10 professionele hoofdlampen

Nu de dagen weer kort zijn en de nachten langer, is een goede hoofdlamp een must voor elke karpervisser. Een goede hoofdlamp is essentieel in die situaties dat twee vrije handen en belichting nodig zijn. Denk eens aan het vinden van je marker op het water vanuit de boot, het drillen en onthaken van de vis, het maken van onderlijntjes of het verversen van je aas. Een hoofdlamp is dan een stukje gebruiksgemak welke je zeker nodig zal hebben. In dit artikel gaan we kijken naar het crème de la crème als het gaat om hoofdlampen. Hoofdlampen die bij goed gebruik een leven lang meegaan en je veel onnodige frustratie zullen besparen. Laten we beginnen!
    


Petzl Tactikka plus


Petzl is een van de grootste merken als het gaat om hoofdlampen en is vooral geliefd bij karpervissers. Petzl staat garant voor een lange levensduur en een goede licht opbrengt. Twee van de meest gebruikte hoofdlampen binnen de karpervisserij zijn de Tactikka en de Tactikka plus. De Tactikka plus beschikt over 4 leds die in te stellen zijn in verschillende modes. Van knipperend (als signaallicht) tot continue licht opbrengt. De Tactikka is compact en licht te noemen (78 gram) en beschikt over een aangenaam zittende hoofdband. Deze hoofdlamp wordt gevoed door 3 AAA batterijen wat goed is voor 150 uur lichtplezier. Door de modes in te stellen (maximaal, normaal en economic) kun je zelf bepalen hoelang je de batterijen wilt besparen. Verder beschikt deze lamp over een rood filter voor de lamp. Een leuke optie om minder stress bij karper te veroorzaken als je hem aan het onthaken bent. Rood licht is immers rustiger! Als laatste beschikt deze lamp over een camou hoofdband. Vooral voor de karpervisser vaak nogal een vereiste lijkt het!


Fox Halo HT-85


De Fox Halo HT-85 is het paradepaartje van Fox en is goed voor 85 lumens aan licht. Deze lamp wordt gevoed door 3 AAA batterijen die goed zijn voor 16 uur constante lichtafgifte. De HT-85 kent vier standen te weten, high, medium, low en knipperend. De goedkopere versies kennen ook nog een rode led. De hoofdbanden van de Fox zijn optimaal instelbaar waardoor je altijd het licht op hetgeen schijnt wat je wilt zien. Voor 2012 zal Fox overigens 3 nieuwe hoofdlampen introduceren. Dit zijn de Halo HTX100, de Halo HT100 Focus en de Halo HT26 Focus.

De Fox Halo HT-52 met rode led

 


Coleman Exponent


De Coleman Exponent is weleens eerder hier op CarpFeeling aan bod gekomen maar in dit artikel doen we hem dunnetjes over. De Coleman Exponent hoofdlampen verkrijgen hun licht door Cree-led techniek. In de Exponent lampen is er hier eentje van de vinden die wordt ondersteund door 2 ultraheldere 0.5W leds. Er zijn meerder schakelaars op deze hoofdlamp te vinden om zowel de hoogte als felheid als kleur te stellen. Deze lampen beschikken namelijk ook over rode leds. De lamp weegt 227 gram wat veel te noemen is. Hij wordt gevoed door 4x AA batterijen. De lamp is verder voorzien van  een sterke en waterbestendige ABS behuizing. Het gewicht van deze lamp wordt op het hoofd verdeeld door een drie bandige hoofdband.  

De Coleman Exponent met Cree-led techniek

 


Fenix HP 10


En dan een echt beest onder de hoofdlampen, de Fenix HP 10. Deze hoofdlamp verkrijgt zijn licht door Cree Q5 leds en is goed voor een lichtopbrengst van 225 lumen gedurende 2.5 uur.  De maximale brandduur is 210 uur bij 7 lumen wat natuurlijk opmerkelijk is! De Fenix kent 4 lichtstanden en 3 knipperstanden welke zijn te switchen middens schakelaars. Het maximale bereik van deze Fenix wordt geschat op 120 meter. Het gewicht inclusief batterijen gaat richting de 200 gram wat gemiddeld is. Doch is de behuizing gemaakt van sterke en slagvaste materialen voor een lange levensduur. Fenix claimt zelfs dat deze lampen 30 minuten blijven branden op 2 meter diepte onderwater(de IPX-8 norm). Als laatst is er voor deze lamp een diffusor lens te verkrijgen die het licht verspreid. Wel zo fijn voor de karpervisser!

De Fenix HP 10

 


Mammut TX 1


Mammut hoofdlampen zijn gemaakt voor het echte werk en en verkrijgen hun licht door een HifLux led techniek. Dit zorgt voor een bereik van over de 100 meter en een vermogen van 180 uur lichtopbrengst. Deze lampen worden gevoed door 3 AA batterijen die achter op de hoofdband in een kastje zijn bevestigd. De lamp weegt inclusief batterijen 150 gram wat licht te noemen is. Het enigste nadeel van deze lamp is wellicht de hoge prijs!

