Lange en zwoele avonden, korte nachten, hitte, muggen, actieve en hongerige vissen, overvolle waterkanten, extreme wiergroei, natuurlijk voedsel en andere vissers. Het zijn zomaar enkele positieve en negatieve onderdelen van de zomervisserij, een seizoen waarin de karpers volop vangbaar zijn, maar waarin je lang niet altijd optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden. De zomer past echter uitstekend bij mijn favoriete visserij: freestylen.
Na een te rustige nacht wordt je wakker, de eerste stralen van de ochtendzon vallen op je bivvy en de laaghangende mist hangt over het stille water. Wat een uitzicht…….toch jammer dat het op dit moment regelmatig misgaat om het perfecte plaatje te schieten. In de afgelopen jaren zijn er al enkele artikelen over fotografie geschreven op onze website en dit tweedelig artikel is een bundeling van de geschreven artikelen maar dan in handige 'dummie' taal!
Waar de één stalkend met zo weinig mogelijk materiaal achter de karpers aan gaat wilt de andere juist van zoveel mogelijk luxe voorzien zijn. Tegenwoordig kan je het niet zo gek bedenken of is het inmiddels wel verkrijgbaar. In deze tweedelige serie over luxe aan de waterkant bespreekt Patricia diverse producten die jou verblijf aan de waterkant wel heel comfortabel maken. In deel 2 kijken we naar het opladen van onze elektrische apparaten, drones, de visvakanties en de persoonlijke taferelen.
Waar de één stalkend met zo weinig mogelijk materiaal achter de karpers aan gaat wilt de andere juist van zoveel mogelijk luxe voorzien zijn. Tegenwoordig kan je het niet zo gek bedenken of is het inmiddels wel verkrijgbaar. In deze tweedelige serie over luxe aan de waterkant bespreekt Patricia diverse producten die jou verblijf aan de waterkant wel heel comfortabel maken. In deel 1 kijken we naar tenten, opbergmateriaal, barrows, eten en kachels. 
In sommige situaties is het heel erg belangrijk dat je rig strak op de bodem ligt en dit bereik je natuurlijk door je onderlijn te verzwaren. Je rig valt minder op waardoor een karper hem minder snel zal opmerken en niet zal schrikken. Een bijkomend voordeel is dat door het gewicht je haak bij een aanbeet naar beneden wordt getrokken en sneller vlees pakt...
Het is alweer bijna vier jaar geleden dat we jullie in het tweeluik "De vorm van boilies & Pop-ups" meenamen in de diverse aasvormen die toentertijd op de markt te krijgen waren. Hierbij legden we vooral de nadruk op de vorm van het aas. Nu vier jaar later heeft de tijd niet stilgestaan en zijn er van diverse merken nieuwe vormen te verkrijgen. In dit derde deel een update van nieuw uitgebrachte vormen en bestaande aasjes in een nieuw jasje. Naast pop-ups, Dumbells, Pipes, Cubes en Sticks is er anno 2019 nog voldoende te melden!
In deel 1 en 2 van '5x Handige items' kwamen al genoeg leuke tips voorbij. In dit derde deel zal ik stilstaan bij 5 nieuwe items die je goed kunt gebruiken en een aantal daarvan zijn dichterbij dan je zult verwachten. Hopelijk heb je hier wat aan!
Dat een scherpe haak meer vangt dan een botte haak lijkt me nogal logisch. Natuurlijk kan je zoeken naar een merk wat de scherpste haak rechtstreeks uit de verpakking levert, maar zelf je haken slijpen is ook iets wat je steeds vaker ziet. Diverse fabrikanten spelen hierop in en daarom zijn er diverse hakenslijpsets te verkrijgen op de markt. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.
Het ideale aan ‘lucht’ is dat het geen ruimte in beslag neemt en de meeste opblaasartikelen zijn dan ook erg compact en klein op te bergen  (nee, we hebben het hier niet over de bekende opblaaspoppen). Omdat we al genoeg meenemen naar de waterkant maken we natuurlijk graag gebruik van opblaasartikelen tussen de vele karperspullen. In deze versie van 5x zetten we een aantal opblaasartikelen op een rij die inmiddels op de markt zijn.
Upcoming! In de vijfde aflevering van de legendarische Eurobanx serie stonden de mannen voor hun grootste avontuur ooit. In slechts 13 dagen wist Alan karpers te vangen in maar liefst 10 verschillende landen en op uiteenlopende type wateren. In dit artikel lees je hoe hij dit deed. Morgen check je de video op onze website.
In dit tweeledige artikel over het VBK en het viswater De Rode Sluis, sprak Willem den Deurwaarder met Frans Weemaes en Mark Hoedemakers over de bijzonderheden van dit water en het VBK. We laten Willem aan het woord: Frans Weemaes, hartelijk dank dat je op deze regenachtige decemberdag even tijd vrij hebt kunnen maken om enkele vragen te beantwoorden. Dat camouflagepak staat je trouwens goed! Ook Mark Hoedemakers heeft een duit in het zakje gedaan en ik sprak met hem over het VBK.
Anno 2019 is er werkelijk prachtige bankware te koop van velen merken. Of je nu lichtgewicht aluminium of zelfs titanium banksticks wilt hebben. Zware maar duurzame exemplaren van roestvast staal of juist kiest voor het tarty en subtiele carbon, voor elke visser is wat te koop. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van bijzondere banksticks die uitblinken in esthetiek, mogelijkheden of materiaalkeuze. Er zijn op de markt namelijk van diverse merken wel hele speciale producten te koop die ik jullie niet wilde onthouden!
Karperziektes zorgen elkaar jaar weer voor de nodige problemen op velen wateren in binnen- en buitenland. Hardnekkige virussen als het Koi Herpes Virus (KHV), Carp Edema (CEV) of Spring Viraemia of Carp (SVP) kunnen een karperbestand flink uitdunnen tot zelfs doen verdwijnen. Elk voorjaar, wanneer de karpers op hun zwakst zijn, sterven op hoofdzakelijk de drukbezette wateren, veel karpers aan deze besmettelijke virussen...
Als we de boekjes van toen en nu mogen geloven, is rust aan de waterkant één van de meest essentiële zaken in de karpervisserij. Onnatuurlijk geluid verstoort nu eenmaal de vaak rustige habitat van onze geschubde vrienden en daarom is geluid zeker een punt van aandacht. Toch zien we in de regel dat we vaak best een een stukje van onze stek afzitten en dan kan een achtergrondmuziekje ook geen kwaad. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van ‘fishy’  geluidsdrager. Laten we beginnen!
Of je nu groot of klein bent, dik of dun, blank, zwart, geel of rood, één ding moeten we allemaal en dat is dagelijks even faxen naar darmstad. Ook wij als vissers ontkomen er natuurlijk niet aan en dat is soms tijdens de sessie weleens een uitdaging. Even lukraak in de bosjes gaan lopen schijten is natuurlijk een optie maar zit je midden in de woonwijk, dan kan dit tot bijzondere en misschien wel vervelende ervaringen leiden. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van de schijtattributen. In de assortimenten van diverse karpermerken zijn namelijk diverse pareltjes verstopt die ik jullie niet wilde onthouden! Laten we beginnen!