5 x Quick Releases

Quick releases, een accessoire wat we hedendaags in veel rodsupport setups tegenkomen. Een quick release is in principe niets meer of minder dan een snelle koppeling tussen twee componenten. Dit kan de verbinding tussen een beetmelder en een buzzer bar zijn maar quick releases worden anno 2014 ook gebruikt om spreidblokken van schepnetten snel te (de)monteren en het quick release mechanisme wordt zelfs in baittools toegepast. In dit artikel gaan we kijken naar de beste quick releases van dit moment. Op de markt zijn namelijk tal van verschillende uitvoeringen met allen hun voor- en nadelen. Laten we beginnen!
 


Nick Palmer

Geestelijk vader van de meest bekende quick release is Nick Palmer van REAL Ideas. Nick Palmer is al sinds 1994 actief als productontwerper in de hengelsport en heeft onder andere technische projecten als het Auto Disengaging Anti Reverse mechanismen op Okuma molens op zijn naam staan. De door hem ontworpen quick release is de bekendste aller tijden. Wie de Prologic Quick Release Connectors kent, weet precies waar ik het over heb. Het Franse Prologic heeft zelfs patent op hun innovatieve product ondanks dat anno 2014 het aantal replica’s stijgend is.
 


De Headliner Quick Releases van Steve Neville
 

Steve Neville

Het origineel van Prologic kenmerkt zicht door ‘precision cut’ aluminium en een gelagerd locking mechanisme. Door geringe speling en een sterke verbinding, is dit product enorm duurzaam te noemen. Iets waar veel made-in-China quick releases niet aan kunnen tippen. Ook de Engelsman Steve Neville was een van de eerste die quick releases op de markt bracht. Zijn Headliners zijn zelfs onlangs nog herintroduceerd. Toch is het grote verschil tussen de versies van Palmer en Neville het gebruiksgemak. Waar je bij de Neville versie nog te maken hebt met een tommy bar om de connector te unlocken, zo is het bij de versie van Palmer slechts drukken en draaien. In de versies hieronder zijn de beste alternatieven van deze tijd beschreven.
 


Quick Releases van het Engelse MPE Tackle
 

1. Solar Tackle Kit-Off Quick Release Adaptor

Een van de meest gebruikte quick release naast de versie van Prologic, is de Kit-Off Quick Release Adaptor van Solar Tackle welke onder meerdere namen en merken wordt verkocht. Onder andere JRC en MPE Tackle verkoopt ze onder hun eigen naam maar ook het Oostenrijkse Aquaborne en het Duitse Dragon Baits verkopen een soortgelijk product. Deze versie kenmerkt zich doordat de male aan een zijde is afgevlakt. Door een Screw Lock met Chonical Spring (een geveerde stelschroef) kan de male goed wordt vastgedraaid waardoor er nagenoeg geen speling mogelijk is. Ook kunnen beetmelders niet gaan draaien doordat ze door het Poziloc mechanisme prima zijn vast te zetten. De Kit-Off Quick Release Adaptors zijn als laatste gemaakt van kwalitatief hoogwaardig roestvaststaal waardoor ook de duurzaamheid is gegarandeerd.
 


De Kit-Off Quick Release Adaptor van Solar Tackle
 

2. Matrix Innovations Quad Lock Adaptor

Quick Releases is een verzamelnaam voor koppelingen en de manier waarop de male en female parts van elkaar scheiden hoeft dan ook niet hetzelfde te zijn. Zo is dat ook met de Quad Lock Adaptors die in 2012 werden geïntroduceerd door het Engelse Matrix Innovations. De Quad Lock Adaptors zijn tweeledig te gebruiken. Allereerst is het een quick release van 2 delen die je simpelweg van elkaar losdraait door hem 90 graden te draaien. Ten tweede zorgt het interne kruis in de quick release ervoor dat je je beetmelders veel makkelijker allemaal recht op je buzzer bar kan schroeven. Heb je eenmaal alles uitgelijnd, dan kun je de volgende keren gewoon klikken en draaien en je beetmelders staan altijd in lijn. Ook deze Quad Lock Adaptors zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig roestvaststaal waardoor de duurzaamheid is gegarandeerd.
 


