vissen met pop-ups nog nooit zo populair was als de laatste jaren. Met de komst van fantastische nieuwe pop-up rigs als de Hinged Stiff Rig, de Ronnie Rig, Multi Rig en de German Rig, is het vissen met pop-ups nog nooit zo populair én gemakkelijk geweest! Het monteren van de pop-up op je rig kan tegenwoordig ook op velen manieren. Van het gebruik van een standaard hair tot bait screws, elastiek of floss. Over dit laatste product wil ik het vandaag met jullie hebben. Lees alles over de soorten baitfloss op de markt en haar gebruiksmethodes!
Als we kijken naar het customizen van Daiwa SS2600 molens dan zijn juist inwendige upgrades niet direct de eerste upgrades waar je aan denkt. In de upgrade die ik vandaag met je wil bespreken, laat ik je zien hoe je de bail kick roller van je molen kan vervangen voor een gekleurd exemplaar. Deze kleine optische aanpassing kost nog geen 5 euro per stuk maar zorgt ervoor dat je molen afwijkt van alle anderen. Laten we beginnen!
Op het gebied van hengelbouw zijn er in Europa een aantal bedrijven die werkelijk waar prachtige hengels bouwen op jouw specificaties. Eén van deze hengelbouwers is het toonaangevende Engelse Cotswold Rods. In deze editie van ‘De producten van’ bekijken we enkele bijzondere producten uit hun assortiment!
Ondanks dat we al decennia lang proberen om onze eindmontage zo onopvallend mogelijk te maken, komen er elk jaar weer van die producten uit die juist het tegenovergestelde doen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine fluoro lead hype in plaats van gecamoufleerde loden of gekleurd krimpkous in plaats van aardse kleuren. In deze editie van 5x gaan we kijken naar vijf zeer gekleurde end tackle producten die alles behalve gecamoufleerd zijn. 
Soms ontkomen we er niet aan om iets scherper te vissen wanneer de karpers door toedoen van dressuur de klappen van de zweep kennen. Hoe minder lijn we als visser hebben uitstaan onderwater, hoe minder groot is de kans dat de karpers je lijn tegenkomen en argwaan krijgen. In deze speciale howto laat ik je zien hoe je door middel van enkele (hobby)materialen een hele deftige snag line clip kan maken waarmee je je hoofdlijn bovenwater begeleidt van rig naar hengeltop.
De Frankrijkvissers onder ons zullen het ongetwijfeld beamen, een ‘Kronenbourgje’ maakt je vissessie compleet! Lekker aan de waterkant een stokbroodje eten, de barbecue aan en het gerstenat koud. Een prima way of life zeg maar! Nu zijn de Kronenbourg flesjes, althans de kleine variant, nog voorzien van een zo’n handige twist-off draaidop. De grotere flesjes zijn al snel voorzien van de standaard kroonkurk. Nu zijn wij vissers koning in het openen van kroonkurken. Met allerhande voorwerpen als de aansteker, de bierkrat of voor de echte ruwe bolster, de tanden, zijn die flesjes open in een oogwenk. Voor al die het vissers die het zat zijn dat hun aansteker steeds lek is, ruzie hebben met de supermarkt of hun tandarts, heb ik 5 kekke openers voor je op een rijtje gezet. Een toch wel heel handige tool voor in je vistas!
Als er iets is in mijn visgerief waar ik echt van vind dat ik niet zonder kan, dan is het wel mijn zonnebril. Hij beschermd mijn ogen tegen schadelijk UV licht en hij maakt het spotten van vis onder de waterspiegel en het zoeken naar stekken een heel stuk makkelijker. Je kunt natuurlijk een willekeurige winkel in lopen en een willekeurige zonnebril aanschaffen, maar heb je dan de juiste bril voor je visserij? In dit stuk wil ik graag uitleggen wat de verschillende termen betekenen en waar je dus op kunt letten bij de aanschaf van de juiste bril.
