5x Baitscrews

Waar we jarenlang onze pop-ups direct op een hair monteerden of hem met baitfloss aan onze pop-up rig bonden, werd het bevestigen van een pop-up een heel stuk makkelijker toen de baitscrews ten tonele verschenen. De innovatie van de baitscrew kunnen we toekennen aan Solar tackle en Rig Marole. Waar Solar Tackle met hun Spiker Hairpins een voorzetje gaf, introduceerde Rig Marole het ideale product. In deze 5x gaan we alle opties van vandaag de dag bekijken en is direct de innovatie van dit stukje endtackle inzichtelijk. Laten we beginnen!

Solar Tackle Spiker Hairpins

Zoals net gezegd was het Solar Tackle die de touwtrekker is geweest in de ontwikkeling van de baitscrew die we vandaag de dag kennen. Het begon namelijk allemaal met de Spiker Hairpins. Filterdunne naalden voorzien van weerhaak aan één eind en een oogje aan het andere einde om aas direct onder de haak te bevestigen. Het idee was simpel: monteer het oogje van de Spiker over je haaksteel en zet hem vast met een hook bead. Rijg op de Spiker je favoriete aas en sluit af met bijgeleverde ‘Everlasting’ imitatie boilies. Toch was de Spiker niet populair. Vanuit visveiligheid gezien kon de scherpe punt van de Spiker bloot komen te liggen wanneer de imitatie boilie los zou schieten tijdens de worp.  Daarnaast was deze Spiker enkel verkrijgbaar in 15mm en 25mm lengte en dat bood weinig speling qua aaspresentatie.

Rig Marole Bore Ring

Het Engelse Rig Marole is grondlegger van velen innovatieve producten. Hun versie van de baitscrew, de Bore Ring, is anno 2018 de meest gebruikte versie en gekopieerd door talloze bekende en minder bekende endtackle bedrijven. De Bore Ring is eigenlijk gewoon een minuscuul schroefoog zoals in de bouwwereld wordt gebruikt. De originele Bore Ring was 8mm lang en zwart uitgevoerd. Later kwam hier een 18mm versie bij en werd een nieuwe variant Bore Ring uitgerust met een extra ring (Flexi Bore Ring) voor meer bewegingsvrijheid van je aas. Zoals net gezegd zijn velen fabrikanten aan de haal gegaan met dit product en zijn er nieuwe varianten bijgekomen. Zo kan je dit type baitscrew ook kopen met een ovale rig ring (oval link loop) en zelfs met een wartel eraan vast (threaded swivel bait rings).

Avid Carp Bait Screws (click-ons)

Waar Fox ooit het merk was als het ging om je end tackle combineren met de kleur van je pop-up (gekleurde stoppertjes, baitfloss ed.), zo waren het merken als Avid Carp en Ace Carp die dit idee gebruikten bij hun versie van de baitscrew. In tegenstelling tot de Bore Ring van Rig Marole is deze versie gemaakt van kunststof in plaats van ijzer. Deze baitscrews zijn te koop in velen fluoro kleuren die prima matchen met de kleur van je pop-up en ervoor zorgen dat je aasje één geheel wordt. De versie van Avid Carp verschilt van die van Ace Carp door de bevestiging. Waar de Ace Carp versie is voorzien van een rond oogje, zo is de versie van Avid Carp een zogenaamde Click-on variant. Hierbij dient je pop-up rig al voorzien te zijn van een rig ring op je D-loop. Op de rig ring klik je vervolgens dit type bait screw. Het voordeel is dat je zo snel kunt wisselen van kleur. Het nadeel is dat dit type baiscrew sneller los kan komen bij een worp.

De click-ons van Avid Carp

Ace Carp Pop-up Pegs

Idem aan de variant van Avid Carp, maar nu uitgevoerd met een dicht oog voor een permanente bevestiging. Ook de variant van Ace Carp is verkrijgbaar in diverse fluoro kleuren en naast Ace Carp verkrijgbaar bij talloze endtackle fabrikanten als Starbaits, Deception Angling, Carp Spirit en spotgoedkoop te verkrijgen via websites als Aliexpress.

Thinking Anglers Hook Ring Swivel Screw / PB Products Ring Bait Screw 360

De laatste innovatie op het gebied van baitscrews vinden we in eerste instantie bij het Engelse merk Thinking Anglers met hun Hook Ring Swivel Screw. Het betreft hier een geüpgradede versie van de varianten van Avid Carp en Ace Carp waarbij in de schroef zelf een mini wartel is geplaatst. Door gebruik te maken van de mini wartel, heeft de pop-up een optimale bewegingsvrijheid en kan deze zowel kantelen op de wartel als 360 graden ronddraaien. Later bracht ook het Nederlandse PB Products een soortgelijke variant uit onder de naam Ring Bait Screw 360. De prijs van dit type baitscrew ligt nu nog aan de hoge kant maar via diverse alternatieve kanalen zijn ze al voor een prikkie te koop!

De Ring Bait Screws 360 van PB Products

Kortom

Het gebruik van baitscrews heeft het bevestigen van een pop-up enorm vergemakkelijkt. Naast dat je zelfs blind je pop-up kunt bevestigen, hebben baitscrews enorm veel houvast en kan je er flinke worpen mee realiseren zonder bang te hoeven zijn je pop-up eraf te gooien. Bij dit product blijkt maar weer dat innovatie soms niet moeilijk hoeft te zijn. Door slim te kijken naar andere branches, kunnen soms topproducten worden bedacht!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.