De rigmakers onder ons zullen ongetwijfeld weleens hebben gevloekt toen zij het hete fluorocarbon of gesmolten braid op hun vingers kregen tijdens het ‘blobben’ van hun rigs. Wil je er namelijk zeker van zijn dat alle knopen in je rigje extra gezekerd zijn, dan dienen we de aansteker te gebruiken om een verdikking aan het einde van het onderlijnstuk te creëren waardoor je onderlijn niet zo snel meer uit de knoop kan schieten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het blobben, laat ik je de beste tools hiervoor zien en nog veel meer!
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb dit jaar alweer de nodige teken uit mijn huid mogen plukken. De tekenplaag lijkt elk jaar forser te worden en wij als vissers zijn een echte lekkernij voor deze parasieten. Het is daarom dan ook niet onverstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen om deze beestjes te weren of, als ze je al te grazen hebben genomen, te verwijderen. In deze editie van 5x behandel ik 5 zeer doeltreffende producten om bloedliefhebbers tegen te gaan. Laten we beginnen!
Een goede karperhengel is vaak een flinke investering. Helemaal als ze handgebouwd zijn door een gerenommeerde hengelbouwer. Daarom ook dat het raadzaam is om je hengels altijd goed te onderhouden om zo de levensduur te verlengen. Een hengel kan weliswaar tegen een stootje, toch kunnen vuil en zand flink roet in het eten gooien! In dit artikel geef ik je enkele tips en tricks voor het onderhouden van je geliefde stokken.
De kogel is door de kerk. In 2028 gaat het loodverbod van kracht en dienen we onze geliefde loodjes te verruilen voor een substituut. Op basis van de afgelopen artikelenreeks ‘De loodrevolutie’ en het al uit 2010 afkomstige kennisdocument, heb ik voor jullie mijn persoonlijke top 10 samengesteld van de meest interessante substituten van dit moment. Alle conceptuele ontwikkelingen of zelfgietkits heb ik uitgesloten en bij mijn keuzes gelet op gebruiksgemak, prijs en de voor- en nadelen. 
In navolging van deel 1 van 'de gaafste indicators van dit moment' zijn er in de tussentijd weer een aantal hangers, losse bobbins en swingers uitgekomen die zeker de moeite waard zijn. De meest prachtige creaties zijn momenteel te koop van bekende en onbekende merken en die wil ik jullie uiteraard niet onthouden.
Niet alleen in Engeland wordt steeds meer custom bankware gefabriceerd. Ook aan de oostkant van ons landje komt steeds meer tarty tackle op de markt. Naast bijvoorbeeld Duitse bedrijven als Blumtritt, Full Metal Tackle, RS Tackle of Dragon Baits om er een paar te noemen, kunnen we ook het Poolse FIL Precision Systems aan dit rijtje toevoegen. Zij maken namelijk verdomd mooie en originele bankware die beslist wat aandacht waard is. Welkom in de wereld van FIL!
Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het vissen met pop-ups nog nooit zo populair was als de laatste jaren. Met de komst van fantastische nieuwe pop-up rigs als de Hinged Stiff Rig, de Ronnie Rig, Multi Rig en de German Rig, is het vissen met pop-ups nog nooit zo populair én gemakkelijk geweest! Het monteren van de pop-up op je rig kan tegenwoordig ook op velen manieren. Van het gebruik van een standaard hair tot bait screws, elastiek of floss. Over dit laatste product wil ik het vandaag met jullie hebben. Lees alles over de soorten baitfloss op de markt en haar gebruiksmethodes!
Als we kijken naar het customizen van Daiwa SS2600 molens dan zijn juist inwendige upgrades niet direct de eerste upgrades waar je aan denkt. In de upgrade die ik vandaag met je wil bespreken, laat ik je zien hoe je de bail kick roller van je molen kan vervangen voor een gekleurd exemplaar. Deze kleine optische aanpassing kost nog geen 5 euro per stuk maar zorgt ervoor dat je molen afwijkt van alle anderen. Laten we beginnen!
