Vroeger, zo net na de oorlog was een karpervisser nog een bijzondere verschijning aan de waterkant. Waar er heel wat geroofd werd op vooral vissen die voor consumptie geschikt waren, zo was het vissen op karper geen gemeengoed en waren er enkele, verscholen in duister die achter deze mysterieuze krachtpatser aangingen. Hedendag is er veel veranderd. Karpervissen is booming en fabrikanten spelen lustig hierop in. Niet alleen worden materialen beter, ook begint een soort van gemakzucht zich te wortelen in de producten die op de markt verschijnen. Het vangen van een karper is nog nooit zo laagdrempelig geworden. We hoeven ons bijna niet meer te verdiepen in die o zo belangrijke materie als het knopen van een rig, het maken van aas of het gebruik van PVA. In dit artikel enkele voorbeelden van cary convenience. Kant-en-klaar producten waardoor iedereen kan vissen op karper.
Het verhaal achter een karper, het water of de omstandigheden maken de verhalen altijd spannender of mooier. Zo heeft het najaar ook zo zijn charmes en in deze tijd zorgt de natuur ook nog eens voor mooie plaatjes. Om je te vermaken in de donkere uurtjes hebben we in deze editie van 5x een aantal van deze fantastische najaars-verhalen van onze crew voor je verzameld.
De wintertijd is inmiddels ingegaan en langzaam gaan we naar de wintermaanden toe. Brrrrr…..koude handen, tranende ogen, voeten die veranderen in ijsklompen en als je je te warm aankleed wordt je onpasselijk van het zweten en stikkende gevoel. Sommige van ons zullen dan ook lief voor leed kiezen en al begonnen zijn om hun batterij op te laden voor het voorjaar. Naar alle waarschijnlijkheid geldt dit niet voor iedereen en zullen sommige van ons gewoon lekker door vissen tijdens de wintermaanden (bikkels). In dit artikel bespreken we dan ook alles om je in de wintermaanden warm te houden!
Misschien ben je stiekem al een beetje aan het kijken naar het boeken van je visvakantie voor het volgende visseizoen of heb je hem zelfs al gepland. Met Carpsquare en Carp Zwolle in het vooruitzicht waar we zoals afgelopen jaren weer een kijkje kunnen nemen bij The Carp Specialist hebben we een top 5 gemaakt om je een beetje in de juiste richting te helpen zodat ook op zoek kunt gaan naar jouw ideale visvakantie. Of je er nu zomaar even tussenuit wilt of op zoek bent naar rust ruimte en natuur, de ideale karper bestemming bestaat natuurlijk altijd.
Het gebruik van isotopes binnen de karpervisserij is steeds populairder aan het worden. Velen soorten tackle zijn tegenwoordig uitgerust met een inkeping om isotopes te kunnen vastzetten in je tackle. Denk aan de inkepingen op beetmelders, hangers, schepnetten, ritssluitingen, molenhendels, bankware of hengels. In dit artikel toon ik je een tip van Scott Edwards van het gelijknamige merk Edwards Custom Upgrades. Zijn Blu Tack isotope tip is namelijk zeer handig om isotopes goed vast te kunnen zetten maar ook weer snel te kunnen verwijderen!
De laatste jaren is het aantal gave tarty merken enorm toegenomen. De niche in de karpervisserij wordt steeds groter en dat betekent nieuwe cultmerken met fraaie niet alledaagse producten. In deze gloednieuwe editie van ‘de producten van’ staan we stil bij het bijzondere Born & Bred Carp Gear. Een totaalaanbieder van bijzondere exclusieve producten die eens niet de hoofdprijs kosten.
Het customizen van je vismolens is al jaren een kleine niche binnen de tackle tart scene. De mogelijkheden worden elk jaar groter en diverser en daardoor makkelijker verkrijgbaar en goedkoper voor een grotere groep. Ook dit jaar zijn er weer diverse mogelijkheden bijgekomen die ik jullie niet wilde onthouden!
Zelf heb ik een man die zijn uiterste best doet om zijn tacklebox geordend te houden, maar tevergeefs. Een must-have voor in je tacklebox (terwijl ik weet dat het alweer niet gaat passen), honderden zakjes en doosjes die verpakt zijn op een onlogische manier maar die toch echt in je tacklebox horen…...Het is soms echt om kriebelig van te worden! Daarom kijken we in deze editie van 5x naar de meest bijzondere tackleboxen die nét iets meer geven dan de gewone tacklebox.
