5x Bijgeloof

Een bijgeloof wie van jullie heeft dat niet, één of meerdere kleine rituelen in het vissen die jou zelf het gevoel geven dat het moet, anders ga je niks vangen. Denk aan een derde hengel verstoppen omdat hier altijd vis vanaf komt, een mascotte mee naar de waterkant, met je schoenen aan naar bed of een windrichting in combinatie met een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Een bekend voorbeeld van bijgeloof is wel die van Neill Spooner visser bij Korda, die altijd zijn mascotte aapje op zijn rodpod zet, zonder dit aapje heeft hij het gevoel dat het automatisch zal resulteren in een blank. Omdat ik de benieuwd ben of jullie ook zo'n bijgeloof hebben en hoeveel verschillende er zijn, zet ik er vast 5 veelgehoorde van op een rij.

1. Schepnet moet nat!

Een veelgehoorde is dat het schepnet in het water moet liggen. Zodra je op je stek arriveert, steek je als eerst je schepnet in elkaar en zorg je dat je net nat is. Mocht je blanken en je komt er achter dat de mazen van je net zijn droog gebleven, moet dat wel de reden zijn van deze blank.

Bijgeloof - Schepnet moet nat

2. Led-kleur op je beetmelder

De Franse vlag komt vaak voorbij, ik moet 3 blauwe hebben of mijn beetmeleder moet dezelfde kleur zijn als mijn swinger. Kleur kan veel doen met een mens. Iedereen heeft zijn voorkeur maar een aantal onder ons slaan erin door waaronder ik zelf. Rood bij rood en blauw bij blauw, mijn swinger moet dezelfde kleur hebben als de led van mijn beetmelder, zo niet... dan draait het hoe dan ook uit in een blank.

Bijgeloof - led kleur

3. Het verkeerde been uit bed

Mijn hoofd moet rechts en ik moet met mijn linkerbeen eerst uit bed stappen, een bijgeloof veel gehoord. De manier van slapen heeft natuurlijk veel te maken met hoeveel vissen er die nacht op de kant zullen komen en wie met het verkeerde been uit bed is gestapt... ach dat verhaal kennen we allemaal wel.

4. De piepertest

het blijft lang stil en je krijgt het vervelende gevoel dat er iets niet klopt. Je trekt nog maar eens aan je lijn en ziet tot je eigen verbazing dat je beetmelder toch wel daadwerkelijk aan staat. Enigszins teleurgesteld besluit je je bed op te zoeken, maar niet voordat je nog even een laatste piepertest doet.

Bijgeloof - de piepertest

5 plassen in het water

Last but not least, plassen in het water waarin je vist. Het geluid van een flinke waterval zorgt voor opschudding en zuurstof in het water. Niet veel later schrik je wakker van een enorme fluiterrrr... of niet. Een tip die je spreekwoordelijk 'in je zak' kan steken, een mix met een speciaal biertje zal je slapeloze nachten opleveren.

Met een niet al te serieuze noot, zijn wij van Carpfeeling erg benieuwd naar welke bijgeloven of rituelen jullie er op na houden tijdens jullie zoektocht naar onze beschubde vrienden.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.