Inmiddels hebben we de kalender mogen omslaan naar de maand december, Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje met zijn stoomboot en de kerstdagen komen in zicht. Vanzelfsprekend worden de kerstpakketten weer volop ingepakt, de knusse kerstmarkten krijgen hun vorm en de meeste winkels hebben hun kerstshows weer geopend (natuurlijk heb ik zelf al op de eerste rondgeslenterd). Mij lijkt het dan ook de hoogste tijd om een beetje in de kerststemming te komen en na te denken wat we dit jaar graag voor kerst willen hebben. Als je het mij vraagt is echte kerstgezelligheid niet compleet zonder ook wat pakjes onder de boom.
Mobiel vissen is een onderwerp waar ik mij afgelopen tijd mee bezig heb gehouden. Ik behoor immers tot de groep vissers die met wat geluk net een nachtje in de week kan pakken of het moet doen met her en der een losse sessie van enkele uren. Gezin en werk gaan bij mij voor, waardoor het vissen soms een pijnlijke laatste plaats komt. Dat gezegd hebbende is er nog ruimte zat voor andere zaken, zoals het schrijven van artikelen.
Soms hoef je enkel een foto van een vis te zien om te weten dat je ooit op de plek wilt vissen waar hij vandaan komt. Zo voelde het voor Steve Briggs met Zweden. Het is een land dat zeker niet bekend staat voor zijn karpers, veel mensen die hij sprak wisten niet eens dat ze er zwemmen! Maar ze bestaan zeker en hoewel ze niet zo groot worden als in andere landen, was het niet de grootte van de vis die hem aansprak... In dit sfeervolle artikel vertelt Steve over een recente visvakantie in Zweden, waar hij drie prachtige wateren mocht bevissen. En de karpers? Die waren wonderschoon!
De winter staat voor de deur en de komende maanden zijn voor veel vissers taai. Of dit nu komt door de moeilijkheidsgraad of het comfort, feit is dat veel karpervissers in de wintermaanden afhaken. Met de juiste aanpak is het echter zeer goed mogelijk om vis te vangen in de wintermaanden en in dit artikel geven de auteurs van CarpFeeling je enkele praktische tips om die koude maanden vissend door te komen.
Sinterklaas komt morgen weer in het land en omdat je van Sinterklaas (je eigen portemonnee dus) niet kunt verwachten dat hij je graag gewilde nieuwe rodpod of bivvy in je schoen zet, hebben we een handig verlanglijstje gemaakt. Daarop staan leuke en handige gadgets die makkelijk in je schoen passen en nog voor een leuke prijs ook. Uitprinten, oprollen, strikje erom en in je schoen zetten dus!
Tom Lenters is een man van de praktijk en hij gebruikt vaak simpele items in zijn visserij die door ervaring zijn gevonden. Afgelopen voorjaar gaf hij al een paar handige tips weg en ook in deze tweede editie van ‘5x Handige items’ geeft Tom je weer enkele praktische tips die je kunt gebruiken tijdens het vissen.
De periodes met vorst aan de grond komen er weer aan. De inwendige mens verdient op zulke momenten dan ook extra aandacht met een lekker warm bakje thee of koffie. Vele van ons maken dan ook gebruik van gasbussen, welke onder koude omstandigheden een verminderde gas flow krijgt. Het vloeibare gas wordt stroperig en op die manier kan je niet het maximale uit je fles halen. Tijd voor een gas pouch of cover, of hoe je het ook wilt noemen.
Die periode dat het najaar overgaat in winter kan erg onvoorspelbaar zijn om karpers te strikken; er zijn een pak factoren van tel die meebepalen of een bepaald water nu al dan niet ‘loopt’. En dat is best merkwaardig, want jarenlang stond de herfst net te boek om zijn gretigheid, als die periode waarin karpers nog snel even alles naar binnen schrokken en hun reserves voor de winter opslaan. Maar de laatste jaren zijn de (weers)omstandigheden nogal eens verschillend, is er meer hengeldruk, en niet te vergeten, de vissen krijgen tegenwoordig het hele jaar door hogekwaliteits boilies voorgeschoteld...