Elk jaar weer komen er zo nu en dan pareltjes van nieuwe tools uit om onze visserij te vergemakkelijken. Toegegeven, meestal zijn het producten die we al kennen en enkel in een ander, lees makkelijker, jasje zijn gegoten. Heel soms verrassen fabrikanten ons met tools waar we zelf nog niet eens aan hadden gedacht. In dit artikel behandel ik een aantal nieuwe tools die dit jaar zijn uitgekomen en allen, op hun eigen manier, een nieuwe wending geven aan het begrip carp tool. Laten we beginnen!
Wie vaak tegen obstakels vist weet dat het goed vastzetten van je hengel geen overbodige luxe is. Doordat we dikwijls met een potdichte slip vissen, is de kans aanwezig dat bij een aanbeet er zodanig veel opwaartse druk komt te staan op de achterkant van je hengel, dat deze omhoog komt en het verliezen daarvan een kwalijk gevolg is. Daarom dat al sinds jaar en dag super goede en vooral goed klemmende rodrests worden verkocht om je hengel goed vast te leggen op je steun of rodpod. In 2010 kwam het kleine Engelse bedrijfje T.P.E. Tackle met een nieuwe vinding, de zogenaamde Butt Bungee. In onderstaand relaas de merken en varianten die we momenteel op de markt kunnen vinden.
Anno 2019 kunnen we stellen dat pop-up rigs booming zijn. Met veel nieuwe gave pop-up rigs als de Ronnie Rig, German Rig of bijvoorbeeld Hinged Stiff Rig, is de vraag naar goede sinkers om die pop-up bij de bodem te houden groter geworden. De afgelopen jaren is juist deze ontwikkeling harder gegaan dan ooit tevoren. De Tungsten sinker is op de markt gekomen evenals loodvrije en gecamoufleerde hagelshots. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen geweest als het gaat om the good old putty en daar wil ik het in dit kennisdocument over hebben. Wat is putty nu precies, hoe gebruik je het en waar moet je op letten bij aanschaf? Dit alles en meer in onderstaand relaas. 
De spannendste en mooiste manier van vissen is misschien toch wel het karpervissen aan de oppervlakte. Je ziet ze zwemmen, het aas weg eten en vervolgens happen naar je haakaas. Een nadeel van drijvend vissen met de haak direct op je hoofdlijn is natuurlijk dat je bereik klein is. Je bereik kan je natuurlijk vergroten door gebruik te maken van een Float Controller oftewel een Surface Controller. Aangezien het weer een mooie tijd van het jaar is om drijvend te vissen heb ik in deze editie van 5x een vijftal float controllers op een rijtje gezet voor je die net wat anders zijn dat het doorzichtige bolletje wat we allemaal wel kennen.
Lange en zwoele avonden, korte nachten, hitte, muggen, actieve en hongerige vissen, overvolle waterkanten, extreme wiergroei, natuurlijk voedsel en andere vissers. Het zijn zomaar enkele positieve en negatieve onderdelen van de zomervisserij, een seizoen waarin de karpers volop vangbaar zijn, maar waarin je lang niet altijd optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden. De zomer past echter uitstekend bij mijn favoriete visserij: freestylen.
Na een te rustige nacht wordt je wakker, de eerste stralen van de ochtendzon vallen op je bivvy en de laaghangende mist hangt over het stille water. Wat een uitzicht…….toch jammer dat het op dit moment regelmatig misgaat om het perfecte plaatje te schieten. In de afgelopen jaren zijn er al enkele artikelen over fotografie geschreven op onze website en dit tweedelig artikel is een bundeling van de geschreven artikelen maar dan in handige 'dummie' taal!
Waar de één stalkend met zo weinig mogelijk materiaal achter de karpers aan gaat wilt de andere juist van zoveel mogelijk luxe voorzien zijn. Tegenwoordig kan je het niet zo gek bedenken of is het inmiddels wel verkrijgbaar. In deze tweedelige serie over luxe aan de waterkant bespreekt Patricia diverse producten die jou verblijf aan de waterkant wel heel comfortabel maken. In deel 2 kijken we naar het opladen van onze elektrische apparaten, drones, de visvakanties en de persoonlijke taferelen.