10 goed klemmende rodrests

Achtersteuntjes zijn verkrijgbaar in velen soorten en maten van veel merken. Doch zien we door de ontwikkelingen in de hengelbouw dat de blanks steeds dunner worden en hierdoor veel conventionele achtersteuntjes niet meer het klemmend vermogen hebben die we van ze verlangen. Dat achtersteuntjes goed moeten klemmen is doordat ze de hengel vast moeten houden op de rodsetup. Vooral in snag situaties mag de achterkant van de hengel niet uitslaan en dienen de steuntjes genoeg horizontale weerstand te bieden terwijl de verticale weerstand gering is.

Je moet er toch niet aan denken je dure hengels in het water verdwijnen

Een goede achtersteun klemt voldoende om de hengel goed vast te houden en is gemaakt van een duurzaam materiaal. In dit artikel 10 goed klemmende achtersteuntjes waarmee je een tijdje vooruit kan!


Solar Adjustable Backrest

De backrests van Solar zien we tegenwoordig op veel RVS hengelsetups zitten. Ondanks de wat hogere prijs staat Solar garant voor kwaliteit. Ook deze verstelbare achtersteuntjes doen daar niks aan af. Deze Solar backrests zijn gemaakt van RVS. De armpjes waar de hengel in ligt zijn buigbaar en door middel van kleine ringetjes kun je de vernauwing tussen de armpjes aanpassen aan je hengeldikte. De afwerking en het gebruiksgemak zijn super. Tel daarbij duurzaamheid en uitstraling bij en je weet waarom veel vissers kiezen voor deze achtersteunen!

Solar Adjustable Backrests


Nash Butt Lock Rear Rest

De Nash Butt Lock Rear Rests zijn een andere benadering dan de conventionele backrests. Deze speciale plastic achtersteuntjes hebben twee u-vormige grijpers. Zodra je je hengel erin drukt, klemt het mechanisme de hengel af. Het voordeel van deze achtersteuntjes is dat de diameter van de blank niks uitmaakt. Zo is zelfs de dunste blank goed vast te klemmen! Het nadeel ligt in de materiaalkeuze en de scharnierpunten. Op den duur kan het plastic breken en kunnen de scharnierpunten minder worden. bewegende delen zijn immers altijd aan slijtage onderhevig! Doch is dit een product wat doet wat je ervan verwacht! Het goed klemmen van je hengels!

De achtersteuntjes van Nash Tackle


Cat-ch-Cat

En dan voor de meeste een vreemde eend in de bijt. De nieuwe achtersteuntjes van het merk Cat-Ch-Cat. dit merk wat zoals de naam al doet vermoeden, is gericht op de meervalvisserij. Deze uit RVS vervaardigde achtersteunen klemmen door twee armpjes je hengel horizontaal in. De voordelen van deze achtersteunen is dat ze je hengel goed klemmen en het materiaal duurzaam is. Het nadeel is hun grote (ze zijn groot!) en hun verkrijgbaarheid tot op heden!

Cat-Ch-Cat..revolutionair of log?


Ace Grippa Rodrests

En dan een weer wat meer conventionele rodrest. De Ace Grippa Rodrests. Ze zijn verkrijgbaar in een mini en normale uitvoering en zijn gemaakt van semi-hard plastic. Deze rodrests zijn speciaal vervaardigd voor Eva of kurken handvatten en zullen zich om de materialen dan ook goed klemmen. Het bovenste U-vormige gedeelte kan met een beetje weerstand worden losgetrokken van de onderkant. Zo ben je er van verzekert dat je altijd je hengel van je steunen trekt ongeacht of je hengels te goed klemmen. Het nadeel is natuurlijk dat je altijd zit met een deel van je rodrest op je handvat van je hengel. Met een beetje oefening zal je hier vast mee om kunnen gaan. Zorg er alleen voor dat je ze niet verliest!

De Ace Grippa’s zijn geheel vervaardigd uit plastic


Prax

Ik had er al een artikeltje aan gewijd, Praxklemmen zijn de oplossing voor het goed klemmen van je hengels. Voerbootbouwer Tonny Schrijver experimenteerde hier ooit mee door een schroefdraad te bevestigen aan een Prax. Het eindresultaat was prima! Ben je dus creatief en zoek je een goede hengelklem, ga dan eens aan de slag met Prax! Doordat Prax verkrijgbaar zijn in allerlei diktes, moet voor elke hengel of hij nu Eva, kurk of foam is afgebouwd, een juiste Praxklem te maken zijn! Denk ook eens aan de mogelijkheden voor het vissen vanaf boten. Doordat ze makkelijk te bevestigen zijn, zijn dit de ideale klemmen om ze vast te schroeven. Wees creatief!

