Het customizen van molens is een trend die we al jarenlang zien. Van enkel het vervangen van je slipplaten tot volledige makeovers waarbij geen onderdeel gespaard blijft. In deze update laat ik je zien welke mogelijkheden er anno 2018 zijn bijgekomen om je molens nog efficiënter én tarty te maken! Daarnaast neem ik je kort mee in de shallow spool trend. Laten we beginnen!
Ik weet dat ze dol zijn op hondenbrokken en in het ‘vishok’ zag ik een zak Frolic hondenvoer staan. Een nadeel van Frolic is dat het zacht wordt en dat kan lastig zijn in combinatie met de grote populatie witvis op het water. Daar moest wat op verzonnen worden, maar ook op de aanwezige bagger- en wierbende. Aan de slag en knutselen dus!
Wanneer je veel tijd besteed aan het observeren van azende karpers en het oppakken van rigs, dan weet je dat ze er heel vaak mee weg komen. Daarmee bedoel ik dat ze het haakaas opnemen maar de haak niet in de bek krijgen, het opzuigen en uitspuwen of zich zelfs prikken maar de haak weten te lossen. Dit heeft niets te maken met de scherpte van je haak, geloof die verhalen niet. Ze doen dit zowel met haken die rechtstreeks uit de verpakking komen als met haken die zo scherp als een naald gevijld zijn. Ik heb veel geëxperimenteerd met rigs en de ene rig is effectiever dan de ander...
Een bijgeloof wie van jullie heeft dat niet, één of meerdere kleine rituelen in het vissen die jou zelf het gevoel geven dat het moet, anders ga je niks vangen. Denk aan een derde hengel verstoppen omdat hier altijd vis vanaf komt, een mascotte mee naar de waterkant, met je schoenen aan naar bed of een windrichting in combinatie met een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Een bekend voorbeeld van bijgeloof is wel die van Neill Spooner visser bij Korda, die altijd zijn mascotte aapje op zijn rodpod zet, zonder dit aapje heeft hij het gevoel dat het automatisch zal resulteren in een blank.
“Vissen, dat is toch saai?” of “Zwemt dat hier?! Ik ga hier nooit meer zwemmen!” Dikke kans dat je deze commentaren al honderden keren hebt gekregen op verjaardagen, andere sociale aangelegenheden of aan de waterkant. Het is moeilijk om het ultieme visgevoel aan een leek over te brengen en zeker om dit een beetje gemotiveerd te doen. De meeste niet-vissers zullen het op basis van je uitleg toch niet begrijpen. Wat soms wel helpt is het tonen van sfeerfoto’s met een beetje uitleg. Zeg nu zelf: een foto van een dampend water met een opkomend zonnetje ziet er toch heerlijk uit? Vandaag heb ik 5 standaard vragen van niet-vissers voor je op een rij gezet. Vink even mee, hoeveel van deze vragen heb jij al voor je kiezen gehad?
Iedereen die me kent weet dat ik een echte koffiedrinker ben. Als ze mij met een bak thee zien dan weten ze dat het niet goed gaat en kan de dokter gebeld worden. Aan de waterkant een bakje thee zetten zal je mij dus ook zelden zien doen. Voor de theedrinkers onder ons heb ik dus het internet eens afgestruind op zoek naar 5 verschillende manieren om thee te zetten aan de waterkant.
Het gevreesde loodverbod. Ondanks dat de voorspellers al hadden gedacht dat het verbod er zou zijn, lijkt het erop dat de schreeuw om aandacht niets meer is dan wegebbend geluid. In deze update bekijken we de voortgang van het loodverbod en vertel ik je over de opmerkelijke brief die een gerenommeerde Engelse onderzoeker stuurde aan de CEO van Angling Trust en aan de Engelse Environment Agency. Ook behandel ik het ‘Alternative to lead’ artikel van het Engelse Carpology, de laatste statements uit de markt, de poll van Fishing Republic en het artikel van Doctor Catch. We sluiten dit artikel af met de laatste loodinnovaties van de eerste drie kwartalen van 2017.
