10 Tips voor je wintervisserij

Het vissen in de winter is misschien wel een van de moeilijkste manieren om karper te vangen. Je maakt vaak veel uren voor weinig vis. Om deze reden hebben we wat tips bij elkaar gesprokkeld om je kansen te vergroten zodat je op een koude winternacht de karper toch nog aan de schubben kan komen.


Tip 1

Fluor bait werkt altijd goed in de winter. Het kan de nieuwsgierige karper net over de streep halen. Vooral wanneer je de pop-ups goed in de flavour laat drenken zullen ze zeer attractief werken. Gebruik voor de winter flavour op alcoholbasis. Dit lekt beter uit in koud water.
Tip 2

's Winters zijn de dagen korter. Het is dus minder lang licht. Een goeie lamp is dus geen overbodige luxe. Je moet kunnen zien wat je doet. Een koplamp is erg handig omdat je beide handen vrij hebt. Ook zorgt een goeie gaslamp voor een aangename warmte in je bivvy.

Met genoeg licht kun je sneller en gemakkelijker te werk gaan


Tip 3

Hou het water tijdens je wintervisserij erg goed in de gaten. Dit kan verschil uitmaken tussen wel of geen succes. Karper zit 's winters dicht op elkaar. Wanneer je er 1 vind, zitten er meerdere.

Ook in de winter laat de karper zich af en toe zien


Tip 4

Overhangende bomen/takken zijn plekken waar karper zich in de wintermaanden graag ophoud. Het biedt veiligheid, een constante toevoer van voedsel en warmte. Het is dus een perfecte plek om te vissen. Ga op zoek naar de wat diepere plekken onder en rondom de bomen.

Als je goed kijkt, zie je hem tussen de takken zitten


Tip 5

Zorg dat je mobiel bent. Zit je op de verkeerde plek, of heb je al een tijd geen beet gehad, is het zaak te verkassen. De karper beweegt bijna niet, dus je zult ze moeten zoeken. Een trolley is een gemakkelijk werktuig op zoek te gaan naar de plekken waar ze overwinteren.

Geen succes? Snel weer verkassen!


Tip 6

Warme waterdichte kleding is tijdens een wintersessie een must. Heb je het eenmaal koud, is het vaak moeilijk weer op temperatuur te komen. Ben je nat, wordt je niet meer droog en krijg je het al snel erg koud. Zorg dus dat je dit kunt voorkomen. Je kunt beter te veel, dan te weinig kleding bij je hebben. Ook kan ik je aanraden altijd een lekkere kruik mee te nemen. Stop deze een half uur voor je gaat slapen in je slaapzak en je zult heerlijk warm wegdommelen.

Warme kleding is een must!


Tip 7

Wanneer het eerste zonnetje gaat schijnen, trekken de karpers graag naar ondiepe, helder water. Dit wordt het eerste warm. Ga op zoek naar gebieden als dit en je zult zien dat je zodra het zonnetje gaat schijnen succesvol bent op de ondiepe, heldere plekken.

Het ochtend zonnetje doet het vaak goed.


Tip 8

Zorg dat je warm drinken en eten bij je hebt of kunt klaarmaken aan de waterkant. Na een warm bakje koffie/thee kun je er vaak weer helemaal tegenaan.  

Een warme maaltijd doet je goed op een koude dag


Tip 9

Het vissen met maden heeft in de winter al verschrikkelijk veel vis op de kant gebracht. Het is namelijk een verschrikkelijk goed, attractief winter maaltje. Laat de maden een dag van tevoren rondkruipen in wat grondvoer en flavour en de maden zullen zich helemaal volvreten met deze lekkernijen. Wanneer je ermee gaat vissen, zitten je maden helemaal vol met flavour en grondvoer! Onweerstaanbaar!

Vooral 's winters is een presentatie als deze onweerstaanbaar!


Tip 10

Wanneer er geen teken van leven te vinden is, laat je hengels dan niet te lang op dezelfde plek liggen. Gebruik pva bags of stickies en probeer verschilende dieptes en afstanden. Werp om het uur opnieuw in op een andere plek en je zult er snel achterkomen waar de vis zit. Dit heeft mij wel eens een winternacht opgeleverd van 8 karpers!

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.