Op 1 september jl. verscheen de nieuwe Urban Banx video van Alan Blair en zijn vrienden. In deze speciale editie volgen we Alan terwijl hij leert duiken en camera's plaatst op zijn stekken. Deze statische aanpak is natuurlijk verre van standaard voor de visserij van Alan en in dit artikel vertelt hij uitgebreid over zijn beleving bij dit gave project. Een leuk artikel waarin hij eerlijk is over zijn gevoel erbij en terugblikt op de visserij.
Wanneer hoorde je voor het laatst dat een visser een simpele bodemboilie inwierp? Wanneer legde iemand je uit dat een visser een stringer met drie boilies aan die rig bevestigde? Het lijkt alsof de moderne karpervisserij alleen nog maar draait om het gebruik van pop-ups. In de juiste situatie bieden ze duidelijke voordelen boven een bodemaas waarbij ik ze graag inzet. Ik zal echter altijd een bodemaas presentatie prefereren waar de situaties dat toelaten, het biedt zoveel voordelen vergeleken met een pop-up presentatie, vooral op schonere grind-, zand- of kleibodems.
Anno 2018 slepen we heel wat gear mee naar de waterkant en dat is ook het dievengilde niet ontgaan. Steeds vaker hoor je de horrorverhalen van vissers die berooft worden van hun zuurverdiende hengels, rodpods en voerboten. Doordat we als karpervissers ook vaak in de nachtelijke uurtjes vissen, zijn we een makkelijk doelwit voor een ieder die kwaad wilt. In deze editie van 5x toon ik je 5 zogenaamde bivvy alarms die ongewilde bezoekers op afstand detecteren en kenbaar maken door middel van licht en/of geluid. Laten we beginnen.
Anno 2018 is het gebruik van de chod bij velen vissers meer gemeengoed dan uitzondering. De chod is gewoonweg een zeer effectieve manier om nieuwsgierige karpers te prikken. De afgelopen jaren zijn de materialen om zowel chods als helicopter systemen te maken, steeds meer verbetert en hebben velen merken waanzinnige producten uitgebracht. Toch is het helicopter systeem maar een crime om netjes aan je hengel te bevestigen wanneer je aan het inpakken bent. Daarom dat ik je in dit artikel mijn tips wil meegeven hoe je je helicopter systeem goed op je hengel vastzet!
Zoals in mijn vorige artikelen over haken al geschreven zijn er zo stiekem heel wat innovaties te melden op het gebied van het belangrijkste component van je rig. De mogelijkheden qua materialen, coatings en haakscherpingstechnieken zijn steeds groter geworden en slimme fabrikanten hebben prachtige alternatieven ontwikkeld voor oude problemen. In dit vooruitzicht ga ik proberen om jullie mee te nemen hoe wereldwijde haakinnovaties wellicht de karperhaak in de toekomst zullen veranderen. Dit doe ik aan de hand van de laatste ontwikkelingen en een kijkje in de keuken van een aantal exotische haakleveranciers.
Zes weken duurt het nu al, deze bloedhitte. Menigeen vraagt zich af waar nu eindelijk die weersomslag blijft, maar volgens de weer deskundigen kan het nog wel even duren. Nog langer? Het is in 40 jaar niet meer zó droog geweest. Wat betekent dat nu voor ons karpervissers? Nou, het zou zo maar eens best gevaarlijk kunnen zijn. Nu zijn de meeste van jullie geen watjes en hebben jullie allemaal een bere conditie, maar wat nu als je zwak gestel hebt?
We zijn aangekomen bij de laatste technische upgrade die je kunt uitvoeren aan je Daiwa Whisker SS2600 molen en dat is het vervangen van de standaard worm shaft voor een speciale variant. In deze korte handleiding neem ik je mee in de wereld van de wormwielas van je molen, het nut van dit onderdeel en de benodigdheden om hem te vervangen. Laten we beginnen!