Er is mijns inziens niets fijner dan ’s ochtends voor dag en dauw wakker worden van fluitende vogels. Bij het openen van de ogen zie je een fijne sliert mist over het water wegrollen en ruik je de ochtendstond. Het moment om je eens lekker uit te rekken en de percolator op het vuur te zetten. Het eerste bakkie in de ochtend is de beste van de dag. Koffiezetten aan de waterkant is anno 2018 steeds makkelijker geworden met alle outdoor producten die de laatste jaren zijn ontwikkeld. Echter heb je in de meeste gevallen nog wel een brander nodig en daar gaat dit speciale kennisdocument over. In dit artikel vertel ik je alle ins en outs omtrent de brander. Welke soorten zijn er, waar moet je op letten bij aanschaf en hoe werken ze nu precies. Lees dit alles en meer in onderstaand relaas. 
Heeft de maan echt invloed op de belangrijke vangsten? Is de ‘big fish moon’ een mythe of realiteit? In dit artikel vertelt John Bartley over zijn zicht op deze zaken, na ruim tien jaar gericht vissen op grote karpers met gebruikmaking van de maanfases. Je zou zo maar eens van gedachten kunnen veranderen…
De MK1 Compacts van Edwards Custom Upgrades zijn vanaf de introductie al een begrip geworden. De combinatie van een oldskool uiterlijk en de nieuwste technologie, zorgt ervoor dat de harten van veel tackle tarts iets harder gaat kloppen bij het zien van deze piepers. Iets wat inherent is aan de tackle tart scene is het customizen van je tackle. Niet lang na de introductie van deze piepers, kwamen er al diverse accessoires uit als E.C.U. Alarm Covers, isotopes, langere snag ears en een receiver bag.
Vissers worden vaak gezien als individuen die gekleed gaan in hun camouflage outfit gecombineerd met rubber laarzen en bijpassend vissershoedje. Karpr Clothing zorgt er met hun stijlvolle kleding voor dat al deze vooroordelen de prullenbak in kunnen. Zoals Thomas Eilander, het brein achter Karpr het zelf omschrijft; Karpr Clothing kun je beter omschrijven als urban kleding met een carpy touch in plaats van carpy kleding met een urban touch. Hij noemt het ook wel ‘Carp Inspired Streetwear’.
Waar we jarenlang onze pop-ups direct op een hair monteerden of hem met baitfloss aan onze pop-up rig bonden, werd het bevestigen van een pop-up een heel stuk makkelijker toen de baitscrews ten tonele verschenen. De innovatie van de baitscrew kunnen we toekennen aan Solar tackle en Rig Marole. Waar Solar Tackle met hun Spiker Hairpins een voorzetje gaf, introduceerde Rig Marole het ideale product. In deze 5x gaan we alle opties van vandaag de dag bekijken en is direct de innovatie van dit stukje endtackle inzichtelijk.
De rigmakers onder ons zullen ongetwijfeld weleens hebben gevloekt toen zij het hete fluorocarbon of gesmolten braid op hun vingers kregen tijdens het ‘blobben’ van hun rigs. Wil je er namelijk zeker van zijn dat alle knopen in je rigje extra gezekerd zijn, dan dienen we de aansteker te gebruiken om een verdikking aan het einde van het onderlijnstuk te creëren waardoor je onderlijn niet zo snel meer uit de knoop kan schieten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het blobben, laat ik je de beste tools hiervoor zien en nog veel meer!
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb dit jaar alweer de nodige teken uit mijn huid mogen plukken. De tekenplaag lijkt elk jaar forser te worden en wij als vissers zijn een echte lekkernij voor deze parasieten. Het is daarom dan ook niet onverstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen om deze beestjes te weren of, als ze je al te grazen hebben genomen, te verwijderen. In deze editie van 5x behandel ik 5 zeer doeltreffende producten om bloedliefhebbers tegen te gaan. Laten we beginnen!
Een goede karperhengel is vaak een flinke investering. Helemaal als ze handgebouwd zijn door een gerenommeerde hengelbouwer. Daarom ook dat het raadzaam is om je hengels altijd goed te onderhouden om zo de levensduur te verlengen. Een hengel kan weliswaar tegen een stootje, toch kunnen vuil en zand flink roet in het eten gooien! In dit artikel geef ik je enkele tips en tricks voor het onderhouden van je geliefde stokken.
De kogel is door de kerk. In 2028 gaat het loodverbod van kracht en dienen we onze geliefde loodjes te verruilen voor een substituut. Op basis van de afgelopen artikelenreeks ‘De loodrevolutie’ en het al uit 2010 afkomstige kennisdocument, heb ik voor jullie mijn persoonlijke top 10 samengesteld van de meest interessante substituten van dit moment. Alle conceptuele ontwikkelingen of zelfgietkits heb ik uitgesloten en bij mijn keuzes gelet op gebruiksgemak, prijs en de voor- en nadelen. 
In navolging van deel 1 van 'de gaafste indicators van dit moment' zijn er in de tussentijd weer een aantal hangers, losse bobbins en swingers uitgekomen die zeker de moeite waard zijn. De meest prachtige creaties zijn momenteel te koop van bekende en onbekende merken en die wil ik jullie uiteraard niet onthouden.
Niet alleen in Engeland wordt steeds meer custom bankware gefabriceerd. Ook aan de oostkant van ons landje komt steeds meer tarty tackle op de markt. Naast bijvoorbeeld Duitse bedrijven als Blumtritt, Full Metal Tackle, RS Tackle of Dragon Baits om er een paar te noemen, kunnen we ook het Poolse FIL Precision Systems aan dit rijtje toevoegen. Zij maken namelijk verdomd mooie en originele bankware die beslist wat aandacht waard is. Welkom in de wereld van FIL!
Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het vissen met pop-ups nog nooit zo populair was als de laatste jaren. Met de komst van fantastische nieuwe pop-up rigs als de Hinged Stiff Rig, de Ronnie Rig, Multi Rig en de German Rig, is het vissen met pop-ups nog nooit zo populair én gemakkelijk geweest! Het monteren van de pop-up op je rig kan tegenwoordig ook op velen manieren. Van het gebruik van een standaard hair tot bait screws, elastiek of floss. Over dit laatste product wil ik het vandaag met jullie hebben. Lees alles over de soorten baitfloss op de markt en haar gebruiksmethodes!
Als we kijken naar het customizen van Daiwa SS2600 molens dan zijn juist inwendige upgrades niet direct de eerste upgrades waar je aan denkt. In de upgrade die ik vandaag met je wil bespreken, laat ik je zien hoe je de bail kick roller van je molen kan vervangen voor een gekleurd exemplaar. Deze kleine optische aanpassing kost nog geen 5 euro per stuk maar zorgt ervoor dat je molen afwijkt van alle anderen. Laten we beginnen!
Op het gebied van hengelbouw zijn er in Europa een aantal bedrijven die werkelijk waar prachtige hengels bouwen op jouw specificaties. Eén van deze hengelbouwers is het toonaangevende Engelse Cotswold Rods. In deze editie van ‘De producten van’ bekijken we enkele bijzondere producten uit hun assortiment!
Ondanks dat we al decennia lang proberen om onze eindmontage zo onopvallend mogelijk te maken, komen er elk jaar weer van die producten uit die juist het tegenovergestelde doen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine fluoro lead hype in plaats van gecamoufleerde loden of gekleurd krimpkous in plaats van aardse kleuren. In deze editie van 5x gaan we kijken naar vijf zeer gekleurde end tackle producten die alles behalve gecamoufleerd zijn.