30 handige karpertools (deel 2)

In vervolg op deel 1 van deze product overview, hier deel 2 met 15 andere karpertools die essentieel kunnen zijn voor karper op de mat. Wellicht zitten er nog tools tussen die ook jouw gemak kunnen brengen. Veel leesplezier!


Tool 16: Zinger/knipper

Een Zinger of knipper is de veredelde hengelsportversie van een nagelschaartje. Een fijn knippertje waarmee je nagenoeg alle soorten lijnen mee kan doorknippen. Doordat je met een knipper zeer precies kan knippen, kun je bijvoorbeeld de laatste uiteinden van je knoop wegknippen, een stoppertje op maat knippen en nog veel meer. Het is een handig hulpstukje bij het maken van je rigs. Doordat ze altijd erg compact zijn, nemen ze ook weinig ruimte in beslag. Knippers worden veel gebruikt door vliegvissers. Zij dragen hem vaak om hun nek of aan een rolspeld om deze kleine maar fijne gadget niet kwijt te raken! Knippers worden door veel merken in de vliegviswereld gefabriceerd. Enkele voorbeelden van fabrikanten zijn Stonefly Limpit, Korum, Daiwa, Berkley en X2.


De Zinger van Daiwa met en zonder rolspeld


Tool 17: Tensionbar

De Tensionbar van het Engelse Fox is een vernuftige gadget voor het aantrekken van knopen en voor de fabricage van verschillende soorten rigs. Aan beide uiteinden zit een andere maat punt waardoor je zowel kleine lussen kan maken of bijvoorbeeld de kleine punt als steker te gebruiken om knopen uit je lijn te verwijderen. Iets wat bij ons allen nog weleens voorkomt! De tensionbar is multifunctioneel en daardoor een must have voor de tackle box. Naast Fox heeft ook Korum een soortgelijk product in haar assortiment onder de naam Knot picker/loop tyer. Mocht je alleen opzoek zijn naar een knot picker, kijk dan eens bij Fox Predator, Middy of Garbolino!

De Tensionbar van Fox


Tool 18: Edding 3000

Bij veel vissers is tegenwoordig een Edding 3000 of aanverwante marker te vinden in de vistas. Deze watervaste stiften worden gebruikt om de lijn te camoufleren. Volgens de theorie is het namelijk zo dat karpers wel lijnen kunnen waarnemen maar wanneer ze om de 10 centimeter een andere kleur zijn, dit toch heel wat lastiger voor ze wordt. Zo wordt de Edding ingezet om zowel onderlijnmateriaal als tubing eens flink te camoufleren om zodoende vriend karper om de tuin te leiden. Ook de hengelsportwereld heeft niet stilgezeten en zo heeft het Engelse TF Gear een speciale stiftenset op de markt gebracht om je lijnen eens optimaal te camoufleren.  Er zijn twee sets te koop met 5 of 10 kleuren om je rig te camoufleren. Aangezien TFG lastig te verkrijgen is in ons kikkerlandje, zullen wij het wel houden bij de vertrouwde Edding!

De Distinguise stiftenset van TF Gear


Tool 19: Lijmpen

lijmpennen worden gebruikt bij de vervaardiging van rigs. Onder andere het vastzetten van knopen en het lijmen van elastiek op een stuitje (bij vervaardiging van de bungy rig) zijn voorbeelden. Lijmpennen worden door veel fabrikanten aangeboden. Voorbeelden zijn Fox (Knot Lock Glue Pen) Gardner (Epoxy glue), Kryston (Bondage) Nash (Knotlock Glue), Carp Alley, Berkley (Anglers Super Glue) en velen anderen. de lijm die gebruikt wordt is waterbestendig en vaak vast na enkele seconden.  Een product voor het zekeren van elke knoop!

De Fox Knotlock Glue pen


Tool 20: Line Threader

Een Line Threader is voor velen de uitkomst om de hoofdlijn door die hardnekkige tubing te krijgen. vooral als de tubing al eerder is gebruikt en er water en zand zich hebben opgehoopt in de slang, is het lastig om de hoofdlijn er doorheen te krijgen. bij velen lijdt dit tot de nodige frustratie. Een Line Threader kan hierbij hoop bieden. Dit staaldraad maakt het mogelijk om je hoofdlijn makkelijker door je tubing te krijgen. zorg er alleen wel voor dat er geen knikken in de Threader komen. Dan zijn ze namelijk rijp voor de afvalbak! Line Threaders worden aangeboden door enorm veel hengelsportfabrikanten. Enkele hiervan zijn Ultimate, Daiwa, TB, Nash en X2.

