Het customizen en upgraden van molens is iets wat we voorheen alleen zagen in Engeland. Toch zie je ook dat de laatste jaren in Nederland steeds meer custom onderdelen te verkrijgen zijn. In deze nieuwe driedelige rubriek zal ik aan de hand van tekst en video uitleg geven hoe je een Daiwa SS2600 molen vrij simpel kan upgraden. In dit eerste deel laat ik je zien hoe je de standaard felt washers van je molen, de originele vilten slipplaten, kan vervangen door een hoogwaardig setje slipplaten van carbon!
Wij vissers weten als geen ander hoe fijn een verblijf aan de waterkant is. We kunnen heerlijk genieten van al dat moois dat moedertje natuur ons biedt en met de kans op een mooie karper op de koop toe. Een dagje vissen is daarom vooral leuk, maar als je niet goed oplet aan de waterkant kan je jezelf behoorlijk bezeren. In deze editie van 5x kijken we naar vijf risico’s die je loopt aan de waterkant. Wees gewaarschuwd!
Op het gebied van landingsnetten hebben we de afgelopen jaren veel ontwikkelingen gezien. Waren de netten van decennia geleden nog voorzien van een grofmazig honinggraad motief, zo zijn de netten van 2017 voorzien van een fijnmazige en visvriendelijke mesh. Een kleine hype die we dit jaar zien is de komst van camo mesh. Hierbij is de mesh, het daadwerkelijke net, voorzien van een legerprint. We hebben de merken en netten die momenteel op de markt zijn voor je op een rijtje gezet!
Momenteel knoop ik nu zo'n 17 a 18 jaar zelf mijn rigs. In de loop der tijd heb ik veel geprobeerd en getest. In de komende artikelenreeks genaamd "De rigs die ik gebruik..." beschrijf ik de rigs die ik momenteel gebruik. Geen nieuwe en mega effectieve uitvindingen, maar de rigs zo aangepast hoe ik denk dat ze werken. De eerste rig is een manusje-van-alles. 
Karpervissen en verse koffie zetten aan de waterkant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er gaat immers niks boven een heerlijk bakkie koffie aan de waterkant. Koffie zetten met een percolator, vroeger zag je bijna niet anders. Maar een ouderwets pruttelbakkie zetten is weer helemaal hip! Het enige wat je nodig heb is een warmtebron, water, versgemalen koffie en een klein beetje geduld. Maar het kan ook anders…
Op veel betaalwateren zwemmen naast moddervette karpers, ook diverse ‘bijvangsten’ rond die de hengel flink krom kunnen trekken. Denk hierbij aan grote meerval en steur. Vooral zo’n steur is vaak een leuke bijvangst omdat ze vaak het luchtledige kiezen om zich van de haak te ontdoen. Daarnaast zijn deze imposante vissen oersterk en doen qua kracht niet onder voor karper. Leuk zo’n steur maar hoe vang je ze, hoe behandel je hem zodra je hem hebt gevangen en waar moet je qua materiaal op letten? Deze vragen leg ik je uit in onderstaand artikel!
De titel doet je misschien de wenkbrauwen fronsen, maar ik weet zeker dat er onder ons genoeg mensen zijn die soms even geen cent te makken hebben. Het leven kan soms duur genoeg zijn, niet waar? De aanschaf van dure vismaterialen als (voer)boten, accu's, motoren etc. kan soms niet rendabel zijn voor het aantal keren dat ze gebruikt worden. Met deze tips hoop ik je een aantal te geven waardoor je goedkoper uit zult zijn.
Wie veel in Frankrijk vist, is beslist bekend met het fenomeen poisson chat. Deze dwergmeervalletjes zijn aanwezig op velen wateren en vaak zijn ze te herkennen aan de grote zwarte ballen, scholen poisson chat, die je in het water ziet liggen. Doordat poisson chat makkelijk door fokt en niet echt natuurlijke vijanden kent, kunnen ze in een korte tijd een water domineren. Buiten dat ze je voerstek leegeten, eten ze ook je haakaas op en zorgen ze geregeld voor halve aanbeten en onnodige piepjes. Irritant dus! In dit artikel 5 tips om in ieder geval je haakaas te beschermen tegen deze knaapjes!