Op het gebied van hengelbouw zijn er in Europa een aantal bedrijven die werkelijk waar prachtige hengels bouwen op jouw specificaties. Eén van deze hengelbouwers is het toonaangevende Engelse Cotswold Rods. In deze editie van ‘De producten van’ bekijken we enkele bijzondere producten uit hun assortiment!
Ondanks dat we al decennia lang proberen om onze eindmontage zo onopvallend mogelijk te maken, komen er elk jaar weer van die producten uit die juist het tegenovergestelde doen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine fluoro lead hype in plaats van gecamoufleerde loden of gekleurd krimpkous in plaats van aardse kleuren. In deze editie van 5x gaan we kijken naar vijf zeer gekleurde end tackle producten die alles behalve gecamoufleerd zijn. 
Soms ontkomen we er niet aan om iets scherper te vissen wanneer de karpers door toedoen van dressuur de klappen van de zweep kennen. Hoe minder lijn we als visser hebben uitstaan onderwater, hoe minder groot is de kans dat de karpers je lijn tegenkomen en argwaan krijgen. In deze speciale howto laat ik je zien hoe je door middel van enkele (hobby)materialen een hele deftige snag line clip kan maken waarmee je je hoofdlijn bovenwater begeleidt van rig naar hengeltop.
De Frankrijkvissers onder ons zullen het ongetwijfeld beamen, een ‘Kronenbourgje’ maakt je vissessie compleet! Lekker aan de waterkant een stokbroodje eten, de barbecue aan en het gerstenat koud. Een prima way of life zeg maar! Nu zijn de Kronenbourg flesjes, althans de kleine variant, nog voorzien van een zo’n handige twist-off draaidop. De grotere flesjes zijn al snel voorzien van de standaard kroonkurk. Nu zijn wij vissers koning in het openen van kroonkurken. Met allerhande voorwerpen als de aansteker, de bierkrat of voor de echte ruwe bolster, de tanden, zijn die flesjes open in een oogwenk. Voor al die het vissers die het zat zijn dat hun aansteker steeds lek is, ruzie hebben met de supermarkt of hun tandarts, heb ik 5 kekke openers voor je op een rijtje gezet. Een toch wel heel handige tool voor in je vistas!
Als er iets is in mijn visgerief waar ik echt van vind dat ik niet zonder kan, dan is het wel mijn zonnebril. Hij beschermd mijn ogen tegen schadelijk UV licht en hij maakt het spotten van vis onder de waterspiegel en het zoeken naar stekken een heel stuk makkelijker. Je kunt natuurlijk een willekeurige winkel in lopen en een willekeurige zonnebril aanschaffen, maar heb je dan de juiste bril voor je visserij? In dit stuk wil ik graag uitleggen wat de verschillende termen betekenen en waar je dus op kunt letten bij de aanschaf van de juiste bril.
Soms kom je dingen tegen bij andere karpervissers of op het wereldwijde web waarvan je denkt ‘waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?’ Je bent nooit te oud om te leren. Een beschamend voorbeeldje? Ik vis nu 30 jaar gericht op karper. Ik zag voor een tijd terug een tip van Frank Avezaat over het wegzetten van boilies met de werppijp. Door deze even nat te maken splitsen de boilies niet meer zo snel. Serieus, ik wist dat dus niet. Dus bij deze een vijftal tips van mij. Hopelijk kende je ze nog niet en heb je er wat aan voor jouw visserij.
Het customizen van je tackle is anno 2018 in vergevorderde mate uit te voeren. Vooral op het gebied van hangers zijn tegenwoordig de mogelijkheden eindeloos en kan je kiezen uit een scala aan body’s, chains, hockey’s en line clips. Vooral de lineclip is een onderdeel die door de decennia heen flink is geëvolueerd. In dit kennisdocument doe ik je alles uit de doeken over line clips en laat ik je de soorten zien die anno 2018 te verkrijgen zijn.