Wanneer hoorde je voor het laatst dat een visser een simpele bodemboilie inwierp? Wanneer legde iemand je uit dat een visser een stringer met drie boilies aan die rig bevestigde? Het lijkt alsof de moderne karpervisserij alleen nog maar draait om het gebruik van pop-ups. In de juiste situatie bieden ze duidelijke voordelen boven een bodemaas waarbij ik ze graag inzet. Ik zal echter altijd een bodemaas presentatie prefereren waar de situaties dat toelaten, het biedt zoveel voordelen vergeleken met een pop-up presentatie, vooral op schonere grind-, zand- of kleibodems.
Anno 2018 slepen we heel wat gear mee naar de waterkant en dat is ook het dievengilde niet ontgaan. Steeds vaker hoor je de horrorverhalen van vissers die berooft worden van hun zuurverdiende hengels, rodpods en voerboten. Doordat we als karpervissers ook vaak in de nachtelijke uurtjes vissen, zijn we een makkelijk doelwit voor een ieder die kwaad wilt. In deze editie van 5x toon ik je 5 zogenaamde bivvy alarms die ongewilde bezoekers op afstand detecteren en kenbaar maken door middel van licht en/of geluid. Laten we beginnen.
Anno 2018 is het gebruik van de chod bij velen vissers meer gemeengoed dan uitzondering. De chod is gewoonweg een zeer effectieve manier om nieuwsgierige karpers te prikken. De afgelopen jaren zijn de materialen om zowel chods als helicopter systemen te maken, steeds meer verbetert en hebben velen merken waanzinnige producten uitgebracht. Toch is het helicopter systeem maar een crime om netjes aan je hengel te bevestigen wanneer je aan het inpakken bent. Daarom dat ik je in dit artikel mijn tips wil meegeven hoe je je helicopter systeem goed op je hengel vastzet!
Zoals in mijn vorige artikelen over haken al geschreven zijn er zo stiekem heel wat innovaties te melden op het gebied van het belangrijkste component van je rig. De mogelijkheden qua materialen, coatings en haakscherpingstechnieken zijn steeds groter geworden en slimme fabrikanten hebben prachtige alternatieven ontwikkeld voor oude problemen. In dit vooruitzicht ga ik proberen om jullie mee te nemen hoe wereldwijde haakinnovaties wellicht de karperhaak in de toekomst zullen veranderen. Dit doe ik aan de hand van de laatste ontwikkelingen en een kijkje in de keuken van een aantal exotische haakleveranciers.
Zes weken duurt het nu al, deze bloedhitte. Menigeen vraagt zich af waar nu eindelijk die weersomslag blijft, maar volgens de weer deskundigen kan het nog wel even duren. Nog langer? Het is in 40 jaar niet meer zó droog geweest. Wat betekent dat nu voor ons karpervissers? Nou, het zou zo maar eens best gevaarlijk kunnen zijn. Nu zijn de meeste van jullie geen watjes en hebben jullie allemaal een bere conditie, maar wat nu als je zwak gestel hebt?
We zijn aangekomen bij de laatste technische upgrade die je kunt uitvoeren aan je Daiwa Whisker SS2600 molen en dat is het vervangen van de standaard worm shaft voor een speciale variant. In deze korte handleiding neem ik je mee in de wereld van de wormwielas van je molen, het nut van dit onderdeel en de benodigdheden om hem te vervangen. Laten we beginnen!
Er is mijns inziens niets fijner dan ’s ochtends voor dag en dauw wakker worden van fluitende vogels. Bij het openen van de ogen zie je een fijne sliert mist over het water wegrollen en ruik je de ochtendstond. Het moment om je eens lekker uit te rekken en de percolator op het vuur te zetten. Het eerste bakkie in de ochtend is de beste van de dag. Koffiezetten aan de waterkant is anno 2018 steeds makkelijker geworden met alle outdoor producten die de laatste jaren zijn ontwikkeld. Echter heb je in de meeste gevallen nog wel een brander nodig en daar gaat dit speciale kennisdocument over. In dit artikel vertel ik je alle ins en outs omtrent de brander. Welke soorten zijn er, waar moet je op letten bij aanschaf en hoe werken ze nu precies. Lees dit alles en meer in onderstaand relaas. 