De Mammut TX 1

 


Silva L1


De Silva L1 hoofdlampen zijn allereerst een prachtige stukje techniek om te zien. Naast het uiterlijk zitten ook inwendig wat leuke features. Zo geeft deze Silva licht totdat ongeveer 15% van de batterijcapaciteit over is. Daarna schakelt hij zichzelf over naar een spaarstand. De Silva L1 wordt gevoed door 4x AA batterijen. Deze zitten per 2 stuks aan beide zijde van de hoofdband bevestigd voor een optimale balans op het hoofd. De Silva L1 verkrijgt zijn licht door Luxeon 3W leds. Deze zijn goed voor een bereik van 100 meter en in de energiebesparende stand kun je hier een 24 uur van genieten. De lamp weegt inclusief batterijen 226 gram wat weer zwaar te noemen is. Doch zal de lamp goed op je hoofd zitten door de verdeling van het gewicht.

De Silva L1 hoofdlamp

 


Princeton Tec. Apex


De Apex verkrijgt zijn licht door 4 heldere leds met een sterkte van 130 lumen. De brandtijd bedraagt maar liefs 150 uur en dat op 4x AA batterijen. De lamp is te stellen van een gerichte heldere bundel naar een verspreid licht. Verder is de led kleur aan te passen van wit, rood naar groen. De lamp weegt 279 gram wat veel te noemen is. Doch is dit een werkpaard welke vooral bij bergbeklimmers populair is. Een degelijke maar zware lamp dus voor het ruigere werk!

De Princeton Tec. Apex

 


Ultrafire H1 headlight


De Ultrafire hoofdlampen worden gevoed door speciale Cree Q5 leds. In tegenstelling tot andere hoofdlampen, komt het licht vanaf de zijkant van de band in plaats vanaf de voorkant. De Ultrafire hoofdlampen zijn goed voor 230 lumen met een brandtijd op volle batterijen van 2 uur. De behuizing van de lamp is van aluminium en is waterproof. Desondanks weegt deze lamp zonder batterijen slechts 33 gram! Deze lamp wordt gevoed door een CR123 batterij. Geen gangbaar maatje en daardoor dus ook duur. Doch is het een zeer lichtgewicht hoofdlampje met een enorme lichtopbrengst!

De Ultrafire H1 hoofdlamp met lamp aan de zijkant

 


Brunton L3


De Brunton L3 is eigenlijk identiek aan de Silva L1 hoofdlamp die we eerder hebben besproken. Doch zijn er inwendig nog wel enkele veranderingen te vinden. De Brunton gebruikt net als de Silva de Luxeon led techniek. Volgens de specificaties is deze goed voor een bereik van een kleine 70 meter. Het batterijbereik ligt op 200 uur wat veel te noemen is. Je zou kunnen zeggen dat deze Brunton dan ook het kleine broertje is van de Silva L1 hoofdlamp. Verder kan gezegd worden dat de lamp waterbestendig is en dat door de verdeling van de batterijen de hoofdlamp goed op je hoofd ligt. Het gewicht is gelijk aan die van de Silva. De Realtree print zal alleen velen karpervissers een harde stok bezorgen!

De Brunton L3

 


Led Lenser H7R


En dan als laatste een hoofdlamp die steeds meer populariteit wint bij karpervissers. De Led Lenser H7R. deze lamp verkrijgt zijn licht door Cree-led techniek en is goed voor 140 lumen. De brandduur wordt geschat op 75 uur welke wordt gevoed door 3x AAA batterijen. Het gewicht van de lamp is 120 gram wat weinig te noemen is. Het grote voordeel van deze lampen is het Advanced Focus System (AFS), waarmee je zelf kan stellen hoe wijd je de lichtbundel wilt hebben. In onderstaand filmpje welke al zeer bekend is onder ons karpervissers wordt dit nog een benadrukt!

 


Filmpje

Nawoord


Het bij je hebben van een goede hoofdlamp is een essentiële gadget bij het uitvoeren van je visserij. De nacht maakt ons immers allemaal blind! De hoofdlampen die net besproken zijn, zijn allen professionele hoofdlampen die buiten de visserij ook voor andere outdoor doeleinden worden gebruikt. Schrik dan ook niet van de prijzen van deze lampen! De goedkoopste lampen, de Fox en Petzl lampen, beginnen namelijk al bij 30 a 40 euro en de prijzen van de hoofdlampen in dit artikel lopen zelfs op tot ver over de 100 euro. Nu is het natuurlijk de vraag of je zoveel geld overhebt voor een goede hoofdlamp. Doch geloof ik dat deze hoofdlampen hun waarde omzetten in duurzaamheid, gebruiksgemak en veel licht. Het is aan jouw hoeveel waarde je hecht aan goed licht in die nachten dat je dat nodig hebt!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.