Anno 2019 is er werkelijk prachtige bankware te koop van velen merken. Of je nu lichtgewicht aluminium of zelfs titanium banksticks wilt hebben. Zware maar duurzame exemplaren van roestvast staal of juist kiest voor het tarty en subtiele carbon, voor elke visser is wat te koop. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van bijzondere banksticks die uitblinken in esthetiek, mogelijkheden of materiaalkeuze. Er zijn op de markt namelijk van diverse merken wel hele speciale producten te koop die ik jullie niet wilde onthouden!
Karperziektes zorgen elkaar jaar weer voor de nodige problemen op velen wateren in binnen- en buitenland. Hardnekkige virussen als het Koi Herpes Virus (KHV), Carp Edema (CEV) of Spring Viraemia of Carp (SVP) kunnen een karperbestand flink uitdunnen tot zelfs doen verdwijnen. Elk voorjaar, wanneer de karpers op hun zwakst zijn, sterven op hoofdzakelijk de drukbezette wateren, veel karpers aan deze besmettelijke virussen...
Als we de boekjes van toen en nu mogen geloven, is rust aan de waterkant één van de meest essentiële zaken in de karpervisserij. Onnatuurlijk geluid verstoort nu eenmaal de vaak rustige habitat van onze geschubde vrienden en daarom is geluid zeker een punt van aandacht. Toch zien we in de regel dat we vaak best een een stukje van onze stek afzitten en dan kan een achtergrondmuziekje ook geen kwaad. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van ‘fishy’  geluidsdrager. Laten we beginnen!
Of je nu groot of klein bent, dik of dun, blank, zwart, geel of rood, één ding moeten we allemaal en dat is dagelijks even faxen naar darmstad. Ook wij als vissers ontkomen er natuurlijk niet aan en dat is soms tijdens de sessie weleens een uitdaging. Even lukraak in de bosjes gaan lopen schijten is natuurlijk een optie maar zit je midden in de woonwijk, dan kan dit tot bijzondere en misschien wel vervelende ervaringen leiden. In deze editie van 5x neem ik je mee in de wereld van de schijtattributen. In de assortimenten van diverse karpermerken zijn namelijk diverse pareltjes verstopt die ik jullie niet wilde onthouden! Laten we beginnen!
In augustus van dit jaar plaatsten we al een leuk interview met Julian Cundiff en in de tussentijd heeft Willem contact gehouden met deze vriendelijke Engelsman. Toen Willem aan Julian vroeg of hij enkele winterse tips voor ons in petto had beloofde hij gelijk in de pen te klimmen. Het resultaat lees je vandaag in dit leuke vraaggesprek met Julian.
De conventionele boilienaald is anno 2018 verkrijgbaar in vele varianten. Van de goedkope naaldjes voorzien van plastic handvat tot custom producten van merken als Cazbar Innovations of Elite Carp Tackle. Binnen de wereld van de boilienaald zijn er zelfs niches toe te schrijven. Zo heb je naast diverse uitvoeringen qua fleurnaald, ook multi purpose boilienaalden waarbij de naald te vervangen is voor een ander type naald of diverse boortjes voor het doorboren van harde partikels. In dit artikel gaan we kijken naar een andere niche en dat is die van de verlichte varianten. 
Inmiddels hebben we de kalender mogen omslaan naar de maand december, Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje met zijn stoomboot en de kerstdagen komen in zicht. Vanzelfsprekend worden de kerstpakketten weer volop ingepakt, de knusse kerstmarkten krijgen hun vorm en de meeste winkels hebben hun kerstshows weer geopend (natuurlijk heb ik zelf al op de eerste rondgeslenterd). Mij lijkt het dan ook de hoogste tijd om een beetje in de kerststemming te komen en na te denken wat we dit jaar graag voor kerst willen hebben. Als je het mij vraagt is echte kerstgezelligheid niet compleet zonder ook wat pakjes onder de boom.