Heeft de maan echt invloed op de belangrijke vangsten? Is de ‘big fish moon’ een mythe of realiteit? In dit artikel vertelt John Bartley over zijn zicht op deze zaken, na ruim tien jaar gericht vissen op grote karpers met gebruikmaking van de maanfases. Je zou zo maar eens van gedachten kunnen veranderen…
De MK1 Compacts van Edwards Custom Upgrades zijn vanaf de introductie al een begrip geworden. De combinatie van een oldskool uiterlijk en de nieuwste technologie, zorgt ervoor dat de harten van veel tackle tarts iets harder gaat kloppen bij het zien van deze piepers. Iets wat inherent is aan de tackle tart scene is het customizen van je tackle. Niet lang na de introductie van deze piepers, kwamen er al diverse accessoires uit als E.C.U. Alarm Covers, isotopes, langere snag ears en een receiver bag.
Vissers worden vaak gezien als individuen die gekleed gaan in hun camouflage outfit gecombineerd met rubber laarzen en bijpassend vissershoedje. Karpr Clothing zorgt er met hun stijlvolle kleding voor dat al deze vooroordelen de prullenbak in kunnen. Zoals Thomas Eilander, het brein achter Karpr het zelf omschrijft; Karpr Clothing kun je beter omschrijven als urban kleding met een carpy touch in plaats van carpy kleding met een urban touch. Hij noemt het ook wel ‘Carp Inspired Streetwear’.
Waar we jarenlang onze pop-ups direct op een hair monteerden of hem met baitfloss aan onze pop-up rig bonden, werd het bevestigen van een pop-up een heel stuk makkelijker toen de baitscrews ten tonele verschenen. De innovatie van de baitscrew kunnen we toekennen aan Solar tackle en Rig Marole. Waar Solar Tackle met hun Spiker Hairpins een voorzetje gaf, introduceerde Rig Marole het ideale product. In deze 5x gaan we alle opties van vandaag de dag bekijken en is direct de innovatie van dit stukje endtackle inzichtelijk.
De rigmakers onder ons zullen ongetwijfeld weleens hebben gevloekt toen zij het hete fluorocarbon of gesmolten braid op hun vingers kregen tijdens het ‘blobben’ van hun rigs. Wil je er namelijk zeker van zijn dat alle knopen in je rigje extra gezekerd zijn, dan dienen we de aansteker te gebruiken om een verdikking aan het einde van het onderlijnstuk te creëren waardoor je onderlijn niet zo snel meer uit de knoop kan schieten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het blobben, laat ik je de beste tools hiervoor zien en nog veel meer!
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb dit jaar alweer de nodige teken uit mijn huid mogen plukken. De tekenplaag lijkt elk jaar forser te worden en wij als vissers zijn een echte lekkernij voor deze parasieten. Het is daarom dan ook niet onverstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen om deze beestjes te weren of, als ze je al te grazen hebben genomen, te verwijderen. In deze editie van 5x behandel ik 5 zeer doeltreffende producten om bloedliefhebbers tegen te gaan. Laten we beginnen!
Een goede karperhengel is vaak een flinke investering. Helemaal als ze handgebouwd zijn door een gerenommeerde hengelbouwer. Daarom ook dat het raadzaam is om je hengels altijd goed te onderhouden om zo de levensduur te verlengen. Een hengel kan weliswaar tegen een stootje, toch kunnen vuil en zand flink roet in het eten gooien! In dit artikel geef ik je enkele tips en tricks voor het onderhouden van je geliefde stokken.
De kogel is door de kerk. In 2028 gaat het loodverbod van kracht en dienen we onze geliefde loodjes te verruilen voor een substituut. Op basis van de afgelopen artikelenreeks ‘De loodrevolutie’ en het al uit 2010 afkomstige kennisdocument, heb ik voor jullie mijn persoonlijke top 10 samengesteld van de meest interessante substituten van dit moment. Alle conceptuele ontwikkelingen of zelfgietkits heb ik uitgesloten en bij mijn keuzes gelet op gebruiksgemak, prijs en de voor- en nadelen.