De Quad Lock Adaptor van het Engelse Matrix Innovations
 

3. Meccanica Vadese Fastlock

Zoals ik al stelde zijn er velen diverse systemen bedacht zo door de loop van de jaren. Ook de Fastlock van het Italiaanse Meccanica Vadese is er zo eentje. Bij de versie van Meccanica Vadese vallen de male en female haaks in elkaar waarna ze worden afgesloten door een bus. De producten van Meccanica Vadese zijn vooral ontworpen voor de Zuid-Europese karpervisserij op de grote rivieren en waterbassins. De Fastlock is dan ook een stukje robuuster en grover dan de versies van Engelse merken. Ook de Fastlock is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig roestvaststaal. Van de Fastlock zijn 2 versies te weten een universele versie en een speciale versie voor Meccanica Vadese rodpods.
 


Fastlock van het Italiaanse Meccanica Vadese
 

4. Fun Fishing Magnetic Quick Release

Solar Tackle en Defiant MPS waren een van de eerste merken die magneten ging gebruiken in hun rodsupport- en bite-indicator producten. Anno 2014 zien we dat magneten steeds vaker en vaker worden gebruikt. Begin 2013 kwam het Franse Fun Fishing met hun gepatenteerde Magnetic Quick Release. Een snelkoppeling waarbij de male zeskantig was zodat het draaien van de koppeling vergoed verleden tijd was. De twee delen worden bij elkaar gehouden door middel van magnetisme. Hierdoor kreeg de benaming ‘Quick Release’ ook daadwerkelijk betekenis aangezien deze koppeling in seconde was los te krijgen. Wel moet erbij gezegd worden dat een magnetische verbinding minder sterk is als een draai- of klik verbinding en een zeskantige constructie toch iets speling kent. De Magnetic Quick Release is als laatste tevens gemaakt van roestvaststaal.
 


Het gepatenteerde ontwerp van het Franse Fun Fishing
 

5.Sanger Anaconda SWS

De afkorting SWS staat voor Schnellwechselsystem wat vrij vertaald snel wisselsysteem betekent. Deze quick release van het Duitse Sanger Anaconda is qua uitstraling anders dan alle andere snelkoppelingen op de markt. De grote draaiknop doet nog het meest denken aan de rodpods die ooit werden vervaardigd door het tevens Duitse FLM. De SWS is een quick release die bestaat uit een male en een female. De male wordt zijwaarts in de female geplaatst waarna je de grote draaiknop een kwartslag draait en daarmee de male muurvast zet. Net als de versie van Meccanica Vadese, is deze versie een stuk robuuster en grover dan de Engelse varianten. Ook is de materiaalkeuze anders. De SWS is namelijk gemaakt van hoogwaardig aluminium.
 


De SWS van het Duitse Sanger Anaconda
 

Kortom,

Het begrip quick release is aardig ruim en er bestaan diverse constructies die allemaal goed werken. Toch zien we op de markt ook steeds meer imitatie spul waaronder voornamelijk replica’s van de Prologic varianten. Meestal zijn deze quick releases van een inferieure kwaliteit en worden zwakke metalen gebruikt. Denk aan messing en goedkoop aluminium. Buiten dat deze producten minder duurzaam zijn, hebben ze veel meer speling en zullen de koppelingen sneller kapot gaan. Echter is het de vraag waarom je überhaupt een quick release aan wilt schaffen. Is het echt voor het snel koppelen van delen, gebruik je ze als spacer of vind je het gewoon gaaf staan. Zoals je begrijpt zal je een sterkere quick release nodig hebben als je hem tussen schepnetsteel en spreidblok plaatst en kan een zwakke quick release ook volstaan als je hem enkel gebruikt als spacer. Zoals voor nagenoeg  alle producten geldt, is het al zijn waarde naar het geld.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.