Een Line Threader van TB


Tool 21: Baitpunch

Voor vissers die graag vissen met Smac, Spam, Luncheon meat of Cornedbeef en graag willen vissen met mooie pelletvormige aasjes, zijn baitpunches de oplossing. Deze aasstempels maken het mogelijk om mooie cilindervormige worsten te snijden uit bovengenoemde aassoorten. Door simpelweg de worsten te snijden naar stukjes, kun je je aasje mooie presenteren. Fabrikanten van baitpunches zijn onder andere Korum, Maver, Fox, Seymo en TNT tackle.

Een Baitpunch van Seymo


Tool 22: Quick bander

Wie graag vist met pellets onder de haak gemonteerd aan elastiek maar vaak het elastiekje niet over de pellet krijgt, kan eens kijken naar de Quick Bander van Preston Innovations. Het vissen met grote pellets aan elastiek is vaak een probleem. Pellets vanaf 16mm laten zich lastig omringen door de vaak veels te kleine baitbands. Om dit probleem te verhelpen heeft Preston de Quick Bander ontworpen. Een tool die alles net even makkelijker maakt. De Quick bander werkt simpel. Je plaatst een baitband over de vier punten, je drukt het mechanisme in en het elastiekje wordt uit elkaar getrokken. Nu plaats je de pellet en viola! Een gadget die alles net even simpeler maakt! Ook Carp Alley levert een soortgelijk product onder de naam Micro Band tool.

De Quick Bander van Preston InnovationsTool 23: The eye

The Eye van het Engelse Gardner Tackle is een vergrootglaasje dat to 10x vergroot. Hiermee is het mogelijk om de scherpte van je haak te bekijken om vervolgens deze bij te vijlen met een vijltje. Door The Eye kun je zelfs de kleinste oneffenheden van de haak zien. Elke scheur, braam of deuk in de haak wordt opgemerkt. Een must have voor de visser die zijn haken in optimale conditie houdt en een bijna onmisbaar product voor die visser die zijn haken wilt gaan bijvijlen! Ook JAG Products levert een soortgelijk product onder de naam Ultra eye.

The Eye van Gardner TackleTool 24: Hair Stop Applicator

De Hair Stop Applicator van het Engelse Rig Marole is de gadget om snel een stoppertje te plaatsen achter je aasje. Deze Applicator is een soort van pennetje waarbij aan het uiteinde de stoppertjes eruit komen. Door simpel het stoppertje achter je aasje te plaatsen, even op de pen te klikken, en de pen iets te draaien, wordt een stoppertje op de juiste maat afgeknipt. Nooit meer lopen klooien met losse stoppertjes dus! De Applicator kan bijgevuld worden voor jarenlang plezier.

Rig Marole Hair stop Applicator


Tool 25: Diamond Eye Threader

De Diamond Eye Threader  is het middel om onderlijnen of hoofdlijnen door stukjes, tube, krimpkous, beads, kralen of ringetjes te krijgen. door simpel de threader door het gene te halen waar je lijn door moet, je lijn te klemmen achter de threader en de threader terug te trekken, wordt dit klusje geklaard. Zo kun je door middel van deze threader ideaal Line aligners maken zoals hieronder is afgebeeld. Een multifunctionele tool die het rijgen van de lijn door verschillende tubing of kralen net wat makkelijker maakt en extra geschikt is voor degene onder ons die alles niet zo scherp meer zien! Dimanond eye threaders worden onder andere verkocht door TB en Stonefly en is een van de onderdelen in de Rig Tying toolkit van Nash.