Soms kom je dingen tegen bij andere karpervissers of op het wereldwijde web waarvan je denkt ‘waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?’ Je bent nooit te oud om te leren. Een beschamend voorbeeldje? Ik vis nu 30 jaar gericht op karper. Ik zag voor een tijd terug een tip van Frank Avezaat over het wegzetten van boilies met de werppijp. Door deze even nat te maken splitsen de boilies niet meer zo snel. Serieus, ik wist dat dus niet. Dus bij deze een vijftal tips van mij. Hopelijk kende je ze nog niet en heb je er wat aan voor jouw visserij.
Het customizen van je tackle is anno 2018 in vergevorderde mate uit te voeren. Vooral op het gebied van hangers zijn tegenwoordig de mogelijkheden eindeloos en kan je kiezen uit een scala aan body’s, chains, hockey’s en line clips. Vooral de lineclip is een onderdeel die door de decennia heen flink is geëvolueerd. In dit kennisdocument doe ik je alles uit de doeken over line clips en laat ik je de soorten zien die anno 2018 te verkrijgen zijn.
Mijns inziens gaat er eigenlijk nog niks boven het gebruik van het bekende stukje krimpkous. Juist door het zelf stomen, kun je precies de curve van je aligner bepalen ten opzichte van de vaak vooraf gevormde varianten in de winkel. Wel is het zo dat het stomen van je rigs aan de waterkant automatisch betekent dat je ook je kookgerei moet meenemen. Het verhitten met een aansteker zou nog een optie zijn maar is vaak funest voor de sterkte van je rig. Dan zijn die kant-en-klare line aligners nog helemaal zo gek niet. In deze editie van ‘5x’ bespreek ik 5 verschillende kant-en-klare line aligners met je met allen hun unieke eigenschappen!
Na aanleiding van mijn vorige drie vlogs over het upgraden van een Daiwa Whisker SS2600 molen, kreeg ik vanuit diverse hoeken vragen of ik ook kon laten zien hoe je een full bearing upgrade uitvoert op zo’n SS2600. De afgelopen tijd heb ik mijn huiswerk gedaan, mijn eigen molentjes gedemonteerd en weer gemonteerd om erachter te komen of het voor de leek überhaupt te doen is deze upgrade uit te voeren. In dit artikel laat ik je zien hoe je de lagers van het technische molengedeelte upgrade van de standaard lagers naar kwalitatief hoogstaande ABEC-7 lagers. Voor de smering gebruik ik in deze howto een Trulinoya Maintenance Kit.
Ik val misschien in herhaling maar anno 2018 is echt allerlei tackle te customizen. Van molens tot fluitketels en van boilienaalden tot voerboten. Juist over voerboten wil ik het vandaag hebben en wel over een van de meest opmerkelijke modellen die momenteel te koop is. Op de markt is het customizen van je voerboot al even niet bijzonder meer. De romp van een Navigator voerboot kan je bijvoorbeeld laten voorzien van een H20 foliedip, de ledverlichting kan aangepast worden aan je wensen en dan zijn er nog tal van inbouwopties als GPS en dieptemeters. Niet veel anders is dat bijvoorbeeld ook met de Pearl voerboten. Toch is er één voerboot die nog veelzijdiger uitgerust kan worden en dat is de RT4 van CarpLounge Tackle. 
De hanger, springer, monkey climber of swinger neemt een prominente plaats in, in de hedendaagse beetegistratie. Van velen merken zijn fantastische exemplaren te koop in velen materialen, kleuren en modellen. Van lichtgevende varianten tot exemplaren van carbon. Van speciale hangers voor ‘slack lining’ tot zware modellen voor op de grote bassins en rivieren. In dit artikel behandel ik vijf ubergave modellen die momenteel op de markt te koop zijn. Een slabbetje is aan te raden!
De throwing stick, oftewel werppijp, is een item om in een korte tijd een flinke hoeveelheid boilies op afstand op je stek te schieten. De laatste jaren heeft de werppijp een ware toevlucht genomen en zijn er anno 2018 tientallen aanbieders van hele deftige sticks. In deze editie van ‘5x’  bekijken we vijf bijzondere exemplaren van even bijzondere merken.