Mobiel vissen is een onderwerp waar ik mij afgelopen tijd mee bezig heb gehouden. Ik behoor immers tot de groep vissers die met wat geluk net een nachtje in de week kan pakken of het moet doen met her en der een losse sessie van enkele uren. Gezin en werk gaan bij mij voor, waardoor het vissen soms een pijnlijke laatste plaats komt. Dat gezegd hebbende is er nog ruimte zat voor andere zaken, zoals het schrijven van artikelen.
Soms hoef je enkel een foto van een vis te zien om te weten dat je ooit op de plek wilt vissen waar hij vandaan komt. Zo voelde het voor Steve Briggs met Zweden. Het is een land dat zeker niet bekend staat voor zijn karpers, veel mensen die hij sprak wisten niet eens dat ze er zwemmen! Maar ze bestaan zeker en hoewel ze niet zo groot worden als in andere landen, was het niet de grootte van de vis die hem aansprak... In dit sfeervolle artikel vertelt Steve over een recente visvakantie in Zweden, waar hij drie prachtige wateren mocht bevissen. En de karpers? Die waren wonderschoon!
De winter staat voor de deur en de komende maanden zijn voor veel vissers taai. Of dit nu komt door de moeilijkheidsgraad of het comfort, feit is dat veel karpervissers in de wintermaanden afhaken. Met de juiste aanpak is het echter zeer goed mogelijk om vis te vangen in de wintermaanden en in dit artikel geven de auteurs van CarpFeeling je enkele praktische tips om die koude maanden vissend door te komen.
Sinterklaas komt morgen weer in het land en omdat je van Sinterklaas (je eigen portemonnee dus) niet kunt verwachten dat hij je graag gewilde nieuwe rodpod of bivvy in je schoen zet, hebben we een handig verlanglijstje gemaakt. Daarop staan leuke en handige gadgets die makkelijk in je schoen passen en nog voor een leuke prijs ook. Uitprinten, oprollen, strikje erom en in je schoen zetten dus!
Tom Lenters is een man van de praktijk en hij gebruikt vaak simpele items in zijn visserij die door ervaring zijn gevonden. Afgelopen voorjaar gaf hij al een paar handige tips weg en ook in deze tweede editie van ‘5x Handige items’ geeft Tom je weer enkele praktische tips die je kunt gebruiken tijdens het vissen.
De periodes met vorst aan de grond komen er weer aan. De inwendige mens verdient op zulke momenten dan ook extra aandacht met een lekker warm bakje thee of koffie. Vele van ons maken dan ook gebruik van gasbussen, welke onder koude omstandigheden een verminderde gas flow krijgt. Het vloeibare gas wordt stroperig en op die manier kan je niet het maximale uit je fles halen. Tijd voor een gas pouch of cover, of hoe je het ook wilt noemen.
Die periode dat het najaar overgaat in winter kan erg onvoorspelbaar zijn om karpers te strikken; er zijn een pak factoren van tel die meebepalen of een bepaald water nu al dan niet ‘loopt’. En dat is best merkwaardig, want jarenlang stond de herfst net te boek om zijn gretigheid, als die periode waarin karpers nog snel even alles naar binnen schrokken en hun reserves voor de winter opslaan. Maar de laatste jaren zijn de (weers)omstandigheden nogal eens verschillend, is er meer hengeldruk, en niet te vergeten, de vissen krijgen tegenwoordig het hele jaar door hogekwaliteits boilies voorgeschoteld...
Op 1 september jl. verscheen de nieuwe Urban Banx video van Alan Blair en zijn vrienden. In deze speciale editie volgen we Alan terwijl hij leert duiken en camera's plaatst op zijn stekken. Deze statische aanpak is natuurlijk verre van standaard voor de visserij van Alan en in dit artikel vertelt hij uitgebreid over zijn beleving bij dit gave project. Een leuk artikel waarin hij eerlijk is over zijn gevoel erbij en terugblikt op de visserij.