De Diamond Eye Threader van TB


Tool 26: Aansteker

En dan nu misschien wel de grootste uitvinding van de mensheid, vuur!
De aansteker heeft bij menig visser een plekje gevonden in de tackle box. De een gebruikt hem om zijn shagje te lichten, een ander steekt er zijn brander mee aan. Nog een ander gebruikt de aansteker bij een D-rig montage en zo zijn er nog 1000 en 1 reden te bedenken waarom een aansteker praktisch is. Of hij nu navulbaar is of wegwerp, rood, groen, paars of gesponsord, de aansteker is en blijft een super tool!

De aansteker, een super tool!


Tool 27: Braid scissors

Gevlochten lijnen zijn enorm sterk en vaak schuurvast. Daarom is het vaak lastig doorkomen met een gewone schaar. Voor deze gevlochten lijnen, voorslagen en leadcores zijn er speciale braid scissors op de markt die makkelijker door zulke materialen doorkomen. Braid Scissors worden verkocht door velen fabrikanten. Enkele daarvan zijn Korda, Fox, Gardner, Korum, ESP, Guru, Gerbert en Owner. Allen schaartjes voor het echte werk. Een schaartje komt altijd van pas. Daarom dat deze tool ook een van de meest gangbare is.

Braid Scissors van Owner


Tool 28:Onthaaktang

Een onthaaktang of ook wel Forceps of artillerietang genoemd, is zoals de naam al zegt voor het onthaken van vis. Heel soms haakt karper wanneer hij gulzig aast zich ook weleens achter in zijn bek. Een tang komt op zulke momenten vaak goed van pas. Het bij je hebben van een onthaaktang is dan ook een vereiste. Onthaaktangen zijn er in allerlei lengtes en zowel met rechte als kromme punt. Vooral de duurdere versies hebben foamen handvatten en extra grip op het bekje van de tang. Goede onthaaktangen zijn te koop van Fox Predator, JRC en Rapala.

Een onthaaktang van Rapala


Tool 29: Rubber Bead Threader

Deze threader is de derde soort threader in deze reeks van 30 karpertools. De rubber bead threader is bedoeld voor het monteren van rubberen kralen op je tubing. Meestal gaat dit wat lastiger aangezien de diameter van de kralen vaak kleiner is als de tubing. Om toch de kralen op de tubing te krijgen (voor bijvoorbeeld een helicopter montage) is deze threader de uitkomst. Het idee is heel simpel. Je plaatst een kraal over het smalle gedeelte van de threader. Nu steek je de tube door het gaatje. Wanneer je de tube doortrekt en stopt op het gedeelte waar de kraal moet komen, je de kraal van de threader af trekt, zit de kraal vast op de tube. Een handige tool wat je veel gepruts zal besparen! De rubber bead threader is onder andere verkrijgbaar bij Nash Tackle, Ultimate en Solar Tackle.

De Rubber Bead Threader van Nash


Tool 30: Pellet Cone

En dan last but not least, de laatste karpertool van deze top 30. De Pellet Cone van Guru.
Guru is een relatief nieuwe speler op de markt met een eigen unieke gedachtegang. Een speciale range van doordachte producten waarbij minimalistisch het magische woord is. Een gedachtegang waarbij klein en fijn meer vis oplevert. Een van deze gedachtes is om een klein hoopje voer bij je haakaas te leggen. Daarvoor bedachten zij de Pellet Cone. Een soort trapeze vormige vormpjes in drie maten die je kan vullen met voorgeweekte pellets en grondvoer. Door de inhoud vormpjes goed samen te drukken  en ze vervolgens uit te drukken, heb je een compact pakketje voer. Deze kun je schuiven over je onderlijn als een stick. Na enkele minuten valt het pakketje voer op de bodem uit elkaar en heb je een compacte voerplek rondom je haakaas.


We zijn aangekomen bij het einde van deze top 30 karpertools. Ondanks dat dit al een hele opsomming is van producten, is dit nog maar het puntje van de spreekwoordelijke ijsberg. Fabrikanten zitten nooit stil. Research en development gaan door en gelukkig maar! Er komen steeds handigere middelen op de markt die het ons karpervissers gemakkelijker maken. Producten die voor even revolutionair zijn. Mochten er weer nieuwe producten bij komen die zeker de moeite waard zijn om te vermelden, dan houden we jullie natuurlijk op de hoogte! Stay tuned op Carpfeeling!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.