De laatste jaren is het aantal gave tarty merken enorm toegenomen. De niche in de karpervisserij wordt steeds groter en dat betekent nieuwe cultmerken met fraaie niet alledaagse producten. In deze gloednieuwe editie van ‘de producten van’ staan we stil bij het bijzondere Born & Bred Carp Gear. Een totaalaanbieder van bijzondere exclusieve producten die eens niet de hoofdprijs kosten.
Het customizen van je vismolens is al jaren een kleine niche binnen de tackle tart scene. De mogelijkheden worden elk jaar groter en diverser en daardoor makkelijker verkrijgbaar en goedkoper voor een grotere groep. Ook dit jaar zijn er weer diverse mogelijkheden bijgekomen die ik jullie niet wilde onthouden!
Zelf heb ik een man die zijn uiterste best doet om zijn tacklebox geordend te houden, maar tevergeefs. Een must-have voor in je tacklebox (terwijl ik weet dat het alweer niet gaat passen), honderden zakjes en doosjes die verpakt zijn op een onlogische manier maar die toch echt in je tacklebox horen…...Het is soms echt om kriebelig van te worden! Daarom kijken we in deze editie van 5x naar de meest bijzondere tackleboxen die nét iets meer geven dan de gewone tacklebox.
Elk jaar weer komen er zo nu en dan pareltjes van nieuwe tools uit om onze visserij te vergemakkelijken. Toegegeven, meestal zijn het producten die we al kennen en enkel in een ander, lees makkelijker, jasje zijn gegoten. Heel soms verrassen fabrikanten ons met tools waar we zelf nog niet eens aan hadden gedacht. In dit artikel behandel ik een aantal nieuwe tools die dit jaar zijn uitgekomen en allen, op hun eigen manier, een nieuwe wending geven aan het begrip carp tool. Laten we beginnen!
Wie vaak tegen obstakels vist weet dat het goed vastzetten van je hengel geen overbodige luxe is. Doordat we dikwijls met een potdichte slip vissen, is de kans aanwezig dat bij een aanbeet er zodanig veel opwaartse druk komt te staan op de achterkant van je hengel, dat deze omhoog komt en het verliezen daarvan een kwalijk gevolg is. Daarom dat al sinds jaar en dag super goede en vooral goed klemmende rodrests worden verkocht om je hengel goed vast te leggen op je steun of rodpod. In 2010 kwam het kleine Engelse bedrijfje T.P.E. Tackle met een nieuwe vinding, de zogenaamde Butt Bungee. In onderstaand relaas de merken en varianten die we momenteel op de markt kunnen vinden.
Anno 2019 kunnen we stellen dat pop-up rigs booming zijn. Met veel nieuwe gave pop-up rigs als de Ronnie Rig, German Rig of bijvoorbeeld Hinged Stiff Rig, is de vraag naar goede sinkers om die pop-up bij de bodem te houden groter geworden. De afgelopen jaren is juist deze ontwikkeling harder gegaan dan ooit tevoren. De Tungsten sinker is op de markt gekomen evenals loodvrije en gecamoufleerde hagelshots. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen geweest als het gaat om the good old putty en daar wil ik het in dit kennisdocument over hebben. Wat is putty nu precies, hoe gebruik je het en waar moet je op letten bij aanschaf? Dit alles en meer in onderstaand relaas. 
De spannendste en mooiste manier van vissen is misschien toch wel het karpervissen aan de oppervlakte. Je ziet ze zwemmen, het aas weg eten en vervolgens happen naar je haakaas. Een nadeel van drijvend vissen met de haak direct op je hoofdlijn is natuurlijk dat je bereik klein is. Je bereik kan je natuurlijk vergroten door gebruik te maken van een Float Controller oftewel een Surface Controller. Aangezien het weer een mooie tijd van het jaar is om drijvend te vissen heb ik in deze editie van 5x een vijftal float controllers op een rijtje gezet voor je die net wat anders zijn dat het doorzichtige bolletje wat we allemaal wel kennen.
Lange en zwoele avonden, korte nachten, hitte, muggen, actieve en hongerige vissen, overvolle waterkanten, extreme wiergroei, natuurlijk voedsel en andere vissers. Het zijn zomaar enkele positieve en negatieve onderdelen van de zomervisserij, een seizoen waarin de karpers volop vangbaar zijn, maar waarin je lang niet altijd optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden. De zomer past echter uitstekend bij mijn favoriete visserij: freestylen.
Na een te rustige nacht wordt je wakker, de eerste stralen van de ochtendzon vallen op je bivvy en de laaghangende mist hangt over het stille water. Wat een uitzicht…….toch jammer dat het op dit moment regelmatig misgaat om het perfecte plaatje te schieten. In de afgelopen jaren zijn er al enkele artikelen over fotografie geschreven op onze website en dit tweedelig artikel is een bundeling van de geschreven artikelen maar dan in handige 'dummie' taal!
Waar de één stalkend met zo weinig mogelijk materiaal achter de karpers aan gaat wilt de andere juist van zoveel mogelijk luxe voorzien zijn. Tegenwoordig kan je het niet zo gek bedenken of is het inmiddels wel verkrijgbaar. In deze tweedelige serie over luxe aan de waterkant bespreekt Patricia diverse producten die jou verblijf aan de waterkant wel heel comfortabel maken. In deel 2 kijken we naar het opladen van onze elektrische apparaten, drones, de visvakanties en de persoonlijke taferelen.
Waar de één stalkend met zo weinig mogelijk materiaal achter de karpers aan gaat wilt de andere juist van zoveel mogelijk luxe voorzien zijn. Tegenwoordig kan je het niet zo gek bedenken of is het inmiddels wel verkrijgbaar. In deze tweedelige serie over luxe aan de waterkant bespreekt Patricia diverse producten die jou verblijf aan de waterkant wel heel comfortabel maken. In deel 1 kijken we naar tenten, opbergmateriaal, barrows, eten en kachels. 
In sommige situaties is het heel erg belangrijk dat je rig strak op de bodem ligt en dit bereik je natuurlijk door je onderlijn te verzwaren. Je rig valt minder op waardoor een karper hem minder snel zal opmerken en niet zal schrikken. Een bijkomend voordeel is dat door het gewicht je haak bij een aanbeet naar beneden wordt getrokken en sneller vlees pakt...
Het is alweer bijna vier jaar geleden dat we jullie in het tweeluik "De vorm van boilies & Pop-ups" meenamen in de diverse aasvormen die toentertijd op de markt te krijgen waren. Hierbij legden we vooral de nadruk op de vorm van het aas. Nu vier jaar later heeft de tijd niet stilgestaan en zijn er van diverse merken nieuwe vormen te verkrijgen. In dit derde deel een update van nieuw uitgebrachte vormen en bestaande aasjes in een nieuw jasje. Naast pop-ups, Dumbells, Pipes, Cubes en Sticks is er anno 2019 nog voldoende te melden!
In deel 1 en 2 van '5x Handige items' kwamen al genoeg leuke tips voorbij. In dit derde deel zal ik stilstaan bij 5 nieuwe items die je goed kunt gebruiken en een aantal daarvan zijn dichterbij dan je zult verwachten. Hopelijk heb je hier wat aan!
Dat een scherpe haak meer vangt dan een botte haak lijkt me nogal logisch. Natuurlijk kan je zoeken naar een merk wat de scherpste haak rechtstreeks uit de verpakking levert, maar zelf je haken slijpen is ook iets wat je steeds vaker ziet. Diverse fabrikanten spelen hierop in en daarom zijn er diverse hakenslijpsets te verkrijgen op de markt. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.