Praxklemmen, zeer veelzijdig!Fox Rodlock

De Rodlocks van Fox zijn al een decennia lang een prima middel om je hengels vast te leggen op je steunen. Deze rechthoekige bakjes bezitten een foamen inleg die de hengel niet beschadigd. Vooral wanneer je de binnenkant van deze rodlocks ook nog eens voorziet van wat extra rubber, heb je een rodrest die je hengels goed vasthoudt en niet beschadigd. De laatste jaren zijn ook andere merken op de markt gekomen met kopieën van de Rodlock. Naast X2 en Resistance Tackle heeft ook Amiaud Peche een RVS versie op de markt gebracht van dit interessante ontwerp!

De Fox rodlock en de Amiaud Peche RVS Rodlock..


Enterprise Kwik Butt Rest

De Kwik Butt Rest van Enterprise tackle is gebaseerd op het zelfde idee als de Grippa backrests van Ace. Doordat het klemmetje ideaal is voor Eva, foam of kurken handvatten, klemmen deze prima eromheen. Ook deze klemmen komen los van de onderkant van de backrest wanneer je de hengel oppakt. Deze backrests beschikken verder over een uitsparing voor breekstaafjes of betalighs. Zo zal je in het donker niet zo snel meer je nek breken over je steunen! Mocht je nu toch je banksticks een beetje verlicht willen hebben omdat je bang bent om erover heen te vallen in het donker, Enterprise verkoopt ook speciale bandjes met daarop een houder voor een breekstaafje of betalight zodat je alle merken banksticks zichtbaar kan maken in het donker. Deze bandjes worden verkocht onder de naam Enterprise Tackle Adjuster Strap.

De Enterprise Kwik Butt rests en Adjuster Strap..


X2 Lock Rest

Ook X2 heeft een aardige backrest in het assortiment zitten die hengels ongeacht de dikte van de blank toch goed klemt. Doordat er spanning staat op de twee blokken waartussen de hengel ligt, zal deze backrest de hengel prima afklemmen. Voordelen van deze klemmen is de spanning op de klem, de prijs en de zwarte zachte band om de blokken die de hengel niet beschadigd.  Nadelen zijn het hoge plastic gehalte, de grote en wanneer je je hengel niet goed tussen de blokken klemt, deze eruit kan schieten. Deze Lockrests zijn overigens ook verkrijgbaar van Holly Kudos en Arca.

De Lock Rest van X2


ESP back head rests

De Back Head rests van ESP zijn weer meer de conventionele backrests die wel al jaren kennen. Doch zijn deze kleine rubberen backrests ideaal voor hengels met een dunne blank en zowel geschikt voor allerlei type handvatten. De backrests van ESP zijn simpel, klein maar vooral erg klemmend en zijn daardoor geschikt voor vele type karpervisserij. Er is keuze uit twee types. Allereerst de kleine versie voor gladde en dunne blanks. De tweede versie is geschikt voor Eva, foam en kurken handvatten. Zo is er altijd wel een backrest die bij jouw type hengels past!

De backrests van ESP


Prologic Butt Klinger

De Butt Klinger van prologic is een van hard plastic gemaakte backrest waarbij de armpjes doormiddel van scharnieren zich kunnen aanpassen aan de dikte van je blank. Het voordeel is dat zo elke blank passend te krijgen in deze steunen zonder moeilijke toeren uit te halen. Nadelen van deze back rests zijn dat ze weinig bescherming bieden tegenover je blank en dat sommige vissers de veer die weerstand biedt aan de armpjes, te zwak vinden waardoor ze niet genoeg klemmen. Andere vissers zullen dit wellicht weer kunnen waarderen.Nawoord

Welke back rest je ook kiest. Kies er eentje die goed om de blank van je hengel past. Laten we niet vergeten dat ze in principe maar een doel rechtvaardigen. Het vasthouden van je hengels wanneer nodig. De markt wordt tegenwoordig overspoeld met prachtige RVS backrests. Helaas willen deze doordat ze niet zijn aan te passen (op de Solar na) niet goed klemmen. Een rubberachtige back rest is dan nog veel interessanter. Helemaal als je ze heel even verwarmt, kun je ze vaak zo buigen dat ze prima om je blank passen. Wil je toch graag RVS back rests, kijk dan eens naar die van Nash, Matrix, Solar of Century Neville. Hoogstaande en kwalitatieve backrests voor een leven lang plezier! Succes ermee!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.