5x chod tools

Anno 2020 is er geen rig zo populair als de chod rig en dito rigs die daaruit zijn voortgekomen. Deze rig zoals we hem hedendag kennen wordt toegeschreven aan Frank Warwick en Nigel Sharp en is een van de meest doeltreffende rigs aller tijden. Engelse iconen als Heather the Leather en Benson zwichtte ooit voor deze rig en het chod vissen zelf werd zelfs een ware vismethode. De chodrig kent diverse voordelen ten opzichte van andere rigs. Allereerst het feit dat je hem tezamen met een helicoptersysteem over zachte bodems kan vissen en het daarbij gepaarde gaande agressieve inhakende effect van de rig. In deze nieuwe editie van ‘5x’ gaan we kijken naar 5 doeltreffende tools om de perfecte chodrig te maken!

De anatomie van de Chod rig

Een chodrig is een van de meest makkelijke rigs om te maken en kent enkele rig vaardigheden waarover eigenlijk elke karpervisser zou moeten beschikken. Een standaard chodrig bestaat uit slechts enkele materialen als een chod hook (wide gape met naar buitenstaand oog), fluorocarbon, een rigring, ringswivel of baitscrew en een big eye swivel aan het uiteinde. De haak wordt op het fluorocarbon geknoopt met een standaard knotless knot of, wanneer de fluorocarbon draad niet driemaal door het oog van de haak kan, met een whipping knot. De hair wordt voorzien van een rigring, ring swivel of baiscrew en terug door het oog van de haak getrokken voor het vervaardigen van een D-rig. Het uiteinde van het fluorocarbon wordt verhit en platgedrukt (geblobt) om de D-rig te zekeren. Het uiteinde van het fluorocarbon wordt geknoopt, vaak door middel van een halve bloedknoop of Korda Krimp, aan het kleine oog van een big eye swivel. Een chod dient eigenlijk altijd verzwaard te worden om pop-ups op de bodem te houden. Dit gebeurt door toevoeging van putty, vaak op de hals van de big eye swivel, of door gebruik van tungsten sinkers. Om deze rig te maken zijn de volgende tools handig.

Links: de Steamer tool van Carp-Tart. 

Korda Chod It Tool / ESP Gizmo Rig Tool

Op de markt zijn van zowel Korda als ESP speciale chod tools te koop die beide multifunctioneel zijn. De Chod It Tool bevat zowel een spitse punt die je kan gebruiken voor het vervaardigen van de D-rig als een ‘Mushroom Cap’ om lussen aan te trekken. De ESP Gizmo Rig Tool bevat tevens deze functies maar heeft ook nog een gaatje in de punt van de tool om haken aan te trekken. Daarnaast is deze tool voorzien van drie groeven voor het maken van diverse groottes lussen. 

De multifunctionele Chod It tool van Korda. 

Atomic Tackle Chod (Chodda) Tool

Het is alweer 10 jaar geleden dat het toen zo grote Engelse Atomic Tackle een uiterst venijnige tool op de markt bracht met hun Chod Tool. Een handig tooltje om chodrigs te strekken in een curve en zo het stomen te vergemakkelijken. Je zet je chodrig vast op de tool, hield hem boven stoom en klaar was je. Nu 10 jaar later zijn de originele tools nog wel te vinden maar is ook de Chinese variant steeds beter verkrijgbaar. Merken als een Dongbory verkopen ze al voor een paar euro op Aliexpress. 

Dé tool om je chod te stomen!

Eurojet Colors stormaansteker

Eén van de onderdelen in elke chod is het maken van de bekende D-rig. Het blobben van het uiteinde van je D-rig doe je het meest secuur met een stormaansteker doordat deze een spitse vlam heeft en veel stabieler en windvaster is dan een standaard aansteker vlam. Lees ook mijn artikel hierover wat ik ooit schreef. Een veel gebruikte stormaansteker voor deze klus is een Eurojet Colors variant. Vooral een fluoro groene variant al la Korda stijl zal zeker niet misstaan in je tacklebox en doordat deze aanstekers hervulbaar zijn, een kleine investering voor velen jaren visplezier!

Gebruik altijd een stormaansteker!

RidgeMonkey Ezeeknot Hookbait Tyer

Wie vintage wilt zijn kiest voor corkball pop-ups welke je door middel van baitfloss ombindt. Het ombinden van corkball pop-ups doe je omdat kurk de eigenschap heeft om naar verloop van tijd water te absorberen en hierdoor het drijfvermogen van je pop-up afneemt. Ga je een corkball pop-up dus doorrijgen met je boilienaald, dan heb je kans dat je aaspresentatie op termijn om zeep wordt geholpen. Voor het ombinden van een pop-up wordt een platte knoop of 3/4 overturn knot geadviseerd en dit is een vaardigheid die je in de vingers moet hebben. Een stukje floss strak om een ronde pop-up binden is een crime. Zit de flos niet strak genoeg dan overleefd hij de worp niet. Jaren geleden bracht het Engelse Kudos Tackle hiervoor de Bait Aid uit. Een handige tool om dit klusje te vergemakkelijken. Ook RidgeMonkey deed recent een duit in het zakje met hun Ezeeknot Hookbait Tyer. Een tool met trechter gevormd gat waarin je je haakaas laat zakken. Doordat beide helften van de tool magnetisch zijn, kun je door het midden een stuk baitfloss trekken en vastknopen. Haal beide helften van de tool van elkaar af en je haakaas is klaar! 

Vergemakkelijk het ombinden van je corkballers. 

NGT Hair Rig Steamer

De laatste tool die ik wil bespreken is van het Engelse Carp-Tart al een tijd op de markt maar omdat het zo’n klein merk betaamd, nooit geintroduceerd voor het grote publiek. Ik heb het over de Steam-Ease of, zoals hij nu heet, de Steamer. Een handig opzetstukje voor op je fluitketel om rigs heel secuur te stomen. Waar de waterkoker of fluitketel nog weleens voor verbrande vingers zorgt, zo is dit opzetstukje zo gevormd (dichtgeknepen) dat je een klein straaltje stoom overhoudt die perfect is voor het stomen van chods en stiffrigs. Het budgetmerk NGT bracht onlangs een soortgelijke tool uit luisterend naar de naam Hair Rig Steamer. Een 41cm lange hittebestendig buisje wat je op het uiteinde van je kettle drukt. Het in de perfecte curve stomen van je chod was nog nooit zo makkelijk en veilig!

Secuur je rig stomen voor een klein prijsje. 

Kortom,

Het maken van een chodrig hoeft niet moeilijk te zijn met de hulpmiddelen van hierboven. Anno 2020 zijn voor de meeste technieken handige tools uitgevonden om zaken te vereenvoudigen. Mocht het echt niet lukken dan is tegenwoordig van velen merken wel een kant-en-klare variant verkrijgbaar die ook heel aardig prikt. Toch is er niets zo mooi als vangen op je eigen arbeid. Ook de chodrig heeft nog zijn uitdagingen qua gebruikte haak, lengte van de rig, grote van de haak en D-rig en meer aspecten. het vinden van juiste combinaties zal geen tool je uit handen nemen. 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.