Over rigs zijn al meer dan 1001 artikelen geschreven en er zullen er ook nog wel evenveel volgen. Het blijft een hot item omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn met alle verschillende materialen. Ikzelf ben een visser die zijn rigs knoopt voordat hij naar de waterkant gaat. Omdat ik nooit op de bonnefooi zomaar even kan gaan vissen, maar altijd de boel van tevoren plan (lees mijn artikel vissende papa’s) weet ik ook meestal wel op welk water ik wil gaan vissen. Ik pas mijn rigs daar op aan als het nodig is...
Vorige week toonde ik in deel 2 van de serie ‘de rigs die ik gebruik’ hoe je zelf eenvoudig een hinged stiffrig maakt. Vandaag kijken we naar een absolute toprig. Deze killer haakt zeer agressief en houdt goed vast. Houd er wel rekening mee dat dit absoluut geen rig is voor het grove obstakelwerk. De gebruikte longshank haken zijn immers kwetsbaar en kunnen schade veroorzaken bij extreem drillen.
Vandaag schrijven deel 2 van "De rigs die ik gebruik" en dat is de hinged stiff rig. Deze aftreksel van de felbegeerde chod rig is een variant die je kunt gebruiken op vrijwel elke loodsysteem. Zo wissel je snel van bodem aas naar een opvallende pop-up zonder veel tijd te verliezen. Deze rig is absoluut dit jaar (2017) mijn favoriet, denk dat 75% van al mijn vissen hierop gevangen zijn. Zowel op een voerplekje of of single hookbait. 
Frankrijk is de meest gekozen vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Belgen, maar natuurlijk helemaal voor karpervissers. De gave wateren, grote karpers en het (vaak) warmere weer hebben een flinke aantrekkingskracht op ons. In Frankrijk gelden wel wat andere regels in het verkeer en in dit artikel zullen we je wegwijs maken. Hierin vind je onder andere regels over: de maximumsnelheid, het milieuvignet, tolwegen, de alcoholtester en meer.
In het eerste deel toonde Tim je hoe je zelf de slipplaten van je Daiwa SS2600 molens vervangt en in het tweede deel leerde je hoe de molen zelf ombouwt tot een molen met een quick drag. Vandaag bespreekt Tim de lagers en hun werking. De worm shaft bearing upgrade is de meest simpele upgrade voor deze molen en ook nog eens voordelig. Deze aanpassing merk je niet gelijk in de molen, maar zorgt voor meer duurzaamheid door het inslijten van de bushing tegen te gaan en je worm shaft net iets beter te balanceren.
In deel 1 van deze serie liet ik jullie zien hoe je nu precies je standaard vilten slipplaten kunt vervangen voor een setje van carbon. Naast slipplaten is er nog een upgrade die de molenslip van je SS2600 superieur maakt en dat is een drag knob upgrade. Een SS2600 is en blijft een spinmolentje en bevat een conventionele slip die je aardig wat slagen moet geven om hem van open naar dicht te draaien. Lastig als je tijdens een dril snel moet schakelen tussen een open en dichte spoel. In dit artikel met bijgevoegde vlog, laat ik je zien hoe snel je je molen quick drag kan maken!
Het customizen en upgraden van molens is iets wat we voorheen alleen zagen in Engeland. Toch zie je ook dat de laatste jaren in Nederland steeds meer custom onderdelen te verkrijgen zijn. In deze nieuwe driedelige rubriek zal ik aan de hand van tekst en video uitleg geven hoe je een Daiwa SS2600 molen vrij simpel kan upgraden. In dit eerste deel laat ik je zien hoe je de standaard felt washers van je molen, de originele vilten slipplaten, kan vervangen door een hoogwaardig setje slipplaten van carbon!