Toen in 2010 op CarpFeeling het artikel ‘De beginnende evolutie van de baitgrinder’ verscheen, hadden we niet kunnen verwachten hoe dit product er vandaag de dag uit zou zien. Ondanks dat we zeven jaar later zijn, is dit product door geëvalueerd maar niet in die mate waarin je zou verwachten. In dit artikel bekijken we de producten die volgden en de verbeteringen van de eerste baitgrinder. Laten we beginnen.
De (water)temperaturen stijgen langzaam maar zeker en dat brengt enkele mogelijke problemen met zich mee voor de waterkwaliteit welke (nadelige) invloed kunnen hebben op mens, dier en plant. Eén daarvan is blauwalg en de eerste melding van dit jaar is alweer binnen. In dit artikel legt Tim Lomans je precies uit wat blauwalg is en wat voor gevaren het oplevert voor jouw gezondheid en die van je dieren. Een must read!
Het vorstenaapje heeft onze visie op aan de waterkant koken voorgoed veranderd. De gemiddelde vistas met kookgerei is bij velen aangevuld met een sandwich toaster. Op Facebook bestaat zelfs een RidgeMonkey Sandwich Toaster Ideas pagina met de beste kookrecepten voor en door vissers en de markt wordt momenteel overspoeld met copycats die graag een graantje meepikken op het succes van dat jonge Engels bedrijfje. We mogen met recht spreken van een revolutie. De revolutie van de tosti en hoe zij verweven raakte met hongerige karpervissers.
Anno 2017 zijn er velen manieren om een klein hoopje voer dichtbij je haakaasje neer te leggen. Van het simpele gebruik van je voerboot, tot het spodden, het werpen van voerballen tot het gebruik van diverse PVA-producten. Een manier die zeer weinig nog wordt gebruikt maar wel enorm effectief is, is het gebruik van een zogenaamde bait compressor. Zoals het woord al zegt, kan je hiermee voer flink aandrukken waardoor je een compacte stick krijgt. Schiet met een katapult zo’n gecomprimeerde stick bij je haakaas of rijg er eentje over je onderlijn. Het gebruik van (duur) PVA is hiermee voorgoed verleden tijd!
Stralend was het, die ene dag in het voorjaar van ’95. We fietsen door de polders nabij Soest en keken onze ogen uit door het ontwaken van de natuur. We volgden onze route langs weilanden, spoorsloten en greppels totdat mijn oog viel op de kolken die werden gemaakt in het kleine slootje. Mijn opa zag het ook en we stopten. Hij wees de vissen na die bezig waren met paren. ‘Dat zijn brasems Tim.’ legde hij mij uit. ‘In het voorjaar trekken ze naar de ondiepe sloten waar het water warm en vruchtbaar is’. Gefascineerd keek ik naar de donkere ruggen die om en over elkaar heen zwommen. De energie voelde tastbaar. De tijd vervloog en we keken toe totdat de zon begon te dalen.. 
De wintervisserij is er eentje van veel observeren, korte sessies en daarin zoveel mogelijk plekken bevissen. Om dit effectief te doen is het gebruik van kleine attractieve PVA sticks een pre. PVA kan namelijk in de koudere maanden een effectieve bondgenoot te zijn om karpers om de tuin te leiden. Het probleem met PVA is alleen dat vooral koud water een negatief effect heeft op de oplostijd. Sommige soorten PVA willen er namelijk twee tot drie keer zo lang over doen alvorens ze oplossen, en dan nog blijft een residu achter wat we zelf vaak ervaren als snot. In dit artikel geef ik je een hand vol tips om PVA zo snel mogelijk te laten oplossen in koud water!
Het voorjaar staat voor de deur en veel vissers hebben hun eerste uurtjes alweer aan de waterkant doorgebracht. Na een lange periode van koude en inactiviteit begint het vissersbloed immers weer te stromen en we weten allemaal dat daar geen wil tegen is opgewassen. Om je kansen in het voorjaar te vergroten is het verstandig om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren.