Vorige week toonde ik in deel 2 van de serie ‘de rigs die ik gebruik’ hoe je zelf eenvoudig een hinged stiffrig maakt. Vandaag kijken we naar een absolute toprig. Deze killer haakt zeer agressief en houdt goed vast. Houd er wel rekening mee dat dit absoluut geen rig is voor het grove obstakelwerk. De gebruikte longshank haken zijn immers kwetsbaar en kunnen schade veroorzaken bij extreem drillen.
Vandaag schrijven deel 2 van "De rigs die ik gebruik" en dat is de hinged stiff rig. Deze aftreksel van de felbegeerde chod rig is een variant die je kunt gebruiken op vrijwel elke loodsysteem. Zo wissel je snel van bodem aas naar een opvallende pop-up zonder veel tijd te verliezen. Deze rig is absoluut dit jaar (2017) mijn favoriet, denk dat 75% van al mijn vissen hierop gevangen zijn. Zowel op een voerplekje of of single hookbait. 
Frankrijk is de meest gekozen vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Belgen, maar natuurlijk helemaal voor karpervissers. De gave wateren, grote karpers en het (vaak) warmere weer hebben een flinke aantrekkingskracht op ons. In Frankrijk gelden wel wat andere regels in het verkeer en in dit artikel zullen we je wegwijs maken. Hierin vind je onder andere regels over: de maximumsnelheid, het milieuvignet, tolwegen, de alcoholtester en meer.
In het eerste deel toonde Tim je hoe je zelf de slipplaten van je Daiwa SS2600 molens vervangt en in het tweede deel leerde je hoe de molen zelf ombouwt tot een molen met een quick drag. Vandaag bespreekt Tim de lagers en hun werking. De worm shaft bearing upgrade is de meest simpele upgrade voor deze molen en ook nog eens voordelig. Deze aanpassing merk je niet gelijk in de molen, maar zorgt voor meer duurzaamheid door het inslijten van de bushing tegen te gaan en je worm shaft net iets beter te balanceren.
In deel 1 van deze serie liet ik jullie zien hoe je nu precies je standaard vilten slipplaten kunt vervangen voor een setje van carbon. Naast slipplaten is er nog een upgrade die de molenslip van je SS2600 superieur maakt en dat is een drag knob upgrade. Een SS2600 is en blijft een spinmolentje en bevat een conventionele slip die je aardig wat slagen moet geven om hem van open naar dicht te draaien. Lastig als je tijdens een dril snel moet schakelen tussen een open en dichte spoel. In dit artikel met bijgevoegde vlog, laat ik je zien hoe snel je je molen quick drag kan maken!
Het customizen en upgraden van molens is iets wat we voorheen alleen zagen in Engeland. Toch zie je ook dat de laatste jaren in Nederland steeds meer custom onderdelen te verkrijgen zijn. In deze nieuwe driedelige rubriek zal ik aan de hand van tekst en video uitleg geven hoe je een Daiwa SS2600 molen vrij simpel kan upgraden. In dit eerste deel laat ik je zien hoe je de standaard felt washers van je molen, de originele vilten slipplaten, kan vervangen door een hoogwaardig setje slipplaten van carbon!
Wij vissers weten als geen ander hoe fijn een verblijf aan de waterkant is. We kunnen heerlijk genieten van al dat moois dat moedertje natuur ons biedt en met de kans op een mooie karper op de koop toe. Een dagje vissen is daarom vooral leuk, maar als je niet goed oplet aan de waterkant kan je jezelf behoorlijk bezeren. In deze editie van 5x kijken we naar vijf risico’s die je loopt aan de waterkant. Wees gewaarschuwd!
Op het gebied van landingsnetten hebben we de afgelopen jaren veel ontwikkelingen gezien. Waren de netten van decennia geleden nog voorzien van een grofmazig honinggraad motief, zo zijn de netten van 2017 voorzien van een fijnmazige en visvriendelijke mesh. Een kleine hype die we dit jaar zien is de komst van camo mesh. Hierbij is de mesh, het daadwerkelijke net, voorzien van een legerprint. We hebben de merken en netten die momenteel op de markt zijn voor je op een rijtje gezet!
Momenteel knoop ik nu zo'n 17 a 18 jaar zelf mijn rigs. In de loop der tijd heb ik veel geprobeerd en getest. In de komende artikelenreeks genaamd "De rigs die ik gebruik..." beschrijf ik de rigs die ik momenteel gebruik. Geen nieuwe en mega effectieve uitvindingen, maar de rigs zo aangepast hoe ik denk dat ze werken. De eerste rig is een manusje-van-alles. 
Karpervissen en verse koffie zetten aan de waterkant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er gaat immers niks boven een heerlijk bakkie koffie aan de waterkant. Koffie zetten met een percolator, vroeger zag je bijna niet anders. Maar een ouderwets pruttelbakkie zetten is weer helemaal hip! Het enige wat je nodig heb is een warmtebron, water, versgemalen koffie en een klein beetje geduld. Maar het kan ook anders…
Op veel betaalwateren zwemmen naast moddervette karpers, ook diverse ‘bijvangsten’ rond die de hengel flink krom kunnen trekken. Denk hierbij aan grote meerval en steur. Vooral zo’n steur is vaak een leuke bijvangst omdat ze vaak het luchtledige kiezen om zich van de haak te ontdoen. Daarnaast zijn deze imposante vissen oersterk en doen qua kracht niet onder voor karper. Leuk zo’n steur maar hoe vang je ze, hoe behandel je hem zodra je hem hebt gevangen en waar moet je qua materiaal op letten? Deze vragen leg ik je uit in onderstaand artikel!
De titel doet je misschien de wenkbrauwen fronsen, maar ik weet zeker dat er onder ons genoeg mensen zijn die soms even geen cent te makken hebben. Het leven kan soms duur genoeg zijn, niet waar? De aanschaf van dure vismaterialen als (voer)boten, accu's, motoren etc. kan soms niet rendabel zijn voor het aantal keren dat ze gebruikt worden. Met deze tips hoop ik je een aantal te geven waardoor je goedkoper uit zult zijn.
Wie veel in Frankrijk vist, is beslist bekend met het fenomeen poisson chat. Deze dwergmeervalletjes zijn aanwezig op velen wateren en vaak zijn ze te herkennen aan de grote zwarte ballen, scholen poisson chat, die je in het water ziet liggen. Doordat poisson chat makkelijk door fokt en niet echt natuurlijke vijanden kent, kunnen ze in een korte tijd een water domineren. Buiten dat ze je voerstek leegeten, eten ze ook je haakaas op en zorgen ze geregeld voor halve aanbeten en onnodige piepjes. Irritant dus! In dit artikel 5 tips om in ieder geval je haakaas te beschermen tegen deze knaapjes!
Toen in 2010 op CarpFeeling het artikel ‘De beginnende evolutie van de baitgrinder’ verscheen, hadden we niet kunnen verwachten hoe dit product er vandaag de dag uit zou zien. Ondanks dat we zeven jaar later zijn, is dit product door geëvalueerd maar niet in die mate waarin je zou verwachten. In dit artikel bekijken we de producten die volgden en de verbeteringen van de eerste baitgrinder. Laten we beginnen.