5 Antidiefstal tips

Helaas maar waar horen we steeds vaker dat karpervissers aan de waterkant worden berooft. Het is natuurlijk een feit dat meeste karpervissers onder ons vaak voor een behoorlijk bedrag aan spullen aan de waterkant hebben staan en dat deze spullen vaak goed en snel kunnen worden doorverkocht. Dat het bestelen en doorverkopen van waar een lucratieve handel is, zal velen van jullie dan ook niet gek in de oren klinken. Vaak weten dieven precies wat ze meenemen. Het gebeurt dan ook dikwijls dat ze overdag even komen buurten om vervolgens ’s avonds doelgericht de meest waardevolle spulletjes mee te nemen. In dit artikel enkele tips om diefstal te voorkomen. Wellicht zullen ze je in de toekomst redden van angstvallige momenten aan de waterkant!


De Bivvylite van Atropa


Berg je spullen op!

De eerste tip die ik wil meegeven is dat we er aller tijd op moeten letten dat we dure spullen goed opruimen. Verberg je voerboot bijvoorbeeld na gebruik in je bivvy en zet hem niet gewoon maar aan de waterkant neer. Ook weegschalen, spodhengels en rigboxen kun je het beste na gebruik weer in je bivvy opbergen. Deze spullen zijn anders makkelijke prooien om mee te nemen. Ik sta nog weleens verbaasd hoeveel materialen de visser ’s nachts onbeheerd achterlaat. Dat je hengels, rodpod en toebehoren buiten staan oké, vissen zonder wordt een lastige opgave! Maar voerboten, dieptemeters en elektromotoren worden vaak niet verwijderd terwijl zij toch vaak een behoorlijk aantrekkelijke buit zijn!

Laat dure spullen niet onbemand achter!


Wees niet alleen

Een tweede tip die ook vaak nog weleens wilt werken is door niet alleen te gaan zitten aan de waterkant. Twee man zijn immers sterker dan een en schrikt toch net wat meer af! Natuurlijk ben je met twee man nog niks wanneer de dieven wapens bij zich hebben. In zulke gevallen kun je ook maar beter niet rambo gaan uithangen. Je leven is je immers meer lief dan vervangbare spullen niet! wil je toch alleen zitten, zorg dan dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt met een volle accu! Mocht je bij de overval letsel oplopen dan is een belletje na een ambulante service essentieel! Ook een belletje naar de politie als je net berooft bent kan soms wonderen doen. In het beste geval treedt de politie adequaat op en kunnen de dieven doordat ze nog niet ver weg van je zijn, in de kraag worden gevat. Een belletje is in ieder geval altijd het proberen waard!

Wees niet alleen! Zo’n vismaat komt altijd van pas!


Je trouwe viervoeter

Een derde tip is om je hond mee te nemen naar de waterkant. Dieven zijn nog steeds niet erg gecharmeerd van deze vaak toch afschrikkende viervoeters. Nu zullen je poedel of chihuahua niet heel veel afschrikken. Een herder des te meer! Ook hier is natuurlijk het een en ander van te zeggen. Dieven zijn tegenwoordig heel pienter en een stuk vlees met verdovende (of zelfs giftige) middelen of een goede wapenstok kunnen viervoeters sneller uitschakelen dan ons lief is. Hierbij komt ook nog eens onze eigen emotionele schade doordat je trouwe viervoeter wat wordt aangedaan! Het is dus een afweging die je moet maken om je hond als bewaker mee te nemen!

Deze wordt hem niet!


Verlicht je boel

De vierde tip is die van verlichting en bewegingssensoren.  Op de markt zijn verschillende mobiele verlichtingsunits met bewegingssensoren te koop. Loopt een ongewenst iemand in het bereik van de sensor, dan wordt hij of zij verlicht. Licht heeft altijd een afschrikkend effect op dieven. Ze willen immers ongezien te werk gaan. Lichtunits met bewegingssensor zijn in vele soorten en maten te koop. Van goedkope op penlite werkende exemplaren van de Action of bouwmarkt tot hoogstaande exemplaren als de Atropa Bivvylite of de nieuwe Prologic Life Guard. Ook de Coleman Smartbeam is door zijn bewegingssensor een oplossing in dit geval! Ik zelf ben van mening dat licht een essentieel iets is aan de waterkant. Zo werkt verlichting mijn inziens beter dan alle antidiefstal alarmen op de beetverklikkers. Een ander voordeel is dat je het licht ook in je eigen voordeel kan gebruiken. in de nacht zijn we immers allemaal blind!

Mobiele verlichting met bewegingssensor


Boobystraps

De laatste tip is al een oudje. Het leggen van boobytraps. Nu moeten de liefhebbers van Indiana Jones films niet gelijk gaan denken aan vallende rotsen, muren die naar elkaar komen en meer van die bloederige taferelen, nee, boobytraps die voor jouw een indicatie kunnen geven dat je bezoek hebt! Een idee is het afbakenen van je visplek met stokken of banksticks (neem geen dure anders worden die ook gejat!) en vislijn. Door een lijntje dicht net over de grond te laten lopen en zo door middel van stokken een vierkant te creëren, maak je een soort vallijn. Als je dan ook nog eens aan het einde van je lijn een goedkope beetverklikker monteert of belletje, dan krijg je in ieder geval een geluidssignaal door wanneer de lijn wordt aangeraakt! Ga nu niet aan de slag met valkuilen en dergelijke! Breekt de dief zijn nek, dan kun je in dit land nog een claim krijgen ook!Nawoord

tja, nachtvissen lijkt steeds meer een kamp te worden van de commando’s. Helaas zijn we tegenwoordig al zo diep gezakt. Soms heb ik het idee dat we steeds primitiever worden en het de normaalste zaak van de wereld lijkt te worden om andermans zuur verdiende spulletje te jatten. In sommige plaatsen in Nederland kun je tegenwoordig maar beter gaan vissen overdag ( alhoewel ook dat steeds minder veilig wordt) en op plekken waar veel mensen langskomen. Dan hebben we in ieder geval nog het idee dat er iemand te hulp kan schieten.  Ook het aanschaffen van zeer goedkoop materiaal zal nog een alternatief kunnen zijn maargoed, dan beperken we ons eigen door een toedoen van een ander ook nog eens in onze geliefde hobby!  wordt je nu toch overvallen, ga alsjeblieft geen rambo spelen! Heb geen grootspraak en neem geen wapens (knuppels, messen etc.) mee naar de waterkant! Die kunnen maar zo eens tegen je worden gebruikt wanneer ze je abrupt uit je slaap verassen! Een AK-47 kan misschien nog uitkomst bieden maar heren! Ook dat is verboden in ons land! Neem het zoals het is dus. Helaas maar waar! Je leven is je immers lief toch?

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.