5 producten die je stickmix opwaartse kracht geven

De stickmix of het gevulde PVA zakje zijn de middelen om een explosie van attractiviteit teweeg te brengen dicht bij je haakaas. Een goede stick of bag is zodanig gevuld en met de juiste ingrediënten dat wanneer de bag of stick openklapt, er een kleine explosie plaatsvindt van kleine en grote voerdeeltjes. Interessant is het dan om de stickmix zo samen te stellen dat er ook drijvende en zwevende bestandsdelen inzitten die je mix lichter maken. In dit artikel 5 ingrediënten die mijn inziens thuishoren in de ideale opwaartse stickmix!

1 - Gemalen honden- en kattenbrokken

Tompoes Variantjes werden lange tijd door karpervissers gebruikt als aantrekkelijk oppervlakte aasje. Helaas is het product veranderd met enkele negatieve eigenschappen als een verdwenen gaatje in het midden en ook het drijfgehalte lijkt een stuk minder te zijn geworden. Gelukkig zijn er nog zat brokken die wel een hoog drijfvermogen hebben. Denk aan Lucky Dog, Mister Dog, Pedigree Pal Senior en noem maar op. Zoek een lekker smaakje uit en gooi eens hele en gemalen brokjes door je mix heen. Honden- en kattenbrokken zijn prima te crushen in een baitgrinder en zijn verkrijgbaar in velen smaken en kleuren. Door te combineren een ultieme toevoeging in je stickmix!

Honden- en kattenbrokken zijn een ideaal ingrediënt!
Honden- en kattenbrokken zijn een ideaal ingrediënt!
Foto: Google

2 - Viskorrels

Een andere topper zijn simpele drijvende viskorrels die vaak worden gebruikt om vijvervissen dagelijks te voeren. Viskorrels heb je werkelijk in alle soorten, kleuren, maten en prijzen. Vooral White Sticks zijn ideaal voor je stickmix. Je koopt een bus van 1,5 liter al voor een paar euro en kan hiermee een lange tijd vooruit. Nog interessanter dan White Sticks zijn Colour Sticks welke meestal in een assorti van kleuren worden verkocht. Naast sticks kun je ook natuurlijk de bekende vlokken of pellets aanschaffen. Het leuke van viskorrels is dat ze vaak erg fishy ruiken en ook nog een aardige balans in voedingswaardes kennen. Maal de korrels met je baitgrinder en je hebt weer een topingrediënt in je mix erbij! Let er bij aankoop wel op dat je een drijvende variant kiest!

Goedkoop en attractief! Visvoer voor vijvervissen
Goedkoop en attractief! Visvoer voor vijvervissen
Foto: Google

3 - Melen en additieven

In een stickmix gaat meestal een scala van ingrediënten in waarbij een droge stickmix vaak de basis is. Naast dat het goedkoper is, kun je zelf vrij simpel een stickmix samenstellen met enkele ingrediënten. Zo weet je ook wat er in gaat en kun je enkele drijvende ingrediënten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan Krill poeder, Soja Isolaat, garnalenmeel, aardappelvlokken, paneermeel, lijnzaad of havermout. Veel ingrediënten zijn zo lichtgewicht dat ze blijven drijven. Zelfs fijn kurkpoeder zal een uitkomst kunnen bieden of bijvoorbeeld drijvende pastes!

Krill poeder heeft een hoog drijfgehalte
Krill poeder heeft een hoog drijfgehalte
Foto: Sticky Baits

4 - Bruisende producten

Niet heel eerlijk maar wel werkend is door simpelweg bestaande producten toe te voegen aan je stickmix. Denk aan de Oxy pellets of Power Rocks van Fishlife, de Fizz Tablets van Leonard Fishing Products of de Feed Inducing Tablets van Richworth. Ga eens opzoek naar een potje Magic Bubbles van JVS of als je weinig tijd hebt, surf dan eens naar KGB Baits of een Solar Tackle voor kant-en-klare ‘explosieve’ stickmixen als de Eruption Stickmix van KGB Baits of de Up & Down mixen van Solar Tackle. Ook zijn er van velen merken drijvende pellets te koop in allerlei smaken en maten. Maal ze met je baitgrinder en je hebt een topingrediënt!

De bruisende Fizz Tablets van Leonard Fishing Tackle
De bruisende Fizz Tablets van Leonard Fishing Tackle
Foto: Leonard Fishing Tackle

5 - Brood

Brood is een van de oudste visvangers die we kennen en ook karper is er dol op. Toch gebruiken we het in karpervoer eigenlijk te weinig. Jammer natuurlijk want het is echt een topper. Als je brood subtiel behandeld is het ook een topingrediënt in je stickmix! Zoals we allen weten blijft brood drijven tenzij we het kneden. Probeer witbrood eens toe te voegen in een lichte stickmix zonder teveel aan vloeibare additieven. Je draait een aantal luchtige bolletjes/pluimpjes welke je subtiel mengt met de overigen ingrediënten. Druk je stickmix bij het vervaardigen van PVA sticks niet teveel aan. Een echte killer in combinatie met maïs!

Een stick gevuld met maïs en brood
Een stick gevuld met maïs en brood
Foto: Tim van Zanten

Nawoord

Een combinatie van bovenstaande producten zal zorgen voor een zeer lichtgewicht stickmix. Het is hierbij zeer belangrijk dat je de hoeveelheid vloeibare additieven laag houdt. Ook moet je eraan denken dat gecrushte honden en/of kattenbrokken en ook viskorrels sneller vloeistoffen tot zich nemen. Bruisende producten kunnen daarnaast niet tegen water dus dat laat je ook achterwege. Voeg dus in je stickmix op het laatste moment een vloeibaar additief toe welke niet op waterbasis is en kies tevens een additief wat een lekker wolkend effect geeft. Denk aan producten als Discharge Baits, Korda Goo, R&B Baits Bait Smoke of Holland Baits Vision. Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.