5x goede voornemens voor 2016

Een nieuw jaar komt altijd met goede voornemens. Doelen die je jezelf stelt aan het begin van het jaar en die meestal niet worden bereikt. Stoppen met roken is zo'n clichématig iets maar het ook beter op school doen of iets meer je best doen op het werk zijn de bekende voornemens. In de hengelsport zouden we ook best wat voornemens moeten hebben. We kunnen allemaal wel wat bedenken wat we positief zouden kunnen veranderen. Ik heb er eens over nagedacht en ik denk dat we met zijn allen de volgende voornemens best kunnen aannemen. Wat denk jij?

1. Ruim je afval op!

Hoe mooie zou het zijn als we niet gemeenten, hengelsportverenigingen en waterschappen zouden irriteren met de grote hoeveelheden afval die aan menig waterkant te vinden is? Een schone waterkant zorgt ervoor dat wij vissers niet in een slecht daglicht staan en zorgt er tevens voor dat niet welwillende partijen een kans krijgen om een visverbod op desbetreffend water te laten gebeuren. Waarom zullen we niet met zijn allen voornemend zijn om gewoon een plastic zak in je vistas op te bergen. Een beter milieu begint immers bij jezelf!

Vissersafval aan het kanaal van Helmond (Bron foto: Omroep Brabant.nl)

Vissersafval aan het kanaal van Helmond (Bron foto: Omroep Brabant.nl)

2. Ga veilig met de vis om

Een open boek maar nog steeds geen gemeengoed. Aan die vissers die liever een krat bier meenemen dan een onthaakmat hierbij dit relaas. Koop een onthaakmat! Goed voor de vis en voor jouw reputatie als sportvisser. Een beetje visser draagt zorg voor de vis, houdt de vis laag bij de grond, zak hem niet onnodig en houdt hem niet zo vast dat zijn aarsvin wordt gedraaid als een wokkel. Laten we met zijn allen voornemend zijn om ernaar te streven om de karpers in 2016 heel te houden. Er zijn er al genoeg voor het leven beschadigd.

Laten we dit in 2016 met zijn allen voorkomen (Bron foto: Carp.com)

Laten we dit in 2016 met zijn allen voorkomen (Bron foto: Carp.com)

3. Gebruik steenlood

Het lijkt nog ver weg maar het jaar dat lood zal worden verboden komt steeds dichterbij. Waarom gaan we in 2016 niet proberen om steeds meer over te gaan op alternatieven? Pallatrax, Markerworld en tal van andere partijen verkopen steendlood tegen hele aardige prijzen die niet lager liggen dan die van een loodje van Fox of Korda. Laten we met zijn allen lood al in de ban doen als ons goede sportvissers betaamd. Laten we ons zelf een voorbeeld stellen voor jongere karpervissers. Lood hoort niet in de natuur thuis, steenlood is enigszins acceptabel.

Steenlood van Pallatrax

Steenlood van Pallatrax

4. Gooi oud aas weg

Er zit (nog) geen houdbaarheidsdatum op maar ook visaas kan vergaan. Door nieuwe wet- en regelgeving en gepaard gaande sancties zal een houdbaarheidsdatum komend jaar op steeds meer verpakkingen komen te staan. We zullen ons moeten aanleren dat we oud visaas weg moeten gaan gooien in plaats van lukraak in het water gooien. Ik neem aan dat we liever met goed aas vissen dan met mottenballen. Gooi die oude knikkers weg. Ze zijn niet goed voor de karpers, ze laten ze links liggen en verpesten daarmee de waterkwaliteit. Als een karper jou ook lief is, voer hem dan proper spul wat hij ook nog weg kan krijgen. Gooi oud aas weg en begin dit jaar met een schone lei. Het verhoogd ook nog eens je vangkansen!

De houdbaarheidsdatum op een zak Pro Line boilies

De houdbaarheidsdatum op een zak Pro Line boilies

5. Geniet!

Misschien het allerbelangrijkste voornemen. Met de kiloknallers op Facebook, de onderlinge strijd van hengelsportzaken en de afgunst voor betaalwateren, raken elk jaar de gemoederen weer aardig verhit. Misschien moeten we allen voornemend zijn om de randzaken van het karpervissen niet meer zo serieus te nemen. Focus je op je eigen visserij, pik de informatie op die voor jou belangrijk is en geniet. Vissen begint soms net op werken te lijken. Laat randzaken je hobby niet verpesten!

Geniet!

Geniet!

Ik wens jullie allemaal een fantastisch en vangrijk 2016 toe. Dat dromen verwezenlijkt mogen worden en doelen worden bereikt. Laten we er met zijn allen weer een productief en noemenswaardig jaar van maken en laten we elkaar alsjeblieft in onze waarde. Er is al genoeg ellende in de wereld. Onze mooie hobby moet een lichtpuntje blijven!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.